Šta je novo?

Nas i remote VM gaming

Zoran_KS

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2006
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X - NZXT Kraken X53
Matična ploča
Asus TUG Gaming B550M-E
RAM
Kingston Fury Beast 32GB DDR4 3600Mhz
GPU
Gigabyte RX6800XT OC 16GB
Storage
1 TB Kingston NV3
PSU
Thermaltake SE630W
Kućište
Lian Li A3
Monitor
Asus ProArt PA278QV
Miš & tastatura
Redragon K596 red switches & Logitech G402
Pozdrav, pre nekih godinu dana sam resio da zelim neke od stvari koje koristim u cloud-u da prebacim lolalno, pa sam prvo probao sam Truenas kao os, ali mi je bio previse komplikovan, te sam naisao na unraid, i skrasio se na njemu.
Odgovaralo mi je sto je moguce dodavanje hard diskova koji nisu iste velicine, zbog template-a je pokretanje aplikacija izuzetno lako, te sam posle isteka besplatnog perioda, kupio basic licencu ( dok jos nisu promenili sistem naplate) i veoma sam zadovoljan.
E sad, jes malo zbrkan uvod, ali....Za hardver sam tada uzeo i3 10100, H510 plocu, 32GB ddr4, 5 3TB WD Red diska (to mi je naletelo povoljno), jedan pariti disk. Prvashodno mi nas sluzi kao klasican home server, kao verujem i vecini, za Plex, Jellyfin, Prowlarr, Radarr, Sonarr i slicne aplikacije. Automatizacija tu radi savrseno, mislim konkretno za skidanje, sortranje, automatsko dodavanje titlova i slicno. Kasnije sam dodao i Nextcloud, koji i ne koristim previse, ali Immich je odlican i sve sam slike sa google photos prebacio tu, ali imam jos jedan backup vaznih fotografija na odvojenom racunaru.
Remote pristup mi je preko tailscale-a i ngnix, it to radi savrseno, bez potrebe da otvaram bilo kakve portove i slicno.
Problem kod mene nastaje kad mi je pre nekih mesec dana crkla ploca od desktop racunara, gde je Ryzen 5600x i 1660 super. Tad dolazim na ideju da dodam graficku u nas i da je koristim i kao gaming masinu, preko VM-a. Jedine dve igre koje povremeno igram su WoT i Cities Skylines 2 ( veoma neoptimizovana doduse jos uvek). Instalirao sam Win 11 na unraid kao vm, dodelio mu max 3 jezgra/6 threada, odradio sam GPU passthrough, kao i ssd passthrough, instalirao nvidia drivere u win 11, ali sve to traljavo radi.
Performasne vm masine su, blago je reci razocaravajuce. Tamo gde sam u bear metal imao 100fps, ovde jedva dobaca 25-30.
Svi govore o 5-10% smanjenja performasni kada je VM u pitanju, ali ovo je previse.
Razumem da je verovatno problem u procesoru, ali toliki?
Ili je problem unRaid? Razmisljao sam se da probam sve ovo isto, samo u proxmoxu, ali mi unraid iskreno odgovara zbog lakoce pokretanja dockera.

EDIT: Zaboravih da napisem, probao sam remote pristup VM-u, preko parseca i sunshine-a, jer mi je server u odvojenoj sobi, ali mislim da to nema veze sa fps-om.

Poslednja izmena:
Odgovaram na pitanje koje nisi postavio ali razmisli ako vec zelis da se igras preko clouda uzmes Geforce now pretplatu kao alternativu.
Taj PC ce potrositi mesecno 350-400 din struje na gejming (racunajuci da igras u proseku 3 sata dnevno) dok ce te geforce now sa boljim specifikacijama izaci 9.17e mesecno ako uzmes 6 meseci.
Geforce now takodje mozes vrlo lako da koristis gde god, od televizora do telefona i sa minimalnom latencijom.
Jedini uslov ti je stabilan net i brzina >50mbps.

Nemam nazalost iskustva sa Unraidom,ali u proxmox kad odradis passthrough jako su mali gubici u performansama,sto znaci da ti nesto nije dobro odradjen passthrough.

Pa gde ti je adguardhome ili pihole na tom serveru?
Šalu na stranu ja na proxmoxu imam win11 mašinu koju koristim za posao i to radi fenomenalno. Pristupa se preko rdp sa win7 mašine. Za tvoj gaming bih svkako preferirao nvidia nativni gamestream i moonshine klijent (ima nvidia i svoj klijent).
Nisam imao grafu pa sam samo probao da uradim passthrough integrisane i to je radilo odlično (nisam probao gaming). Performanse su fenomenalne, kao baremetal praktično, ne osećam razliku.
Prvo što bih pomislio je da je problem u unraid jer, ako ja dobro razumem, u njemu virtuelizacija nije primarni cilj.
Probao bih da na nekom ssd podignem proxmox i odradim odatle.

