Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

ness1602

Slavan
Učlanjen(a)
10.08.2009
Poena
225
Izasao je transmission 4.0, pa tu ima dosta promena moze da bude do toga,iskreno ni meni se ne svidja kakav je sad GUI,valjda ce to doraditi,stari mi je bio korisniji.
Jeste, ASUSTOR ima dosta opcija za upgrade, mada su i oni imali prosle godine bese onaj Lockerstor, tako da je upitno kakav im je softver.

offline71

Cenjen
Učlanjen(a)
09.01.2010
Poena
195
Ako bi o manama, od prije 5-6 dana mi ne radi Transmission više, kontaktirao sam autora i odgovorio mi je da su vjerovatno zeznuli u update-u nešto (nisam ga skapirao dal ovi iz Asustora ili on) i da će kao srediti, ne znam kakva je situacija na QNAP/Synology?

Verzija 3 radi na Qnap-u bez problema,
a verzija 4.0 na Synology-u,na Qnap-u je nisam probao.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    59 KB · Pregleda: 22
  • Untitled2.png
    Untitled2.png
    41.8 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:

offline71

Cenjen
Učlanjen(a)
09.01.2010
Poena
195
Radi 4.0 i na Qnap-u,naravno sve u dokeru,tako da verujem da radi i na OMV-u,ako bas hoces mogu da probam :)

RingeRaja

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
695
Mislim da se ovde radi o app koja je napravljena za qnap, da je tu problem

offline71

Cenjen
Učlanjen(a)
09.01.2010
Poena
195
Znam, nego malo zekim :)
Verzija 3 je app za Qnap,još uvek nema 4-ke, koliko sam video. Meni je bolji qbittorent,ranije sam koristio transmission, nešto me zezao ne sećam se sad konkretno šta.

TwistedMind

Slavan
Učlanjen(a)
30.05.2009
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-13600KF & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Asus TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4
RAM
Corsair VENGEANCE LPX 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3600MHz C18 Memory Kit - Black
GPU
ASRock RX 6700 XT Challenger Pro 12GB OC
Storage
1TB Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD
Zvuk
FiiO K7 + HiFiMan Sundara, Soundpeats H1 TWS
PSU
Cooler Master V750
Kućište
Cooler Master Storm Trooper
Monitor
2x ASUS MG279Q
Miš & tastatura
Logitech G502 LIGHTSPEED & Ajazz K680T
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Lenovo Z5
Pametni uređaji
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
qbit 2 koplja ispred transmission.

BitrAtE

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
545
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X
Matična ploča
Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI
RAM
32GB DDR4 FURY Renegade DDR4-3600 CL16-20-20
GPU
Gigabyte AORUS Radeon™ RX 7900 XTX ELITE 24G
Storage
Kingston KC3000 1TB / Samsung 980 PRO 500GB / Seagate BarraCuda 3TB 2.5"
Zvuk
Bose Companion 3 Series II / Bang & Olufsen Beolab 8000 / Steelseries Arctic 1 Wireless
PSU
Corsair SF750 80 PLUS Platinum
Kućište
ASUS Prime AP201
Monitor
Dell S2721DGF
Miš & tastatura
Razer Pro Type Ultra & Razer Viper Ultimate Mercury
Ostale periferije
C1 55" & PS5 & Q990B
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro
Pametni uređaji
Huawei GT2 Pro...
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Izasao je transmission 4.0, pa tu ima dosta promena moze da bude do toga,iskreno ni meni se ne svidja kakav je sad GUI,valjda ce to doraditi,stari mi je bio korisniji.
Jeste, ASUSTOR ima dosta opcija za upgrade, mada su i oni imali prosle godine bese onaj Lockerstor, tako da je upitno kakav im je softver.
Proradio posle update-a na v4.0, odlično, krštene alternative skoro da i nema.

qbit 2 koplja ispred transmission.
qBittorent koristim na računaru godinama, odličan je. Problem je aplikacija na telefonu koja je odrađena loše, tj. nije se mogla mijenjati lokacija za download nego je sve trpao na predefinisanu lokaciju.

