Šta je novo?

Napajanje, graficka, uzemljenje ili ...?

boris6

Slavan
Učlanjen(a)
11.09.2007
Poena
319
Pre dve godine sam se uselio u drugi stan u zgradi u kojoj zivim vec 20 godina. Nakon pola godine u novom stanu pokvari se maticna ploca. Iskoristio sam tu priliku i zamenio sve komponente osim hard diskova. Nakon 15-ak dana pokvari se graficka. Bila je u garanciji, dobijem novu i sve ok. Nepunih godinu nakon toga opet se kvari graficka. Menjam plocu i graficku. Svega par dana nakon toga opet graficka. Ona je trajala mesec dana i na kraju menjam napajanje i graficku. 3 meseca nakon toga, jutros, palim komp i nema slike. Opet sumnjam na graficku.

Kad su krenuli problemi prvo sam sumnjao na napajanje, bilo je neko Blueberry napajanje 550w koje je guralo Radeon 6770 na koji su prikljucenja dva monitora i iako me serviser uveravao da je napajanje dovoljno jako i dalje mislim da nije. Poslednja promena je LC Power LC5550 550W napajanje i GT630 graficka, dakle jace napajanje i kartica koja manje trosi.

Kao moguc razlog sam video i wireless karticu za koju mi se cini da joj kontakti ne ulaze do kraja u slot i da vremenom malo po malo izlazi iz slota. Kao da joj je lim malo iskrivljen i vremenom gura karticu napolje. Svega par puta za ove godine mi se desilo da prilikom paljenja raunara Windows ne prepozna karticu i onda je moram izvaditi i ponovo vratiti nazad i nakon paljenja prepozna. Ne znam da li je moguce da "napola" ugurana kartica moze da pravi probleme i zbunjje druge komponente

Sledeci razlog je uzemljenje. Otvarao sam uticnicu i otkrio da nema uzemljenje. Bio sam 99% siguran da je to uzrok ali mi je elektricar koji radi u mojoj zgradi rekao da cela zgrada nema uzemljenje. Stan u kojem sam prethodno ziveo, u ovoj zgradi, isto nije imao uzemljenje i nisam imao ovakvih problema sa kompjuterom. Jel moguce da niko drugi u zgradi ne koristi racunar ili da samo ja imam problema...

Da nesto menjam, da kupujem novu konfu, kako da otkrijem uzrok problema?

Predlozi, ideje?

Bedna napajanja u sprezi sa lošom strujom su verovatno ubile više kompjutera nego gromovi.
Ajd sad jedno po jedno, To mora da je neka stvarno stara zgrada kad nema uzemljenje. To možeš da popraviš, bar za kompjuter, ako uzmeš neki strujni razvodnik i sa njega uzvučeš žicu za zemljenje do najbliže vodovodne cevi i nekom šelnom prikačiš drugi kraj žice za nju na neko mesto lepo očišćeno od farbe i rđe, ako ništa drugo bar neće da te ubije struja a pomaže i odvođenju statičkog elektriciteta iz kompa. Sve što je povezano na komp uključi u taj razvodnik tako da nema nikakvog "kruženja" izbeglih voltaža po celom sistemu.
Ono što ti jedna kartica "iskače" napolje nije nimalo dobro, to može da ima reprekusije po celom kompu. Kartice nikada ne treba vaditi napolje ako kompjuter nije potpuno ugašen iz struje a kamoli kad još uvek radi, kontakti mogu lako da naprave kratak spoj u busu. Pažljivi možeš da malo saviješ limčić na kartici da bolje pasuje.
Za napajane bih stavio neki bar polovan Chieftec od 450 - 500 w, biće to dosta i daleko bolje od tog BBa. Kad kod mene tera 400W Chieftec, radiće i tu bez problema. Kod mene čak iako struja secne na sekund, žmirni sijalice a kompjuter se ne ugasi. Razlika između raznih napajanja nije samo u jačini nego i po tome što mnogo bolje "peglaju" varijacije u naponu. Taj LC bi trebalo da bude u redu takođe, bar jačine što se tiče. Za jačinu možeš da proveriš preko temperature napajanja, ako se greje, sigurno je premelo. To 550w je samo maximalna jačine na kojo može da radi samo povremeno na kratko vreme, Prava snaga je za nešto što normalno ne vuče više od jedno 400 - 450W max.

Potraži, ja sam na fonu sada, bilo je slučajeva da baš Wireless kartica pali ploče.

do najbliže vodovodne cevi i
I dođe do nekog spoja u kung fu napajanju i pobije ceo komšiluk, nemože to bez redovnog uzemljenja i strujne zaštite. Nije uzemljenje velika investicija, ne znam šta čekate, zovite električara da vam to sredi, mada ne znam kako vam je Eps i dao da uvedete stuju bez uzmeljenja.

Poslednja izmena:
I dođe do nekog spoja u kung fu napajanju i pobije ceo komšiluk, nemože to bez redovnog uzemljenja i strujne zaštite. Nije uzemljenje velika investicija, ne znam šta čekate, zovite električara da vam to sredi, mada ne znam kako vam je Eps i dao da uvedete stuju bez uzmeljenja.
Kako da pobije komšiluk ??? gde si to iskopao ???. Gvozdene vodovodne cevi su najuzemljenije nešto što možeš da nađeš. Oni šipovi i pločice za uzemljenje nisu ništa preme kilometrima cevi za vodovod ukopane u zemlji.

Kako da pobije komšiluk ??? gde si to iskopao ???. Gvozdene vodovodne cevi su najuzemljenije nešto što možeš da nađeš. Oni šipovi i pločice za uzemljenje nisu ništa preme kilometrima cevi za vodovod ukopane u zemlji.

Samo što te šipove niko ne dodiruje, i do njih vodi izolavana žica ako nisi znao, pa niko ne može da nastrada od lutajućih struja iz kung fu napajanja, inače vodovodne cevi su plastične a ako metalne na spojevima usled oksidacije i upotrebe kudelje i slično dođe do prekida strujnog kola

Poslednja izmena:
ako uzmeš neki strujni razvodnik i sa njega uzvučeš žicu za zemljenje do najbliže vodovodne cevi i nekom šelnom prikačiš drugi kraj žice za nju na neko mesto lepo očišćeno od farbe i rđe, ako ništa drugo bar neće da te ubije struja a pomaže i odvođenju statičkog elektriciteta iz kompa. Sve što je povezano na komp uključi u taj razvodnik tako da nema nikakvog "kruženja" izbeglih voltaža po celom sistemu.
Ovo ne mogu da radim. Ja to ne znam, a ne zvuci mi kao nesto sa cim bi voleo da eksperimentisem.

Ne znam da li je moguce da je maticna losa spojena, mozda serviser negde gresi. Nisam siguran na sta tu trebam obratiti paznju. Razmisljao sam da nadjem drugi servis, zamenim neispravne komponente novim, kupim USB Wireless, dam serviseru da sve prepakuje i ako se opet nesto desi da se odselim :/

Pazi samo da ne izvuces fazu. Jednom prilikom sam pomagao kolegi u nekom stanu u Zemunu i umalo nas ne pobi struja dok smo skidali lavabo. Neka budala u stanu pored vezala fazu za cev, 3x smo svetleli i ceo dan smo trazili s elektricarem sta je problem.

Izgleda da sam nasao problem. Kao da je i graficka malo kriva, ulaz za HDMI je dosta visoko. Dve opcije, ili je ulaz od HDMI kabl dirao lim od kucista ili je kartica bila iskrivljena ako je kabl bio gurnut skroz do kraja jer drugacije nije mogao stati od lima. Na kraju sam izvadio kartice, obrisao kontakte i umesto HDMI kabla uzeo VGA i sad sve radi. Nadam se da je to bio uzrok, zadnjih 6 meseci me bas kostalo i zivaca i para
2013-06-27 18.16.07.jpg

Samo što te šipove niko ne dodiruje, i do njih vodi izolavana žica ako nisi znao, pa niko ne može da nastrada od lutajućih struja iz kung fu napajanja, inače vodovodne cevi su plastične a ako metalne na spojevima usled oksidacije i upotrebe kudelje i slično dođe do prekida strujnog kola
Celog života to radim, struja uvek ide linijom manjeg otpora a to je prema zamlji. U Kanadi je standard da se uzemljenje povezuje na ulaznu vodovodnu cev pa sad gledaj. Čak je i sama voda dovoljan provodnik za uzemljenje. Druga je stvar kada se uzemljenje upotrebljava umesto nule. To su dve odvojene stvari.

"zabranjeno je vodovod koristiti umjesto uzemljenja, jer spojevi cijevi mogu imati veliki otpor, pa takvo kvazi"uzemljenje" također može biti po život opasno"
čitaj:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zaštita_od_strujnog_udara

U Kanadi je standard da se uzemljenje povezuje na ulaznu vodovodnu cev pa sad gledaj.
Tačno to ulaznu vodovodnu cev, koja mora biti određene dužine, metalna je a ne plastična, koja ima odgovarajuće spojeve, i što je najvažnije u zemlji je i sa strujnom zaštitom(fid sklopka i osigurači), a ne na najbližu vodovodnu cev u zidu(a ne u zemlji) u kupatilu u kući bez uzemljnja i zaštite. Naravno u Srbistanu možeš i da nemaš uzemljnje, da vezuješ za cevi u kupatilu, da stavlješ uzemljenje ispod pločica u kupatilu i druge gluposti jer to niko ne kontroliše.

Poslednja izmena:
Postoje i propisi eps-a i vodovoda koji to regulišu npr:
Član 28 (ODLUKA O USLOVIMA I NAČINU ORGANIZOVANJA POSLOVA U VRŠENJU KOMUNALNIH DELATNOSTI ISPORUKE VODE I UKLANJANJA VODA
("Sl. list Grada Novog Sada", br. 60/2010, 8/2011 - ispr. i 38/2011))

Korisniku nije dozvoljeno da:
- popravlja vodomer ili angažuje drugo pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnika, osim Preduzeće,
- koristi vodovodne kućne instalacije za uzemljenje električnih instalacija i uređaja, odnosno suprotno nameni,....

Član 63 i 65 definišu kaznene odredbe

Nazad
Vrh Dno