Šta je novo?

Hardver Najbolji gaming 1080p IPS monitor do 200€ ?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ukLz

Poštovan
Učlanjen(a)
30.11.2018
Poruke
182
Poena
70
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-4460 @ 3.40GHz | Inter stock cooler
Matična ploča
ASUS H81M-R
RAM
16GB DDR3 1600MHz
GPU
ASUS ROG STRIX RX 470 4GB OC
Storage
ADATA SU800 256GB
Zvuk
/
PSU
Corsair VS550W 80+ White
Kućište
/
Monitor
Iiyama G-MASTER G2470HSU-B1
Miš & tastatura
HyperX Alloy Origins (HX Aqua) | Redragon M711 Cobra
Ostale periferije
Trust GXT 707G Resto
Laptop
Lenovo IdeaPad 3 15ADA6
Tablet
/
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 11i
Pametni uređaji
/
Steam
https://steamcommunity.com/id/uklz/
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. ADSL
  3. Mobilni internet
Planirao sam već duže vreme da nabavim novi monitor. S obzirom da sam već dosta godina unazad koristio Full HD TN 22" kao glavni monitor koji mi se totalno smučio zbog jeftinog panela i loših uglova vidljivosti, hteo sam blagi upgrade: malo veća dijagonala, malo veći refresh rate, FreeSync koji bi dobrodošao kartici koju imam, i ono najbitnije - IPS panel.

Ovo je najjeftiniji model koji sam našao do sada:

Viđao sam i neke popularnije brednove sa identičnim specifikacijama, poput: https://viphouse.rs/p/msi-9s6-3ba71...lick&utm_campaign=Eponuda.com&utm_term=es_0_1
ili

Da li isplati neki od ovih modela, ima li neko bilo kakva iskustva sa iiyama monitorima ?
 
Asus VG249Q odlican monitor, dobar panel, ima sve sto treba za gaming, kao casual koriscenje, net, filmovi..
 
Ja se isto razmišljam da uzmem nov monitor? Ovaj mi zapao za oko.

monitor.jpg
 
Tako je, da se ne bi posle viđali u temi o zaštiti potrošača, izbegavaj sh*t-sh*t i sh*tomaniu 😁
 
Ja se isto razmišljam da uzmem nov monitor? Ovaj mi zapao za oko.

monitor.jpg

Nije loš, iako ne znam da li je 27" dobra opcija za 1080p, mislim da bi se videli pikseli.. 27" pa nagore mi više leži sa 2K ili jače rezolucije
Tako je, da se ne bi posle viđali u temi o zaštiti potrošača, izbegavaj sh*t-sh*t i sh*tomaniu 😁

Koji od domaćih prodavnica su "pouzdani" za kupovinu? Gigatron, Tehnomedia?
 
Te dve su relativno ok, malo jače sa cenama ali imaju dobre akcije s vremena na vreme. Takođe i par manjih rade sasvim korektno, nije ih teško naći, da ne imenujem.
 
27'' 1080p nikad u životu ne bih kupio. Predloženi AOC ima dve varijante, starija ima bolje boje, druga varijanta ima jedan overdrive setting koji radi kako treba i na 60 i na 144.
 
Trenutno se lomim između Asus VG249Q i AOC 24G2U jer ispada da nema bolje ponude u ovom cenovnom rangu, kao što je @Splinter gore napisao.
Cena im je dosta približna pa to ne pretstavlja problem

Vidim da ovaj noviji 24G2U ima lošiji brightness i contrast u odnosu na stariji model, dok ovaj ASUS kažu da je poprilično dobar na svim nivoima.. Koje su glavne razlike između ova dva monitora ? Koji bi bio bolji izbor na kraju ?
 
Uzmi Asus, verujem da je kvalitet na njegovoj strani. :)

AOC se bas nije proslavio kvalitetom izrade i panda panelima.
 
panda panelima.
Ergonomija, kvalitet spoljasnje izrade na stranu, Isti panel je na Asusu (samo stariji modeli imaju stari "IGZO", jednostavno BOE je kupio Pandu, i niko ne moze da nabavi staru "IGZO" verziju jer se vise ne proizvodi),

Svi komadi Asusa koji su noviji su sa losijim kontrastom, a manjim input lag-om za bolji puc-puc onlajn.

MSI je odradio dve verzije G241 (IGZO), G242 (Puc-Puc), ali nije 100% sigurno da ce biti dobri stari IGZO ni na G241, nije ni do Asus-a, ni do MSI-a, ni do AOC-a, ni do bilo koje kompanije koja prodaje monitore, nego do fabrika.
 
Poslednja izmena:
Nije loš, iako ne znam da li je 27" dobra opcija za 1080p, mislim da bi se videli pikseli.. 27" pa nagore mi više leži sa 2K ili jače rezolucije
Ja sam se tako 2 meseca tripovao da ce se videti pikseli. Jurio po radnjama ko mentol da mi pokazu neki 27 monitor da vidim da li se to vidi.
Na kraju prelomio i kupio AOC 27G2U5/BK online sa idejom da ga vratim ako se vide pikseli.
Posle par meseci koriscenja mogu samo reci da ja te piksele ne vidim. Kada udjem u monitor glavom onda se vide male kockice zaista ali ja monitor gledam sa nekih 80-100 cm.
Moj ti je savet da vidis licno monitor...neko piksele vidi neko ne.
 
