Šta je novo?

Navteq i Garmin

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Pozdrav ljudi!

Pre neki dan, u jednoj od radnji koje se bave automobilskim stvarčicama, lepo vidim nekog Garmina u kutiji a na kutiji pored gomile sličica i slova lepo piše: NAVTEQ On board, sva sa njihovim znakom?!? Malo pogledam po sajtovima, i pogledajte ovo: https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=134&pID=13429 skrolujte do dna strane i tamo lepo stoji Navteq maps znak?!?

Ko sada tu šta pravi? Ja bio ubeđen da su Navteq i Garmin ljuti konkurenti. Fabričke navigacije po kolima uglavnom imaju Navteq mape a tu nema Srbije. A Srbija postoji za Garmina. Ali ne za Navteq-q. Ali Navteq se pojavljuje na Garmin proizvodima?!? Isprav'te me ako grešim. Takođe, zar nije bila priča da je Nokia preuzela Navteq?!? Ali... Srbija je još jako loša na Nokia Maps...

Znam samo da meni fabricka navigacija (alfa 147 sa conncect nav+) stoji samo za ukras. Mapa nema, a cisto i sumnjam da ce ih biti za Srbiju...

Pa to me i zbuljava. 90% fabričkih navigacija po automobilima je Navteq porekla i svi kukaju što nema mapa Srbije. A sada vidim Garmine sa Navteq on board logom?!?

Navteq i Garmin su dve razlicite kompanije. Garmin pravi navigacijonalne uredjaje. A Navteq ne. Navteq "pravi" rutabilne digitalne karte celog sveta za proizvodjace tih uredjaja.

Da bi bila moguca navigacija Navteq mora sve ulice sa specialnim kolima da prodje i snimi GPS podatke za svaki metar ulice. Sa tim podacima se prave digitalne karte za navigacije u autima BMW, Mercedes, Renault, Fiat itd. kao i za mobilne navigacijonalne uredjaje TomTom, Becker, Garmin, Navigon itd.

Na zalost u Srbiji je Navteq do sada samo pokrijo glavne puteve. To je i razlog zasto nema za mnoge uredjaje da se kupe karte Srbije. Najavili su da cu polako da ceo Balkan snime. Slovenija je vec gotova. Hrvatsku su velikim delom vec snimili. Nadaj mo se da ce i Srbija u sledecim godinama doci na red.

quali_main.jpg

Ali za Garmina postoje karte Srbije i to dosta dobre. Garmin sam sebi pravi karte.

Znam da su to različite firme te me i zbunilo da vidim Navteq on board logo na Garmin uređaju. Takođe, sa Nokijom navigator sam dobio instalisan Route 66 i tu lepo piše Navteq on board.

Jel to ispada da Garmin za neka područja sam pravi mape a za neka kupuje od Navteqa?

Garmin nepravi sam te karte za njihove aparate. To bi bilo nemoguce. Snimanje terena, ulica, gradova i naselja je jedan veoma dug i skup proces. Na primer snimanje cele Nemacke sa svim ulicama je trajalo kod Navteq-a oko 10 godina.
Njihov kapital su ti podaci i oni njih prodaju Garminu i ostalim kompanijama, da bi oni imali karte za svoje aparate. Na svetu imaju samo dve velike firme sto nista drugo nerade nego snimaju ulice sveta. Pored Navteq to je i Teleatlas. Oni su vec pre 30 godina poceli sa tim biznisom.

Niko od proizvodjaca kao Garmin ili Becker nema interes da toliko vreme i pare ulozi samo da bi dobijo podatke da napravi sebi karte.

To sto ima posebna karta Srbije za Garmin je moguce zato, sto je jedna firma iz Beograda "Infoteam" napravijo ugovor sa Garminom i njima samo za Srbiju snimijo terene i ulice. Po principu "Kad nece Navteq da snimi onda ce mo mi". Ali pre ili kasnije ce i Navteq, Teleatlas doci u Srbiju onda cu Infoteamu biti zestoka konkurencija. Infoteam je veoma mali da bi mogo sa tom svetskom konkurencijom da parira. Mozda cu da ih i odkupe. Na primer baza podataka za madjarsku ili cesku je Navteq odkupio od lokalni firmi sto su se tim bavili pre nego sto Navteq dobijo opsti interes za te zemlje.

