Pozdrav društvo.
Nedavno sam došao na ideju da pravim svoj NAS a onda skontao da postoji tema baš kakva mi trenutno treba

NAS planiram da koristim za svašta: malo network storage, malo NextCloud, malo torenti, malo Plex, možda neki test web server...
Elem, imam nekoliko dilema u vezi svega ovoga pa bih voleo da čujem iskustva ljudi koji su već prošli kroz sve ovo.
Dilema br. 1 - Hardver
Planiram da zamenim trenutnu (desktop) konfiguraciju novijom pa da trenutni hardver iskoristim za NAS pošto je konfiguracija starija i realno ću je teško prodati.
Konfiguracija:
i3 4130
Z87m gaming matična (6 SATA portova, mATX format)
12GB RAM
SSD 240GB
Jedna ideja je da dokupim napajanje i neko SFF kućište (sviđaju mi se jednostavna brandname office kućišta ali je problem što retko gde paše mATX ploča i standardno napajanje).
Druga opcija je da kupim kompletni office računar (može se naći povoljno sa novijim procesorom) ali to obično znači manje SATA portova, namenski pravljene ploče, napajanje itd...
Dilema br. 2 - Diskovi
Ne planiram da pravim bilo kakav RAID već da nastavim da kao i do sada pravim backupe bitnih, ličnih podataka na manjem odvojenom disku + jedan eksterni disk za backup tog diska. Tako da ako nešto i crkne, izgubiću podatke koje mogu ponovo da downloadujem sa neta (softver, filmove) ali ne i ono što mi je zaista bitno.
Obzirom na sve ovo (+ što da bih voleo što manje kućište jer će biti na vidnom mestu) naginjem ka tome da uzmem male 2.5 inčne diskove (1 ili 2 diska od 2-4TB). Znam da prostora nikad dosta, ali ovo bi trebalo da zadovolji moje potrebe obzirom da dosta vodim računa o prostoru i da trenutno imam samo oko 300 GB podataka koje čuvam.
Da li je ovo loša ideja?
Dilema br. 3 - Softver
Dosta sam gledao/čitao o prednostima i manama TrueNAS/OMV/Unraid softvera i mislim da trenutno najviše naginjem OMV-u.
TrueNAS interfejs deluje lepše, ali sa ZFS fajl sistemom ne znam koliko mi ima smisla obzirom na izbor diskova. Takođe, koliko sam shvatio, ne postoji mogućnost da fajlove sa diskova isčitaš prebacivanjem u običan računar recimo što je po meni minus.
Unraid nije besplatan u potpunosti koliko sam razumeo.
OMV mi deluje "najotvorenije" za igranje čime ću se najviše i baviti (ovo može biti i mana - lakše pokvariti nešto).
Ovde bih voleo da čujem vaše procene pozitivnih i negativnih stvari kod jednog/drugog/trećeg softvera.
To je manje više to (za sad ). Praštajte ovaj zid teksta