Šta je novo?

NAS - moze li to malo brze?

truba2000

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
630
PoZdrav,
imam Lacie cloudbox nas, povezan preko nekog TP link rutera od 20-30 evra... I veza je jako spora, oko 5MB u sekundi.

Pitanje je da li to može brže? Da li treba da kupim neki ruter sa gigabitnom vezom? Ako sam dobro shvatio stari ruteri mogu da rade na 12MB max, a novi na 120?

Moj laptop ima SSD pa kapiram da sa te strane problem više ne postoji.

Da li na tržištu postoje brži NAS-ovi?

Kako si ga povezao sa tim ruterom i kako onda povezujes masinu na taj ruter?
5MB/s vise lici da je neki Wireless u pitanju a ne 100Mbit kabl.

Ako masine povezujes wireless-om, wifi ti je usko grlo, ne LAN/NAS.
Ako sve povezujes preko kabla (ne kablovske TV, nego mislim na LAN kabl naravno), onda ce gigabitni ruter definitivno znaciti.

Nigde bez gigabitnog u ovakvim slučajevima.

Lacie je vezan kablom na ruter, a laptop je naravno preko wifi

Onda i nije nikakvo čudo što je brzina takva...

Kupiš dual-band 802.11ac gigabitni ruter i povežeš ga na Lacie kablom. U laptopu zameniš WiFi karticu za neku 802.11ac.

Transfer će ti biti dosta brži, a džep solidno prazniji :)

Druga, mnogo jeftinija varijanta je da kupiš gigabitni ruter ili switch i da laptop povezuješ kablom kad hoćeš dosta da kopiraš.

Kod mene kući preko TP-Linka TL-WR1043ND i cat6 kablova između mašina su mi transferi oko 100MB/s.

Poslednja izmena:
Na WiFi N bi trebao u ovom slucaju da ide 10MB/s, jer ja recimo kopiram na HG532 5MB/s ali to su OBE masine na WiFi-u, ne jedna. Laicki razmisljam, ali smatram da bi morao biti u mogucnosti da ide duplo brze ako je jedna na LAN-u jer onda samo jedna trosi WiFi spektar.

Jesu masine laptopovi? (@mighty78).

A usput koji bi ac ruter mogao da ima domet kao moj HG532? :D On ima dovoljno domet da mogu da stavim isti u sobi na neki 3m od prozora, 4. sprat i imam domet u basti ispod :)

Jesu masine laptopovi? (@mighty78).

Ovo za do 100MB/s, samo mi je jedna mašina laptop, a u njoj je SSD, ostalo su dekstop računari.

Na svima je podešen JF na 9K, sem na ESXi gde mi je 4K, kablovi su fabrički pravljeni cat6e minimalnih dužina (do glavnog deskopa i ESXi-a su 1m, do HTPC-a i za laptop 3m).

Nažalost, trenutni laptop mi ima neki lite lite N, tj. samo 72mbps karticu, pa kad nešto kopiram da je veće samo bocnem kabl, ušteda vremena je značajna u odnosu na 2s dok prikačim kabl :)

Hahah: "Chipset: Intel Chipset" a AMD CPU i integrusa grafika :D

U svakom slucaju, ne ocekuj primetno vise od trenutnih ako koristis wifi barem u jednom delu veze da bi kopirao fajlove, kao sada.

Kakve sad veze ima koju grafičku ima moj laptop? Da li možeš da se dalje suzdrzis od učestvovanja u temi, lepo te molim.

To je bila samo usputna sala na text sa sajta, koji nema smisla.

Auuu, ti se unervozio što ti neko "proziva laptop"????
Kao da ti je lepšu polovinu napljuvao, tako si odreagovao.
Inače, hteo je da kaže da se od takvog laptopa ne mogu ni očekivati neke sulude brzine, to ti je, što ti je.

Ringerajo, nisi pročitao lepo moju poruku. Stavio sam smajlija, za početak... A moj voljeni laptop je brz ko munja

Auuu, ti se unervozio što ti neko "proziva laptop"????
Kao da ti je lepšu polovinu napljuvao, tako si odreagovao.
Kaze covek koji reaguje cim se prozove Apple i Sveci Steva :D

Inače, hteo je da kaže da se od takvog laptopa ne mogu ni očekivati neke sulude brzine, to ti je, što ti je.
Ne. Samo sam se smejao sajtu. Sam laptop nije nista kriv.

Nazad
Vrh Dno