Šta je novo?

NAS vs SAN u kućnim uslovima...

magick

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.01.2001
Poena
770
Ja sam mislio da napravim sebi isto NAS ili čak SAN od jedne stare masine. SAN može da bude interesantan jer se hdd vidi kao da je u masini.
Takav SAN nema baš mnogo poente, osim za vežbanje. Drugo, pitanje je da li se tako rešenje uopšte može nazivati SAN-om jer im je jedina sličnost blokovski pristup kroz mrežu.

Postoje 3 načina pristupa fc,iscsi i aoe. Ovaj poslednji je nerutabilan i moze a se implementira lako a radi na drugom sloju pa nema tcp/ip overheada.
FC u startu otpada zbog cene, a iSCSI je poprilična komplikacija za kućne potrebe. Ako je u pitanju izdvajanje storedža iz sobe AoE ima dosta prednosti, s obzirom da bi mu pristupala samo jedna mašina.

Mada sve ima svoje mane i prednosti. Zakačiti ga na GigabitLAN jedino ima nekog smisla ako se želi izvući brzina.
Pa tu bi jedino AoE sa nekim džambo paketima na zasebnom GbE linku mogao da izvuče ozbiljniju brzinu. Ali opet... raditi to zbog jednog ili dva diska...

Podseti me, zašto ono beše ti diskovi ne mogu da budu u mašini? Da ne spominjem to što su FireWire i SAS mnogo ozbiljnija rešenja za nedeljivi storedž u radijusu do 10-ak metara.

Ako pak resursi treba da se dele, opet je NAS mnogo praktičnije rešenje za instalaciju i menadžment.

Pa i sa AoE može da se deli resurs. Samo je potreban odgovarajuci file sistem. GFS2 je primer za to. Po nekoj priči on bi trebao da spreči pristup fajlu ako ga neko koristi tako da se isti "drajv" može nakačiti na više mašina. FC nisam ni pomišljao a iSCSI koristi tcp/ip ali ga već mnogi NAS-ovi podržavaju. Samo pogledaj sta radi AoE enabler na netu. Zgodna stvar može da bude u nekim situacijama.

Ako je u pitanju izdvajanje storedža iz sobe AoE ima dosta prednosti, s obzirom da bi mu pristupala samo jedna mašina.

Upravo tako nešto sam planirao. Pazi još ako dodaš na to da može da se kači više mašina itekako može da bude moćna alatka. Npr. ako imam 3-cu masinu koja mi radi download ona bi mogla sa 100MBps da pristupa gok bi ja imao pristup sa 1Gbps. Potreban je gigabit switch (barem 1 port) ili da se u SAN mašinu ubaci još jedna 100M mrežna. E sad ili da se napravi target i sa njim ili da se bridzuje sa 1GBps pa onda sve tako targetuje na bridge. DL mašini je dovoljno 100Mbps dok ja kad nešto povučem ići će brže. Naravno i ja bih morao da imam 2 LAN. GB switch je najbolje rešenje.

Samo ovo isto može da odradi i NAS bez većih komplikacija kao što si naveo. SAN je prvenstveno namenejn serverima i cloud-u, ali može da se za neke stvari dobro iskoristi i u kucnoj radinosti.
Npr. download mašina bi mogla da bude diskless (boot from san) ili kad sam vec pomenuo cloud ista mašina bi mogla da tera oba kao virtualne mašine. Nego i ovi danasnji NAS-ovi imaju podršku za sve više stvari. Kako god ogreneš za softwer je lako kad se ima hw, a sad da li će da dans bude NAS a sutra SAN kako ti više odgovara.

Da ne spominjem to što su FireWire i SAS mnogo ozbiljnija rešenja za nedeljivi storedž u radijusu do 10-ak metara.

Za SAS možda ali za Firewire ne bih rekao da spada u ozbiljna rešenja sem ako nisi neki Mac manic. Kad smo kod toga već USB 3.0 im oduzima deo kolača. U takvoj fioci mi je već neki stariji maxtor (seagate) 250gb koji izvlaci oko 120MB/s

U pravu si što se tiče SAN-a. Ipak je to zavrzlama, ali vredna pokušaja.

Poslednja izmena:
Pa i sa AoE može da se deli resurs.
Naravno da može, ali sam ja pričao o konkretnoj (kućnoj) primeni gde jednostavnost setapa ima prednost brzine. Čim se mrežni storedž deli sa više računara rastu troškovi za opremu, pogotovo ako nastojiš da održiš određeni nivo performansi, a ceo sistem se dodatno komplikuje (svičevi, RAID lanci, privilegije/nivoi pristupa...).

