RPI je sjajno rešenje i za 1-2 diska i više nego dovoljan po snazi, ALI RPI nije baš za krajnjeg korisnika. Recimo da ćeš ti to da podesiš, onda moraš da se obavežeš da to održavaš godinama i da svakom korisniku ponaosob nešto podešavaš.Pozdrav, ne znam da li je ovo prava tema za moje pitanje, malo je poduze
Koje je najbolje resenje za mini server u firmi, kazem mini jer mi ne treba nista specijalno bukvalno jedan hard disk s obizrom da su fajlovi uglavnom dokumenti koji se azuriraju i prave novi svakodnevno, ali ne zauzimaju preterano puno prostora. Trenutno je to reseno tako sto je na jednom PCu napravljen folder server koji je sharovan sa ostalima i za sad sljaka ali bih malo "profesionalnije" to odradio. 4 PCa su u mrezi ukupno. Da li je najbolja opcija neki raspberry pi ili orange pi sa onim dodatnim pcb-om za hdd/ssd? I takodje trenutno ne moze da se pristupa podacima van lokalne mreze, pa bih mozda i to uveo nekako, znam da moze nesto preko nord meshneta da se podesi, ne znam koliko je to pozudana opcija.
Ma ovo je moja firma svakako i sad se javljaju takvi problemcici to svakako ja resavam i sad hahahRPI je sjajno rešenje i za 1-2 diska i više nego dovoljan po snazi, ALI RPI nije baš za krajnjeg korisnika. Recimo da ćeš ti to da podesiš, onda moraš da se obavežeš da to održavaš godinama i da svakom korisniku ponaosob nešto podešavaš.
Ja sam kod keve i sestre ostavio rpi4 lepo podešen sa jednim mrežnim diskom i to evo već preko 4 godine radi savršeno da ne štucne, ali nikada ne bih firmi to predložio jer znam da bi me zvali i kada nema potrebe. Recimo da je problem do novog update windowsa i korisnik ne može da pristupi NAS, i za to si ti kriv.
Zato se za firme stavlja gotova stvar, izvadiš iz kutije i to radi.
Plus ti za rpi trebaju kablovi i adapteri i to negde mora da stoji, nije u jednom pakovanju pa ne daj bože da nije u ormaru izdvojeno, treba čistačica da makne kabl...
QNAP ili Synology i ne boli te glava
Onda možeš i sa rpi, pogotovo ako neki imaš da ti skuplja prašinu.Ma ovo je moja firma svakako i sad se javljaju takvi problemcici to svakako ja resavam i sad hahah
Hvala tiOnda možeš i sa rpi, pogotovo ako neki imaš da ti skuplja prašinu.
Podjednako bi dobro posao radio i neki drugi mini pc sa n100 cpu, ali opet kažem, to nisu NAS računari pa se sve dodaje preko adaptera, što nije idealno.
Na bilo koji stari komp možeš da ubaciš ubuntu server i dobiješ isto to, sa pravim sata i ethernet portovima.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari