Šta je novo?

NAPARAVI TI OD CD-a ODLICAN D/A KONVERKTOR

spejser

Čuven
Učlanjen(a)
03.09.2002
Poena
604
DA li je neko pokusao da modifikuje i nakaci spdif signal na D/A konverktor CD plejera???

KO JE POKUSAO NAKA SE JAVI I ODA TAJNU !!!

spejser je napisao(la):
DA li je neko pokusao da modifikuje i nakaci spdif signal na D/A konverktor CD plejera???

Misko je recimo probao da hi-fi zvucnike prikaci na 220 V.
Uopste nije bio lep prizor. :D:D

spejser je napisao(la):

Nisam nikad probao, ali mislim da tu nema nikakve modifikacije ni tajne...samo uzmes digitalni kabl i spojis i gotovo :)

Ustvari...UPDATE:
Sad vidim naslov tvoje poruke, pa mi nis' nije jasno..Ja sam mislio naravno na iskoristavanje CD-ROM drive-a kao transport koji bi slao signal u eksterni D/A konverter, a na sta si ti mislio...ne znam !

Re: Re: NAPARAVI TI OD CD-a ODLICAN D/A KONVERKTOR

notax je napisao(la):
Misko je recimo probao da hi-fi zvucnike prikaci na 220 V.
Uopste nije bio lep prizor. :D:D

Sto hteo sam da vidim kako svira 50 Hz-a :D.

Re: Re: Re: NAPARAVI TI OD CD-a ODLICAN D/A KONVERKTOR

Misko je napisao(la):

A da li pokusao ovo sto je spejser predlozio??
Mislim, bilo bi tu interesantnih desavanja. :D

spejser je napisao(la):

Neverujen da je iko probao. Zato sto (relativno) svaki CD-Plejer nema SP-DIF ulaz, nego je sve integrisano u chip-u digitalnog interpolacionog filtera, tako da se signal sa lasera obradjuje u istom. Jedan ociti primer su Philips-ovi SAA7324, SAA7345, SAA7326, SAA7372, chip-ovi koji imaju sve u sebi, pocevsi od digitalnog servo procesora koji kontrolise motore transporta, poziciju lasera, fokus optike, korekciju greske... pa do I2S izlaza koji se direktno preko tri zice "kaci" na D/A konverter. Tako da je inace veoma tesko (skoro nikako) uraditi ono sto si ti pomenuo. Necu da te razocaram, ali mozda postoji nada ako tvoj uredjaj koristi I2S protokol ka D/A konverteru mozda bi mogao da mu dovedes one "tri" zice i isprobas. Ako je u pitanju nesto drugo, nema sanse, samo tracis vreme.

cheers

Re: Re: NAPARAVI TI OD CD-a ODLICAN D/A KONVERKTOR

DRAX je napisao(la):
Neverujen da je iko probao. Zato sto (relativno) svaki CD-Plejer nema SP-DIF ulaz, nego je sve integrisano u chip-u digitalnog interpolacionog filtera, tako da se signal sa lasera obradjuje u istom. Jedan ociti primer su Philips-ovi SAA7324, SAA7345, SAA7326, SAA7372, chip-ovi koji imaju sve u sebi, pocevsi od digitalnog servo procesora koji kontrolise motore transporta, poziciju lasera, fokus optike, korekciju greske... pa do I2S izlaza koji se direktno preko tri zice "kaci" na D/A konverter. Tako da je inace veoma tesko (skoro nikako) uraditi ono sto si ti pomenuo. Necu da te razocaram, ali mozda postoji nada ako tvoj uredjaj koristi I2S protokol ka D/A konverteru mozda bi mogao da mu dovedes one "tri" zice i isprobas. Ako je u pitanju nesto drugo, nema sanse, samo tracis vreme.

cheers

Tako nekako, samo sto to ja nisam znao da objasnim sa detaljima.
Izvini spejser sto mi je bilo smesno.:wave;

Re: Re: Re: Re: NAPARAVI TI OD CD-a ODLICAN D/A KONVERKTOR

notax je napisao(la):
A da li pokusao ovo sto je spejser predlozio??
Mislim, bilo bi tu interesantnih desavanja. :D

Pa dosta sam ja spaljivao kpmponenete red je neko da me zameni :D.

Pozdrav za DRAX-a i hvala ti sto si mi objasnio.
Interesujeme jos jedna stvar da li postoji mogucnost da nekako napravim d/d konv. da spdif to I2S ..
Sigurno mora da postoji neki nacin??

Re: Re: Re: NAPARAVI TI OD CD-a ODLICAN D/A KONVERKTOR

Misko je napisao(la):

momci, jeste malo off-topic, ali prosto moram da vam kazem da sam se na ova dva posta nasmejao tako kako nisam od pocetka ispitnih rokova :D :D

de ti to pade na pamet?!? ;)

Arthur je napisao(la):
momci, jeste malo off-topic, ali prosto moram da vam kazem da sam se na ova dva posta nasmejao tako kako nisam od pocetka ispitnih rokova :D :D

Bio je jos dete. Sada je 2-3 godine stariji. :D

E' biga, jos sam zelen.

E sada da li se ispalti gradnja D/A kon. koji ima spdif ulaz?

