Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

Potrebna mi je mala pomoc oko odabira komponenti.
Pocelo se sa izradom homelaba. Ono sto mi je jos ostalo nerazjasnjeno jeste NAS., a odustao sam od gotovog resenja tipa synology.
Napravio bih sledece:
Pogledajte prilog 508613
2U itx rackmount policu i ispod tri fioke 1u 2x3.5hdd. To je dakle 6x3.5hdd
Pozadi bi ostalo mesta da se nakaci SF750w. Ovo SF750 sam izabrao jer vidim da ima 3 sata konektora. PA bi jedan kabl isao za leve HDD, drugi za desne i treci za maticnu 2 x 2.5" SSD
Planirao sam ASUS Prime N100I-D D4 sa 6x6tb WD Red Plus i Silverstone ECS06 adapterom za 6SATA na koju bi bili nakaceni ovi HDD-ovi.. To mi ostavlja 2 sata porta na maticnoj za 2.5ssd za cache i nvme 2280 na kome bi bio sistem TrueNAS. Jos jedan razlog odabira ove ploce je to sto nema kulera pa ne bi moralo toliko da se odrzava i bilo bi tise.
Medjutim vidim da svi kritikuju ASM1166 SATA host controller koji se nalazi na ovom ECS06 i da ga treba izbegavati. Takodje u prethodnim porukama vidim da N100 nije za 6x3.5hdd..
Mozda ici na i3-10100T ili nesto drugo. Pa ako imate predlog sta izmeniti ili ostaviti ovako.

NAS ce se koristiti za skladistenje filmova, muzike i slika. Nikakve VM. Za to ide Qotom sokocalo. Dakle moze da se zadesi max da 2-3 korisnika koriste PLEX i gledaju 4k filmove i uz to neki download filmova na sam NAS

Da napomenem da bih potrosnju pokusao da svedem na minimum. Koliko je to moguce
Max 2-3 korisnika koriste plex i gledaju 4k fillmove?
Pitanje: U istom trenutku i ne? Ako je u istom trenutku, N100 ti neće biti dovoljan nikako.

ASM nije najoptimalnije rešenje kao kontroler za 6 diskova koji će da budu upregnuti u soft RAID.

@RingeRaja da u istom trenutku. recimo 2 korisnika da gledaju razlicite filmove
Znaci n100 otpada. Koja bila preporuka?
RAzmisljao sam i neki jaci cpu pa da uzmem maticnu sa bar 4 sata porta i stavim dve fioke pa bude 4x8tb u raid5

Preporuka je i5, jer i3 neće moći da se izbori sa transkodingom 2 različita 4K snimka preko mreže.
Imaš na KP Supermicro matične ploče, one su ti odlično rešenje za homelab.

Jel neko uopšte ima direct play na Plexu? :)

U teoriji da, u praksi retko ko je pustio baš sve što je uvek bilo 100% kompatibilno sa Plex client-om i nije zahtevalo baš nikakav zahvat.
U prevodu, ko se potrudi i "nalicka"fajl, radiće mu uvek DirectPlay. Ali uglavnom to bude kombinacija DirectPlay/DirectStream, pri čemu treba imati za svaki slučaj CPU rezervu za transkoding, zlu ne trebalo.

@Difermo
Za Truenas, mani se sata kontrolera, nađi neki hba. Usput zfs je verovatno overkill za ovo što ti treba, a bez ecc ram-a i nema mnogo smisla.
Je l si gledao omv ili unraid?

U teoriji da, u praksi retko ko je pustio baš sve što je uvek bilo 100% kompatibilno sa Plex client-om i nije zahtevalo baš nikakav zahvat.
U prevodu, ko se potrudi i "nalicka"fajl, radiće mu uvek DirectPlay. Ali uglavnom to bude kombinacija DirectPlay/DirectStream, pri čemu treba imati za svaki slučaj CPU rezervu za transkoding, zlu ne trebalo.
Mislim da kod mene na Shieldu ide većina direct play.

Kod mene 90% ide na direct play. Mora klijent da napravi blage izmene, i uglavnom nema problema.

Najčešće se desi da se audio transkoduje, ali to ne bude neki problem za cpu.

I kod mene skoro sve ide na direct play, primarni klijent je na apple tv i 2 usera tako nisu problem. Sa 4k transcoding-om naravno da ima problema, ali uz malo gimnastike moze sve na direct play. Na primer uzeo sam infuse player pa pojedine fajlove pustim preko njega jer native plex aplikacija ima problem sa nekim formatima (neki hevc x265, ne svaki).

