Šta je novo?

Najbolje slusalice za malo novca

@zechs

"Švajsovanje" je umetnička tehnika spajanja topljivim legurama ili...
Švajsovanje je zapravo izvedeno iz nemačke reči, a predstavlja varenje. Verovatno može da obuhvati i autogeno i lučno zavarivanje, al' ne verujem da obuhvata i lemljenje.
 
Možda se misli i na link ka nemačkom hi-fi forumu, gde je jedan korisnik u nastupu lucidnosti (ludila? :D ) upoređivao Presonus HD7 sa high-end slušalicama koje ima - D2000, K701, DT880/2003, L1, HFI580, Sennheiser HD 650 i HD 800.
Zanimljivo je što si upotrebio reč lucidnost, premda pogrešno. :) Lucidno znači "bistro", "jasno", "razumljivo", a lucidnost "prosvećenje" ili "prosvetljenje". U psihijatriji se pod lucidnošću podrazumeva period "bistrog uma" između dva naleta ludila. Lucidni san je san u kome svesni deo razuma spoznaje da sanja i preuzima deo ili potpunu kontrolu nad svojim učešćem ili sadržajima koji se prezentuju. (Veoma zanimljivo za dalju priču. :))

Hajfaj, kao izrazito subjektivan "sport", ima dosta dodirnih tačaka sa sanjarenjem i sukobima svesnog i podsvesnog. Kako su i psihoakustika i ljudska podsvest još dosta neistraženi, ne bih se usudio da tvrdim da neko ne može dobiti isti ili jači "kick" od dva ili tri puta jeftinijih slušalica, pogotovo u kombinaciji sa ostatkom njegove opreme. Pazi, ovde ne pričamo o THD-u merenom osciloskopom na 1kHz ili o frekvencijskom odzivu, već o emociji i SUBJEKTIVNOM doživljaju pojedinca.

Plaćajući više za komponente poznatih imena kupujete sebi garanciju kvaliteta izrade i eventualno neki karakterističan "zvučni potpis", koji ste možda zavoleli ili želite da istražite. Kao što smo videli na primeru Grado pojačala (i mnogih sličnih), u hajfaju skupo ne mora uvek i da znači/zvuči dobro, ali ono što zvuči vrhunski obično mora da bude skupo. HD681 nisu vrhunski proizvod, ali imaju potencijal pristojnog proizvoda za besmisleno malu cenu. Taj odnos cena/performanse je kažu toliki, naročito posle modovanja, da nema isplativijeg proizvoda ni u jednoj klasi. Opet, sve zavisi kome šta treba i ko sebi može i želi šta da priušti.

Ja sam čitao tu temu kod švaba svojevremeno u originalu, tj. na nemačkom, i kezio se malo, pošto su mu ostali korisnici (na fin i kulturan način) rekli da smanji malo doživljaj, to je i uradio kasnije, tj. revidirao je svoj stav, ali je ostao opšti zaključak (ne samo njegov, već i ostalih korisnika koji su ih testirali) da su slušalice zvučno daleko iznad svoje cene.
Pa u tome i jeste fora. A što se tiče poređenja sa K701... Porše 911 turbo i Korveta se na stazi mogu kidati sa nekoliko puta skupljim "superautomobilima". Da li ih pobeđuji i za koliko mislim da nije toliko ni bitno, koliko osećaj koji pružaju u vožnji. Tako i ovde... Da li su HD681 bolje od K701, sigurno nisu, ali da li u određenim okruženjima mogu pružiti taj neki "osećaj" (makar u balansu)... mislim da nije nemoguće, što opet ne znači da su u svemu na tom nivou, deleko od toga.

Ima takvih bisera na svim forumima, ali treba ostati realan, poznati proizvođači nisu sisali vesla, da bi ih neki produkt iz te klase tek tako porazio.
Pa... produkti viših klasa se redovno poražavaju, upravo zato što proizvođači nisu sisali vesla. :D Posebna priča su modeli koji traju decenijama i koji sa ponosom nose sve svoje mane kao karakteristike. ,)

Ja nemam iluzija da Superlux mogu srušiti sa trona Beyerdynamic DT 990, DT 770 i slične kvalitetnije slušalice iz klase od 150 evra, ali sam se takođe uverio da za nešto bolji zvuk treba izdvojiti znatno više novca.
Slično zakonu opadajućih prinosa (diminishing returns), posle određene tačke davaćeš jako mnogo novca za jako mala poboljšanja, koja možda ni neće doći do izražaja na tvom sistemu.

Da može mnogo bolje od Superluksa, sigurno da može, al' kol'ko ćeš dobiti zvučno i estetski zavisi i od ostatka opreme koju imaš. Kol'ko bi ja dobio kada bi na mobilni telefon ili CMoy priključio K240 umesto HD681 i da li to vredi +100€?

Juče popodne sam bio recimo u velikom nemačkom lancu elektronike Saturn, i proveo par sati u testiranju mojih potencijalnih budućih slušalica.
Malo vremena sam izdvojio i za klasu od 100-150 evra, ali ne puno, pošto mi dobitak nije bio dovoljan u odnosu na ove koje imam.
Dobitak postoji, neosporno, ali mi se ne isplati da plaćam 150 evra za možda 20-30% napretka (mada je jako nezahvalno o zvuku iznositi bilo kakve procente, i treba ih izbegavati - ali eto, otprilike da prenesem subjektivni utisak potencijalnog dobitka).
Pa mi se sve razumemo. :D Neću više ni da pričamo - nema svrhe. :D
 
I meni je lampa cilj ali tek tamo, ne zna kad, upravo iz razloga struje, da me ne ubije ko zeca.
Samo sam okom preletio, nisam u prilici da detaljisem.
Pogledacu veceras koje su konkretne naprave i koncepti u pitanju ali ako budem imao nesto za pitati bice na PM jer nije tema.

PS. Nesto mi sve mirise da pola tih stvari nema kod nas da se kupi ili je papreno.
Ali dobro , vidjecu veceras.
 
Evo jednog "zanimljivog" DIY projekta pojačala za mobilni.



:d:d:d Pazi, za cenu je pokid'o CMoy ko Panta pitu. :d:d:d
 
Sad kad kefalo krene ovo da prodaje sa malim izmenama i krenu da se javljaju zadovoljni kupci :d
 
@magic

Da si u krugu domaće DIY audio zajednice, znao bi da "švajsovanje" u žargonu znači lemljenje.
 
Poslednja izmena:
@taner

Ma shvatio sam ja tebe na šta misliš, odnosno skapirao da je u pitanju sleng, al' kad čovek već nikada nije čuo za tu reč... :)

@kefalo81

Šalu na stranu, evo ti predlog DIY MOSFET pojačalca koje je tehnički malo ozbiljnije od toga što sada sklapaš, a po ceni i kompleksnosti nije daleko. Ako hoćeš da počneš da se zezaš sa lampama, ovo je jedan mali zabavni DIY projekat, iz koga može nešto da se nauči bez opasnosti da imaš frizuru kao Tasovac :d

A kada stekneš neko iskustvo i kada se dobro upoznaš sa merama opreza pri radu sa velikim naponima, možeš da kreneš sa nečim ovakvim. Ugradi dobra podnožja pa da možeš da menjaš lampe, ali savetujem 300B/6N7 kombinaciju. :smoke:

U određenim hajfaj krugovima je prihvaćena izreka "sačuvaj me Bože jeftine lampe", u smislu jeftino dizajniranog i jeftino realizovanog lampaškog pojačala, jer takva mogu da stvore više problema nego što reše, ali se od nečega mora početi. Inače, dobar/pametan dizajn može dosta da uprosti i pojeftini čak i lampaško pojačalo, ali sa puno rezerve snage u napajanju (kondenzi) i dobrim (i skupim :() transformatorima nikada ne možeš da pogrešiš. A ako već hoćeš da budeš hard-core graditelj, počni da učiš da motaš trafoe. :D
 
Poslednja izmena:
Sad kad kefalo krene ovo da prodaje sa malim izmenama i krenu da se javljaju zadovoljni kupci :d
Ja sam čuo da flašica od Fante ima nešto otvoreniji i dinamičniji zvuk od 7Up-a. :d:d:d
 
Ja sam magicu odgovorio na PM posto je ipak ovo tema o slusalicama da ne sirimo pricu, jer mislim da ce mod da brise, jedino steta da se brise link ovog fantasticnog fanta projekta :)

Mislim da bi drvena casa za vino, popularna bukara razvalila i fantu i seven up , i sve sto coca cola co. ima u ponudi.
Akustika je to :D
 
Poslednja izmena:
Hajfaj, kao izrazito subjektivan "sport", ima dosta dodirnih tačaka sa sanjarenjem i sukobima svesnog i podsvesnog. Kako su i psihoakustika i ljudska podsvest još dosta neistraženi, ne bih se usudio da tvrdim da neko ne može dobiti isti ili jači "kick" od dva ili tri puta jeftinijih slušalica, pogotovo u kombinaciji sa ostatkom njegove opreme. Pazi, ovde ne pričamo o THD-u merenom osciloskopom na 1kHz ili o frekvencijskom odzivu, već o emociji i SUBJEKTIVNOM doživljaju pojedinca.

Potpuno se slažem, imam isto mišljenje, otprilike se taj kick desio tom nemcu, zato je onako euforično napisao svoje prve utiske nakon poređenja Presonus HD7 sa skupim modelima koje poseduje.
Ti njegovi prvi utisci takođe pokazuju koliko je tanka linija u visokoj klasi slušalica, nema tu konačnog zvuka, već samo različitih zvučnih signatura, koje se mogu dopasti ili ne.

Zato razumem zaljubljenike i entuzijaste hi-fi slušalica, koji imaju hrpu modela, i menjaju ih po potrebi, u zavisnosti od žanra muzike.

Ja za sada pokušavam da izbegnem tu zamku (hrpa modela), i sakupljam utiske za više favorizovanih modela, u pokušaju da nađem neki koji će pokriti široki spektar žanrova, i da ima zvučnu signaturu koja mi se sviđa, da li ću uspeti u tome ne znam, ali imam utisak da sam se upecao, uhvatio me hi-fi virus, da li ću uspeti da se izvučem, videću.

Taj odnos cena/performanse je kažu toliki, naročito posle modovanja, da nema isplativijeg proizvoda ni u jednoj klasi.

Da, odnos je zaista neverovatan, u to sam se sam uverio kada sam prvi put čuo moje Superlux 668B, recimo da sam bio umereno optimističan pre kupovine (na osnovu gomile testova i utisaka korisnika), ali bio sam spreman i na totalni promašaj, tj. da je hype bezrazložan. Međutim, slušalice su uspele ne samo da premaše moj umereni optimizam, već da me bace u razmišljanje "kako je do đavola moguće da se dobije ovako kvalitetan zvuk za tako malo novca?". Na ovo pitanje nemam još uvek odgovor, mada nije toliko ni bitno, pružile su mi stotine sati uživanja u muzici, a to je najvažnije. Iako sve firme rade za novac, tj. da bi zaradile, ipak moram da kažem: "svaka čast Superlux, moj duboki naklon". :guitar:

Isto me kopka gde im je krajnji domet (radoznalost), ovo što su do sada pružile je više nego dovoljno i dostojno velikog respekta, mada imam utisak da još uvek nisu dosegle zenit, i da mogu (zvučno) pokazati zube još nekim modelima iz srednje kategorije.

Bokser poluteške (Superlux 668B) brutalno nokautira boksera perolake kategorije (SONY MDR-XD100 – moje prethodne slušalice) u prvim sekundama meča, sledi nokaut velter kategorije (Sennheiser HD 438) nakon par rundi, i konačno pre par dana izlazi na megdan dostojan protivnik iz poluteške kategorije, Philips SHP 9500 (slušalice od prijatelja, koji mi je njima skrenuo pažnju na Philips produkte, koje iz nekog razloga nisam imao na radaru, tako sam došao na ideju da testiram u Saturnu Philips Fidelio X1 model).

Meč je završen nerešeno, 668B ima bolje bas područje, Philips prijatnije visoke, ostalo je isto, srednje područje je na oba modela odlično, čisto i nenaporno.

Tako i ovde... Da li su HD681 bolje od K701, sigurno nisu, ali da li u određenim okruženjima mogu pružiti taj neki "osećaj" (makar u balansu)... mislim da nije nemoguće, što opet ne znači da su u svemu na tom nivou, deleko od toga..

Pogađaš tačno u centar, ne da nije nemoguće, već se dešavalo po forumima, AKG K701 su odlične slušalice, ali problematične što se tiče pogona, traže jak izvor sa malim unutrašnjim otporom, dakle zvučna karta ili pojačalo za slušalice mora imati veoma dobar damping faktor, u suprotnom (na lošijem izvoru) se dešava da ih doživljavaju kao anemične, hladne i tanke na basu, i onda kreće bacanje drvlja i kamenja po njima. Recimo popularna zvučna karta ASUS XONAR ST/STX nije adekvatan izvor, pošto ima unutrašnji otpor od 10,7 Ω, što u kombinaciji sa impedansom od 62 Ω K701 rezultira niskim damping faktorom od 6 (trebalo bi bar 10, još bolje više), tj. zvučna karta ne drži dobro pod kontrolom slušalice, koje time ne dolaze do izražaja, tj. boje zvuk nekontrolisanim hodom membrane.

Ovo sa AKG K701 ne objašnjavam tebi, da me ne shvatiš pogrešno, pošto je to tvoja struka, i savršeno ti je jasno o čemu se radi, već zbog ostalih korisnika koje to možda zanima.

I tu se ulazi polako u začarani krug, koji se ne rešava tek tako formulom ”skupi malo više novca, i kupi bolje slušalice”, jer malo bolje slušalice često traže bolji izvor zvuka, koji opet ne može da se kupi za par evra, tu dolazimo do situacije koju si lepo naveo “dokle da skupljam još malo, do penzije?

Opet, ima modela koji i nisu tako zahtevni, ali problem dobrog izvora zvuka ostaje, sve slušalice profitiraju od kvalitetnog izvora, tako da je šteta slušati ih preko jeftinih zvučnih karti i onboard rešenja.

Ja imam sreću da posedujem zvučnu kartu sa moćnim izlazom za slušalice (Auzentech X-fi Forte), i niskim unutrašnjim otporom (ispod 1 Ω), tako da sam bar neko vreme miran po tom pitanju.

A da, ove moje slušalice izuzetno profitiraju od zvučne karte, razlika je ogromna između onboard zvučne (Realtek ALC 892) i izlaza za slušalice sa Auzentech, što isto govori o njihovom kvalitetu, dakle nema govora o tome da Superlux ne zaslužuju bolji izvor.

Ti ćeš napraviti veliki skok kada ih budeš prikačio na FiiO koji planiraš da kupiš.

Slično zakonu opadajućih prinosa (diminishing returns), posle određene tačke davaćeš jako mnogo novca za jako mala poboljšanja, koja možda ni neće doći do izražaja na tvom sistemu.

Zakon opadajućih prinosa mi je bio u vidu svojevremeno (prvobitna odluka), kada sam imao ideju i nameru da kupim neke slušalice iz klase od 150 evra, i kao što je red, sledi pretraga po internetu, čitanje testova i prikupljanje utisaka, ali šipak, što više čitaš, manje znaš, + zakon opadajućih prinosa, koji mi bezobrazno šapuće da vrh prinosa u odnosu na uloženi novac nije tu, već malo dalje :)d), obrni, okreni, i ja odbacim prvobitnu ideju, pomerim granicu na 300 evra, donesem odluku da nije pametno kupiti slušalice bez slušnog testa, ukapiram da će čitav proces potrajati, jer treba čitati testove i utiske o klasi koju sam prethodno ignorisao, testirati izabrane favorite...ufff. Tu me sačeka Superlux na krivini, koji mi je došao kao kec na desetku da premostim jaz do sledeće nabavke. :smoke:

Edit: moram da dodam ovo, tek posle ovoga što sam napisao, ukapirao sam da sam taj vrh u stvari dostigao (maksimalni prinos u odnosu na uloženi novac), ovo što nameravam (kupovina sledećih slušalica) je u stvari ceđenje suve drenovine, mlaćenje prazne slame, ili šta god već. Hmm, zašto imam utisak da mi rastu magareće uši, i da trčim za nekom šargarepom koja mi izmiče... :-devil-:

Pa mi se sve razumemo.

Apsolutno cheers
 
Poslednja izmena:
Pošto se ovde intezivno bavite Superlux sluškama a ja trenutno jurim nove sluške interesuje me da li HD330 sa impedencom od 150Ω može da se pristojno vozi na Xonar-u DX koji inače nema headamp?
U ovoj temi se nalaze sve informacije kakve sluške bi da kupim: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?315701-Novi-headset!
 
Pošto se ovde intezivno bavite Superlux sluškama a ja trenutno jurim nove sluške interesuje me da li HD330 sa impedencom od 150Ω može da se pristojno vozi na Xonar-u DX koji inače nema headamp?

Ne znam koliko je jak izlaz na Xonar DX, pošto se radi o veoma solidnoj zvučnoj, verujem da je izlaz prilično dobar, ali mislim da nećeš postići nivoe glasnoće koji probijaju uši.
Svojevremeno sam imao priliku da testiram headset Superlux HMD-660E, koji ima takođe 150 Ω, pogledaj moje utiske ovde.

Onboard zvučna je bila na limitu, tj. sve je bilo odvrnuto do kraja, sa upotrebljivom jačinom zvuka, ali bez ikakvih rezervi. Jedino što sam tada propustio priliku da testiram headset na običnom izlazu zvučne karte, nisam se setio.
Zvučne karte po mom dosadašnjem iskustvu se obično čuju duplo glasnije u odnosu na onboard rešenja, tako da bi verovatno solidno radilo na Xonar DX, ali mislim da bi bio negde blizu limita, sa veoma malim rezervama (procena: jačinu zvuka bi morao da podesiš negde na 70-80% u Windowsu).

Da li dolazi u obzir neki drugi Superlux model u obzir, ili ti se sviđa HD-330 zbog dizajna?

Za ostalo ću se prebaciti u temu kod tebe, da ne gušimo ovde, pošto vidim da si nanišanio par Beyerdynamic modela.
 
Ne znam koliko je jak izlaz na Xonar DX, pošto se radi o veoma solidnoj zvučnoj, verujem da je izlaz prilično dobar, ali mislim da nećeš postići nivoe glasnoće koji probijaju uši.
Svojevremeno sam imao priliku da testiram headset Superlux HMD-660E, koji ima takođe 150 Ω, pogledaj moje utiske ovde.

Onboard zvučna je bila na limitu, tj. sve je bilo odvrnuto do kraja, sa upotrebljivom jačinom zvuka, ali bez ikakvih rezervi. Jedino što sam tada propustio priliku da testiram headset na običnom izlazu zvučne karte, nisam se setio.
Zvučne karte po mom dosadašnjem iskustvu se obično čuju duplo glasnije u odnosu na onboard rešenja, tako da bi verovatno solidno radilo na Xonar DX, ali mislim da bi bio negde blizu limita, sa veoma malim rezervama (procena: jačinu zvuka bi morao da podesiš negde na 70-80% u Windowsu).

Da li dolazi u obzir neki drugi Superlux model u obzir, ili ti se sviđa HD-330 zbog dizajna?

Za ostalo ću se prebaciti u temu kod tebe, da ne gušimo ovde, pošto vidim da si nanišanio par Beyerdynamic modela.

Udobnost i dizajn pre svega kod HD330 mi izgledaju ok. Koliko je koštao 660E pošto vidim da je praktično gotovo rešenje? Takođe kakav je kvalitet mikrofona koji je na njemu? Ako su neke male pare mogu da uzmem čisto da probam dal mi odgovara i dal Xonar DX može da ih vozi?
 
Poslednja izmena:
Koliko je koštao 660E pošto vidim da je praktično gotovo rešenje?

39 evra u Nemačkoj, ne verujem da ih ima kod nas.

Takođe kakav je kvalitet mikrofona koji je na njemu?

Mikrofon tada nisam puno testirao, prijatelji su mi rekli (Skype, TS3) da je ok, prilikom probe. Više sam se zanimao zvukom, tj. interesovalo me kako zvuče zatvoreni Superlux modeli.

dal Xonar DX može da ih vozi?

Odgovorio sam u prethodnoj poruci na to pitanje. :)
 
Odgovorio sam u prethodnoj poruci na to pitanje. :)

Jesi. Ovo je bila izjava a ne pitanje, udario sam ? greškom. :D

Za 39 EUR-a to je krađa. Jel to sa sve shippingom? Daj link da naručim i ja jedne pa ako mi ne odgovaraju lako ću da ih se otarasim. U svakom slučaju moraju da zvuče bolje od ovih gejmerskih sluški što se prodaju kod nas.

EDIT: Tek sad vidim da si ti u Nemačkoj...
 
Poslednja izmena:
Za 39 EUR-a to je krađa. Jel to sa sve shippingom?

Da, Thomann ne naplaćuje poštarinu za pakete u Nemačkoj (besplatna dostava).

Daj link da naručim i ja jedne pa ako mi ne odgovaraju lako ću da ih se otarasim.

Daću ti link, samo ne isplati se da poručuješ tamo, poštarina će izaći kao i headset, pošto Srbija nije na njihovoj listi (link), cena je 40 evra za slanje (skuplja pita nego tepsija :d).

Link ka produktu: Superlux HMD-660E

Bolje juri nešto drugo.
 
Da, Thomann ne naplaćuje poštarinu za pakete u Nemačkoj (besplatna dostava).



Daću ti link, samo ne isplati se da poručuješ tamo, poštarina će izaći kao i headset, pošto Srbija nije na njihovoj listi (link), cena je 40 evra za slanje (skuplja pita nego tepsija :d).

Link ka produktu: Superlux HMD-660E

Bolje juri nešto drugo.

Našao sam i ja i video da je poštarina 40 EUR...
Pitaću ove iz http://www.lyrastyle.rs/ pošto imaju dosta Superlux proizvoda dal mogu da poruče i koja bi bila krajnja cena.
Takođe sutra moram da zovem za onaj DT990 PRO, ako je stvarno 139 EUR moraću da menjam Xonar DX za STX. :p

Koja je razlika između DT990 PRO i DT990 Professional?
 
Poslednja izmena:
Ја возам Пресонус ХД7 на Сонару ДХ, и не смем да појачам преко 50%, на 80% је већ као на оним свадбама где не може да се прича са човеком поред себе. Тако да нема речи да се слабо чује.

Додуше квалитет фабричког ДХ-а није добољно добар без модовања, за ове слушалице. Кад се пљусне неки добар опамп на дац излаз то је друга прича.
 
Poslednja izmena:
To su iste slušalice.


Da nisi pomješao sa DT990premium
18464_f.jpg

Ove premium su takodje iste slušalice,barem što se tiče drajvera, pogledaj na head fi.
Jedino što su redizajnirane i što su korišćeni luksuzni materijali.
Zbog toga su i ne malo skuplje.

Inače te pro slove za jake na basu i u visokim a povučen srednji spektar.
Meni su bile skroz ok, ništa strašno i prenaglašeno u smislu da jedan spektar prekrije skroz drugi.
Jesu obojene ali su interesantne.
Ja sam ih testirao kod prijatelja u muzičkom studiju. Njemu su one baš baš, htjeo je da uporedi sa grado i mogu ti reći da jesu bolje.
Kompletna zvučna slika do razdvajanje instrumenata. Zaista dobre slušalice.

Sad mogu da kažem za amplifikaciju definitivno traže pojačalo.
Testirano je na cmoy.Pristojno je ali sam siguran da one traže kvalitetnije skuplje pojačalo jer to su zaista odlične slušalice tako da je grehoda da se ne otvoriš i za jedno bolje pojačalo.
Možda i u rangu cijene slušalica.
Koliko god da je to sad skupo, dugoročno će se obe kupovine isplatiti.

Ili kupi sad slušalice da ti ne pobjegnu, ovo je baš dobra cifra, a slušaj na xonar dx za početak.
Ja imam tu karticu. Dac na njoj je odličan isti kao i na stx ali je ostatak uradjen jeftinije naročito najpajanje gdje su korišćeni jeftiniji smd kondenzatori inače industrijski standard. Postoje bolji što bi se reklo audiofilski kondovi.
Imaćeš ti korektan zvuk na xonar dx, neće tu sad faliti tonovi ili rečenice iz pjesme , to nikako.Iako neće biti baš glasan.
Tako guraj neko vrijeme pa kad skupiš pare trk po neko pojačalo.

Sad što se tiče pojačala, ja jedino što znam da je povoljno kod nas je solaja audio, on je samograditelj ali ima firmu.
Izlagao je i na prestižnim sajmovima u USA a slao je opremu i nekim magazinima u evropi i ima odlične ocjene.
Pogledaj malo na netu, "sedra one" lampaško pojačalo, ima čak i opciju da podešaš izlaz prema impedansi slušalica 60/150/300 oma.

Odličan proizvod.

Sad na tebi je da požuriš sa sluškama, da li te ili dt770pro jer je cijena kradja.
Kažem da požuriš jer je 9 i 10 u holidej inu u Beogradu hifiles show , najveći sajam muzičke opreme u našoj zemlji ali i u regionu.
Novina je što će pored naših distributera izlagati i samograditelji , doduše ozbiljni, brendirani najviše iz Hrvatske a na njihovom štandu će biti i Gospodin Šolaja, koji će vjerovatno doći sa svojim "Sedrama" , ima ih inače tri. Jedinca je pojačalo za slušalice.


Dakle isplati ti se požuriti i onda imaš priliku i da istestiraš to odlično lampaško pojačalo.

post-8780-0-28889400-1342515819.jpg

post-8780-0-66488900-1342515798.jpg

Ovde malo Šolaja priča o njima.

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/24032-audeze-lcd-3sedra-one/

Inače ja sam ga upoznao, nudi on pojačalo na testiranje i mimo sajma .
Ali u svakom slučaju mislim da ti je sajam veoma zgodna prilika da probaš slušalice koje su kradja a ne kupovina po toj cijeni, a kasnije kad dodješ do novca ili do prilike jer često iskrsne nešto dobro da se može uzeti, onda se počastiš i sa pojačalom.

Šolaju ti preporučujem čisto jer mislim da bi lampa odlično legla na ovim visokoomskim slušlicama , i ima regulaciju izlaza prema omaži slušalica tako da su sa te strane u neku ruku i prilagodljivo praktično rješenje.
Sad jedino cijena ili da se traži nešto jeftinije od lampe ali ja do sad nisam vidio kao gotov proizvod.
Čak i kitovi za lampaše vani koštaju 250$ tipa ovog
http://www.bottlehead.com/store.php/products/crack-otl-headphone-amplifier-kit
 
Poslednja izmena:
Ја не знам како ДХ може да буде тих, гарантујем да не би могао да издржиш ни 30 секунди са звуком на 100% код мене.
 
Ја не знам како ДХ може да буде тих, гарантујем да не би могао да издржиш ни 30 секунди са звуком на 100% код мене.

Pa nije pojačalo samo zbog glasnoće.
Bilo je i meni dx dovoljan na grado za 85% pjesama ali sam se sa pojačalom preporodio.
Ove slušalice su zaista klasa i kvalitet tako da je grehoda da ih ne isprati neko pojačalo tj. da ostane samo na headphone ampu dx-a.
Ne mora odmah sutra kupiti. Jedno po jedno.
Nisam ja ni sve slušalice ni svu opremu kupio odjednom.
Kad se svaka 4-6 mjeseci nabaci po nešto novo, daleko je interesantnije a ne samo lupiti neku cifru i sve uzeti.
Nema draži.

Evo jedna dobra lampa nije skupa http://bravoaudio.com/Bravo Ocean.html

relativno nezavisan review

http://www.youtube.com/watch?v=FKSpufu42jk&list=PL7BBBE0ED9F5D3426&index=9
 
Да да, ок за квалитет разумем, али што се тиче јачине, мени је удобно слушање са 20% - 30% снаге. Сад можда је гласније зато што сам убацио ББ ОПА1612 на Дац излаз, али не верујем.
 
Ja sam kroz pravljenje pojačala upoznao dosta ljudi i neke koje baš imaju xonar dx i za pravi zvuk treba barem 30 eura da se uloži u djelovima i plus da nadješ nekog da to radi a ni to nije baš džabe.

I sve je to super ali moraš da budeš svjestan da kasnije u nekom mometnu i ta kartica postane malo, prosto čovjek napreduje hoće više i onda se to treba prodati pa ja moram pojašnjavati to ti je op amp burn brown ili texas instruments , nichicon kondenzator a on te gleda ko tele u šarena vrata :D

On mora biti svjestan da će u tom lancu a kod njega je kao i kod nas tri stvarčice, karta-dac/pojačalo/slušalice muzika biti dobra koliko je jaka najslabija karika.

Ja bih kupio jer je dobra cifra a kasnije nek se baci u potragu za pojačalom.

Kažem, ima priliku za dvije sedmice da proba vrhunska pojačala srpskih graditelja.
 
Ja ako budem išao na ovu varijantu daleko lakše mi je da zamenim moj DX za STX uz minimalnu doplatu. Već imam tonu "dodataka" na i ispod stola za računar tako da gledam da izbegnem svaki dodatni lom.
 
Добро то ко продаје, ја сам то правио за себе и за другара и не намеравам да продајем ништа, јер сам скроз хепи како звучи.

Иначе сад се сетих ДХ има хедамп, има четири опампа у колу које излази на фронт панел аут, два за леви канал два за десни. И јачи је него дац излаз. Сећам се јер сам и њих мењао и испробавао, има тред овде на бенчу о целој операцији.
 
Znam pisao sam u toj temi.
Ima i na head fi detaljno o tome.
Dobra je dx ali meni kako sam ušao u ove vode prosto ništa ne drži duže od 6 mjeseci, već nakon toga kopkanje, šta bi moglo , šta ima jeftino.

STX je dobra,odnosno odlična karta, asus nije štedio.
 
Можда се једном одлучим да умем и тај СТХ, али за сад ми не треба ништа више, само због мода. Да га нисам урадио вероватно би нешто друго набавио, можда неки аузентек јер они имају добре карте.
 
Ja bih pravio što mogu, dac naručio barem pločicu, mjenjao kondove jer su većina pločica koja se naruči sa lošijim kondovima. Pojačalo ću praviti sam. I zvučnici se mogu pravit , ima i za to odličnih majstora u Beogradu, jedino slušalice još niko ne pravi.
DOduše gledao sam neke diy planar magnetic headphones.