Moze da se napravi, nije problem, ali isplativo ?!? Cirka za delove od 300-500 DM. Za solidnu, dobru spravu.
cheers

DRAX je napisao(la):
Moze da se napravi, nije problem, ali isplativo ?!? Cirka za delove od 300-500 DM. Za solidnu, dobru spravu.
cheers
Sta ti pada na pamet, toliko kostaju kod nas odlicni fabricki (polovni) D/A konverteri (npr. Meridian). A solidni npr. Audio Alchemy dac-in-the-box ili mali QED kostaju (polovni) oko 100-150DM.
Tako da se D/A konverter srednje klase prakticno ne isplati praviti. Isplati se samo kod mnogo ozbiljnih sprava, gde se recimo za 1000DM ulozenog materijala i rada moze postici rezultat slican fabrickom uredjaju od 2000DM.

BTW, u vezi tvog prethodnog posta, kod CD player-a od 1990 god. na ovamo ja jos nisam naisao na player kojem ne moze da se izvuce digitalni izlaz.
A po logici stvari gde je izlaz digitalnog s/p-dif signala - tu mora da je i ulaz u D/A deo...(kod starijih uredjaja je to bilo malo komplikovanije, jer se digitalni signal iz "citackog" dela sastojao iz vise razlicitih komponenti...)
Prema tome nema tog CD player-a koji ne moze da se iskoristi kao samo transport ili kao samo konverter.
Jedini problem moze da nastane u ulazno/izlaznim impedancama i njihovoj medjusobnoj zavisnosti, i u izlaznim voltazama...

Konkretno, na SAA Philips-ima koje spominjes, digitalni EBU izlaz je na pinu 2, i po default-u je Active (mada moze da bude i Low). Samo nakacis eventualno neki driver ako je signal suvise slab (TTL level-a, ako je pin slucajno na Low, inace je 2,5V, sto je dovoljno) i neki vid kontrole impedance (trafo ili operacioni pojacivac) i - pravac na RCA konektor !

Ok, znam da moze da se kod skoro svih CD palyera izvuci digi izlaz, ali da li mozda ti znas kako da od CD palyera naparavim D/A kon.

drapin je napisao(la):
Sta ti pada na pamet, toliko kostaju kod nas odlicni fabricki (polovni) D/A konverteri (npr. Meridian). A solidni npr. Audio Alchemy dac-in-the-box ili mali QED kostaju (polovni) oko 100-150DM.
Tako da se D/A konverter srednje klase prakticno ne isplati praviti.
Sta mislis zbog cega sam rekao " isplativo?!? "
drapin je napisao(la):
Isplati se samo kod mnogo ozbiljnih sprava, gde se recimo za 1000DM ulozenog materijala i rada moze postici rezultat slican fabrickom uredjaju od 2000DM.
BTW, u vezi tvog prethodnog posta, kod CD player-a od 1990 god. na ovamo ja jos nisam naisao na player kojem ne moze da se izvuce digitalni izlaz.
Nisi ukapirao uopste o cemu pricam, nije u pitanju sp-dif izlaz, ima ga skoro svaki noviji SAAxxxx chipset, nego o sp-dif ulazu u isti.
Nema ga ni jedan. Kako onda da spejser zakaci dolazeci sp-dif signal na D/A konverter CD-Plejera? Preko digitalnog interfejs resivera koji rasclanjuje BMC (bi-phase-mark-code) u data.
Konkretno najvise upotrebljavani chip za tu svrhu CRYSTAL CS8412. Iz kojeg moze da se da se "izvuce" I2S protokol koji se sastoji iz one "tri" zice, sto sam pomenuo:
SCK (serial data clock), WS (word select), i SDATA (serial data) koje se "kace" na (Philips type)D/A konvertere bez drugih logic kola.
Sto u slobodnom prevodu znaci, eksterni D/A konverter sa sp-dif ulazom.
drapin je napisao(la):
A po logici stvari gde je izlaz digitalnog s/p-dif signala - tu mora da je i ulaz u D/A deo...(kod starijih uredjaja je to bilo malo komplikovanije, jer se digitalni signal iz "citackog" dela sastojao iz vise razlicitih komponenti...)
Prema tome nema tog CD player-a koji ne moze da se iskoristi kao samo transport ili kao samo konverter.
Jedini problem moze da nastane u ulazno/izlaznim impedancama i njihovoj medjusobnoj zavisnosti, i u izlaznim voltazama...
Konkretno, na SAA Philips-ima koje spominjes, digitalni EBU izlaz je na pinu 2, i po default-u je Active (mada moze da bude i Low).
Samo nakacis eventualno neki driver ako je signal suvise slab (TTL level-a, ako je pin slucajno na Low, inace je 2,5V, sto je dovoljno)
i neki vid kontrole impedance (trafo ili operacioni pojacivac) i - pravac na RCA konektor !
Sve ostalo sto si napisao stoji, ali za sp-dif izlaz.
cheers

Shemu mozes naci na http://users.podolsk.ru/boga/DAC.html i jos nekoliko razlicitih sa istog sajta... A realizacija je moguca ako tvoj CD-Plejer ima Philips TDA1541,TDA1543,TDA1545, eventualno TDA1306 D/A konverter. Treba samo da nabavis CS8412 koji je koliko se jos secam negde blizu 25€ kad se porucuje iz Nemacke, i jos par sitnih delica, za napajanje istog iz postojeceg CD-Plejera.
cheers

Arthur je napisao(la):

Veruj mi nije to nista sta sam sve pokusavao i spaljivao. Notax nemam srca recu mu ti :D.

Nazad
Vrh Dno