Evo jos jedan link gde se moze videti koje zemlje su vec snimljene:

http://mapreporter.navteq.com/dur-web-external/secured/submitDur.do?userType=CONSUMER&language=en

Poslednja izmena:
Mmdaaa... sada su stvari malo jasnije. Ja sam nešto do sada kontao da su Garmin i Navteq ljuti konkurenti.

U stvari pomalo nervira što se ni u jednoj varijanti fabričkih navigacija po vozilima do sada nije pojavila Srbija a ni okolina.

aleks, gde živiš?
Mannheim, Nemacka :type:

U stvari pomalo nervira što se ni u jednoj varijanti fabričkih navigacija po vozilima do sada nije pojavila Srbija a ni okolina.

pa za to proizvodjaci auta na zalost nista nemogu. oni mogu samo kupcima te zemlje da ponude za koje su Navteq i Teleatlas izradili rutabilne karte. Oni diktiraju koje ce zemlje pokriti. I idu po redosledom. Za sada im je vaznije da pokriju nove clanice EU kao rumuniju i bugarsku. Ja se nadam kad njih zavrse za koju godinu onda cu se okrenuti i prema nama. Cisto moraju nekad zatvoriti rupu na Balkanu.

cne9-abdeckung.jpg

Tamno plavo: 100%: Znaci u tim zemljama sve ulice su ucrtane i navigacijoni uredaj moze da te do kucnog broja dovede.
Srednje tamno plavo: preko 50% ulica te zemlje su ucrtane.
Srafirana boja: izmedju 10 i 40 % ulica te zemlje su ucrtane.
Bela boja: samo glavni putevi su ucrtani. u ovu kategoriju upada i Srbija.

kad dodjemo na red onda ce biti i nasih ulica na Google Maps. Posto i za to moraju da se snime prvo ulice...

***aleks82***

Mozda gresim,ali sticem utisak da nisi obavesten. GARMINOVE mape SRBIJE postoje, SCG ROUTE 2.0(poslednja aktuelna) sa narvno odradjenim i kucnim brojevima svih vecih gradova. Koristi opciju "search" pogledaj malo teme i postove.

Evo koristan link http://www.garmin.rs/
Pozdrav

Nije aleksa rekao nešto što nije u skladu s' time. Mapu za Garminov SCG route je uradio Infoteam a ne Navteq. Kada Navteq nema interesa da se petlja s' nekom zemljom, Garmin nađe drugog saradnika za tu oblast.

To praktično znači da Navteq u ponudi nema Srbiju, pa proizvođači navigacija koji pretežno koriste Navteq bazu moraju ili da nemaju Srbiju u ponudi (fabričke navigacije u kolima npr.) ili da nađu dgugog saradnika. Garmin se obratio Infotimu a iGo Contrast plus-u.

Poslednja izmena:
jedno pitanje samo kratko ..

posto vidim da gospodin aleks posecuje vise ofih foruma, odnosno tema ... zanima me ... karte za mustek gp135 odakle mogu da se skinu, sa kog linka, za evropu naravno, ovaj nas deo ,
i drugo ... video sam negde da je slao nekom drajvere za gericom usb2.0 tv LR505 koji i meni trebaju, nema na netu da se nadje nazalost.
moj mail je [email protected] pa svaka pomoc je dobro dosla.

hvala u napred :)

kad je buraz iz germanije uvezao bmw sa navigacijom, raspitivao sam se o mapama, i shvatio da navteq maltene drzi monopol sto se tice mapa za fabricke navigacije u kolima.

Pisao sam im i mail, na sta su rekli da intenzivno rade i ubrzo ocekuju SCG (tada je to bio zvanican naziv). Naravno, i dalje od toga nema nista...

Navteq koliko vidim prodje vozilom sve sto treba da prodju i tu je tacnost izuzetna dok u infoteam-u rade mape na osnovu postojecih mapa/snimaka terena (nema voznje po terenu) te se tu javljaju nelogicne greske na mestima gde operater koji "vektorizuje" pogresno protumaci podatke sa mape/snimka. Kad navteq odluci da uradi srbiju pitanje da li ce uzeti infoteam mape ili ce se provozati :)

Krajnje interesantna tema i podaci koje je izneo aleks82.

Nazad
Vrh Dno