Šta je novo?

Naučnici najavljuju veliki proboj na putu ka korišćenju neograničenog izvora čiste energije

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Nuklearna-fuzija-beskonacni-izvor-ciste-energije.webp

Naučnici najavljuju veliki proboj na putu ka korišćenju neograničenog izvora čiste energije​

Naučnici DIII-D centra ostvarili veliki proboj sa 200.000 ciklusa fuzije, otvarajući put ka sigurnoj, čistoj i neograničenoj energiji budućnosti

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...riscenju-neogranicenog-izvora-ciste-energije/

daaaaaaaaaaaaa to su i rekli u cernobilu pa sta bi

Da da, to je sve isto, a fuzija a fisija ...

Fisija je definitivno budućnost i samo je pitanje vremena kada će se osvojiti tehnološki proces koji će biti izvodljiv za standardnu upotrebu i dovoljno ekonomičan.

Ma na stotine sjajnih stvari koje je taj dogadjaj inspirisao.

Već 70-ak godina obećavaju da će nuklearna fuzija kao praktičan i upotrebljiv izvor energije biti komercijalno dostupna za (još samo) 20-ak, godina.
A i to ako zanemarimo informacije sa kojekakvih medijskih portala.

Biće i to, jednog dana, ali videćemo kada će tih "još samo 20-ak godina" zapravo početi (ako do tada ne upropastimo sebe i sve oko nas).

Krajem 70-ih i početkom 80-ih sam pratio tadašnje naše časopise Galaksiju i Tehničke novine, i tada se, ako me sećanje ne vara, smatralo da je fuzija udaljena 5 do 10 godina. I eto, kako godine prolaze, fuzija je sve dalja i dalja, a traže sve više i više milijardi dolara za dalja istraživanja. Nekako mi se čini da kopaju rupu na pogrešnom mestu. Idu glavom kroz zid, pa pošto ne uspeva, oni još jače udaraju. Izgleda da je problem što od 70-ih nikakvih stvarnih bitnih otkrića u fizici nije bilo. Svako ko bi pokušao nešto stvarno novo da radi ili objavi bio bi proglašen za šarlatana i odbačen od drugih fizičara. Ovako svi udobno provedu svoj radni vek s finom platom, zanimljiv posao, malo kongresi i naučni radovi, i ode se u penziju, milina. Jedino rešenje je izgleda da neki novi (ili ovaj postojeći) Elon Mask reši da finansira nalaženje novog izvora energije ili novog načina dolaženja do fuzije...

Tako nešto beše, da
Treba nam novi Tesla, ne EM. I promena (kapitalističkog) sistema na celoj planeti
Što će reći ... malo sutra
star trek and beyond

Krajem 70-ih i početkom 80-ih sam pratio tadašnje naše časopise Galaksiju i Tehničke novine, i tada se, ako me sećanje ne vara, smatralo da je fuzija udaljena 5 do 10 godina. I eto, kako godine prolaze, fuzija je sve dalja i dalja, a traže sve više i više milijardi dolara za dalja istraživanja. Nekako mi se čini da kopaju rupu na pogrešnom mestu. Idu glavom kroz zid, pa pošto ne uspeva, oni još jače udaraju. Izgleda da je problem što od 70-ih nikakvih stvarnih bitnih otkrića u fizici nije bilo. Svako ko bi pokušao nešto stvarno novo da radi ili objavi bio bi proglašen za šarlatana i odbačen od drugih fizičara. Ovako svi udobno provedu svoj radni vek s finom platom, zanimljiv posao, malo kongresi i naučni radovi, i ode se u penziju, milina. Jedino rešenje je izgleda da neki novi (ili ovaj postojeći) Elon Mask reši da finansira nalaženje novog izvora energije ili novog načina dolaženja do fuzije...
Korporacije su preuzele naucne institucije i finansirju se samo ona istrazivanja koja brzo mogu da se komercijalizuju.
Zasto nema velikih, fundamentalnih otkrica!? Ne zato sto nema sta da se otkrije, naprotiv, vec zato sto ta otkrica mogu da promene poredak powers to be na planeti. Srecom, neki fini ljudi rade na njima i bicemo svedoci tektonskih poremecaja u naucnoj i opste drustvenoj paradigmi, za nasih zivota.

Ali time ugrozavaju nasu demokratiju!

Demo... Sta? 😁

Nazad
Vrh Dno