Šta je novo?

Napon memorije?

Gidra85

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
650
Interesuje me da li je 2.9v mnogo (za svaki dan) za Kingmax Hardcore DDR500 memoriju? Drzim je na 260MHz 2.5/3/3/8
Do sada mi je stabilno radila i sa 2.8v, ali od kada sam uzeo 7800GTX, pocele su nestabilnosti, kao da nema dovoljno struje. Napajanje je Chieftec 420W - dual fan.

POZ :wave:

Poslednja izmena:
@Gidra85
Napon od 2.9v nije problem za Kingmaxa pod uslovom da memoriju aktivno hladis.
Sto se tice napajanja, menjaj hitno tog Chiefteca i kupuj nesto kvalitetnije. Za DFI NF4 ploce se preporucuje minimum 24A za jednu graficku kartu na +12v railu a tvoj chieftec mislim da ima 17 ili 18 sto je nedovoljno za overclockovani procesor u kombinaciji sa 7800Gtx, dok za SLI moras imati napajanje od najmanje 34-36A na v12.
Da dodam i to da proizvodjaci napajanja cesto pribegavaju trikovima kod oznacavanja snage napajanja pa mnogi oznacavaju snagu napajanja u peaku (tzv "Peak Output") sto znaci da napajanje moze u jednom kratkom vremenskom intervalu (od 17 sec do 1 min.) da pruzi toliku snagu a pri tom izbegavaju da oznace pravu snagu svog napajanja
(tzv "Continuous Output").
Ukratko, taj Chieftec sigurno nema tih 420w a ni 24A na +12v pa zato trazi sebi nesto kvalitetnije a do tada zaboravi na overclock da ne bi ostao bez racunara...
Pozdrav!

Sada odjednom ispade Chieftec krsh. 🙂
Pa koje mi napajanje preporucujete, do npr. 115 evra?

Edit: Ne znam koliko je LC bolji od Chieftec-a? I nervira me to sto ima samo 7 molex konektora, dok Chiftec ima 9. Jel uopste vredi prelaziti sa Chiftec-a na LC?
Potreban mi je sto hitniji odgovor, hvala.
A sta mislite o Enermax EG485AX-VHB(W) SFMA (480W)?? Jel to ok?

Poslednja izmena:
A sto znam za Enermax,trebalo bi da je dovoljan ali drug obrati se CYK on ga je imao i prodavao ga je pa pitaj dali ga josh uvjek prodaje!
POz...

Jel postoji neki jaci Enermax kod nas od 480W?
Ja sam mislio da ima neki i od vishe od 500W. :trust:

@Gidra85
Sve rezultate koje sam postigao u overclocku, odradio sam sa Chieftecom 360w, (verovali ili ne) i jos uvek mi je u masini. Medjutim, siguran sam da ne bih mogao da izvucem 2970mhz na svom Venicu da sam koristio neku jacu graficku kartu, ovako sa Ati-Pci 2Mb grafickom, radi testove sve do 2970mhz. Svestan da je krajnje vreme da menjam napajanje i da ono predstavlja ogranicavajuci faktor za jos veci clock, prosle nedelje sam nabavio iz Austrije "Enermax CoolerGiant 535w SLI" (36A na +12v).
Cena je bila povoljna tj. 100eura uz 20% popusta i sve to bez carine. Odusevljen specifikacijama i izgledom samog napajanja, odmah sam se bacio na montiranje istog. Necete verovati ali nakon povezivanja, utakli smo kabl i kada smo prekidac stavili sa 0 na 1 napajanje je eksplodiralo. Prvo prasak a onda varnice i dim. Hvala Bogu, sa komponentama je sve u redu i sve je proradilo kako treba kada smo vratili starog dobrog Chiefteca.
Ovo je sve odradjeno kod mojih prijatelja u Boox Computers koji imaju odlicne strujne zastite a i proverili smo nakon ovoga napone i sa strujom je sve bilo u redu.
Prosto da covek ne poveruje ali eto, desava se i Enermaxu.
Napajanje je odmah vraceno za Bec na reklamaciju i prijatelj je vec dobio novo i sada ocekujem da donese.
Ovo je vec drugi put da se nesto ovako desava na kvalitetnim napajanjima (isto ovo se desilo i pre mesec dana na Coolink 550w - 90 eura napajanju) tako da tvrdim da je napajanje najzajebanija (i najvaznija) racunarska komponenta.
P.S. Zamolio sam prijatelja da ovo novo probaju u prodavnici u Becu ali je stigao tek pri kraju radnog vremena tako da opet sledi strah i strepnja dok bude proradilo.

Verovali ili ne vec sam otisao i uzeo Enermax 480W, pa cu da vidim sta se desava. Nadam se da je nestabilnost prouzrokovana napajanjem, posto je sve bilo stabilno dok nisam stavio 7800GTX. Drzao sam napon za memoriju 2.8V pri 260MHz, 2.5/3/3/8, kao sto mi je Moso rekao i sve je fenomenalno funkcionisalo.

