Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

Hm,jeste ovo malo slabija masina, taj e350 sam imao u jednoj masini, i nije bas nesto briljirao. Opet, moja preporuka je 1 ili 2 diska za OS, 2 diska u RAID1 i to je to. Radice ok, ne znam bas da li ce da imas ceo gigabitni ,ali mislim za osnovne stvari da ce biti ok.
 
Kako mislis dva diska za OS?

OMV cu da stavim na SSD, a 3 diska od 3TB ce da mi idu u ZFS.
 
Pa moze i OS u zfs :) ili u mdadm, posto je to debian.
Posto je OS u zfs dosta zajeban, preporuka je instalirati Proxmox Backup Server koji ima zfs podrsku, pa onda instalirati OMV, ako ti tako nesto treba.
 
Nema podrsku out-of-box, pa mora da se budzi da bi ti OS bio na zfs raid1. Najlakse preko PBS-a,kao sto sam i napisao.
 
@ness1602

Nikako da dovršim pravi backup za svoju mrežu, pa bih te zamolio za savet pošto vidim da si u materiji. Voleo bih da čujem predlog i od ostalih naravno. Trenutno je na NAS-u OMV, Raid1 dva diska od 1TB gde držim "bitne stvari". Disk je mapiran na računare i laptopove, odvojeni su korisnici, svako ima za sebe dodeljen određeni prostor i to je ok. Malo bih da unapredim ovakav način rada, a vidim da pominješ Duplicati nekoliko puta pa da vidim da li ovo što sam zamislio može da se uradi.

Odredim folder na svakom računaru koji će se bekapovati i da se on automatski sinhronizuje sa NAS-om. Takođe, želim da se NAS recimo jednom dnevno sinhronizuje sa OneDrive for Business storage-om, da se sve što je na tom disku čuva online. Da li je ovo izvodljivo, i da li je moguće uraditi enkripciju podataka pre nego što se uploaduju?

Video sam na Reddit-u da preporučuju Rclone, i on i duplicati podržavaju OneDrive for Business tako da ne znam da li jedan ili drugi imaju više prednosti?
 
Kako mi radimo duplicati/omv:
ako imas zfs napravis mount recimo /zdata , i u njemu neki folder PC/Bekap kako god. Onda preko GUI-ja omv-a, kreiras za svakog korisnika user-a i password. Dodatno napravis folder unutar /zdata/PC/korisnik1 das mu prava za korisnika 1. Onda na Duplicatiju podesis da se bekapi rade preko ssh-a do tog foldera. I to je to u principu. Imas naravno i enkripciju, pre nego sto se prebace podaci.
mozda postoji jos nekoliko nacina, ali ja zbog ransomware-a izbegavam SMB/NFS , tako da je recimo ovo jedan od najsigurnijih nacina. Ili da pustis na mozda Nextcloud/Web resenje,ali to nisam radio.
 
Foldere po korisnicima sam vec napravio, i to funkcionise. Svemu se pristupa preko Sambe jer nemam dovoljno prostora po racunarima, manje vise sve se nalazi na NAS-u, ali opet to su podaci koji nisu od prevelikog znacaja. Oni koji su vredni su i na Cloud-u. Kada nisam kod kuce a treba mi nesto sa NAS-a imam VPN i to radi korektno. Ostaje samo pitanje automatskog bekapa na cloud i enkripcije.

Nextcloud mi zvuci zanimljivo, da mogu na telefonu da svucem nesto sto mi treba u tom trenutku... Samo mi fali vremena da se poigram :)
 
Aha, tebi onda pije vodu nesto kao Backblaze recimo? Ili da uzes neku masinu preko hostinga pa da napravis rsync recimo.
 
Imam već OneDrive for Business, firma plaća dobio uz office365. Vidim da ga i duplicati i rclone podržavaju.
 
Da,u jednoj firmi u kojoj su isto imali pretplatu smo radili to + QNAP bekap klijent na lokal. Lepo je to radilo.
 
Jedno pitanje u vezi OMV-a. Sta se desava u slucaju da ploca crkne? OK, znam sta se desava ukoliko neki hard crkne, ali sta u slucaju ploce? Ili ako hocu da promenim plocu, da ubacim neku bolju? Kakva je procedura?
 