TwistedMind

Slavan
Učlanjen(a)
30.05.2009
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-13600KF & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Asus TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4
RAM
Corsair VENGEANCE LPX 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3600MHz C18 Memory Kit - Black
GPU
ASRock RX 6700 XT Challenger Pro 12GB OC
Storage
1TB Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD
Zvuk
FiiO K7 + HiFiMan Sundara, Soundpeats H1 TWS
PSU
Cooler Master V750
Kućište
Cooler Master Storm Trooper
Monitor
2x ASUS MG279Q
Miš & tastatura
Logitech G502 LIGHTSPEED & Ajazz K680T
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Lenovo Z5
Pametni uređaji
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sta ce ti uopste na telefonu kada vec imas nas? Ja .torrent skidam u monitored folder i qbit na nasu automatski preuzima. To mogu da uradim i sa telefona. Fajlovi su dostupni na tom shareovanom folderu pa su dostupni i telefonu.

Sc8eR

Poštovan
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poena
95
Pozdrav društvo.
Nedavno sam došao na ideju da pravim svoj NAS a onda skontao da postoji tema baš kakva mi trenutno treba :)
NAS planiram da koristim za svašta: malo network storage, malo NextCloud, malo torenti, malo Plex, možda neki test web server...
Elem, imam nekoliko dilema u vezi svega ovoga pa bih voleo da čujem iskustva ljudi koji su već prošli kroz sve ovo.

Dilema br. 1 - Hardver
Planiram da zamenim trenutnu (desktop) konfiguraciju novijom pa da trenutni hardver iskoristim za NAS pošto je konfiguracija starija i realno ću je teško prodati.
Konfiguracija:
i3 4130
Z87m gaming matična (6 SATA portova, mATX format)
12GB RAM
SSD 240GB
Jedna ideja je da dokupim napajanje i neko SFF kućište (sviđaju mi se jednostavna brandname office kućišta ali je problem što retko gde paše mATX ploča i standardno napajanje).
Druga opcija je da kupim kompletni office računar (može se naći povoljno sa novijim procesorom) ali to obično znači manje SATA portova, namenski pravljene ploče, napajanje itd...

Dilema br. 2 - Diskovi
Ne planiram da pravim bilo kakav RAID već da nastavim da kao i do sada pravim backupe bitnih, ličnih podataka na manjem odvojenom disku + jedan eksterni disk za backup tog diska. Tako da ako nešto i crkne, izgubiću podatke koje mogu ponovo da downloadujem sa neta (softver, filmove) ali ne i ono što mi je zaista bitno.
Obzirom na sve ovo (+ što da bih voleo što manje kućište jer će biti na vidnom mestu) naginjem ka tome da uzmem male 2.5 inčne diskove (1 ili 2 diska od 2-4TB). Znam da prostora nikad dosta, ali ovo bi trebalo da zadovolji moje potrebe obzirom da dosta vodim računa o prostoru i da trenutno imam samo oko 300 GB podataka koje čuvam.
Da li je ovo loša ideja?

Dilema br. 3 - Softver
Dosta sam gledao/čitao o prednostima i manama TrueNAS/OMV/Unraid softvera i mislim da trenutno najviše naginjem OMV-u.
TrueNAS interfejs deluje lepše, ali sa ZFS fajl sistemom ne znam koliko mi ima smisla obzirom na izbor diskova. Takođe, koliko sam shvatio, ne postoji mogućnost da fajlove sa diskova isčitaš prebacivanjem u običan računar recimo što je po meni minus.
Unraid nije besplatan u potpunosti koliko sam razumeo.
OMV mi deluje "najotvorenije" za igranje čime ću se najviše i baviti (ovo može biti i mana - lakše pokvariti nešto).
Ovde bih voleo da čujem vaše procene pozitivnih i negativnih stvari kod jednog/drugog/trećeg softvera.

