Šta je novo?

Napon na serijskom portu na laptopu-u

darkpawla

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2002
Poena
619
Da li zna neko jel moguce i kako dodati napon na serijskom portu... on ima na laptopu 6V izmedju mase i treceg pina a meni treba 12V, za neki interfejs u procesoru... Na desktopu radi normalno i ima 12V a na laptopu nece.... Ima li neko neku ideju???? HINTO!!!!

Nikako.

Iz tog razloga sam batalio PCMCIA-RS232 adaptere, ne umeju da postignu 12V. Ne znam samo za neki Intex ili tako nekako, hvale ga da radi sa svim uređajima ali nisam probao...

Da li zna neko jel moguce i kako dodati napon na serijskom portu... on ima na laptopu 6V izmedju mase i treceg pina a meni treba 12V, za neki interfejs u procesoru... Na desktopu radi normalno i ima 12V a na laptopu nece.... Ima li neko neku ideju???? HINTO!!!!

Mislim da bi moglo sa nekim max232 koji služi za konverziju ttl <-> +-12v
Verovatno bi mu još trebalo staviti neku diodu na ulazu da tih -6v volti pretvori u 0v (ttl nivo 0-5v)

napon dizes dc-dc pretvaracima.. sve sto ti treba je icl7660 (kosta 60din) i dva kodenzatora i dve diode po mogutstvu sotki i dobices od tih 6V oko 12V - 2*0.3 dakle 11.4V, ako oces jos vise kaskadno vezes dva takva .. samo struja koju ti taj dc-dc daje mora da je manja od 10-15mA..
ima i drugih pretvaraca ali ovaj je najbezbedniji

napon dizes dc-dc pretvaracima.. sve sto ti treba je icl7660 (kosta 60din) i dva kodenzatora i dve diode po mogutstvu sotki i dobices od tih 6V oko 12V - 2*0.3 dakle 11.4V, ako oces jos vise kaskadno vezes dva takva .. samo struja koju ti taj dc-dc daje mora da je manja od 10-15mA..
Stoji za dc-dc, ali sta ce sa 15ma? Malo je to za bilo sta...

Ne znam kakvo je vreme odziva tog dc-dc pretvarača (a od toga zavisi koji će baud rate raditi), ali ovaj max232 je baš specijalizovani 2-kanalni rs232 transiver, a košta oko 50 din. Još bolji je ds275 kome ne trebaju ni dodatni kondenzatori da bi radio, već samo napajanje 5v.

Imam laptop koji ima ugradjen serijski port... Znaci ako mu stavim taj ds275 on ce imati oko 12V ?

Imam laptop koji ima ugradjen serijski port... Znaci ako mu stavim taj ds275 on ce imati oko 12V ?

Da, pod uslovom da bar malo umeš sa elektronikom, npr, kod ove šeme trebaš sa leve strane kod rxd i txd dodati još po jednu diodu.
Možda ti je ipak najjednostanije rešenje da za 10-ak eur kupiš usb<->rs232 adapter.

adapter ne odgovara.... daje mi 5V koliko je i napon na usb-u a meni je potrebno 12V, za napajanje nekog serijskog interfejsa za procesor na PLC-u... Jer se taj procesor napaja i iz serijskog i iz adaptera... ima neko duplo napajanje...

Vrh Dno