Zaboravio sam jednu, verovatno dosta bitnu informaciju. Frigate koji bi bio na qotom minipc i snimao na NAS, pa bih onda morao da ubacim 2x3.5 HDD WD Purple, a za sam NAS 4x3.5 HDD WD Red plus..
pod uslovom da to tako moze? D u unraid ili trueNAS napravim raid5 sa 4x3.5HDD, a 2x3.5 Purple da grupisem posebno bez raid-a i da frigate snima direktno na ta dva
Pitanje je koji samo hba kontroler , plocu i procesor.. Iskreno ecc je verovatno preskupo u ovom trenutku za moje potrebe.

@Difermo
Za Truenas, mani se sata kontrolera, nađi neki hba. Usput zfs je verovatno overkill za ovo što ti treba, a bez ecc ram-a i nema mnogo smisla.
Je l si gledao omv ili unraid?
Razmisljao sam i o unraid. Nije mi problem platiti samo ako je to pravo resenje za mene. Koliko vidim unraid je jedino fleksibilniji po pitanju dodavanja HDD i laksi za rad pa ga smatraju boljim resenjem za homelab..

Ako se nešto nije promenilo, čak i kada imaš fajl koji je super prilagođen za Direct Play, čim mu nalepiš titlove Plex renderuje.

Evo baš sada gledam, imam eksterni titl fajl i sve ide direct play.

@Difermo

Ovde sam pisao o mom nasu malo detaljnije, da ne gušim temu.

Meni doduše nije bila bitna ni potrošnja ni dimenzije pa je ispalo malo overkill za storage.

LSI 9207i mislim da je dobra opcija za hba.
A za ploču možda neka asrock rack, tipa C3758D4I-4L. Ne mogu puno da ti pomognem sa izborom jer nisam koristio nikakve itx.

Što se ecc rama tiče, to kinezi prodaju na kilo :)

n100 ce uglavnom biti ok, ako nemas vise od 2.5gbit mrezu ionako ti nece trebati nista vise ili jace.

prvenstveno sam gledao N100 jer nema dodatni kuler zbog odrzavanja i buke i niska je potrosnja..
Pitanje je samo sta ostalo od komponenti i dal truenas ili unraid zbog frigate

I pazi da ili kupiš flešovanu HBA kartu ili da umeš/može da se flešuje ako već nije.

To sto nema kuler je ponekad minus,pogotovo sto treba da ohladis i diskove ne zaboravi. Meni ovi n100/n150 mini rade super,doduse kao firewall,iako su predimenzionisani za to.

I pazi da ili kupiš flešovanu HBA kartu ili da umeš/može da se flešuje ako već nije.
Kako ovo proveriti? evo recimo ova sa ali linka
Ja sam uzeo LSI 9300-16i, ali računaj da koju god uzmeš da se greju kao lude. Ova je išla do 100c i onda sam ugasio i uradio ovo:

Sad preko leta nije prelazila 50c - mora mali gimnastike da se namesti exporter za prometheus da se prati temperatura, ali vredi.
Dobro resenje.. Koliko sad uspeh da istrazim te 16i su dosta toplije od 8i, posebno ako koriste 2x8i..
Onda ova preporuka od @Dusan94 LSI 9207i nije losa. Pogotovu sto nadjoh jednu na aliju
Pogotovu sto za nju ima dodatno resenje

Dakle LSI 9207i bi mogla da se uzme. Jedan da napaja 4x8TB wd red plus, drugi konektor da napaja 2x4TB WD purple za frigate.
To sto nema kuler je ponekad minus,pogotovo sto treba da ohladis i diskove ne zaboravi. Meni ovi n100/n150 mini rade super,doduse kao firewall,iako su predimenzionisani za to.
problem kulera tj ventilacije nece postojati.
finalno resenje.png
Ovo je zamisljeno kao finalno resenje.
Prvi qotom ce biti novoporuceni N100. Drugi i treci qotom bih rado eliminisao i nabavio neki jaci da mogu sve da stavim u isti proxmox. Ali ovaj N305 na kome je sada pfsense ce posluziti. Ako nista bar da se igram na njemu i ucim :)

Te sa Alija su dobre kopije, koliko sam čitao, i uglavnom dolaze flešovane sa IT firmverom (to ti treba). Uzmi odmah i kablove, neprijatno su skupi :D

