Šta je novo?

Napajanje se jako cuje

miljan_bgd

Zapažen
Učlanjen(a)
19.11.2023
Poena
20
Pozdrav ljudi, imam problem sa kulerom tj sa napajanjem, kuler se cuje kad ukljucim kompjuter dok ne pokrene windows. Probao sam da zaustavim kuler i pri ukljucivanju kompjutera ne cuje se nista i provalio sam da je do kulera na napajanju.. e sad, napajanje se cuje samo pri paljenju kompjutera(nikad se ne cuje osim tada)ja mislim da je to do temperature u stanu posto je uvek hladno , koliko pamtim nemam problema leti... I jos jedna stvar probao sam da ga ugasim i upalim i nakon treceg puta se nije cuo...

Koje je napajanje u pitanju i koliko je staro?

Jednostavno rečeno trokira na različitim brzinama. Primer ako se na višoj ne čuje onda se čuje na manjim brzinama ili obrnuto. Meni je stao na napajanju vent. Srećom sam primetio otvorio napajanje i promenio ventilator. Ako možeš da skineš pa ga malo podmažeš šta znam onaj WD ili neka kap mašinskog ulja.

nemoj gasiti :)

Mission q500w , staro je 4godine.
Mission q500w , staro je 4godine
Jednostavno rečeno trokira na različitim brzinama. Primer ako se na višoj ne čuje onda se čuje na manjim brzinama ili obrnuto. Meni je stao na napajanju vent. Srećom sam primetio otvorio napajanje i promenio ventilator. Ako možeš da skineš pa ga malo podmažeš šta znam onaj WD ili neka kap mašinskog ulja.
Pa to sam i ja razmisljao, ali ne bih da uvaliujem nekom komp sa napajanjem koje izgleda da nije 100% ispravno.. a dok promenim drugo,ja ti tu nemam tri cuke oko tih povezivanja, srafljenja itd...

Vazi , pokusacu da podmazem,mada nemam ni srafciger odgovarajuci , jel ima neki na temu-u da se kupi, neki praktican ili kod nas a da nije skup puno?

Problem nije do temperature, već do prljavog ventilatora. Rešava se, kao što reče Analayzer, jednom kaplju mašinskog ulja ili ulja za podmazivanje šivaćih mašina, aparata za brijanje...

Jeftin odgovarajući šrafciger kupi u nekoj prodavnici alata, npr. Woby House.

Moguće je da će ti za tu misiju (otvaranja napajanja Mission Q500) biti potrebna 2 šrafcigera (jedan za otvaranje napajanja, drugi za odvajanje ventilatora od poklopca/šasije napajanja).

Problem nije do temperature, već do prljavog ventilatora. Rešava se, kao što reče Analayzer, jednom kaplju mašinskog ulja ili ulja za podmazivanje šivaćih mašina, aparata za brijanje...

Jeftin odgovarajući šrafciger kupi u nekoj prodavnici alata, npr. Woby House.

Moguće je da će ti za tu misiju (otvaranja napajanja Mission Q500) biti potrebna 2 šrafcigera (jedan za otvaranje napajanja, drugi za odvajanje ventilatora od poklopca/šasije napajanja).
Hvala puno na savetu, nadam se da je to problem, ako jeste super. Javljam ovih dana sta sam uradio. Pozdrav

Za podmazivanje koristim litijumsku mast za trimere. Nije loša, drži oko 6 meseci. Taman negde tad se nakupi i dovoljno prašine u kućištu, pa kad zabruje ventilatori znam da je vreme čišćenja. Samo, treba ga skinuti komplet, rastaviti, očistiti, podmazati i sastaviti ponovo a to zna biti pipavo.
Mašinsko ulje/ulje za šivaće mašine je kratkog daha. Dok još ima original lubrikanta sa dodatim uljem će držati nekoliko meseci. Ali će se taj period smanjivati svakim narednim podmazivanjem. Prednost je što ne mora da se rastavlja ventilator, već se kapne 2-3 puta.
Rešenje, u pravom smislu te reči, je nov ventilator ili napajanje u kompletu.

Ako ćeš već podmazivati ventilator, molim te nemoj poslušati prethodne savete.
Tom ventilatoru je potrebno mineralno ulje tipa od SAE30 pa da se pomeša sa malo litijumske masti (LPD2) ili neko gušće ulje tipa SAE80 do SAE90.
Potrebno je i da se ventilator razradi ukoliko biksna, ležaj ili osovina nisu stradali u toj meri da je potrebna zamena što te onda dovodi do toga da je jeftinija varijanta zameniti ventilator za novi odgovarajući.
U principu nikakva nauka za bilo kog servisera.

Vazi , pokusacu da podmazem,mada nemam ni srafciger odgovarajuci , jel ima neki na temu-u da se kupi, neki praktican ili kod nas a da nije skup puno?

Kakav Temu, pored naših radnji. Čak i mi u Jagodini imamo 3-4 odlične gvođare gde može baš povoljno i dobro da se kupi.

Mission q500w , staro je 4godine.

Hteo sam da ti predložim zamenu ventilatora, ali preporučujem zamenu celog napajanja za neko kvalienije. Napajanje i matična ploča su dve najbitnije stvari u računaru. Mnogi ih nepravedno zanemaruju, pa posle pune teme "Šta sada da radim".

Kakav Temu, pored naših radnji. Čak i mi u Jagodini imamo 3-4 odlične gvođare gde može baš povoljno i dobro da se kupi.

Hteo sam da ti predložim zamenu ventilatora, ali preporučujem zamenu celog napajanja za neko kvalienije. Napajanje i matična ploča su dve najbitnije stvari u računaru. Mnogi ih nepravedno zanemaruju, pa posle pune teme "Šta sada da radim".
Da da , ali nisam se izrazio lepo, mislio sam one modernije sa vise dodataka..
Verovatno cu podmazati ili cu na kraju prodati komp u delovima ili bez napajanja...

Ako se taj ventilator čuje da drlja i prestane posle nekoliko minuta rada, postoji šansa da se sredi podmazivanjem. Pitanje je i da li taj ventilator uopšte može da se podmaže, ali to se može saznati tek nakon otvaranja.

Koliko se sve to isplati, to je već druga priča.

Zameni ventilator.

Da iskoristim temu da pitam ovde...

Meni se komp pali iskljucivo iz drugog ili treceg puta...

Znaci krene da pali I prilikom buta tho se ugasi, ja opet kresnem on ponovo krene da butuje I opet ugasi, nikad iz prvog puta nece da upali....posle kad upali radi normalno.

Do cega je to?

Pali se bukvalno ko los automobil...

Oslabilo napajanje?

Moguće napajanje.
Proveri kablove dal su legli lepo,i 24pin.

Verovatno cu podmazati ili cu na kraju prodati komp u delovima ili bez napajanja...

Ako ti računar lepo radi, i ako si zadovoljan nema potrebe da ga menjaš. Uloži nešto para u kvalitenije napajanje. To se uvek isplati na duže staze. Može da ti ostane i za novu mašinu.

Moj lepo radi, Al nece lepo da pali😁

intel i5 11gen sa 24gb rama i nvme 512gb sve integrisano

Mozda je alnaser 😁

Ako ćeš već podmazivati ventilator, molim te nemoj poslušati prethodne savete.
Tom ventilatoru je potrebno mineralno ulje tipa od SAE30 pa da se pomeša sa malo litijumske masti (LPD2) ili neko gušće ulje tipa SAE80 do SAE90.
Potrebno je i da se ventilator razradi ukoliko biksna, ležaj ili osovina nisu stradali u toj meri da je potrebna zamena što te onda dovodi do toga da je jeftinija varijanta zameniti ventilator za novi odgovarajući.
U principu nikakva nauka za bilo kog servisera.
Ja tako odavno prravim za oružje i male motore, ventilatore i uređaje, samo razredim sa malo alkohola koji posle ispari. Lakše uđe u ležaj pa ispari a ostane gušće.

Da iskoristim temu da pitam ovde...

Meni se komp pali iskljucivo iz drugog ili treceg puta...

Znaci krene da pali I prilikom buta tho se ugasi, ja opet kresnem on ponovo krene da butuje I opet ugasi, nikad iz prvog puta nece da upali....posle kad upali radi normalno.

Do cega je to?

Pali se bukvalno ko los automobil...

Oslabilo napajanje?
Imas problem sa ramom, ja kada sam na xmp stavio sa 2666 na 3000, 3200 isto mi se desilo par puta a posle navikne

Sa ramom?

ovaj ram je vec nekoliko godina u ovoj konfiguraciji, bez problema.

Ipak cu da se ispravim ovde...
u pitanju su 3 modula od po 8gb DDR4-3200 2 hynix i 1 kingston (mada mislim da na svima ima kingston oznaka) cpuZ kaze da rade u dual modu
Screenshot 2025-03-05 120053.jpg
mislite da je do nekompatibilnosti ili neispravnosti?

On kad upali radi ko singerica

1.jpg2.JPG3.jpg

Poslednja izmena:
Evo nečeg bizarnog od pre par meseci. Sličan problem. Stvar je bila u tome što je kućište neko Kun FU, i prekidač je počeo da zeza - veovatno je oksidirao ili se uprljao. Ovo sam ustanovio kada sam iz očaja izvadio sve napolje, počeo da spajam polako sve delove, a matičnu da palim sa šrafcigerom. Instalaciju za paljenje sam preradio od nekog prastarog kućišta. Želim da mi neko vrati moja tri dana života ! :D

I ovo kuciste ima preko 20 godina samo je hardver mlad... pomislio sam i na prekidac

ali kontam ako daje kontakt da kresne, to je dovoljno da prekidac radi, to je i onako obican taster

Napravi butabilnu Flešku Strelic. Tu ima 2-3 dobra programa za testiranje RAM a. Koje ti je napajanje ?

Ako imaš neku drugu instalaciju za paljenje, promeni je za probu samo.

Poslednja izmena:
Vadi ram po ram, vidi sta se desava i da li je do njih, jednostavno.

Nazad
Vrh Dno