Tek sad sam zbunjen totalno🙄. TrueNAS sam pitao jer sam nasao neki tutorial za "glupe" korak po korak ....
Moram da nadjem neku opciju gde ima tutorijala jer ne mogu sve da povezem cisto da krenem od negde ako pravim NAS ako ne nadjem onda Synology.
A jel OMV ok resenje za moje potrebe ili sto je offline71 predlozio DSM. Jel su to ok resenja za mene i jel su ok sto se bezbednosti tice?
Da znam da nemaju. Ako pukne hdd cao. Ali mislim da to nije problem zato sto redovno radim backup na ext hdd pa i ako pukne mogu da izgubim par dana podataka sto nije strasno.
Zato sam i razmisljao da li D124 ili 223j cena razlika je 5000 rsd a imam opciju naknadno da dodam jos jedan hdd. Sta mi predlazete? Koliko vidim to je ista masina samo je razlika u broju fioka?
Link je sledeci vec sam ga postavljao
a ima i na blogu
https://forums.spacerex.co/t/5-ways-to-access-your-files-from-outside-your-home/349?u=will
I imam jos dva pitanja za iskusne sto se tice bezbednosti ako moze pomoc i savet:
1. Skontao sam da imam i kineski NVR zakacen na kucnu mrezu. Na njega se povezujem preko android aplikacije. Ja nisam nista podesavao ruter (jer kao sto sam rekao ne razumem se u mreze i evo pokusavam da nucim) nego sam ispodesavao NVR next, next,next i skinuo njihovu aplikaciju akenirao qr kod iz NVR i sve radi.
Shodno svemu sto sam u zadnjih par dana iscitao i dobio saveta kontam da ovo ide preko njihovog nekog servera - servisa.
Meni deluje da mi je i ovim NVR-om dodatno kompromitovana kucna mreza i sve na njoj? Da li gresim?
2. Ne razumem se u virtuelne masine, ali imam jednu ideju. Posto smo definisali da imam krekovane softwere na kompovima i da je to bezbednosna katastrofa da li bi sledeca situacija pomogla i da li je moguce izvesti.
Da na svakom kompu imam virtuelnu masinu u kojoj je dignut win. U tom windowsu nema softwera i iz tog windowsa pristupam netu, radim sve u browseru sto treba online, mailovi rad na sajtovima, ... i pristupam NAS-u, a na regularnom windowsu tj mojo masini su mi softweri i on se ne kaci na net.
Da li bih ovim resio da mreza nije kompromitovana, i pitanje je kao failove iz NAS -a tj virtuelne masine prevlaciti u regularnu zbog rada u softverima da li je to moguce i da li ce oni tada biti kompromitovani?
Nadam se da sam lepo objasnio zamisao 🙄