Šta je novo?

Nasumično restartovanje posle promene procesora

Marko94

Cenjen
Učlanjen(a)
16.10.2012
Poena
170
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zamenio sam procesor i7 950 sa Xeon x5670 na ploči Asus p6x58D-e. Prvi problem je bio taj da mi 12GB rama prikazuje kao 8, pa sam očistio CMOS, pa mi je prikazao 4, pa onda 6, pa 10 pa sad stoji na 12GB i ne diram ga. Nakon toga isprobao sam ga na kloku od 4.2GHz na kom je bio prilično stabilan sistem u normalnom radu i korišćenju Aftera i Premiere-a. Kasnije pokrenuh Prime95 da bih bio siguran da je 100% stabilan klok, i nakon neka 3 sata je pukao program, samo to znači bez restarta. Sutradan je počeo nasumično da se restartuje u toku rada, nezavisno od toga šta radim i koliko je opterećen sistem. Cinebench R15 prolazi bez problema. Spuštao sam klok u nadi da će postati stabilan međutim isto se dešava čak i na fabričkom kloku od 2.93 Ghz.

Napajanje je Thermaltake Smart SE 730w (87% efficient), relativno novo, 3 godine i neki mesec. Pored procesora jedini dodatni potrošač je Asus r9 380, ali kapiram da je dovoljno jako napajanje. Hlađenje Noctua NH D15 sa 2 ventilatora plus još 3 na kućištu, dakle ne pregreva se, temperature su na stok kloku ispod 50c, dok je na 4.2 blago prelazio 70c ( maksimalne pri opterećenju od 100%).

Da li neko zna šta može biti problem i kako da ga rešim? Unapred hvala ljudima dobre volje, svaki savet je dobrodošao! :)

EDIT: Ovako to vidi Windows, uz svaki restart ima 4-5 ovih grešaka, prva je Kernel-Power ID41
Screenshot_44.png

Poslednja izmena:
Napon na kojem radi?
Probaj sa jednim modulom memorije.
Proveri svaki ponaosob.

Napon je 1.2v, probao sam i sa 1.3 ali ista je situacija. Što se tiče testiranja memorije to bih ostavio za slučaj da ništa drugo ne pomaže, jer imam 6 modula po 2gb (2 identična Patriot kita) a kuler mi prekriva prva 2 slota pa bih morao svaki put da ga skidam i vraćam :/

Mesni se slicno desilo kao tebi imao sam 16 gig ramm a ocitavao samo 8 gig (kada sam menjao cpu i dodao ramm) . Ja sam reinstal win i sve mi je bilo normalno posle .

Istestirao sam detaljno sve što se moglo istestirati, i pojedinačno i zajedno. I sve je ispravno kada testiram van kućišta. Međutim kada ubacim u kućište takođe radi ali problem se opet pojavi bez ikakvih pravila što me dovelo do zaključka da postoji neki kontakt između kućišta i ploče... Da li neko može da mi kaže na koji način ovo da rešim? Hvala :)
Kućište je Cooler Master N500

Zasto mislis da je u pitanju kratak spoj? vadio si plocu iz kucista i probao "karton" varijantu?
Mislim da ne bi dobijao nasumicne restarte, ili ima kratak spoj ili nema
Ipak proveri da li imas podloske izmedju ploce i odstojnika, one sluze bas za to.
Ili probaj ono sto sam naveo "karton" varijantu, plocu na karton sve povezes van kucista i probas.

Raskači power i reset kablove sa kućišta. Jednom davno sam imao sličan problem(epox + Barton), ispostavilo se da me zeza razdrndano power dugme.

1000% je nekakav kontakt, sad se bavim kućištem da vidim šta može biti problem tačno... Power i reset kablove sa otkačio davno još @Uporan i lep: da, karton varijanta radi bez najmanjeg problema i prolazi Prime95 preko 12h... Čim stavim u kućište kreću restart problemi, probaću da nađem boljem šarafe i podloške i sve što se može naći da valja :D

1000% je nekakav kontakt, sad se bavim kućištem da vidim šta može biti problem tačno... Power i reset kablove sa otkačio davno još @Uporan i lep: da, karton varijanta radi bez najmanjeg problema i prolazi Prime95 preko 12h... Čim stavim u kućište kreću restart problemi, probaću da nađem boljem šarafe i podloške i sve što se može naći da valja :D

Hm...moze da bude i neki napuknut vod/kontakt na ploci, probaj da ne sarafis do kraja, vec da ploca lezi na odstojnicima bez da se deformise/ugiba.

Nazad
Vrh Dno