Uglavnom, svaki moderan monitor bez problema funkcioniše sa obe vrste grafičkih.
 
Pozdrav. Imam slicnu dilemu, pa da ne otvaram novu temu. Bitno mi je da novi monitor ima IPS, 75hz ili 144hz i freesync.
Takodje sam bacio pogled na navedene monitore, Aoc i Asus, ali nisam uspeo da nadjem ekvivalentne njima sa 75hz. Da li tih par hiljada vredi uloziti za vise HZ, a pritom da ne vuku sve igre visok fps? Pretpostavljam da freesync svakako pegla tu razliku.

Vidim da pomenuti Asus nemaju na stanju, ali zato po nizoj ceni imaju takodje Asus, za koji pise da je 165 hz.

https://www.monitor.rs/monitori/Asus-VG249Q1A

Sta mislite o ovom modelu?
 
@Wortx Iskljucivo Asus TUF VG249Q (samo ove brojke i slova, nista dodatno, kao taj iznad sto si linkovao) za 25.500 din, ili AOC G24U2/BK (opet iskljucivo ovaj bez icega dodatog ili sklonjenog u nazivu) za 25.200 din.

Ta 2 monitora imaju drugi najbolji IPS Panel na svetu (generalno kad se sve sagleda). Upravo ih je HardwareUnboxed svrstao u S-tier uz samo jedan drugi monitor za 2021 godinu. I vrede doplate do tih (~214 eur).

Tehnicki MSI G241 i G242, i LG 24GN600-B isto spadaju u ovu kategoriju (isti paneli), ali ili nisu dostupni vise i/ili su skuplji i nemaju podesavanje visine/rotaciju.
 
Poslednja izmena:
@Dogzilla Hvala na odgovoru! Pregledao sam upravo njegovih par videa, ali ne vidim da spominje Asusov model. Pretpostavljam da ga spominjes zbog istog panela, a ne jer je u videu? 😅

Vidim da je vecina vas dala + za Asus, a recimo drugar ima stariji model AOC-a isto 144hz - g1 mislim da je, svidja mi se kako izgleda. Izgleda da sad ostaje samo eci peci pec, koji od ta dva uzeti.
 
Asus nije u video da, ali je isti panel, i kod drugih youtubera/reviewe-ra nema nekih drugih skrivenih falinki. Takodje, ne znam kako mi je promaklo, lose napisah ime AOC modela xD, AOC 24G2U/BK. Proveri kad kupujes da je IPS panel da nije drugi, samo ovaj je IPS 144Hz , i BOE panel.
 
Hvala ti. Taj AOC me vise privlaci, nadam se da necu pogresiti? Pivot mi je skroz nebitna stavka u poredjenju, a opet usb hub kod AOC mozda i posluzi.

Svakako ce biti ogroman upgrade u svakom smislu naspram mog Benq sa VA panelom, a negde sam procitao da i sam model ima jedan od najgorih panela. Doduse sluzi me godinama, mozda ga zadrzim kao sekundarni monitor, osim ako me razlika u HZ ne bude bola u oci.
 
Np, nije samo pivot, LG i MSI nemaju ni podesavanje visine ni nista. Neces pogresiti sa AOC modelom. Nece razlika u HZ biti toliko, iz iskustva, smor je igrati, prebaciti igru na 60Hz monitor (osim neku sa kartama il nesto staticno bas), al sve ostalo je sasvim ok (a meni bas smeta 60/75Hz xD)

Definitivno ce biti razlike, ovaj BOE panel, i njegov Panda prethodnik u starijim verzijama su nesto od nekolicini najboljih IPS panela ikad napravljenih. VA je problem sto ima puno boljki, i ispod Samsung Odyssey G7 VA se ne isplati bas osim ako neko bas hoce zbog filmova, ili nije imao srece sa IPS boljkama, nikad nije probao najbolje sto IPS ima da ponudi (Odyssey G7 VA je jedini koji nema klasicne VA boljke za sad, i bas razbija, 2560x1440, 240Hz, odziv brz ko najbrzi IPS. ali je ~550 eur kod nas tako da je dosta veliki skok u ceni).
 
Pozdrav,
dvoumim se izmedju Asus TUF VG249Q i LG 24GN600-B?
S' tim da je Asus dostupan u skoro svim radnjama a za LG jedino da se malo iscimam preko madjara.
Inace, nedavno sad pazario AOC 24G2U/BK po preporuci, monitor je stvarno super ali je imao jedan los pixel pa sam ga vratio :/
 
Ja sam imao Acer XV240Y, IPS, 1080p, 165hz, 24", odlican monitor bez ikakve mane, kupljen ovde na benchu od nekog clana.
Tako da ti mogu njega preporuciti ako ga nadjes.
Nemoj slucajno da uzmes XV242Y koji je isti takav, samo mladje godiste, posto ima fabricki problem sa zakljucanim overdrive-om kad se ukljuci Freesync na monitoru za razliku od XV240Y koji nema taj problem, ja sam to saznao na tezi nacin nakon kupovine:


Tako da prvo dobro proguglaj o svakom monitoru po redditu da li ima nekih fabrickih problema.
 
Nazad
Vrh Dno