Te sa Alija su dobre kopije, koliko sam čitao, i uglavnom dolaze flešovane sa IT firmverom (to ti treba). Uzmi odmah i kablove, neprijatno su skupi :D
kako naci tj prepoznati original :) ? posto i da pise original mogu uvaliti svasta. Odakle si ti uzeto tvoju? Posto vidim da je L9300-8i sa dva kabla 80evrica ali opet iz kine.. :D

Ja sam uzeo sa https://www.kleinanzeigen.de/, imao sam druga koji je tada bio u Berlinu i mogao je to da preuzme za mene - dalje je to otišlo na kombi prevoz do mene.
Ni meni niko ne može da garantuje da sam uzeo original, ali eto, tešim se da je ovo "proveren" sajt i prodavac, pa valjda nije lagao :D
Mada se iste ove sa Alija prodaju i na nemačkom amazonu, pa su ljudi ostavljali pozitivne utiske.

Prvobitno sam cimao nekoga na ebay, lik koji je serveraš i rastura servere iz hobija i slično, pa sam kasno shvatio da je u stvari amerikanac :D

Razmotri kupovinu HBA kartica preko eBay. Uglavnom su jeftinije nego na Aliju. Samo gledaj da piše IT-mode, znači da je već flešovana i spremna za korišćenje. Ja sam uzeo bio tamo i odlično me služi godinama.

Sada sam uzeo SFP+ 10GBps mrežnu kartu. Ovo za montazu venta na nju mi deluje kao odlična ideja.

Screenshot 2025-10-13 at 13.41.33.png
Evo razlike sa i bez venta na onoj HBA kartici što sam ja uzeo - nešto je zabo ventilator, pa nije radio od sinoć.
Nikako neki alarm da sredim, ali sad ću već morati.

Ovo je temperatura same kartice, ne diskova.

@baltam0s zato cu ja da potrazim neku x8i. Meni zavrsi posao a opet hladnija od tih x16i
Ova koju su mi preporucili mi deluje ok.. ili ako nadjem L9300-8i

Razmotri kupovinu HBA kartica preko eBay. Uglavnom su jeftinije nego na Aliju. Samo gledaj da piše IT-mode, znači da je već flešovana i spremna za korišćenje. Ja sam uzeo bio tamo i odlično me služi godinama.

Sada sam uzeo SFP+ 10GBps mrežnu kartu. Ovo za montazu venta na nju mi deluje kao odlična ideja.
sad potrazih na ebayu i nadjem istu ovu sa aliexpresa.. Ne bi me cudilo da se vise od pola ovih sa ebay-a prodaju iz kine i na aliju

Ja sam za manje sisteme nabavljao one pci/sata 4x ili 8x kartice male. Bez raid kontrolera,uglavnom tu ide zfs ili sad bcachefs pa mi nije znacilo nesto.

Za gotovo rešenje, pogledaj UGreen NASync DXP seriju. Najniža ponuda je N100

Znaš za koje stihove je Ljubivoje Ršumović rekao da su mu najbolji koje je ikada napisao a nije objavio?

"Na šta si me navadio kume?
Na bombone j3.le te one 😁"

I tako i ti sa ovim ugirinovićem mene.
Ide nabavka... čekaju se petkovi crni

Trenutno koristim seedbox i placam 25e mesecno 6tb, presao bih na neki nas koji radi out of the box (imam nova 2x8tb diska).
Potrebe su mi sledece: jellyfin (4k) ne vise od jednog korisnika u isto vreme (1 tv kuci), torrent (imam uvek oko 2k torrenta u seed-u) i backup/storage za posao. (1gbit lan je dovoljan, a ako ima 2.5 nije problem)
Ne bih pravio sam nista / instalirao, nemam dovoljno iskustva niti imam vremena zbog posla da se bavim time, a steta, interesuje me. Bukvalno da ima instaliran sistem i app store (kao sto imam na seedboxu) i na klik da mogu da instaliram / brisem aplikacije.

Naleteo npr na Asustor AS5402T, procitao par review-a i deluje mi ok. Ima li sta bolje ili u rangu a jeftinije ili kakva god preporuka je dobro dosla?

Vratio sam se ponovo NAS-u i trenutno imam QNAP TS-251A.
Odličan NAS, može da se nađe preko za oko 120-130 evra polovan, radi odlično i može sve što ti treba.
Treba mu turiti 2x4GB RAM memorije (DDR3L - ulaganje oko 10 evra) i to je sve.
Vrti najnoviji firmware, rade svi App-ovi...super makina.

Nazad
Vrh Dno