Kartica bi trebalo da je sa chipsetom koji je podrzan, mada je sa aliexpressa poruceno. Ovaj drugi deo je malo upitan, verovatno je tu negde problem, ili neko podesavanje u biosu koje nisam pronasao sinoc. Moracu posle da pretresem ponovo sve.Ima naravno glupo pitanje,da li je podrzano sve na kartici i da li je podrzano da ako radi neki drugi sata port radi i kartica.
Trebaš ručno da podesiš PCIx brzinu u BIOS-u i RAID mora bidi ugašen. Predpostavljam da si na poslednjoj verziji BIOS-a za tu ploču ?Sastavljena je mašina sinoc, instalirao sam unRAID. Sto se samog sastavljanja tiče, zanimljivo je i izazovno jer je kućište jako malo i nema mnogo mesta tako da sve mora da se provuče kako su zamislili ili kako dužina kablova odgovara.
Problem imam sa dodatnom m2 sata karticom, iz nekog razloga unraid ne vidi diskove koji su zakačeni preko nje, zasvetli pri boot-u i posle nema više da svetli. U onom njihovom tool-u je očitava unraid da je priključena na ploču tako da moraću danas da se poigram da namestim i to. Ako imate nekih saveta šta da probam, pišite. Evo još malo slika u nastavku.
A da li mozes da testiras na svom racunaru?Istekao edit, bios sam update-ovao ali nije nista pomoglo. Takodje ova podesavanja za brzinu PCIx i RAID nisam nasao u biosu. Sad vec mislim da je nesto problem do m2 extend kartice. Po istrazivanju na netu trebala mi je sa ASM1166 Chipsetom, takvu sam i narucio na Ali-u, ali Unraid je u svom ocitavanju vidi kao ASM1074. Pa ne znam da li je to problem mozda, ili je nesto drugo u pitanju.
NAS može donekle da ti olakša taj posao jer imaš centralizovano mesto na kojem se čuvaju fajlovi. Ali ni jedan NAS nema napredni version control. Za tako nešto je potrebno self hosted rešenje kao što je Subversion ili Helix Core. Sa njima imaš kompletan uvid i kontrolu kod izmene fajlova. Sve što treba da uradiš je da odobriš izmene u finalnoj verziji. Naravno, ovo rešenje ti omogućava da vidiš postojeće izmene pre nego što odradiš final merge.1. Iskljucivo storage za razne failove kome bih moglo da se pristupa sa 2 kompjutera recimo u isto vreme. Drugim recima dva korisnika rade na istom web sajtu i bitno mi je da se failovi od tog projekta nalaze u jednom folderu na storage-u tako da ko god od korisnika vrsi neke izmene znam da je u tom folderu zadnja validna izmena. Ovako imam identicne foldere na dva kompa i non stop moram da vrsim poredjenje i analizu ko je sta izmenio i sta je validna verzija koja ce se backupovati na externi hard.
Sigurnost najviše zavisi od tebe i tvojih korisnika. Koliko ste svi security aware. Ni jedna zaštita ne može da vas zaštiti od vas samih. A na drugom mestu je implementacija samog rešenja kojim će se omogućiti pristup. Najbolje rešenje je neki firewall na kojem ćeš hostovati VPN i koji će biti na odvojenom subnetu koji ima pristup NAS-u.3. Bilo bi odlicno da ovom storage-u mogu da pristupim odakle god tako da kad sam negde na putu ne moram da nosim externe hddove. OVDE ME JAKO PLASI SIGURNOST PODATAKA i to mi je najveca nedoumica.
Synology je odličan, ali je to samo NAS čija funkcionalnost može donekle da se proširi aplikacijama koje možeš instalirati iz njihovog repositorijuma. Synology je poprilično ograničen za ono što trebi treba.Razmisljao sam u sledecim pravcima:
1. Neki synology nas sto je minimum oko 40-45000rsd
Samo su selfhosted cloud rešenja, dobra rešenja. Sve ostalo je rizik.2. Predlagali su mi cloud google drive ili one drive jel kazu da je bezbednije od svog licnog nas-a. Ovde je cena malo upitna ali ajde recimo da uzmem 200gb samo za taj web folder koji mi je najbitniji, a da zaboravim podatke sa oba kompa i telefona to i dalje peske na ext hdd.
Koliko para toliko muzike. Ako ti je pouzdanost i dugotrajnost bitna, onda je Synology bolje rešenje. Sa mini pc-em od 80 eura se nećeš usrećiti na duže staze. Kvalitetan mini pc koji bi tebi poslužio u ove svrhe kreće od 200 eura pa na gore. Sve ostalo je jeftini otpad koji, ili jako brzo crkava, ili nema potreban horsepower za ono što tebi treba,3. Pravljenje nekog nas-a sto mi je delovalo skoro isto cenovno ko synology + dosta izucavanja i nikad nisam siguran. U toku istrazivanja nasao sam da ljudi rade varijantu mini PC + ext hdd i ova opcija mi se svidela jer je cenovno veoma prihvatljiva ext hdd vec imam potreban je samo mini pc sto vidim da ima na aliexpressu za cca 80 eur samo nisam siguran da je dovoljan za ovako nesto.
Sigurnost podataka zavisi od toga šta ćeš na mini pc instalirati. TrueNAS CORE na primer, u sprezi sa ZFS filesistemom je odlično rešenje. Na žalost, nije za početnike jer zahteva malo napredniji nivo znanja. Takođe je potreban mini pc sa dosta memorije i kvalitetni hard diskovi. Sigurnost kao takva ne kreće od NAS-a. NAS je samo jedna od karika. Korisnici > mreža > NAS. Ako sakaže bilo koja od ove 3 karike, od sigurnosti nema ništa.Ova 3. opcija mi je najzanimljivija ali me muci odabir mini pc-a i da li moze sa ext hdd. Koliko sam skontao sistem bi bio OMV. I ono sto me najvise plasi kolika je SIGURNOST PODATAKA?
Na aliju imaš ovako nešto ako si voljan da ideš na DIY varijantu koja će biti sigurna i pouzdana. U verziji sa 32GB memorije i i7 procesorom, ovakav uređaj bi te izašao oko 650 eura. Sa ovom opcijom ti sledi učenje i cimanje dok sve ne podesiš kako sam ti predložio gore. Sa Synology uređajem prolaziš mnogo jeftinije, nema cimanja sa puštanjem u rad ali se odričeš fleksibilnosti i mogućnosti. Tako da...biraj.izvinjavam se na duzem postu i molim iskusne da mi daju savet koja bi opcija bila najbolja za moje potrebe? U slucaju da je 3. koja mi se najvise svidja ako mogu neki uputi u kom pravcu da idem?
Unapred hvala.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari