Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

Ko pravi ovo? Neka aliexpress varijanta?

Cwwk, da.

Ima raznih varijanti i sa m-ATX u kombinaciji sa mobilnim procesorima, od i5 do i9.

Pozdrav, ne znam da li je ovo prava tema za moje pitanje, malo je poduze

Koje je najbolje resenje za mini server u firmi, kazem mini jer mi ne treba nista specijalno bukvalno jedan hard disk s obizrom da su fajlovi uglavnom dokumenti koji se azuriraju i prave novi svakodnevno, ali ne zauzimaju preterano puno prostora. Trenutno je to reseno tako sto je na jednom PCu napravljen folder server koji je sharovan sa ostalima i za sad sljaka ali bih malo "profesionalnije" to odradio. 4 PCa su u mrezi ukupno. Da li je najbolja opcija neki raspberry pi ili orange pi sa onim dodatnim pcb-om za hdd/ssd? I takodje trenutno ne moze da se pristupa podacima van lokalne mreze, pa bih mozda i to uveo nekako, znam da moze nesto preko nord meshneta da se podesi, ne znam koliko je to pozudana opcija.

Obavezno barem RAID 1, čisto da ne boli glava ako crkne taj disk. Also, cloudflare access ili tailscale su ti drugari za ostatak, a tiče se pristupa.

Pozdrav, ne znam da li je ovo prava tema za moje pitanje, malo je poduze

Koje je najbolje resenje za mini server u firmi, kazem mini jer mi ne treba nista specijalno bukvalno jedan hard disk s obizrom da su fajlovi uglavnom dokumenti koji se azuriraju i prave novi svakodnevno, ali ne zauzimaju preterano puno prostora. Trenutno je to reseno tako sto je na jednom PCu napravljen folder server koji je sharovan sa ostalima i za sad sljaka ali bih malo "profesionalnije" to odradio. 4 PCa su u mrezi ukupno. Da li je najbolja opcija neki raspberry pi ili orange pi sa onim dodatnim pcb-om za hdd/ssd? I takodje trenutno ne moze da se pristupa podacima van lokalne mreze, pa bih mozda i to uveo nekako, znam da moze nesto preko nord meshneta da se podesi, ne znam koliko je to pozudana opcija.
RPI je sjajno rešenje i za 1-2 diska i više nego dovoljan po snazi, ALI RPI nije baš za krajnjeg korisnika. Recimo da ćeš ti to da podesiš, onda moraš da se obavežeš da to održavaš godinama i da svakom korisniku ponaosob nešto podešavaš.
Ja sam kod keve i sestre ostavio rpi4 lepo podešen sa jednim mrežnim diskom i to evo već preko 4 godine radi savršeno da ne štucne, ali nikada ne bih firmi to predložio jer znam da bi me zvali i kada nema potrebe. Recimo da je problem do novog update windowsa i korisnik ne može da pristupi NAS, i za to si ti kriv.
Zato se za firme stavlja gotova stvar, izvadiš iz kutije i to radi.
Plus ti za rpi trebaju kablovi i adapteri i to negde mora da stoji, nije u jednom pakovanju pa ne daj bože da nije u ormaru izdvojeno, treba čistačica da makne kabl...
QNAP ili Synology i ne boli te glava

RPI je sjajno rešenje i za 1-2 diska i više nego dovoljan po snazi, ALI RPI nije baš za krajnjeg korisnika. Recimo da ćeš ti to da podesiš, onda moraš da se obavežeš da to održavaš godinama i da svakom korisniku ponaosob nešto podešavaš.
Ja sam kod keve i sestre ostavio rpi4 lepo podešen sa jednim mrežnim diskom i to evo već preko 4 godine radi savršeno da ne štucne, ali nikada ne bih firmi to predložio jer znam da bi me zvali i kada nema potrebe. Recimo da je problem do novog update windowsa i korisnik ne može da pristupi NAS, i za to si ti kriv.
Zato se za firme stavlja gotova stvar, izvadiš iz kutije i to radi.
Plus ti za rpi trebaju kablovi i adapteri i to negde mora da stoji, nije u jednom pakovanju pa ne daj bože da nije u ormaru izdvojeno, treba čistačica da makne kabl...
QNAP ili Synology i ne boli te glava
Ma ovo je moja firma svakako i sad se javljaju takvi problemcici to svakako ja resavam i sad hahah

Ma ovo je moja firma svakako i sad se javljaju takvi problemcici to svakako ja resavam i sad hahah
Onda možeš i sa rpi, pogotovo ako neki imaš da ti skuplja prašinu.
Podjednako bi dobro posao radio i neki drugi mini pc sa n100 cpu, ali opet kažem, to nisu NAS računari pa se sve dodaje preko adaptera, što nije idealno.
Na bilo koji stari komp možeš da ubaciš ubuntu server i dobiješ isto to, sa pravim sata i ethernet portovima.

