Šta je novo?

Nakon restore Win 10 sa Aomei backuper-om nema boot-a ?

terzazak

Čuven
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poena
805
Evo ovako, malo ce da potraje objasnjavanje..
Kad sam uzeo novu konfiguraciju odradio sam instal Win-a, programa, podesavanja i nakon toga napravim imidz sa Aomei bacuper-om (pro verzija) za svaki slucaj.
Medjutim u brzini sam nesto zeznuo, al nema veze imam imidz i pokrenem Aomei bacuper iz windowsa da vratim imidz. Restore odradi normalno ali kad krene da butuje win pokaze gresku.

sshot-2024-01-08-[1].jpgsshot-2024-01-08-[2].jpg

Probam jos jednom isto se desi. Probam i sa USB boot fleskom... isto. Onda instaliram novi win , bez daljih doterivanja, programa i samo inst.backuper da probam da nadjem gresku.
Reinstalirao sam backuper isto se ponasa. Pravio novu butabilnu flesku isto. Nisam probao System recovery image (sa ove gore slike) jer nisam imao ni napravljen nijedan imidz iz win-a.
Inace Aomei backuper koristim vise godina i nikad nisam imao ovaj problem. Vise puta me je spasio gubljenja vremena u trazenju gresaka kad mi se zezne win, znaci reklo bi se da znam da ga upotrebljavam.
Backuper uredno napravi imidz sistemske, UEFI i one healthy particije.
Pokrene recoveri, restart, boot winPE, restat imidza i na kraju kaze sve je OK. Kad se restartuje komp i treba da butuje win cvc..uvek isto (kao na slikama gore).

Aomei (1).jpgAomei (2).jpg

Posto nisam pronasao sta je problem instalirao sam novi win, programe, podesavanja itd. I dalje redovno pravim imidz sa Bacuper-om, otprilike na 15-ak dana.
Ali sam poceo da pravim i imidz iz win-a, ako se ponovo desi zez. Nisam ranije koristio ovu opciju i ne znam da li ce da radi ako je pokrenem iz Advaced options/System image recovery ??

Win image.jpgdevice manager (2).jpg

Sistem mi se nalazi na KC3000, a win imidz snimam na Adata (oba NVMe M.2). Aomei imidz snimam na HDD ali mislim da to ne bi trebalo da bude problem. Sve particije su GPT.
Sada se ne usudjujem da probam ponovo sa Backuper-om jer ako ponovo ne mogu da podignem win ko ce ponovo sve da instalira.

Pa ako ima neko ideju (resenje🤩) pisite sta da probam. Da li mogu da iskoristim one win imidze ako ne radi aomei? Da li gresim negde?
Za sad mazim i pazim win i radi ok..pu pu..ali bih voleo da imam jos jednu opciju ako zatreba.

Znam za MR, ali neka druga app nije resenje. Sta ako se i sa njom ponovi greska? Nije mi jasno zasto se odjednom ovo desava. Nikakvih problema sa Aomei nisam imao do sada. Reci mi da li su ovi win imidzi upotrebljivi? Nisam nikad probao taj nacin restore.

Nisu MS winimage ni blizu upotrebljivi kao programi namenjeni time. Neznam šta je sa Aomei ali MR na Rescue USB ima program za rešavanje problema sa butovanjem. Nikada mi MR nije omanuo za 10ak godina i svim verzijama.

Ne znam zasto se ovo desava, Aomei uredno napravi bekap C particije (sistem) i UEFI i Heathy particija. Uredno odradi i restore..jedino win nece da butuje.. ne znam.
Kad se "ohrabrim" probacu MR. Ustvari probacu ponovo i Aomei da vidim da li ce se ponoviti greska ili su bili gremlini.
Mada bi mi bilo lakse da imam neku sigurnu soluciju za vracanje win-a.
One sistemske imidze iz win-a sam pravio iz control panela, restore point mi je ugasen. Za svaki slucaj ako mi se desi da ponovo dodjem do opcije System image recovery.
Ostaje mi da inastaliram i MR pa da i sa njim napravim System Backup i da probam koji od njih radi i ako mogu pronadjem gde je greska.

Usput proveri i diskove i file system na njima. možda se negde potkrala neka greška.

Acronis system restore. Нема грешке са њим.
Програм који описујеш није добро одрадио враћање MBR.

Da li je ok da je file system fat32 za onu malu particiju (efi) od 100 mb ?

Usput proveri i diskove i file system na njima. možda se negde potkrala neka greška.
Odradio sam SFC /scannow i Check Disk nema gresaka.
Instalirao sam MR i napravio beckup sistema (win-a). Cini mi se da radi brze nego Aomei. Sad ostaje jos da isprobam kako radi restore.
Jedno pitanje veano za USB Rescue disk, kad sam pravio boot flesh nije se odmah videla u MR dok nisam odradio Diskpart clean komande (video na netu kako).
Nakon toga uspesno napravio boot flesh. Valjda tako treba ??
I da li da instaliram onaj MR bios boot meni ili nema potrebe?

Da za MR treba USB da bude u Fat32, MBR ili bar glavna, prva particija. Isto kao za pravljenje bilo kakvog boot diska. Na njemu je Windows 10 ili 11 PE (nešto kao DOS).
Nema potreba za taj MR boot menu. on napravi još jednu restore particiju na disku.

Nazad
Vrh Dno