Šta je novo?

Native rezolucija za Wide monitor u UBUNTU-u?

_DLC_

Slavan
Učlanjen(a)
27.05.2006
Poena
319
Imam jedan problem...

Na poslu imam wide monitor Asus VW193D-B i koristim Linux (Ubuntu 7.1)... Tom monitoru je native rezolucija 1440x900, ali ja nikako ne uspevam da je dobijem...

Naime poseban drajver za graficku koja je u kompu (Radeon x1650pro), ne postoji .. odnosno nije instaliran na sistemu, a ne postoje ni neki drajveri za Linux za ovaj monitor... Sve sto uspevam da dobijem su 4:3 rezolucije, preko nekih generickih Vesa/Vga modova...

Najvise sto sam uspeo da postignem je da nekako nateram sistem da se kao prikaze u 1440x900, ali je (verovatno zbog refresh rate-a) sve zaglupljeno (gomila horizontalnih linija... i isprepletana "interlace" slika do 2/3 ekrana)..

Ajde narode pomazite mi... Smara me da radim u 4:3 rezolucijama... jer je sve spljosteno, a i nisam neki Linux-ash da znam sve zezalice, da bih se izborio sa ovim! Pleez help... ;)

Ides u gornjem levom uglu na meni, zatim na Add / Remove i u polju za pretragu kucas ATI.
Bitno je da iz padjuceg menija pored polja za pretragu selektujes da uzme u obzir sve moguce pakete.
Stikliras polje ispred ATI drajvera i ides na Aplay da bi pokrenu proces instalacije. Pitace te samo da uneses password, a podrazumeva se da imas nalog sa SUDO mogucnostima.
Posle restar okruzenje Ctrl + Alt + Backspace ili restart sistema i trebalo bi da radi.

Uvek gledaj da budes updejtovan na najnoviju verziju jer ona resava dosta problema konkretno ovaj tvoj. Dakle uradi update na 8.04.1

Pokreni Restricted Driver Manager, on bi trebalo automatski da ti ponudi koje drajvere da instalira za tvoju grafičku.

Što se tiče rezolucije, možda ćeš morati ručno da edituješ etc/X11/xorg.conf konfiguracioni fajl. Nije ništa teško, uputstava ima gde poželiš. Ja sam tako morao ručno da dodam rezoluciju za widescreen u Ubuntu 7.04, dok su kasnije verzije same prepoznavale native rezoluciju mog ekrana.

Kod mene je kubuntu 8.04 posle instaliranja restricted drajvera za nVidiu sam prebacio rezoluciju na nativnu. Posle sam izbacio cd i vratio se Slacku da zajedno umotavamo čokoladu u foliju

Imao sam slican problem sa ati radeon 1300 na Fedora 8. Kad sam instalirao ATI linux driver sa amd.com i podesio sve po uputstvu, dobio sam (konacno) 1440x900 px.

ma samo u /etc/X11/xorg.conf dodaj/promeni prvu u listi rezolucija... npr ovako:

Kod:
Subsection "Display"
        Depth 24
        Modes "1440x900" "1280x800"
    EndSubsection

...i restartuj x server

Resio problem... Budzio sam novije kernele... i odjednom se pojavila native rezolucija... Aleluja... :)

Taj dan sam na poslu bio presrecan ... jer je confort u radu, konacno mnogo bolji (prelazak sa 17" i rezolucije 1024x768 @ 85Hz, na 1440x900)!! ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno