Šta je novo?

napajanje

ZoxG79

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2008
Poena
320
E ovako, imam jedno napajanje koje pokusavam da dovedem u radno stanje ali mi nesto ne ide, a bas sam se zainatio :D
Napajanje pokrenem bez maticne ono spajanjem zelene i crne zice na 24pinskim (20+4) konektoru i ono radi tj. zavrti ventilator. Pomocu multimetra sam proverio napone na pomenutom konektoru i oni su svi ok, ali kad napajanje prikljucim na maticnu racunar nece da se upali. Da napomenem da racunar sa drugim (kineskim):d napajanjem radi. Ima li ovde nekog resenja,a da nije kanta za djubre :)

Jesi probao napajanje na drugu maticnu plocu, a na tu maticnu drugo napajanje?

Bilo di divno kad bi samo to što si merio karakterisalo napajanje ali tu ima mnogo više parametara. Napajanje ne samo što daje struju nego reguliše voltažu i jačinu i to sve mora da bude vrlo ujednačeno i mirno sa vrlo malim odstupanjima. Evo pogleaj ovde ako si zainteresovan koji pinovi imaju koje voltaže i šta rade.
http://pinouts.ru/Power/atx_v2_pinout.shtml
Najbolje je da ga otvoriš i pregledaš kondenzatore, velike i male, uglavnom su tu greške kada se napajanja tako ponašaju. To je jedino što možeš da uradiš bez mnogo više znanja i instrumenata.

@mirza82
na drugu plocu nisam probao, a ako mislis da li sam probao drugo napajanje na mojoj ploci da jesam i to radi

@CountMike
gledao i ja na tom sajtu o naponima, a primetio sam da ima jedan kondezator malko se naduvao na napajanju nije probilo nista tj nije iscurilo nista iz njega, mozda on pravi problem. Mada sam ja smatrao da ako je neki kondenzator otkazao da ne bi davalo znake zivota al izgleda da se varam :)

Moze li se kondenzator proveriti pomocu multimetra kao kad se proveravaju spojevi da li ima neki prekid, ima onaj zvucni signal, ne znam kako se to tacno zove nisam strucnjak :) posto na mom multimetru ne mogu odabrati odgovarajucu vrednost uF

Obično ako se napajanje pali kada se kratkospoje crvena i zelena žica, a napajanje na primer ne daje korektne napone ili neće da podigne računar jedan ili više kodnezatora su verovatno u problemu. I to obično na izlazu. Barem sam ja nailazio na takve slučajeve.

Zameni taj kondezator pa vidi šta se dešava.

Kod mene se jedan od onih velikih kondenzatora bukvalno raspao, a napajanje je vrtelo ventilator kada se ukljuci, ali nije radio komp.
Zamenom oba velika kondenzatora (sa nekog crknutog napajanja), ono je proradilo i dan danas radi.

NE crvenu i zelenu nego CRNU i zelenu. Kondenzatori imaju različite uloge, neki su u sklopu oscilatora a neki za izravnjavanje struje, svi tu nešto rade, nema nijedan viška. Teško je izmeriti kapacitet dok je u kolu. Sve u svemu ako nije neko dragoceno napajanje ne isplati se mnogo zezanja oko njega.

napajanje je chieftec 450w nije neko bas kinesko sr..e
evo naso neku sliku na netu unutrasnjosti napajanja ovaj okviren kondenzator mi je naduvan

probacu da zamenim pa da vidim sta ce biti

Prilozi

• 450_inside_s.jpg
    450_inside_s.jpg
    124.3 KB · Pregleda: 61
Isto ko i moje napajanje, ja sam kod mene preventativno promenio onaj veliki izlazni jer je izgledao sumnjivo, iaoko je prilično staro evo još uvek fura moj sistem bez greške i hladan ko *********. Definitivno vredi sačuvati. Pre njega sam probao neki kung fu od 600 w pa nije hteo ni sistem da digne sa nim.

Poslednja izmena od urednika:
kod kupovine kondenzatora ako slucajno nema identican kao ovaj sto hocu da menjam 1500µF 16V 105C sta se moze uzeti kao zamena a da bude ok? npr moze li se uzeti od 2200µF 20V? ili 1500µF 20V tako nesto

Poslednja izmena:
NE crvenu i zelenu nego CRNU i zelenu.

Da da, moja greška. :)

Ako nemaš identičan možeš slobodno da uzmeš sa većom voltažom. Što se tiče kapacitivnosti čini mi se da smeš da tolerišeš negde oko 10% razlike ali me tu nemoj držati za reč.

Vrh Dno