Odgovaram na pitanje koje nisi postavio ali razmisli ako vec zelis da se igras preko clouda uzmes Geforce now pretplatu kao alternativu.
Taj PC ce potrositi mesecno 350-400 din struje na gejming (racunajuci da igras u proseku 3 sata dnevno) dok ce te geforce now sa boljim specifikacijama izaci 9.17e mesecno ako uzmes 6 meseci.
Geforce now takodje mozes vrlo lako da koristis gde god, od televizora do telefona i sa minimalnom latencijom.
Jedini uslov ti je stabilan net i brzina >50mbps.
Iskreno, nije mi nikad ni pao na pamet cloud gaming, jer sam uvek imao solidnu desktop masinu koja mi je zavrsavala posao. Sad sam bacio pogled na cene, jesu ok, doduse za 1080p gaming, iako koristim 2k monitor, ali ok. Ali mi se ipak vise svidja ideja da eventualno, ako uspem da napravim da ovo radi sve kako treba, napravim sopstvenu masinu za neki cloud gaming, koja bi bila deo postojeceg ili upgrade-ovanog nasa. Iskreno, najjeftinija varijanta mi je da uzmem novu plocu za desktop koja je crkla i da se vratim na staro, ali bih probao ovu varijantu.
Nemam nazalost iskustva sa Unraidom,ali u proxmox kad odradis passthrough jako su mali gubici u performansama,sto znaci da ti nesto nije dobro odradjen passthrough.
Pa ne znam, iskreno, mislim da sam sve uradio kako treba, jer windows vidi grafucku bez problema, instalacija nvidia drajvera je prosla bez problema, u nvidia control panelu je takodje pravilno prepoznata. Prvi put sam instalirao win na vdisk, ali sam u sledecoj instalaciji odradio passthrue celog ssd-a, win instalacija ga je videla odmah, instalirala se bez problema, tako da mislim da nije ni do toga.
Pa gde ti je adguardhome ili pihole na tom serveru?
Šalu na stranu ja na proxmoxu imam win11 mašinu koju koristim za posao i to radi fenomenalno. Pristupa se preko rdp sa win7 mašine. Za tvoj gaming bih svkako preferirao nvidia nativni gamestream i moonshine klijent (ima nvidia i svoj klijent).
Nisam imao grafu pa sam samo probao da uradim passthrough integrisane i to je radilo odlično (nisam probao gaming). Performanse su fenomenalne, kao baremetal praktično, ne osećam razliku.
Prvo što bih pomislio je da je problem u unraid jer, ako ja dobro razumem, u njemu virtuelizacija nije primarni cilj.
Probao bih da na nekom ssd podignem proxmox i odradim odatle.
Haha, imam pihole, ali je instaliran posebno na orange pi 3, jer ga koristim kao adblocker i dhcp server, i dok je bio instaliran na unraid-u, desavalo mi se da kad se zaglupi server, pada mi sve zbog pihole-a koji je i dhcp, zato sam ga izmestio posebno. I to mu je samo privremeno dok ne sastavim neku masinu za opnsense.

EDIT: Zaboravih da napisem, probao sam remote pristup VM-u, preko parseca i sunshine-a, jer mi je server u odvojenoj sobi, ali mislim da to nema veze sa fps-om.
Deo resursa se neminovno gubi na enkodiranje video strima za remote pristup, ali to ne bi trebalo da ima toliko veliki uticaj sa tvojim hardverom (dovoljno je brz). Jel su ti performanse stalno u zoni 30fps ili ne? Probaj jos koji nacin pristupa, npr. Steam remote play. Poenta je ako softver za remote pristup koristi softverski hevc kodek to moze da ti srusi CPU performanse.

Poslednja izmena:
Da ispravim tablet_fan, prosecna kartica za igranje ce trositi 300-400din mesecno struje igrao se ili ne igrao jer trosi min 30w u idle vecina njih.
Pa onda dodaj jos toliko na igranje.
Ja sam izbacio rx470, rx570 i rx580 zbog ovolike potrosnje u idle.
Ono sto valja a da malo trosi u idle je jako skupo i retke su (citaj quadro graficke).
Radije imaj jednu igracku masinu/laptop/konzolu koju ces paliti po potrebi nego da pravis virtuelnu igracku masinu preko kucne mreze jer ce ti trositi struje bezveze a plus je to zezanje sa VM.

Nazad
Vrh Dno