Samo je potreban odgovarajuci file sistem. GFS2 je primer za to. Po nekoj priči on bi trebao da spreči pristup fajlu ako ga neko koristi tako da se isti "drajv" može nakačiti na više mašina.
Nije dovoljan samo odgovarajući fajl sistem, on je tek jedan deo implementacije SAN-a. Potreban ti je još barem lok menadžer, odnosno meta server, koji radi to što si spomenuo, ali raditi sve to zbog deljenja jednog ili dva diska između nekoliko mašina kod kuće je besmisleno, osim ako nije deo nekakve vežbe ili pak zadovoljenja radoznalosti nekoga sa viškom slobodnog vremena.

FC nisam ni pomišljao a iSCSI koristi tcp/ip ali ga već mnogi NAS-ovi podržavaju. Samo pogledaj sta radi AoE enabler na netu. Zgodna stvar može da bude u nekim situacijama.
Tražiš saučesnika u češkanju jezika/prstića? :p

Upravo tako nešto sam planirao. Pazi još ako dodaš na to da može da se kači više mašina itekako može da bude moćna alatka.
Šta može da bude moćna alatka? SAN? Jeste, ali praviti ga kod kuće sa budžetom od 100€ je... pa ne znam ni kako to da nazovem.

Npr. ako imam 3-cu masinu koja mi radi download ona bi mogla sa 100MBps da pristupa gok bi ja imao pristup sa 1Gbps.
A kako to ta treća mašina "radi daunloud"? :trust: Ima na sebi proksi ili izigrava gejtvej? (Odosmo u of... Otvori novu temu u sobi Mreže.)

Potreban je gigabit switch (barem 1 port) ili da se u SAN mašinu ubaci još jedna 100M mrežna. E sad ili da se napravi target i sa njim ili da se bridzuje sa 1GBps pa onda sve tako targetuje na bridge.
:zgran:

DL mašini je dovoljno 100Mbps dok ja kad nešto povučem ići će brže. Naravno i ja bih morao da imam 2 LAN. GB switch je najbolje rešenje.
Šta je "DL mašina"? :trust: Da te ne pitam tek šta je "SAN mašina"...

Samo ovo isto može da odradi i NAS bez većih komplikacija kao što si naveo. SAN je prvenstveno namenejn serverima i cloud-u, ali može da se za neke stvari dobro iskoristi i u kucnoj radinosti.
Npr. download mašina bi mogla da bude diskless (boot from san) ili kad sam vec pomenuo cloud ista mašina bi mogla da tera oba kao virtualne mašine.
Prvo, ne možeš sa običnom PC opremom da butuješ sa SAN-a jer to ne podržavaju ni PXE ni bootp. Potreban ti je poseban kontroler sa posebnom rutinom u svom BIOS-u. Uostalom, čemu to kada fleš košta smešno malo, a većina ploča danas može da butuje sa USB-a (fleša).

Drugo... možeš ti da napraviš čitavu virtualnu mrežu sa desetinama računara, ali ne vidim poentu svega toga. Mi pričamo ovde o jeftinom mrežnom storedžu za kućnu upotrebu.

Nego i ovi danasnji NAS-ovi imaju podršku za sve više stvari. Kako god ogreneš za softwer je lako kad se ima hw, a sad da li će da dans bude NAS a sutra SAN kako ti više odgovara.
Pa i nije baš tako. SAN obično podrazumeva zasebnu mrežnu infrastrukturu koja služi samo za storedž, mada se danas to sve češće meša sa ostatkom mrežnog GbE saobraćaja što je jeftinije, ali ima i svojih ograničenja.

Za SAS možda ali za Firewire ne bih rekao da spada u ozbiljna rešenja sem ako nisi neki Mac manic.
Silno... ovaj, silno grešiš sinko.

Kad smo kod toga već USB 3.0 im oduzima deo kolača. U takvoj fioci mi je već neki stariji maxtor (seagate) 250gb koji izvlaci oko 120MB/s
No comment.

U pravu si što se tiče SAN-a. Ipak je to zavrzlama, ali vredna pokušaja.
Samo napred...

Poslednja izmena:
@magick

Ne znam samo ko greši ali znam da može boot from SAN itekako. Malo pogledaj etherboot/gpxe uz pomenute zavrzlame sa biosom mada je flash/cf dovoljan za to kao sto si naveo.

