Šta je novo?

Naponi na napajanju!

buky

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2004
Poena
619
Imam chifa 360w i on mi daje na 12v 11.734 bez obzira na koliko teram bartona 2500+ sa epox 8rda+ plocom, a teram ga sad na 11x200.Memorija je hiperx 2700(asinhrona na 170MHz).VDD je 1.600V, Vcore 1.632 V i Vdimm 2.544 V i oni se u toku rada menjaju za otprilike 0.020 V. Temperatura u naporu ne prelazi nikad 42-43C zahvaljujuci jet7+.

E sad Nekad se desi da padne sistem obicno u toku igranja HL2 dethmatch u mrezi ili neki put sam od sebe.Grafika je 9550 460@530. Jednom mi se desilo da posle crasha nisam mogao da upalim komp, tj nije ni ventilator hteo da zavrti.Posle nekog vremena sve je radilo normalno. Da li su ovo OK vrednosti za napone ili da menjam napajanje? Koje bi bilo najbolje za nekih 50e?

11.7 je donja granica 12v grane na kojoj bi napajanje trebalo da radi stabilno ali i to je kriticno.
Pogledaj koliki napon daje kada ga opteretis nekim testom S&M ili Prime95 i vidi da li pada ispod te vrednosti.
Takodje vrati na 11x166 na default pa vidi kakva su ocitavanja i u full load-u.
Ali ipak mislim da to napajanje nema dovoljno snage za oc.
Kojim programom citas napone???Obavezno uporedi sa onoma koje cita BIOS jer mozda i prog zna da laze.Ako imas alat ili nekoga ko ima i zna najbolje je rucno da izmeris voltaze i onda ces biti 99% siguran u merenja.

Daj jos podataka o systemu hdd,cd,dvd...

Citam sa Epox-ovim USDM i sa SpeedFan-om, a gledao sam i u biosu isto je.
Kada pustim prime95 napon na 12V se poveca sa 11.734 na 11.856 pa se smanji na 11.795 i seta izmedju te dve vrednosti.Isto je i ako ostavim FSB na 166Mhz.
Dajte neki savet sta da radim.Ako budem menjao napajanje sta da uzmem za 50e?
Epox 8rda+, hyperX 2*256Mb PC2700, barton 2500+,Maxtor 9+ 80GB/8M, floppy , NEC dvd RW 3520a, leadtek 2000xp tv karta, ibm modem,silencer i amd box ventilator na grafickoj, jet7+ na procesoru, jedna 8-ca napred i dve nazad.

Taj chif 360w je puna kapa za tu masinu pod uslovom da je ispravan.Potrazi problem na relaciji GK-memorija-ploca.Pokusaj da smanjis clock GK za pocetak pa javi sta se desava...
Pozdrav :bottle:

Nista napon na +12 grani je i dalje 11.734. Iako smanjim clock na GK na 400/200 ili cak na 320/180 nista napon ostaje isti.U full loadu kad startujem prime se napon se povecava.Jel to treba tako?

Problem lezi u napajanju, imam isto (Chieftec 360W - dual fan) i mogu ti samo reci da meni pada napon na 12V railu i do 11.51V kad opteretim momacki inace je stalno 11.73V, ali sistem je stabilan.

Imam istu plocu i proc, koji je isto oc na 3200+, i chief 300w, i meni je 12v - 12.4 u leru, u full loadu je 12.6v. I sve radi kako treba. Zasto je kod tebe manje od 12v, stvarno mi nije jasno.

Ma sve mi je oc.Kada sve preracunam to mi je nekih 235w opterecenja.
barton 60w
epox 30w
memorija 20w
grafika 20w
hard 25w
DVD 30w
fdd 5w
mis 5w
tatatura 5w
6xFan 30w
modem 5w

Znaci, i da sam se zeznuo za 50w ostavlja dovoljno mesta napajanju za rad.

Probao sam i da iskljucim sve ventilatore sem procesora i gmisleci da rafike nije neki crko pa vuce negde, medjutim nista.
Samo da mi se ne slogirava ne bi bilo frke.
Sada sam ga stavio na 10x191MHz. Napajanje drzi u radu tri vrednosti 11.734 Idlle, 11.856 i 11.795 u Full naporu i to je prilicno stabilno bez obzira sa cim ga opteretim .
Verovatno sam maler pa mi zapalo neko bangljavo!

