Šta je novo?

naučite asembler za 6502

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Easy 6502

by Nick Morgan

In this tiny ebook I’m going to show you how to get started writing 6502 assembly language. The 6502 processor was massive in the seventies and eighties, powering famous computers like the BBC Micro, Atari 2600, Commodore 64, and the Nintendo Entertainment System. Bender in Futurama has a 6502 processor for a brain. Even the Terminator was programmed in 6502.

...

http://skilldrick.github.com/easy6502/index.html

Mislim cemu danas , mada je asembler za 6502/65010 kao ladna voda ....mnemonici(instrukcije) su svi od 3 slova i 3 registra kojima mozes da baratas. Ma nema bas ko pravi semafor sve na 3 i bas je lako za pamcenje. Buduci da procesor malo vuce na RISC arhitekturu fali puno stvari kojih ima na nekim drugim procesorima ,ali su zato instrukcije brze izvrsavaju u malom broju ciklusa. Prosto se cudim da nema ovog procesora na 100mhz verovatno bi ujedao :)

Secam se da sam ovo ucio preko BBS i news foruma pre interneta davnih 90tih, neki od lokalnih likova mi je bas za semafore pokazivao, verovatno je ovde na forumu.
Ko sto je imenjak rekao,nema vise leba koristiti asembler, sada i najkomplikovaniji uredjaji lepo rade sa c.

Prosto se cudim da nema ovog procesora na 100mhz verovatno bi ujedao :)
Ti ne znas? ...kako je nastao ARM? :)

A koja je poenta? Hm... Pa ako znas asembler sigurno si u prednosti u odnosu na ostale korisnike racunara - ti si jednostavno Level 31 o oni Level 8 :D

Osim toga, svi demo coderi sa Atari scene danas rade za Sony (sto optimizacija koda - nakon C kompajlera :D, sto kao senior, VP... developeri). Eno pogledaj Dareka Mihochu na www.emulators.com, sve je lepo objasnio u sitna crevca oko Pentiuma 4 kao niko drugi ili pogledaj AudioFreaka (koji nazalost vise nije ovde) ili Yooyo-a ;)

Asembler je jednostavno neizbezan ukoliko hoces stvarno da razumes osnovu racunara (kasnije mozes da predjes i na tranzistore.. :d.)

Ne znam kako je nastao arm ali mi se cini da je baziran na x86 osnovi ,ali nisam bas siguan nisam zvrjao u njegov asembler.
Kada sam rekao kojaje poenta asemblera mislio sam na 6502 asembler dok je poznavanje asemblera za danas aktuelne procesore ok . Atari i c64 ne smatram masinama koje su danas bitne da bi se na njima usavrsavao neko danas sem iz nekog hobija (npr mi ovde). Inace sam koristio z80 i 6502 asemblere i mogu samo reci dd su me puno nervirali "nedostaci" u 6502 asembleru jer nema nekih instrukcija koje "znace" kod z80 ali se posle covek navikne :). Motrola 68x00 asembler sam malo kao ucio ali nisam nista konkrretno radio s njime. Intel x86 je tek bila gomila nebuloza za mene nikako nisam hteo da shvatim potrebu za stranicenjem memorije i na vreme sam odustao..

ARM je nastao tako sto je Acorn nakon 8bitnog BBCa planirao 16bitnog naslednika i trazio CPU za njega.

mnogo im se svidjao 6502 koji su koristili u BBCu ali posto su i Commodore i Atari za 16bitni CPU odabrali motorolu bilo je jasno da MOSov 6502 nema neku buducnost. Acorn se na kraju odlucio da dizajnira svoj CPU za 16bitni racunar po uzoru na 6502 - tako je nastao ARM 1.

1987. Acornovi Archimedi sa ARM 2 (ako se ne varam) su bili 2-3x brzi od Amiga i Atarija...

1993. je bilo jasno da nista osim x86 nece prezivati ali na svu srecu Apple je u to vreme radio na Newtonu i u saradnji sa ARMom (Acorn je spinovao ARM u posebnu firmu) prilagodio postojeci ARM 3 palmtop Newtonu. Nakon toga su proizvodjaci mobilnih telefona poceli da koriste ARM kao CPU za mobilne...

---

6502 asembler deluje kao odlicna polazna tacka za ucenje ;) - kad skapiras princip, lako ces se prebaciti na nesto drugo a uz to ces i nauciti kako racunar u osnovi radi (kako C64 tako i sutra intel C8Q)

btw naravno da ne mislim na tebe, nego na 1990+ :)

A koja je poenta? Hm... Pa ako znas asembler sigurno si u prednosti u odnosu na ostale korisnike racunara - ti si jednostavno Level 31 o oni Level 8 :D

Slazem se i mislim da ako ne korisnicima, vecini programera znaci da poznaju osnove asemblera i arhitekture racunarskih sistema.

Asembler je jednostavno neizbezan ukoliko hoces stvarno da razumes osnovu racunara (kasnije mozes da predjes i na tranzistore.. :d.)

Mislim da je to proces kome nema kraja :d

Nazad
Vrh Dno