Onda možeš i sa rpi, pogotovo ako neki imaš da ti skuplja prašinu.
Podjednako bi dobro posao radio i neki drugi mini pc sa n100 cpu, ali opet kažem, to nisu NAS računari pa se sve dodaje preko adaptera, što nije idealno.
Na bilo koji stari komp možeš da ubaciš ubuntu server i dobiješ isto to, sa pravim sata i ethernet portovima.
Hvala ti

Znam, verovatno cu tako i da uradim, isto kao i do sad samo sto cu da dignem ubuntu server, mislio sam malo da cackam sa rpi cisto iz zanimacije posto nisam nikad cackao oko toga a i da ga upakujem nekako da izgleda profi hahah. Samo ne znam sta da skarabudzim za pristup van lokalne mreze, ne bih da placam ovo sto je kolega iznad poslao, znam da moze nekako preko meshneta i vpna.

cloudflare je besplatan, ali je potrebno imati domen kod njih. Domen je 10usd, čini mi se, za godinu dana.
Možeš i da prebaciš svoj postojeći domen kod njih, ali ne rade .rs, mora .com.
Realno, za mene je 10$ kao godišnja taksa sasvim ok.
Tailscale je besplatan do nekog broja uređaja pa bi se tu verovatno uklopio.

Aha, onda sam nesto lose video. Imam .com domen svakako.

2 opcije recim:
1) Qnap ili SYnology ako nemas vremena za adminsitraciju
2) bilo koji pc sa 2+ diska , omv ili nesto drugo i lagano. Plus naravno bekap eksterni negde.

Ja sam gurao rpi4 neko vreme kao nas ali nije to idealno. Kad mi je trebao još jedan disk počeli su problemi koji je kompatibilan, pa neće da se mountuje kako treba kad se ugasi rpi i slično.
Posle sam uzeo n100 ploču i cpu, spakovao u kućište i to mi radi već neko vreme bez problema. Mnogo bolja varijanta je tako nešto, mnogo više mogucnosti imaš za proširenje šta god da pozelis, a zatrebaće ti pre ili kasnije sigurno.
Za remote pristup možeš i WireGuard VPN ako imaš javnu adresu, ja tako koristim

Sad gledam kako da nabavim ovu plocu, izgleda da je jedina opcija USA, oko 350$ sa dostavom.

1729674049871.png

Da ,kod nas nazalost slabo imaju te AsRock/AsRack ploce nazalost. Najblize tome su neke supermicro ploce.

Narode, valja li cemu Hp storage works data vault x510?

Jedino ako si dobio dzabe pa da se igras.

Vazi, hvala 😁

Interesantan "dodatak" kome fale sata portovi a ima prazan mini pcie slot

Mini PCI-Express To 2 Ports SATA 3.0 Expansion Adapter Card Mini PCIe To Dual SATA Add On Card

Danas mi stigla,probao je na DSM 7.2.2-72806 update 1 i normalno vidi diskove.Pošto mi je 1 gbps mreža kopiranje ide 113-115 mb/s koliko je i na sata portovima na ploči.

Ja sam uglavnom uzimao one 4-5 sata portova na tu karticu,ali ovo zvuci dobro ko bas nema prostora.

Do skoro mi nije palo na pamet da postoji,nekako me taj slot uvek prvo asocira na wi fi karticu :)
Probao i QTS 5.0.1.2514,TS-251D i ne vidi diskove.

izgleda ok. Cak je i 12500 overkill, mada je meni to dobro posluzilo (12700h u mom slucaju) za win11 VM koji se svakodnevno koristi. Za unraid verovatno nije potrebno, ali sto da ne. Meni je trenutno 12th gen intel optimalna jer je ddr4 koja je jeftinija, a ima P i E jezgra. Da ne ulazimo u dodatne price o intel glupostima sa novim generacijama.
Sve zavisi od cene cpu tamo gde uzimas, mozda 12600 bude 5 eur skuplji.
Mozda je ploca preterana, pitanje da li je potreban Z chipset, tu se mozda moze ustedeti koji dinar.
Takodje je AX (wifi verzija ploce) verovatno totalno nepotrebno, barem meni jeste jer to nije AP kartica nego samo client pa cak ne moze ni da posluzi kao wifi predajnik ako odlucis da pravis pfsense i slicno.
Meni su bila bitna 3x m.2 slota. Za sata sam kupio m.2 ekspanziju sa SF kablom, a pre toga sam probao i onu sa 6x sata portova i obe rade u proxmox.
USB sa zadnje strane mi je neiskoriscen.
Takodje mi je vrlo dobro doslo sto mi ploca ima 2x ethernet jer sam od pocetka planirao pfsense. Sada je dosao 10gb NIC pa je jedan port visak.

Ma slabo se razumijem
Ako budem uzimao javljam se
Mogao bi naručiti kod druga neke stvari u Sloveniji
Ovo sam video na redditu

Mislim da je ta konfa preskupa za ono što ti treba. Imam Terramaster f2-423 i možeš da instaliraš truenas/unraid ili šta god poželiš. Čak i njegov nativni OS radi ok mada je kanta. Ja sada da uzimam NAS ne bih se uopšte dvoumio. Crni petak 730$cad-> Terramaster f8 ssd mada i on ima overkill cpu, ali zato tišina i ssd prede.

Vidim sad da je preporucen RAID 5 za ssd ali ne RAID 6, valjda zbog veceg broja upisa.

Meni bi išlo jer ni ne koristim previše a i bekap bekapa od bekapa je tu svejedno. Sa pojavom RD+zurg+rclone+plex pristupam sve više cloud-u nego samom lokalnom sadržaju. Tako da u mom slučaju je ok. A i kapiram da nisu to više ssd-ovi od pre 10god sa niskim TBW data. Imaš i hybrid varijante.

Nazad
Vrh Dno