Dajte mi neki savet sta da uzmem za onih 50e!

buky je napisao(la):
Sada sam ga stavio na 10x191MHz. Napajanje drzi u radu tri vrednosti 11.734 Idlle, 11.856 i 11.795 u Full naporu i to je prilicno stabilno bez obzira sa cim ga opteretim .
Verovatno sam maler pa mi zapalo neko bangljavo!

Dajte mi neki savet sta da uzmem za onih 50e!

Ma izgleda da su sva ta Chieftec 360W bangava, evo i moje od juče krenulo da brljavi, a inače je isto davalo oko 11,5-11,7 na +12V. Sutra idem da uzmem neko kršteno, preporuke su bile za LC od 550W, samo što ja nisam nešto ljubitelj kineza. :) Kao da se ovo ostalo ne pravi u Kini...

mickeyrs je napisao(la):
Ma izgleda da su sva ta Chieftec 360W bangava...

Samo da se ogradim, nisam baš mislio na SVA kao 100% SVA :) Chieftec napajanja, pre nego se jave oni kojima rade savršeno. Izvinjavam se na šumu.

Mislim da cu uzeti thermaltake .
Izgleda mi bas sigurno!

Nego otkad mi je komp trokirao par puta posle gasenja iexplorera javlja mi se poruka:
"The instruction at "0x7c9105f8" referenced memory at "0x01dd0010".The memory could not be read".
Memoriju sam testirao sa gold memory i nista, sve je OK.Da se nije XP zeznuo usled crash-eva?

Ja imam Cooler master 430w i meni je ta grani konstantno na 11.7. A klokovao sam procesor samo tako i to pri default napajanju. Testirao sam sa prime95 i skroz je stabilan.
Neopterecuj se tom granom za 11.7 To je relativno normalno. Meni tako stoji pa mu nista ne fali vec jedno 6 meseci, a komp mi je non stop 100% busy

pozdrav

millyons je napisao(la):
11.7 bi trebalo da je sasvim OK nise super ali nije za paniku

Po intel specs sve vrednosti 12V linije koje se nalaze u ovom rasponu
11.40 - 12.60 ,dakle +/- 5 % su normalne. Dobro 11.40 V je neka najniza donja granica.11.80 V je vec neki prihvatljiviji donji limit.

Moje Delta Electronic (made for chieftec) od 300w ne pada ispod 11.92 u full load-u. U idle je 11.98. Za 27e koliko je placeno daje sasvim korektne voltaze.

skoro sam video extra kvalitetno napajanje snage 450 W ali je cena bila 90 eura.mislim da naj napajanja mozete kupiti preko e-bay-a.

Slicne simptome je imalo napajanje mog brata pre nego sto je crklo i povuklo sa sobom malo memorije i plocu. Sve je radilo ali kad potera neku igricu posle izvesnog vremena ili se ugasi ili restartuje dok na kraju nije ispustilo dusu. Bolje zameni to blagovremeno.

Softverski meraci voltaze (ukljucujuci i BIOS) u vecini slucajeva ne daju ispravne podatke. Mozes biti siguran tek ako napone izmeris unimerom.

Napajanje ce da ide sigurno.Zanima me kako da izmerim unimerom vrednosti? Uzmem konektor pa merim izmedju dve grane?Koje grane da gledam i kako da budem siguran?
Jer ako na primer merim izmedju +5 i +12 razlika ce biti 7, pa je recimo moguce da je 5V u stvari 4.734 a 12 je 11.734 pa cu dobiti netacne rezultate!

Ako npr. hoces da meris napon na 12V grani, nadjes slobodan molex, crvenu sondu unimera povezes sa zutom zicom (faza 12V), a crnu sa crnom zicom na molexu, i ocitas na ekranu unimera napon. Generalno, na kompjuterskim napajanjima je crna zica nula, zuta +12V, crvena +5V. Ako hoces da pratis oscilacije napona pod opterecenjem, ostavis sve tako povezano, i pustis npr. 3dMark.

napone nemojte da ocitavate sw nego sa unimerom. greske su neverovatne kada se koristi sw koji je dosao uz plocu i.e. asusprobe ili mbm i slicno.

buky je napisao(la):
Imam chifa 360w i on mi daje na 12v 11.734 bez obzira na koliko teram bartona 2500+ sa epox 8rda+ plocom, a teram ga sad na 11x200.Memorija je hiperx 2700(asinhrona na 170MHz).VDD je 1.600V, Vcore 1.632 V i Vdimm 2.544 V i oni se u toku rada menjaju za otprilike 0.020 V. Temperatura u naporu ne prelazi nikad 42-43C zahvaljujuci jet7+.

