Šta je novo?

Native IDE vs AHCI

945

Slavan
Učlanjen(a)
19.09.2007
Poena
319
Ima li neke realne razlike u performansama?
Najlakse je u biosu udariti native ide i instalirati OS, pa ako nema nikakvih realnih razlika onda nije vredno cak ni pokretanja nlite-a i ubacivanja drajvera u XP. :)

Na netu se obicno kao prednost AHCI-a navodi NCQ, ali koliko se to na jednom prosecnom laptopu primecuje? :)

Ja nisam primetio nikakve razlike u realnom radu...na 2 laptopa dosad...oni što vrte testove..uglavnom pominju cifre 4-6% performansi što ja stvarno ne mogu da primetim... A i mrzi me da pokrećem nLite i režem XP ponovo :)

Ni ja nisam primetio neku razliku svojevremeno kada sam sa ide presao na ahci!

na laptopu bi navodno trebalo da bude razlike i zbog manjepotrosnje baterije etc...
Prosli put sam naknadno ubacivao ahci drivere na instaliran win, a posle sam napravio nliteovanu instalaciju, ali sam taj dvd negde zagubio (plus izgleda da kad stavis drajvere za ich9, oni sa ich8-7 nece da rade), pa sad opet nemam ahci...

Nisam duze testirao IDE mod da bi primetio da li postoje neke realno razlike, posto sam drzao samo jedan dan laptop u IDE modu. Odradio sam samo test HD, i ponovo instalirao Win u AHCI modu. Opet sam odradio test HD i razlika je bila sto je burst speed sa 19 ms spao na 18 ms, i prilikom citanja brzina, u IDE modu je imao jedan veliki pik na dole na pocetku diska, koji se u AHCI modu nije pojavljivao. Jos jedna stvar, u IDE modu su mogle da se iscitaju sve informacije u vezi HD, dok u AHCI modu to nije bilo moguce.

U jednoj temi (o Acer računarima) je neko pomeno da mu se manje greje HDD kada je u AHCI modu. Možda je subjektivno, možda i ima smisla.

Ja se iscimao da ubacim ahci drajvere u xp i instaliram, pa cemo videti. Problem je sto ja kompove koristim za surf i filmove, tako da mi se, verovatno, isto 'vata. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno