Max 2-3 korisnika koriste plex i gledaju 4k fillmove?Potrebna mi je mala pomoc oko odabira komponenti.
Pocelo se sa izradom homelaba. Ono sto mi je jos ostalo nerazjasnjeno jeste NAS., a odustao sam od gotovog resenja tipa synology.
Napravio bih sledece:
Pogledajte prilog 508613
2U itx rackmount policu i ispod tri fioke 1u 2x3.5hdd. To je dakle 6x3.5hdd
Pozadi bi ostalo mesta da se nakaci SF750w. Ovo SF750 sam izabrao jer vidim da ima 3 sata konektora. PA bi jedan kabl isao za leve HDD, drugi za desne i treci za maticnu 2 x 2.5" SSD
Planirao sam ASUS Prime N100I-D D4 sa 6x6tb WD Red Plus i Silverstone ECS06 adapterom za 6SATA na koju bi bili nakaceni ovi HDD-ovi.. To mi ostavlja 2 sata porta na maticnoj za 2.5ssd za cache i nvme 2280 na kome bi bio sistem TrueNAS. Jos jedan razlog odabira ove ploce je to sto nema kulera pa ne bi moralo toliko da se odrzava i bilo bi tise.
Medjutim vidim da svi kritikuju ASM1166 SATA host controller koji se nalazi na ovom ECS06 i da ga treba izbegavati. Takodje u prethodnim porukama vidim da N100 nije za 6x3.5hdd..
Mozda ici na i3-10100T ili nesto drugo. Pa ako imate predlog sta izmeniti ili ostaviti ovako.
NAS ce se koristiti za skladistenje filmova, muzike i slika. Nikakve VM. Za to ide Qotom sokocalo. Dakle moze da se zadesi max da 2-3 korisnika koriste PLEX i gledaju 4k filmove i uz to neki download filmova na sam NAS
Da napomenem da bih potrosnju pokusao da svedem na minimum. Koliko je to moguce
Mislim da kod mene na Shieldu ide većina direct play.U teoriji da, u praksi retko ko je pustio baš sve što je uvek bilo 100% kompatibilno sa Plex client-om i nije zahtevalo baš nikakav zahvat.
U prevodu, ko se potrudi i "nalicka"fajl, radiće mu uvek DirectPlay. Ali uglavnom to bude kombinacija DirectPlay/DirectStream, pri čemu treba imati za svaki slučaj CPU rezervu za transkoding, zlu ne trebalo.
Razmisljao sam i o unraid. Nije mi problem platiti samo ako je to pravo resenje za mene. Koliko vidim unraid je jedino fleksibilniji po pitanju dodavanja HDD i laksi za rad pa ga smatraju boljim resenjem za homelab..@Difermo
Za Truenas, mani se sata kontrolera, nađi neki hba. Usput zfs je verovatno overkill za ovo što ti treba, a bez ecc ram-a i nema mnogo smisla.
Je l si gledao omv ili unraid?
U teoriji da, u praksi retko ko je pustio baš sve što je uvek bilo 100% kompatibilno sa Plex client-om i nije zahtevalo baš nikakav zahvat.
U prevodu, ko se potrudi i "nalicka"fajl, radiće mu uvek DirectPlay. Ali uglavnom to bude kombinacija DirectPlay/DirectStream, pri čemu treba imati za svaki slučaj CPU rezervu za transkoding, zlu ne trebalo.
Kako ovo proveriti? evo recimo ova sa ali linkaI pazi da ili kupiš flešovanu HBA kartu ili da umeš/može da se flešuje ako već nije.
Dobro resenje.. Koliko sad uspeh da istrazim te 16i su dosta toplije od 8i, posebno ako koriste 2x8i..Ja sam uzeo LSI 9300-16i, ali računaj da koju god uzmeš da se greju kao lude. Ova je išla do 100c i onda sam ugasio i uradio ovo:
Sad preko leta nije prelazila 50c - mora mali gimnastike da se namesti exporter za prometheus da se prati temperatura, ali vredi.
problem kulera tj ventilacije nece postojati.To sto nema kuler je ponekad minus,pogotovo sto treba da ohladis i diskove ne zaboravi. Meni ovi n100/n150 mini rade super,doduse kao firewall,iako su predimenzionisani za to.

kako naci tj prepoznati originalTe sa Alija su dobre kopije, koliko sam čitao, i uglavnom dolaze flešovane sa IT firmverom (to ti treba). Uzmi odmah i kablove, neprijatno su skupi![]()
sad potrazih na ebayu i nadjem istu ovu sa aliexpresa.. Ne bi me cudilo da se vise od pola ovih sa ebay-a prodaju iz kine i na alijuRazmotri kupovinu HBA kartica preko eBay. Uglavnom su jeftinije nego na Aliju. Samo gledaj da piše IT-mode, znači da je već flešovana i spremna za korišćenje. Ja sam uzeo bio tamo i odlično me služi godinama.
Sada sam uzeo SFP+ 10GBps mrežnu kartu. Ovo za montazu venta na nju mi deluje kao odlična ideja.
Znaš za koje stihove je Ljubivoje Ršumović rekao da su mu najbolji koje je ikada napisao a nije objavio?Za gotovo rešenje, pogledaj UGreen NASync DXP seriju. Najniža ponuda je N100
2 Bay to 8 Bay Configs | 14-30 Day Trials
Scalable NAS solutions (2-8 bays) with Intel CPUs. Get 14-day trials for 2/4-bay or 30-day trials for 6/8-bay models. All backed by 2-year warranties.nas.ugreen.com
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari