markoskmarger
Poštovan
- Učlanjen(a)
- 16.08.2017
- Poena
- 55
Prvo da se zahvalim na detaljnom odgovoru i pojasnjenju. Sad mi se javljaju dodatna pitanja da bih bolje shvatio.
Zato mi je zamisao i bila da je sve na jednom mestu tj NASu i tu se menja i nema greske barem ja tako vidin. Da li je u ovom scenariju NAS ok resenje? I da li je Synology ok resenje ili je i dalje ograniceno?
Molim te ako ovo mozes da mi pojasnis da bih shvatio? Korisnici smo ja i zena jedan laptop i telwfon ona drugi laptop i telefon ja.
Da li postoje na netu uputstva kako podesiti navedene 3 karike da bude bezbedno i da li je preterano komplikovano u varijanti sa Synology NASom?
I ono najbitnije da li sa Synologyijem mogu da postignem dobru sigurnost ako mu pristupam sa neta?I da li je to tesko podesiti i da li nekako moze da se testira da li su podesavanja ok?
Dobro bi mi dosao savet koji Synology ili je mozda bolji Qnap? Sta se dobro pokazalo i sta je bezbednije i lakse za podesavanje?
Backup bih redovno radio na ext hdd 3 komada tako da mislim da nema potrebe za NAS sa vise diakova.
Jos jednom mnogo vam hvala na trudu i detaljnim objasnjenjima. Svako dobro.
Mozda sam lose objasnio. Tesko da moze da se desi da moram da proveravam koja je verzija validna. Drugim recima to su samo folderi sa txt failovima, alikama, snimcima, backupovi,... Ako je sve na jednom mestu tj na NASu nema greske sve se menja tu na njemu i to je validba verzija nju backupujem na ext hdd. Sta je zapravo poenta neko promeni neku sifru za sajt i onda unese novu sifru u txt fail recimo pod nazivom logovi i tako recimo 3 puta se menja sifra ako je txt fail sa istim nazivom logovi na dva kompa ja ne znam koje uneo zadnju izmenu da li komp 1 ili komp 2 i ne znam sa kog kompa da uradim backup na ext hdd. I tako za mnogo failova. Ili recimo neko obrise neke slike zato sto su 500 x 500 px i napravi nove 600 x 600 px naravno naziv alika je isti i sve to se desi na kompu 1 a na kompu 2 su i dalje 500 x 500 i ja uradim prvo backup na ext hdd sa kompa 1, a potom sa kompa 2 i eto opet pogresne verzije.može donekle da ti olakša taj posao jer imaš centralizovano mesto na kojem se čuvaju fajlovi. Ali ni jedan NAS nema napredni version control. Za tako nešto je potrebno self hosted rešenje kao što je Subversion ili Helix Core. Sa njima imaš kompletan uvid i kontrolu kod izmenu fajlova. Sve što treba da uradiš je da odobriš izmene u finalnoj verziji. Naravno, ovo rešenje ti omogućava da vidiš postojeće izmene pre nego što odradiš final merge.
Zato mi je zamisao i bila da je sve na jednom mestu tj NASu i tu se menja i nema greske barem ja tako vidin. Da li je u ovom scenariju NAS ok resenje? I da li je Synology ok resenje ili je i dalje ograniceno?
Sigurnost najviše zavisi od tebe i tvojih korisnika. Koliko ste svi security aware. Ni jedna zaštita ne može da vas zaštiti od vas samih. A na drugom mestu je implementacija samog rešenja kojim će se omogućiti pristup. Najbolje rešenje je neki firewall na kojem ćeš hostovati VPN i koji će biti na odvojenom subnetu koji ima pristup NAS-u.
Molim te ako ovo mozes da mi pojasnis da bih shvatio? Korisnici smo ja i zena jedan laptop i telwfon ona drugi laptop i telefon ja.
Da li na primer Synology NAS spada pod ovo?Samo su selfhosted cloud rešenja, dobra rešenja. Sve ostalo je rizik.
Da li i sa Synologyjem postoje dobre opcije za sigurnost kao "TrueNAS CORE na primer, u sprezi sa ZFS filesistemom"?Sigurnost podataka zavisi od toga šta ćeš na mini pc instalirati. TrueNAS CORE na primer, u sprezi sa ZFS filesistemom je odlično rešenje. Na žalost, nije za početnike jer zahteva malo napredniji nivo znanja. Takođe je potreban mini pc sa dosta memorije i kvalitetni hard diskovi. Sigurnost kao takva ne kreće od NAS-a. NAS je samo jedna od karika. Korisnici > mreža > NAS. Ako sakaže bilo koja od ove 3 karike, od sigurnosti nema ništa.
Da li postoje na netu uputstva kako podesiti navedene 3 karike da bude bezbedno i da li je preterano komplikovano u varijanti sa Synology NASom?
Onda mi Synology deluje kao bolje resenje. Spram mojih potreba koliko imaju uticaja fleksibilnosti i mogucnosti?Na aliju imaš ovako nešto ako si voljan da ideš na DIY varijantu koja će biti sigurna i pouzdana. U verziji sa 32GB memorije i i7 procesorom, ovakav uređaj bi te izašao oko 650 eura. Sa ovom opcijom ti sledi učenje i cimanje dok sve ne podesiš kako sam ti predložio gore. Sa Synology uređajem prolaziš mnogo jeftinije, nema cimanja sa puštanjem u rad ali se odričeš fleksibilnosti i mogućnosti. Tako da...biraj.
I ono najbitnije da li sa Synologyijem mogu da postignem dobru sigurnost ako mu pristupam sa neta?I da li je to tesko podesiti i da li nekako moze da se testira da li su podesavanja ok?
Dobro bi mi dosao savet koji Synology ili je mozda bolji Qnap? Sta se dobro pokazalo i sta je bezbednije i lakse za podesavanje?
Backup bih redovno radio na ext hdd 3 komada tako da mislim da nema potrebe za NAS sa vise diakova.
Jos jednom mnogo vam hvala na trudu i detaljnim objasnjenjima. Svako dobro.