Šta je novo?

Napon iz štekera

Steamroller

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2005
Poena
319
Nisam imao problema sa naponom do sada jer nisam imao UPS. Od nedavno imam APC Back-UPS 550 ES 550G koji ima fin softwerski paket. UPS mi se često pali, baterija mala, može da izgura komp i monitor svega tri minuta. Sve to bi bilo oke da meni naponske fluktuacije iz zida nisu česte i velike. Neki redovan napon iz zida gde mi ja računar je 206-215V... koji je često bliži donjoj granici.

Poslednjih nedelju dana UPS mi se palio 13 puta zbog "undervolt"-a što znači barem dva puta na dan.
Obišao sam sve konektore u kući i većina je oko 215V i samo jedan, kod veš mašine se talasa u svakih 10 sekundi između 215 i 230V (što verovatno prija veš mašini).

Dakle, katastrašno!

Da li je iko imao sličnih problema i da je uspeo rešiti problem sa "nadležnim organima"?

kakvi crni ups i nadlezni organi, za taj tvoj problem jedino pomaze ono shto sam ja uzeo za vikendicu, a to je stabilizator napona.

imash temu u ovom odeljku, gde moze da se nabavi i koliko koshta. em jeftinije em efikasnije reshenje.

moj od 3000VA jeste zveknuo bio ali je bio vrvatno preopterecen sa ~1700w, a ti sa jednim rachunarom mozesh uzeti jeftiniji od 1000VA i to servo ako imaju,
pa ce ti napon biti konstantnih 220v.
mada, i da dash 80e za 3000VA relejni pa josh neshto da nakachish na njega... nije neka preterana investicija.

Poslednja izmena:
a da ti maknes komp od te uticnice i sto dalje od ves masine ? to sto ti opisujes su problemi sa instalacijom u kuci...
215v od 220 je odlicno...

215v od 220 je odlicno...
Sad je 230 V standard +-10% (idealno od -5% do +10%)
Zaboravi UPS, oni su za zapadni kvalitet napajanja, izmerio sam svojevremeno u jednoj kuci 169V na jednoj "fazi" i to je bilo svako vece od 17 - 21 sat. UPS koji ne moze da izdrzi bar 15 minuta puno opterecenje je igracka.

Ja koliko znam je 220-230 a ne striktno 230 cak i da jeste 230 sa -5% mudodje 218.5v ali kao sto si naveo to su idealni uslovi... sto znaci 215v mu maltene dodje pod nominalne tolerancije :D

Pa zar moderna napajanja (ona koja nemaju prekidač 110 - 230v) nisu napravljena da rade od 110 do 230v ?. Tako da sama votaža ne mora da bude toliki problem kao "prljava" struja kada zbog loše izvedbe žične mreže elektro magnetni uređaji, kao frižideri i veš mašine, stvaraju smetnje.

Standard je 230V/400V. Koliko pratim (u Beogradu, stan), napon je prilično stabilan.
Preporučio bih ti da meriš napon na brojilu, ako ti je dostupno. Loša instalacija nule (ožičenje, šrafovi) može dovesti i do dosta većih fluktuacija, posebno pri većem ukupnom opterećenju. Nije zgoreg i da izmeriš napon između nule i uzemljenja.

Komp nije u štekeru blizu veš mašine. Izvor za veš mašinu sam naveo kao primer... Znam za stabilizatore, imam i jedan, ali problem je što to zuji, nije baš neprimetno. Drugo, ne mogu
na svaki konektor u kući staviti stabilizator, to bi mi onda rešio problem kod kompa i to je to. Dobro pa ima Seasonic 620GM koji izgleda fino pegla napon....
Pitao sam ovako, da li je neko imao iskustva sa žalbom na kvalitet struje iz zida.
Ne vidim kako napon koji varira iz dana u dan ili sekunde u sekudnu može biti do loših instalacija?

zato ti je covek rekao da meris na ulazu u strujomer, jer dotle je Elektrodistribucija odgovorna, posle tvog brojila tj instalacije u kuci su tvoj problem.

Na malim i / ili preopterećanim trafoima ima dosta varijacija napona pa ček i po fazama. Kod mene, pod Avalom se dešava da napon padne poprilično, specijalno u periodima velike potrošnje, srećom nikada nisam izmerio ispod 215v ali ponekad ode i do 235v. Elektronika (novija) može uspešno da se izbori sa padom napona ali frižideri su u problemu ako napon padne mnogo, motor kompresora može i da stane potpuno pa se pregreje i crkne. Meni se više puta događalo da jedna faza ima daleko ispod 380v (preko 2 faze) pa u delu kuće sijalice samo škilje a u ostalim delovima sve u redu.
Inače sasvim lako može i da bude problem i u samoj kući, loši kontakti, pretanke žice, budđeni osigurači, preopterećenje jedne faza, loše uzemljenje, nulovanje, sve to može da napravi probleme. Trofazni uređaji (šporeti, protočni bojleri itd) mogu da prebacuju opterećenje sa jedne faze na drugu ako spadne voltaža na jednoj i proizvedu fluktuacije u celom sistemu. Čim se jedan uređaj (kao recimo ringla) zagreje poveća se otpor u njemu pa povuče više, voltaža opadne i on se ohladi pa sve jovo nanovo. Tako jedna faza može da smanji i varira voltažu u celom kolu.
Sa nulovanjem uz loše uzemljenje može da dođe i do "curenja struje" pa i potrošnja može da se poveća. Isplati se proveriti i popraviti sve to.
Nije mi bila namera da drižim neka "predavanja" ali sam naletao na takve dizaster instalacije da mi je bilo čudno da niko nije poginuo tamo. Kod jednog sam našao da cela instalacije na spratu ide preko osigurača koji su na NULI. Kod jednog komšije su pregorevala fleksibilna creva na bojleru jer nije bio dobro uzamljen. Mnogo zeznute stvari.

Poslednja izmena od urednika:
To 210V je sasvim OK.
Podesi osetljivost UPSa (stavka 4 upustva) ako te nervira stalno paljenje/gasenje uredjaja...

Problemi su se nastavili čak i kad sam smanjio na 180V kao nižu granicu.... u međuvremenu sam dovukao struju preko produžnog iz druge sobe jer ovaj konektor kod mene nema uzemljenje.... pa me je drmala struja svaki put kad sam dirao komp i usput slučajno pipnuo radijator. Sada je napon 216V iz onog drugog konektora.

Ah, kod tebe je neko ludilo sa strujom. Zovi elektricara da pogleda, pa da te on posavetuje. Obicno: kada osetis struju na kucistu to znaci da je nula u trafostanici pomerena (recimo: 1 komsija uzeo jednu fazu od komsijine bandere i onda se na njega jos 5orica nakacilo sa TA pecima i sl. = disbalans) i da u odnosu na uzemljenje ima potencijal. E sad, kako je tebe drmalo kada je komp bio na neuzemljenoj uticnici je misterija za mene (nije ni cudo, nisam profesionalac :) )

Vrh Dno