To je manje više to (za sad ). Praštajte ovaj zid teksta :)

Corvus Corax

Console Collector
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
685
1. Ako ti je bitno da NAS bude kompaktan, onda je najbolje da kupiš neku brand name konfiguraciju, koja je spakovana u malo kućište. Recimo, HP EliteDesk 800 G2, koji podržava i 2.5" i 3.5" diskove.

2. Možeš da koristiš i 2.5" diskove, ali svakako preporučujem WD Red (idealno, Red Plus). 3.5" su jeftiniji i mogu imati veći kapacitet od 2.5" modela.

3. Koristio sam OMV godinama i bootovao sam ga sa USB fleša jer mi je u toj konfiguraciji svaki SATA port bio važan. Otprilike, jednom godišnje mi je pucao iz čista mira i morao sam iznova da ga podešavam. Bio je spor, pomalo nestabilan i trošio sam sate na podešavanje i rešavanje problema koji su se javljali u hodu. Verovatno je uzrok za veći deo tih problema bio što sam ga koristio sa USB fleša. U suštini, bio sam zadovoljan njime, s obzirom da je besplatan.

Ali onda sam dobio preporuku za Unraid i u početku sam imao otpor jer se licenca za njega plaća i skoro nikada nije na akciji (za BF je bio mali popust za upgrade na Pro licencu, ako se dobro sećam). Ali kada sam video da je on i napravljen da se bootuje sa fleš memorije, kako je brz, da se jednostavno podešava, da ima fino osmišljen UI i da mi je trebalo svega dva sata da shvatim kako funkcioniše i da podesim sve što mi je potrebno (od Dockera, do keširanja na SSD i VM-ova), oduševio sam se. Sačekao sam samo da vidim stabilnost i nakon isteka trial perioda odmah sam ga kupio. Evo već 2 godine štucnuo nije. Dopalo mi se i što dozvoljava uparivanje diskova različitih kapaciteta u array i dodeljivanje parity diska, koji je redundansa. Ukoliko neki od diskova u array-u ispusti dušu, sistem će te upozoriti i stavljanjem novog diska umesto tog problematičnog podaci će odmah biti rekonsturisani. Jedino što je bitno je da ti parity disk bude jednak ili veći od kapaciteta diska u array-u. Na primer, ako ti je parity disk 8TB, u array-u možeš imati disk od najviše 8TB.

Ukratko, Unraid vredi svaki dolar. Sada ću uraditi upgrade licence, jer je ponovo došlo vreme za proširivanje NAS-a.

ness1602

Slavan
Učlanjen(a)
10.08.2009
Poena
225
Sto se tice toga sto ima unraid,koliko znam sve to ima i snapraid,mergefs i slicno na OMVu. Brzina i odziv fleske naravno da zavisi od kvaliteta,ja sam preko 5 godina vrteo na sandisk extreme flashu,i na kraju sam migrirao onako na ssd,ne zato sto je bilo lose. Tako da OMV je naravno prva preporuka, lakoca instalacije,dobra podrska,prosirivanje sa pluginovima i docker(portainer,yacht, ne znam da li cak ima jos nesto pored toga). Ja i ne vidim neki minus,s obzirom da mozes da ga maltretiras do mile volje.
Dobro si isplanirao za bekape,posto ljudi najcesce idu na raid, i to je to, onda kad im zvizne masina gotovo,kriv nas,bench forum itd itd. Sto se tice performansi,ako tek kreces u NAS vode, uvek treba da koristis ono sto imas,cisto da bi iskoristio to,sto manje ulagao i na kraju dosao na neki medium nivo znanja i snalazenja. Posle idu zajebancije sa raid nivoima sa metadata kesiranjem, tiered storage, itd itd.

Vrh Dno