Nema u ovom sportu mirovanja, kad se krene, dokle god se mrdaš crv sumnje radi i pita a kako bi ovo zvučalo :)
 
Superlux HD-681 EVO

YznMWwj.jpg


Neki korisnici foruma su verovatno zapazili novi model Superlux slušalica (HD-681 EVO crne, postoji i bela varijanta), ja sam ih kupio u maju ove godine (prva serija, crne), pošto sam izuzetno zadovoljan prethodnim (668B), pa sam bio zainteresovan da čujem i ove, i da vidim da li ima nekih poboljšanja.

Tehnički podaci: dinamičke slušalice, poluotvorene, circumaural (oko ušiju), impedansa 32 Ω, frekventni raspon 10 Hz – 30 kHz.

2BaLwl1.jpg


Prvo što sam zapazio, su znatno mekši i udobniji jastučići (ear-pads) na EVO, zatim stezanje (u novom stanju) je nestalo, slušalice su jako udobne od prvog trenutka, mada su u međuvremenu i 668B postale jako udobne, tj. stezanje je popustilo tokom korišćenja, a dodatnu udobnost su mi priuštili velurski jastučići, koje sam naknadno kupio i zamenio originalne. Sada ih mogu nositi satima na glavi, skoro da ih i ne osećam, više puta mi se desilo da zaboravim na njih, ustanem i time potegnem kabel, što srećom prolazi bez posledica, pošto je izmenjiv, tj. nije fiksno povezan sa slušalicama, već ima priključak na levoj strani, koji se iskopča prilikom potezanja i tako sprečava oštećenje.

Istu vrstu priključka je Superlux zadržao i na modelu HD-681 EVO, što je jako pohvalno.
Po izgledu su HD-681 EVO lepše u odnosu na 668B, mada mi je to najmanje bitna stavka, ono šta me zanima je na prvom mestu zvuk, zatim udobnost, izgled mi je prilično nebitan.

Nekoliko dodatnih slika u spojleru:

x3PqsPH.jpg

HpdE9TF.jpg

3XiEi0X.jpg

5gNErXL.jpg

Pošto su EVO rešile udobnost u svoju korist (poredim fabričko stanje na oba modela), dolazi red na zvučni test. Prvo što se primeti, to su znatno jači duboki, i povučeni visoki u odnosu na 668B, novi model ima drugačiju zvučnu signaturu (potpis) u odnosu na 668B.

Dakle izmenjena zvučna signatura, koja se čuje odmah, bacam se na detaljnije poređenje oba modela, i pokušavam da uočim razlike. Nakon gomile preslušanog materijala mogu se donekle pomiriti sa povučenim visokim tonovima, koji nisu ekstremno povučeni u odnosu na 668B, tj. čuju se sasvim dovoljno, ali mogli bi po mom ukusu imati malo više energije.

Ono što mi se nije svidelo je bass područje, malo mi je bilo predominantno (ovo je još najmanji problem), znatno veći problem su mi nešto sporiji basovi na EVO, tj. u direktnom poređenju se primećuje brži, impulsivniji bass na 668B, koji sa lakoćom sledi i verno reprodukuje bilo koju brzinu ritam sekcije (bubnjevi, kontrabas, bas-gitara, itd.).

Srednji tonovi su odlični na oba modela, čisti i nenaporni, sa blagom tendencijom da mi se više sviđaju na 668B, ali to je možda i zbog jačeg bass područja na EVO, koje time malo potiskuje srednje u drugi plan. U detaljnom poređenju se može primetiti i nešto šira zvučna kulisa EVO modela. Ali u ukupnom zbiru nije bilo dovoljno da zbace 668B sa trona, bass područje je odnelo prevagu.

Superlux EVO sam zadržao i koristio samo prilikom gledanja filmova, moćno bass područje tu zna da bude dobro i zabavno za eksplozije i razne kabuuum efekte. Tako bi verovatno ostalo do daljnjeg, da nisam pre neki dan prilikom vršljanja po forumima naleteo na preporuku da se ukloni sunđer koji se nalazi između jastučića i zvučnika slušalica, time postaju svetlije, i kvalitet bass područja se popravlja.

Naravno, preporuka se morala odmah isprobati, tim pre što se radi o verovatno najlakšem i najbržem “modovanju” koje se može zamisliti (bukvalno 10 sekundi, o tome kasnije).

Pre nego što sam skinuo sunđer, preslušao sam više puta neke pesme, da bih mogao preciznije primetiti razlike. Skidam sunđere na obe strane, vraćam slušalice na glavu, i pokrećem ponovo prethodno dobro preslušane i “upijene” pesme...i ostajem bez daha.

Prva pomisao je “šta kog đavola, wtf, ma daaaj, pa ovo je nemoguće, ne mogu da verujem, ufff kakva razlika...” Razum odbija da je takva razlika moguća zbog jednog šugavog sunđera, ali je sluh neumoljiv, i kaže da je moguće. Razum iznerviran tvrdi da nije, i sledi dodatni posao, skidanje jastučića (ear-pads), i vraćanje sunđera nazad, i tako nekoliko puta, poređenje, dok se razum nije uverio da je moguće, a o razlozima će razmišljati kasnije, važan je rezultat.

