Šta je novo?

Napajanje - Restart

NambrVan

Slavan
Učlanjen(a)
12.04.2005
Poena
320
Imam:

Kod:
Asus P5k Premium
Intel E6750
4x1gb Gail Black Dragon Quad
1x Maxtor 250gb stari hard
1x Maxtor 200gb stari hard
1x WD 500gb
Palit 8800GT 512
1x CD  stari
1x DVD  stari
WinXpSp2

I napajanje chiftekovo od 410W koje sam dobio sa kucistem (big tower) koje sam uzeo pre god-dve.

Desavaju mi se random restarti kompa. Nekad nema restarta sat, nekad zabode par puta u 10 minuta. Bez plavog ekrana, samo restart. Temperature sui normalne, komp kupljen danas. Nekad mi zabode u igri, a zabadao mi je i u winu. Kad sam probao 3d mark, zabada mi na random isto, nekad na prvom, nekad na cetvrtom testu.

Pomagajte :wall::wall::wall:

Do cega moze da bude i odakle da krenem. Zadovoljava li ovo napajanje konfiguraciju?

Moguće je da ti je napajanje preslabo, da bi otklonio sumnju, iskopčaj 2 HDD (ostavi onaj na kojem ti je OS), optičke uređaje , ostavi samo 1GB memorije i vidi kako će se ponašati.

Simptomi koji si naveo, najvise upucuju na slabo napajanje, a cak iako ne znam kolika mu je amperaza na grani od 12V, vidim da je 400W malo. Trazi neka od minimum 550W i 22A.

Licno, ne bih se usudio da sve to nakacim na to napajanje. Poiskljucuj sve HDD-ove sem jednog, izvadi dva GB memorije i onda probaj, to bi trebalo da radi normalno.

Poslednja izmena:
A i to mozda bude tesno, jer je kod tebe graficka najveci potrosac. Najbolje je da kupis sto je moguce kvalitetnije napajanje, koje ce biti dovoljno jako i za buduci upgrade, a ovo prodaj / stavi u slabiju masinu / pokloni / cuvaj k'o rezervu.

Chieftec 550W

Može, to je odlično napajanje, vredi svake pare.

Slicna situacija i kod mene. Ne restartuje se, ali imam utisak da brlja.
Pa bi hteo da pitam vas kao strucnjake za napajanja, da li su ove cifre alarmantne kako mi se cini >

Speedfan 4.33
---------------------------------

Vcore1 1.25
Vcore2 1.94

+3.3V 3.36 u biosu kaze OK
+5V 4.84
+12V 0.00 (!?!!) bios kaze OK

-12V -16.97 ( !!!????)
-5V -8.58 (!?)
+5V 5.05

Ako je failure imminent, pikirao sam Thermaltake 470W /onaj/ .
Verdict ?

Slicna situacija i kod mene. Ne restartuje se, ali imam utisak da brlja.
Pa bi hteo da pitam vas kao strucnjake za napajanja, da li su ove cifre alarmantne kako mi se cini >

Speedfan 4.33
---------------------------------

Vcore1 1.25
Vcore2 1.94

+3.3V 3.36 u biosu kaze OK
+5V 4.84
+12V 0.00 (!?!!) bios kaze OK

-12V -16.97 ( !!!????)
-5V -8.58 (!?)
+5V 5.05

Ako je failure imminent, pikirao sam Thermaltake 470W /onaj/ .
Verdict ?

Siguran sam da ti komp ne bi radio sa tom voltazom :D Proveri sa voltmetrom / unimetrom / multimetrom http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=119776

komp sto je najcudnije radi. Sto ce reci Zahtevne igrice, Orthos, Sandra benchmark,
3d markovi itd.
Najcudnija stvar su mi ocitavanja u spidfenu /navedeno/.

takodje , neki kazu da spidfen ume da pogresno ocita napone u nekim situacijama, a onda savetuju ocitavanje iz biosa / Ono 'OK' je u biosu /.

E, sad,
na koje konkretno voltaze mislis da su alarmantne -12 , -5, ili +12 /koje je 0, i sto i sam kao potpuni duduk, vidim da nema ni pojma /

Nije da teram mak na konac, nego bi samo da preciziram problem, kako bi objasnio firmi gde sam to kupio, zasto im vracam napajanje .

Evo mene opet sa rezultatima sa Voltkrafta:

-U prethodnim epizodama sreli smo se sa bizarnim izvestajima kontroverznog Speedfana 4.33, i sasvim razlicitim ocitavanjima u biosu.
Nesto je tu smrdelo...

logicno, prvo se nametnulo obrazlozenje budjavog, bugarskog napajanja / pardon casnim bugarima /...
but...the vail of the dark side shrouds everything.

Nije bilo drugog izbora nego posegnuti za tezim argumentima: vadi napajanje, unimer u sake, i pali !

No, gle tamo >

grana unimer dozv. odstupanje spidfen/?/
-------- ----------- ------------------- ---------------
+3.3 V +3.40 /+3.47 do +3.14 / +3.36
+5 V +5.08 / +5.25 do +4.75 / +4.84
+5V sb +5.16 / ... isto... / +5.05
+12V +11.84 / +12.60 do +11.40 / 0
-12V -11.07 / -13.2 do -10.8 / -16.97
-5 V -4.65 / -5.5 do -4.5 / -8.58

Ocigledno su voltaze /neopterecenog/ napajanja u granicama dozvoljenog.
Auuu , majkumu... pa zar tolka razlika !!??
Dali su ocitavanja speedfana netacna, nemerodavna ?
Ili je mozda napajanje deklarativnih 400w preslabo za moju gigaciga konfu?
Mozda je sve ovo san ?

Pobunjenici, pomagajte !
...
@han solo:
Fala bate sto si mi objasnio sta je unimer !

Poslednja izmena:
Jesi li bogat da kupujes jeftine stvari?

Ocigledno su voltaze /neopterecenog/ napajanja u granicama dozvoljenog.
Auuu , majkumu... pa zar tolka razlika !!??
Dali su ocitavanja speedfana netacna, nemerodavna ?
Ili je mozda napajanje deklarativnih 400w preslabo za moju gigaciga konfu?
Mozda je sve ovo san ?

Pobunjenici, pomagajte !
...
@han solo:
Fala bate sto si mi objasnio sta je unimer !

Sto se cudis? Ne verujem da je mnogo onih kojima se cifre poklapaju. Nece ti se poklapati ni ako uporedis sa BIOS-om. Probaj da izmeris dok je CPU na 100%, tj. dok radi 3DMark, Stress Prime ili neki drugi CPU Burn program.

Ali bez obzira, ako imas neko bezimeno napajanje, mislim da ti je najsigurnije da ga zamenis.

Napajanje je MS Industrial 400w platinum ATX2.03
Sto znaci -najbolje od najgoreg.

U sv.sl. kupujem LC 6550 minimum, al sam se ufrcio isprva, jer bi bilo zestoko peglanje da crkne napajanje bas pred praznike, popise... i ostalo na p.

Fala svima za pomoc. Wozdra !!!

Pri full loadu na Orthosu i 3dMark 06 cpu i game testovima

+12v 11.96
+5v 5.05

Konstantno. !!??!

Pa to ulazi u ono +/- 5%. Jos samo da izmeris 3.3V :)

Orthos blend test

+5v 5.06
+12v 12.01
+3.3v +3.38

Mereno na sata poweru.
Izgleda da 3dmark06 cpu test sisa najvise struje.

Al otkud sad pravilniji rezultati na full loadu nego na idle ? Da mi nisu kradom ugradili PFC u napajanje?

Poslednja izmena:
Ne kontam. Kako si ubo one pipe u SATA Power?

Poslednja izmena:
Prva 3 pina do L dela su +3.3

Inace se sondama hvata bez problema /voltcraft/. Radio selotejp itd...

Poslednja izmena:
Daleko ces stici ako te on bude savetovao :D

Mislim, ne preporucuju? A zasto? :trust: Corsair HX520 je skroz ok za tu konfu a i vise od toga.

Pa i nisam ga savetovao, vec obavestavao :trust:, jer sam citao neke postove koji su upozoravali na slabiji kontakt koji ostvaruju modularni kablovi u odnosu na standardne (zalemljene).

Vrh Dno