Legenda
DL mašina - download masina. Kako to da nisi mogao da zaključis a ostalo tako "dobro" znaš.
SAN mašina - pa od čega ti misliš da napravim taj nazovi SAN.

magick je napisao(la):
Pa i nije baš tako. SAN obično podrazumeva zasebnu mrežnu infrastrukturu koja služi samo za storedž, mada se danas to sve češće meša sa ostatkom mrežnog GbE saobraćaja što je jeftinije, ali ima i svojih ograničenja.

Ma mani ti šta podrazumeva SAN. Bitan je princip rada. Pa nisam blesav da u kuci implementiram FC ili neka skuplja resenja.
A mešanje klasicnog ethernet sa tcp/ip i ethernet sa aoe neće nešto umanjiti mnogo preformanse u kucnoj primeni.
Kažem da opet može lako da se odvoji sa dodatnim GBit adapterima.

Budzet i manji od 100 evra ne racunajuci hdd-ove jer njih i tako treba da uzmeš kad kupujes NAS.
Athlon AM2/neka Am2 MB sa int. vga/1GB ddr2 ne može da da bude 100 evra ni sa nekom matx kutijom.

Poslednja izmena:
@magick

Ne znam samo ko greši ali znam da može boot from SAN itekako. Malo pogledaj etherboot/gpxe uz pomenute zavrzlame sa biosom mada je flash/cf dovoljan za to kao sto si naveo.
Nda... na etherboot sam zaboravio, ali kao što rekoh i za to ti treba poseban kontroler jer je to malo teže izvesti sa velikom većinom integrisanih LAN adaptera (mora da se moduje BIOS ploče). I na kraju opet izađeš na to da ne može sa standardnim (mejnstrim) hw-om. Bilo kako bilo, nepotrebno je to pored fleša.

Legenda
DL mašina - download masina. Kako to da nisi mogao da zaključis a ostalo tako "dobro" znaš.
A šta je to daundload mašina? Shvatio sam ja šta znači skraćenica, al' ne i smisao/poentu toga. Šta, računar koji je stalno upaljen i skida pirateriju sa torenta? :p A zašto bi taj računar bio diskles, a pogotovo zašto bi koristio blokovski pristup deljivom storedžu?!?

I mani se tih navodnika...

SAN mašina - pa od čega ti misliš da napravim taj nazovi SAN.
Ma mani ti šta podrazumeva SAN. Bitan je princip rada.
Ako ti SAN-om nazivaš svaki blokovski pristup udaljenom storedžu onda i eksterni firewire disk može da predstavlja SAN. Ako pak u tu definiciju integrišemo i lok menadžer, odnosno meta-server, onda shvatam šta je po tebi "SAN mašina"... to je u stvari meta-server sa direktno zakačenim storedžom. OK. Ali da te pitam onda, čemu blokovski pristup i briga za overhed na mreži kada će taj jedan disk da deli nekoliko mašina i on će biti usko grlo? :trust:

A mešanje klasicnog ethernet sa tcp/ip i ethernet sa aoe neće nešto umanjiti mnogo preformanse u kucnoj primeni.
Kažem da opet može lako da se odvoji sa dodatnim GBit adapterima.
'Oće itekako i to prvenstveno jeftinim svičom. Ako su potrebne maksimalne performanse za što manje para, najbolje je potpuno zaobići svič i dodeliti svakoj mašini svoju podmrežu.

Budzet i manji od 100 evra ne racunajuci hdd-ove jer njih i tako treba da uzmeš kad kupujes NAS.
Athlon AM2/neka Am2 MB sa int. vga/1GB ddr2 ne može da da bude 100 evra ni sa nekom matx kutijom.
Znači ti NAS i SAN razdvajaš samo po protokolu kojim se pristupa podacima. To je velika banalizacija, ali za ovu priču još i 'ajde... Ipak, otkud ti to da bi išta dobio blok pristupom? O bezbednosnom riziku eksponiranja takvog storedža mašini koja je stalno na netu i p2p mrežama, da i ne govorim.

Da bi se dobilo ikakvo ozbiljnije ubrzanje, svali klijent mora da ima poseban GbE interfejs ka tom storedžu, što tvoj setap poskupljuje za broj GbE kartica za klijente x2 i troškove kabliranja. Ipak, ne vidim poentu da ta DL mašina nema direktno zakačeni storedž, odnosno da koristi SAN.

Nazad
Vrh Dno