Gidra85 je napisao(la):
Interesuje me da li je 2.9v mnogo (za svaki dan) za Kingmax Hardcore DDR500 memoriju? Drzim je na 260MHz 2.5/3/3/8
Do sada mi je stabilno radila i sa 2.8v, ali od kada sam uzeo 7800GTX, pocele su nestabilnosti, kao da nema dovoljno struje. Napajanje je Chieftec 420W - dual fan.

Vrlo verovatno da je napajanje problem. Ako se ne varam, taj Chieftec 420W je ATX1.3 and ne 2.0 varijanta, tj. nema dve odvojene 12V (12V1, 12V2) grane, od kojih jedna prevashodno napaja plocu a druga prevashodno graficke kartice. U slucaju boljih kartica (6800, 7800, X800 itd), bolje je imati 360W ATX 2.0 nego 400W ATX1.3.

Dakle u tvom slucaju Enermax 480 (ako je ATX1.3) ce ti verovatno taman knap zavrsiti posao, a ako je ATX2.0, imas joj poprilicno lufta za dodatne djakonije...

Gidra85 je napisao(la):

LC-Power LC6550G Silent-Gigant 550 Watt , jeftino tiho i dobro
U pitanju je Giant Model znaci ATX 2.0 prosjecna cijena je ovdje u njemackoj 40 Evra + postarina ako si zainteresovan a nemas mogucnosti u BG da ga kupis javi mi se na Email ja sam 1.10 u BG pa bi ti mogao donijeti ako ti odgovara.

Poz....

M_M je napisao(la):
Vrlo verovatno da je napajanje problem. Ako se ne varam, taj Chieftec 420W je ATX1.3 and ne 2.0 varijanta, tj. nema dve odvojene 12V (12V1, 12V2) grane, od kojih jedna prevashodno napaja plocu a druga prevashodno graficke kartice. U slucaju boljih kartica (6800, 7800, X800 itd), bolje je imati 360W ATX 2.0 nego 400W ATX1.3.

Dakle u tvom slucaju Enermax 480 (ako je ATX1.3) ce ti verovatno taman knap zavrsiti posao, a ako je ATX2.0, imas joj poprilicno lufta za dodatne djakonije...

Enermax koji sam kupio je ATX2.0

1. Chieftec 420W ima dve 12v grane (15A, 18A).
2. Nisu vam potrebna napajanja koja imaju 24A na 12v reilu jer to su snage koje daleko prevazilaze potrošnju graficke kartice. Osim 12V raila graficke koriste kako 5v rail tako i 3.3v rail.

Bolje je naravno napajanje koje daje stabilan napon (sa sto manje bruma [eng. ripple]) od onih koja imaju snagu, a nemaju stabilnost (brum, glicevi pri opterecenju...). Taj chief 420W je dovoljan za svaku konfiguraciju koja ce imati jednu graficku karticu i ostalu uobicajenu high-end opremu kako u nominalnim tako i u OC rezimima.

Sam AGP slot obezbedjuje oko 45W, dok PCI-E slot moze da ponudi do 75W. Ostatak se dovodi spolja sa napajanja (ako je molex u pitanju onda su to naponi od 5V i 12V).

Štivo korisno za čitanje:

http://www.chieftec.com/products/psu/atx_psu.htm

http://www.interfacebus.com/Design_AGP_Pinout.html

Poslednja izmena:
@Paradigma
1.Nije me nikada zanimao Chieftec 420w tako da nisam znao da ima dve 12v grane, moja pretpostavka i greska...
2.Posto sam posao od pretpostavke da ima jednu granu od 18A (slicno kao i moj Chieftec 360w), preporucio sam jace napajanje. Ako zastupas misljenje da bi jedna 12v grana sa 18A bila dovoljna za overclockovani Venice sa (najverovatnije takodje overclockovanom) 7800Gtx grafickom kartom i memorijom, onda se ne slazem sa tobom.
Uostalom, na DFI forumu se dosta pricalo o tome i svi se slazu da je za DFI NF4 plocu sa jednom kartom preporuceno koriscenje 24A na 12v i za SLI mod 34-36A i to naravno iskljucivo SLI sertifikovanih napajanja.
Videcemo sta ce Gidra uraditi sa Enerom tj. da li ce imati istih problema kao sa Chieftecom i to ce biti najbolji odgovor na ovu dilemu.
Poz.

@Gidra
Da li resio problem novim napajanjem?

Za sada sve radi extra, bez ikakvih nestabilnosti. 😉

@Gidra85
Ako sada sa Enermaxom sve radi kako treba onda to znaci da Chieftec 420w ipak nema dovoljno snage da stabilno napaja Overclockovanu masinu sa 7800Gtx na sebi, zar ne?

Ipak mi se desava tu i tamo da BSOD se pojavi. Veoma retko, ali opet me nervira.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno