Šta je novo?

Najbolji Photo Editor

blue moon

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
25.01.2014
Poena
230
Izvinjavam se ako postoji tema o softveru za Linux.

Kao sto naslov kaze sta mi je potrebno,izmedju ostalog da podrzava rad sa Raw fajlovima.

Gimp, moz ovako za Ubuntilike a moz i regularno iz distroa
Kod:
GIMP
sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp
sudo apt-get update
sudo apt-get install gimp

GIMP додатни пакети
sudo apt-get install gimp-plugin-registry gimp-data-extras gmic

Poslednja izmena od urednika:
Open Source Photography Software "Darktable" 2.0.7 has been Released

http://www.noobslab.com/2016/10/open-source-photography-software.html

Darktable is an open source photography workflow application and RAW developer. A virtual lighttable and darkroom for photographers. It manages your digital negatives in a database, lets you view them through a zoomable lighttable and enables you to develop raw images and enhance them.

Nisam još probao, ali na listi mi je...

https://lucearca.com/2015/02/13/foss-raw-editor-roundup-2015/

Za slucaj da ne razumes engleski jezik pa ne mozes izvuci maksimum iz linka koji sam ostavio, pomenuti su sledeci programi za RAW obradu slika (probaj ih ovim redom):
RawTherapee
Darktable
LightZone
Photivo
UFRaw
Digikam
Fotoxx
Rawstudio
GTKgallery

GIMP nije u stanju da samostalno otvori RAW i vrsi obradu, to radi uz pomoc nekih od ovih programa (mislim da UFRaw i Photivo dobro saradjuju sa GIMP-om). Ovi programi gore izlistani su alternativa za Adobe Lightroom dok je GIMP alternativa za Adobe Photoshop. Digikam je izuzetak, to je program poput ACDSee, koji pokriva mnogo funkcija.

Poslednja izmena:
Hvala vam obojici.Razumem engleski,snaci cu se,hvala jos jednom.

Sent from my Sony Xperia Z5

Polarr nije los...podseca na lightroom, a besplatan je... 🙂

Polarr je kao nabudzeni skup Instagram filtera. Krenes od filtera po zelji pa ga dalje podesavas u sitna crevca. Medjutim, nisam bas siguran koliko je solidna podrska za RAW format u toj aplikaciji. Velika prednost je sto radi svuda, postoji u webapp varijanti kao i native app, mobile ili desktop varijanta.

Edit: Iako nijedan od navedenih programa nije bas na nivou Adobe ponude, neki od njih nisu mnogo losiji (Darktable i RawTherapee). Ukoliko prvi rezultati budu obesrabrujuci, to je uglavnom do nepoznavanja rada u samom programu. Posto to nisu carbon kopije LightRoom-a i svaki ima neke svoje metode za postizanje najboljih rezultata. Treba malo eksperimentisati i pogledati neki online tutorial ako ima. Ponuda u ovoj oblasti je sasvim solidna, neki od ovih programa su presli iz placene u free open source varijatu, nisu delo vikend hakera. U nekih drugim oblastima ponuda je jos jaca, programi kao Blender i pogotovo Krita su 100% spremni za profi upotrebu. Krita je verovatno najbolji program u klasi, bolji i od komercijalnih resenja (ipak je Photoshop mrcina od programa i nije bas idealan za crtanje zbog glomaznosti).

Poslednja izmena:
Jel ti treba RAW ili ne? Ako ti ne treba RAW onda juris nesto kao sto je IrfanView ili Xnview. Ovaj drugi postoji za Linux.

Raw moze u polarr...cak sam se ja igrao i napravio neki svoj preset, pa ga samo roknem na fotke...i mogu skroz ok rezultati da se dobiju... 🙂

Što se tiče foto editor preporučujem da koristite moavi i ja sam koristeći 60fps converter kao i moj video editor. može povećati frame rate i promijeniti resoulution vašeg video. Čak i početnik može brzo majstor u ova dva edting softvera.

И како се он инсталира на линух? 😉

Što se tiče foto editor preporučujem da koristite moavi i ja sam koristeći 60fps converter kao i moj video editor. može povećati frame rate i promijeniti resoulution vašeg video. Čak i početnik može brzo majstor u ova dva edting softvera.
Moze na pp gde si nasao registrovanu verziju

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Meni ceo tekst lici na prevod iz google translate 😀 Reklama, ne kapira covek da linux nije windows.
Углавном тако, е сад да ли је неко ко слабо парла или је само бот-реклама, може да види неко од модулатора према адреси рецимо. Нешто ми се чини да овај више и неће да се јави, зато сам и питао да оверим. 😉

Nazad
Vrh Dno