E sad Nekad se desi da padne sistem obicno u toku igranja HL2 dethmatch u mrezi ili neki put sam od sebe.Grafika je 9550 460@530. Jednom mi se desilo da posle crasha nisam mogao da upalim komp, tj nije ni ventilator hteo da zavrti.Posle nekog vremena sve je radilo normalno. Da li su ovo OK vrednosti za napone ili da menjam napajanje? Koje bi bilo najbolje za nekih 50e?

Batali sta ti kaze sw, ocitaj napone unimerom na molex konektoru, prvi put u idle rezimu a drugi put pod opterecenjem. Ako napon pod opterecenjem znacano padne (recimo za vise od 0.2V) i padne ispod nekih 11.5V, skoro sigurno je to uzrok tvojih problema. Inace po ATX specifikacije, sve komponente moraju da rade ok cak i pri 11.4V, mada je pitanje koliko to tacno.

Ali cak i da je napon OK, to i dalje ne znaci da je napajanje 100% OK. Moguce da emituje sum, ili da je ripple voltage prevelik itd, ali je sve to manje verovatno.

Inace evo korisnog materijala za citanje:
http://www.formfactors.org/developer/specs/ATX12V_PSDG_2_2_public_br2.pdf

buky je napisao(la):
Imam chifa 360w i on mi daje na 12v 11.734 bez obzira na koliko teram bartona 2500+ sa epox 8rda+ plocom, a teram ga sad na 11x200.Memorija je hiperx 2700(asinhrona na 170MHz).VDD je 1.600V, Vcore 1.632 V i Vdimm

Mozda je malo van teme, ali zasto ne stavis memoriju na 200 MHz. Ja sam imao EPOX 8RDA3+ sa tom memorijom i radilo je na 10x230 MHz 11-3-3-3 (memorija na 2.7V) sa High Power HPC-360-202 (Athlon XP 2400+). Cini mi se da je i meni padala voltaza, na 11.85V pri S&M-ne secam se, ali nisam imao nikakvih problema.

I jedno pitanje: zasto ovi EPOX-i nforce3 nemaju pokazivac za +12V?? Da nije zbog psiholoskog mira, da se korisnici ne bi tripovali!? Masina iz potpisa sljaka kao svajcarac sa tim napajanjem, sa drugim primerkom 2800+ (CG1) izvuceno je i 2700MHz, a napajanje je ostalo celo :d

Izmericu ujutro pa cu vam reci sta kaze unimer!
Da razmisljam da uzmem hiperX 2x256 pc3700.Samo ne znam da li da uzmem prvo memoriju ili napajanje!
Videcemo!

Kako ne zelis da shvatis, tih 360w je SASVIM DOVOLJNO za to sto ti imas.Znam sta pricam, imam kuci 2 chifa (od 420w i 360w) i oba su na OC masinama - nasvirane koliko su mogle.Inace radim u racunarskoj firmi i ne bi mi verovao sta sve ljudi sa cime teraju...
Sam si rekao : "Ma sve mi je oc.Kada sve preracunam to mi je nekih 235w opterecenja."
Znaci problem je u nekoj previse OC komponenti, a ne u 235w opterecenja (pod uslovom da je napajanje ispravno al posto , nadam se imas garanciju, onda nema problema) .Da sam na tvom mestu, vratio bih sve na def. probao i polako dizao frekvencije.Nadam se da ces na taj nacin zakljuciti sta te muci. :bottle:

U pravu ste, merio sam unimerom i on u pokazuje 12.08 u idle i 12.14-12.18 u full load sa prime95 tako da sw laze, voltaza je sasvim OK.Na +5 grani pokazuje 5.10.
Na napajanju pise da na +12 daje 18A struje da li je to dovoljno ako idem na 2300Mhz?

Upravo sam mu podigao napon na 1.725V i stavio ga na 200*11.5 sada u idle pokazuje 12.10 a u full load 12.21-12.24.
Jel to O.K.?
Ostavicu ga da radi malo prime95 da vidim sta ce se desiti.

Vrh Dno