Šta je novo?

napajanje zuji

I Don't Know

Cenjen
Učlanjen(a)
21.08.2013
Poena
170
Imam seasonic 430 gb, krci vec pola godine i napokon se odlucih da da ga otvorim i podmazem ventilator. Kad sam upalio racunar opet je krcalo. Na kraju sam ustanovio da ne krci ventilator nego neka komponenta u napajanju ali bas je zvuk kao od ventilatora. Cuje se i kad izgasim vent. Ne razumijem se u elektroniku pa ako neko zna u cemu je problem neka javi.https://www.youtube.com/watch?v=g0AYNqK60BI
Evo sam snimio pa pogledajte :)

koju konfiguraciju teras na to, da nije preoptereceno?

Nije preoptereceno. Na integrisanu grafiku je. i5 3570K, 1 hdd, 8gb ram, extreme 4 z77. kad upalim neki program ili becnch test onda tek poludi ili vrucine kad pocnu.

Probaj da zapljunes silikonom ili lepkom zavojnice pa vidi da li ce onda biti zujanja...
Edit: Najverovatnije zavojnice na filterskom delu prave probleme jer filterski deo napajanja ima ulogu da filtrira sum koji dolazi i isto tako odlazi iz gradske mreze tj. uticnice.
08.jpg

Poslednja izmena:
Moze li bezbojni lak? Makar nadjoh na net da je bolje sa njin da ih namazem? Probat cu nema sto :).
Gledam sad yt i koliko cujem coil whine nije isti zvuk kao meni. Njima napajanje bukvalno pisti(zuji) a meni se cuje kao da da je neki kabal upao u ventilator pa kaci.

Probat cu da namazem ove zavojnice i ispipat dobro kondezatore pa dako se rijesi problem :)
Hvvala

Ja sam sebi jednom radio sa obicnim moment lepkom i super je ispalo, msm da bi mogao i lak bez problema :)
Samo budi oprezan sa napajanjem dok je ukljuceno u struju ;) Mene je jednom zamalo ubilo :-devil-: :S:

Ja sam danas nesto cackao dok je ukljuceno mada ne bi trebalo izolovano je ali svakako da ga gasim kad ga budem farbao :p

Bezbojni lak je najbolji, ali ovo zaista ne deluje kao problem sa zavojnicama.

Od silikona nema biljeg rešenja, sve ovo što ste naveli nije termo stabilno. Jedina caka je da se koristi po mogućstvu ph neutralan silikon, umesto standardnog sa acetatom. Naravno ima lepkova i lakova koji su termo stabilni i imaju tu namenu ali je ne isplativa njihova nabavka za tako male intervencije.

ako pishti dok je komp ugasen i proverio si da se ne vrti ventilator u toj situaciji onda je zavojnica, i tu ti je resenje da smanji zujanje pishtolj lepak i lepo zavojnicu celu utisnesh u lepak, da bi smanjio vibracije koje izazivaju zvuk.
E sad ako ti se vrti ventilator na ugasen komp onda menjaj napajanje jel ti negde probija napon i uskoro ce da crkne napajanje a i mozda jos po nesto.

Vrh Dno