U principu samo ubacis sve diskove u drugu masinu i trebalo bi da radi. Iskreno, nikada nisam imao problem da ne radi,eventualno se promeni ime mrezne karte pa moras omv-firstaid ili slicno da odradis.
 
Tako nesto sam i procitao negde. Aj jos jedno pitanje. Posto skoro sve Mini-ITX i Micro-ATX ploce sa J1900 procesorom imaju 2 sata slota (uzas), da li je dobra opcija da se ubaci ovako nesto kao na slici u PCI-Ex slot, da se dobiju jos dva slota? Hoce li OMV da pravi neke probleme?
 

Prilozi

  • Screenshot_1.jpg
    Screenshot_1.jpg
    54 KB · Pregleda: 21
Ja sam probao, ono kratko vreme dok sam se majao sa OMV-om, radila mi je kartica ubačena u PCIe slot bez ikakavih problema.
Doduše, u pitanju je bio M.2 (ploča je imala dovoljno SATA portova), ali ga je OMV uredno prepoznao i ponudio instalaciju na njega, pa kontam da će i neku xSATA karticu isto da prepozna. Vodi samo računa kakvu karticu uzimaš, zbog brzine rada diskova.
 
Ja bi pre uzeo neku karticu koja daje 4 slota, instalirao OMV na fizicki sata port, i vezao diskove na tu eksternu karticu. I verovatno kupio 2 te kartice ukoliko jedna crkne :D
 
Vidim sad na OMV forumu da te sata kartice ce ili da rade ili nece, ljudi su kupovali po 3-4 dok nisu uboli koja radi. Tako da od toga odustajem. Ali postoji sansa da odustanem od svega, iako sam kupio ssd, diskove itd. jer koliko vidim nemoguce je naci plocu koja je OK za nas. Na oglasima nista nema bazirano na j1900, cak ni na j1800, a da ima 4 sata slota. Nasao sam neke bazirane na J3455, ali niko od madjara ne moze da je nabavi. Ovi procesori znacajno trose manje energije od ostalih, plus imaju pasivno hladjenje, sto su po meni dve poente NAS sistema, izmedju ostalih.
 
Pasivno hlađeni sistemi uvek više koštaju i imaju više ograničenja. Jesi li razmišljao o nekoj aktivno hlađenoj ploči, sa tišim ventilatorima?
 
Pa imam neku sa E-350 procesorom, ima 60mm ventilator, ali je za moj ukus dosta glasan. A jedini 60mm fan koji kod nas sam video da ima je neki Chieftec.
 
Sta mislite o Raspberry Pi 4b 8gb, kao NAS uredjaj da se koristi?
 
Pa ja ga koristim tako, OMV5 instaliran na njega, plus eksterni disk za stvari. Nisam nasao trenutno neku sasiju za dva ili vise diska,tako da mi i ovo zavrsava posao.
 
meni je PI mnogo zanimljiv inace. Za bilo šta, jeftin je a moćan, možeš svašta da on od njega napraviš.

DODUŠE, ne znam da možeš da zakačiš više od jednog diska na njega, i voziš neku vrstu RAIDA, to ne može zar ne?
 
8GB ,trebao mi je za neki mini projekat, testirao sam im vmware na njemu,pa sam posle presao na OMV5. Mislim da me je kostao se nekim hladnjakom oko 100e-115e, i uzeo sam neki Seagate 2tb eksterni disk,i to sada lepo radi. Ventilator pokupi malo prasine pa hoce posle nekog vremena da bude bucniji,,ali sve ostalo je ok.
 
meni je PI mnogo zanimljiv inace. Za bilo šta, jeftin je a moćan, možeš svašta da on od njega napraviš.

DODUŠE, ne znam da možeš da zakačiš više od jednog diska na njega, i voziš neku vrstu RAIDA, to ne može zar ne?
Moze al koliko vidim sve je to pain in the...
 
Da li je za NAS bitna HW spec za puštanje 4k filmova ili to radi svaki bez problema? Ili su jače spec kad više uređaja pristupa?
Treba da uzmem neki kući sa 2 bay, pa gledam ima li potrebe platiti više.
 
Treba jaci hw koliko ja znam.
 
Nazad
Vrh Dno