Šta se izmenilo: fantastični, brzi (i poznati) bass sa 668B je ponovo tu, ali sa dodatnom dimenzijom neverovatne voluminoznosti, koja se tako lepo uklapa u ostatak zvučne slike, da je to prosto neopisivo. Visoki tonovi su se dodatno osvetlili, dakle ono blago zatamnjenje koje mi je pomalo smetalo je nestalo, uz dodatno proširenje zvučne kulise (soundstage), još bolju separaciju detalja i instrumenta, u ukupnom zbiru veliki skok napred. Ako su do sada Superlux 681 EVO bile zvučno za nijansu iza, ovom izmenom su definitivno nagazile na gas, i pretekle 668B u ukupnom utisku.

Pošto je razum tražio objašnjenje (inače bi stalno dizao pobunu i dosađivao): sunđeri prave previše dampinga, tj. “guše” slušalice (membrane), koje su pretrpele izmene, tj. dobile jače bass područje koje opet pokreće pozamašne količine vazduha. Pošto se radi o velikim membranama, promera 50 mm, količina vazduha koju moraju pokretati tokom rada nije mala, a sunđer ih je remetio u radu, tj. membrane u hodu moraju postikivati (ili uvlačiti, u zavisnosti od položaja) vazduh kroz sunđer, što je dodatni napor, koji ih je usporavao, dovodio do zastoja u protoku vazduha i rezultovao gubitkom impulsivnosti. Skidanjem sunđera su slušalice bukvalno prodisale, i dobile mogućnost da se prikažu u punom sjaju. Dodatni dobitak u energiji visokih, detaljima i prostornosti dođe kao šlag na tortu.

Da dodam i ovo, pošto će možda neko doći na ideju da uklanja sunđer sa modela 681, 668B i Presonus HD7: nema potrebe, pošto sam i ja došao na istu ideju – nema nikakvog zvučnog efekta, osim što membrane ostaju skoro nezaštićene, što i nije baš preporučljivo, na EVO je drugačija situacija, u sredini se nalazi dodatni filc, koji ih štiti.

Pošto nisam našao na nekoj stranici mereni frekventni odziv slušalica, pokušaću da ga dočaram subjektivnim utiscima. Nakon eksperimentisanja na headroom sajtu sa nekoliko modela, našao sam dva (uklonio sam ih sa grafikona) koji odgovaraju subjektivnom utisku. Plava linija u bass području prikazuje utisak u odnosu na 668B, dakle slušalice su dobile znatnu ekstenziju u dubokim, srednji se poklapaju, plava linija u visokim prikazuje utisak EVO sa sunđerom, zelena linija je frekventni odziv visokih nakon uklanjanja sunđera. Grafikon ne pretenduje na 100% tačnosti, pošto je zasnovan na slušnom utisku, ali verujem da je dosta približan, baš me zanima koliko će se poklopiti sa pravim mernim rezultatima (ako se pojave).

Grafikon se nalazi u spojleru:

BCMinsA.png

Modovanje: uhvatite prstima sunđer, kao da hoćete nekog da uštinete, i izvučete napolje (prva slika). Pošto nije pričvršćen niti zalepljen, uklanja se veoma lako i brzo (nije potrebno skidanje jastučića, da bi se došlo do sunđera), a daje veliki rezultat. Sunđer koji se uklanja je na drugoj slici dole desno. Treća slika prikazuje školjku slušalica nakon uklanjanja sunđera. Par slika u spojleru radi pojašnjenja:

knSuO8z.jpg

WokyBFu.jpg

FVs9Nxm.jpg

Zaključak: Superlux probija sve moguće granice, uspeli su ionako odlične slušalice (668B & co.) da dodatno unaprede:

1) Tvrdi jastučići – nema problema, zamenjeni mekšim
2) Malo prejako stezanje u fabričkom stanju – otklonjeno
3) Izgled – ulepšane
4) Malo istaknuto područje visokih (po nekim korisnicima, meni je bilo ok) – ublaženo
5) Širina zvučne kulise, detalji i prostornost – poboljšana
6) Dodatni trošak za velurske jastučiće, koje su neki korisnici kupovali radi unapređenja udobnosti – nema problema, besplatno su priloženi uz slušalice, ja ih nisam dobio, pošto ih nije bilo u prvoj seriji, kasnije isporuke ih imaju.

I sve tu uz zadržavanje iste cene, čak za nijansu niže (Superlux 668B = 29 evra u Nemačkoj, Superlux 681 EVO = 28 evra), zaista neverovatno. Nema ih još u Srbiji, ne znam da li će ih biti, pretpostavljam da postoji šansa da se pojave u lyrastyle, pošto uvoze i prodaju Superlux. Ako zadrže relaciju cena kao kod modela 668B, eto fantastične kupovine.

Za kraj: ako volite moćno, voluminozno, brzo i precizno bass područje, koje se savršeno nadovezuje na odlični i čist srednji spektar, briljantne visoke bez ikakve oštrine, sa kvalitetnom separacijom instrumenata, širokom zvučnom kulisom, zvučnom signaturom koja omogućava bez problema višesatno nenaporno i opušteno uživanje u muzici, onda su Superlux HD-681 EVO odličan izbor, bez konkurencije u sličnoj cenovnoj klasi (osim ostalih Superlux modela), a slobodno mogu reći bez ikakvog ustezanja i do 100 evra.
Verovatno zvučno dosežu i znatno dalje, ali o tome više nekom drugom prilikom, kada im na megdan izađu dostojni protivnici.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno