Šta je novo?

Najbolje slusalice za malo novca

Ma, pretpostavio sam sve... To je prakticno vise problem do WebOs-a (LG TV operativnog sistema ako neko nije u toj prici), sto na njemu nema aplikacije sa EQ koja moze da se instalira i da zavrsi posao. A EQ koji dolazi sa WebOs-om je prejadan i radi samo za zvucnike od TV-a, ne i ostale koje povezes na njega. Oh well, nije da mi je bitno nesto.

Zdravo, ispratio sam temu poslednjih 20ak stranica jer tražim i ja nešto za PS5 single player cinematic gaming i mislim da mi se izbor sveo na:
1. Philips Fidelio X2HR ebay za oko 120e + carina pdv
2. Philips Fidelio X3 17000 kod nas u radnji na akciji + garancija
3. Philps SHP9500 oko 55e Aliexpress + carina pdv

X2 mi ispada skuplje od X3 za možda 15ak eura ali svidja mi se ideja jednog kabla koji ću verovatno zameniti kraćim u odnosu na onaj proprietary na X3 tako da naginjem ka X2. SHP9500 je tu kao možda, deluje zanimljivo i baš me zanima cena/dobijeno u odnosu na X2. Šta da uzimam?

O X3 sam ja pisao, ako si cesljao temu onda znas na cemu si odprilike mada to su moji subjektivni utisci.
Ako bude trebalo mogu jos detaljnije pisati, ako bude trebalo pogotovo sto su mi se slegli utisci.

O Philips X2 i X2 Hr,su najvise pisali ja mislim 2 clana Yojinbo i shin-bojan.
Isto i o Philips Shp9500.

Od sva 3 X3 ima drugaciji Tjuning i Fazon od X2/Hr i to je prosto, tako jedan od razloga zasto je losije prosao inicijalno od X2 pored msrp cene.

Tako da opet zavisi tvoje preference , to obicno prevagne u odnosu na Tehnicke Perfomanse slusalica. Pogotovo za chill Gaming.

Poslednja izmena:
Sve sam pročitao, i shodno tome da su slušalice koje sam ikada koristio Sony Pulse 3D i Apple Airpods, mislim da ću biti zadovoljan bilo kojim od ova 3 modela. Baš naginjem ka X2HR zbog situacije sa kablom i svih recenzija, mada mi deluje pogrešno nekako da uzmem stariji model kada je noviji dostupan po istoj ceni manje više.

Sve sam pročitao, i shodno tome da su slušalice koje sam ikada koristio Sony Pulse 3D i Apple Airpods, mislim da ću biti zadovoljan bilo kojim od ova 3 modela. Baš naginjem ka X2HR zbog situacije sa kablom i svih recenzija, mada mi deluje pogrešno nekako da uzmem stariji model kada je noviji dostupan po istoj ceni manje više.
X2 HR i X3 su bolje od SHP9500, ali nije laka odluka između X2 HR i X3.
Veoma je moguće da su X2 HR malo bolje za gaming, jer imaju za par dB jači bas i generalno malo puniji zvuk od X3. Stejdž im je uporediv, ali su X3 zvučno malo detaljnije i neutralnije.
Izbor kablova i aftermarket jastuka je bolji za X2, plus aftermarket jastuci uglavnom ne menjaju drastično zvuk u odnosu na stock X2. Kod X3 nije baš tako, čak i najskuplji Dekoni jastuci primetno menjaju zvuk u odnosu na stock, da neki kažu da čak od X3 prave nešto nalik X2 po zvuku, a koštaju po 50-60$.

https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/brands-philips/fidelio-x2hr/

Downsides would be the rather high-ish clamping force (out of the box) but with a little bending of the headband this can be lowered quite easily , the microphonic, long, stiff cable and the slight wooliness in the lows.
The difference between L and R driver driver matching is an issue and shows Philips does not perform any post production measurements or quality control. Most likely they just mount some drivers coming from an assembly line without taking an effort to match drivers. So whether you have a good or lesser one may be a lottery ticket. In one case the L-R differences were audible.
The cable can easily be replaced.
While the pads are replaceable Philips does not seem to sell these which is a bit strange.

Obrati pažnju na podebljani deo teksta. Ne znam da li je i dalje tako, ali očigledno je postojala QC lutrija sa X2 HR. Da nije tog (potencijalnog) problema, rekao bih da su za gaming X2 malo bolja opcija.
Ovako, da naručiš slušalice (bez garancije, ili sa teško ostvarivom garancijom), a da imaju taj problem.. ne znam koliko je to pametno. U tom smislu, X3 su sigurnija kupovina, posebno jer je cena od 17k drastično niža od redovne, a tu je i garancija.

Ja bih kupio X3 (iz navedenih razloga), pa bih preko EQ-a dodao 2-3-4 dB basa, napravio bih 2 preseta, jedan za gaming, drugi za slušanje muzike. A dobra opcija je uprariti te slušalice sa iFi Zen DAC V2 ili V3, koji imaju dobro implementiran bass boost (aktivira se na dugme).

Moj glas isto ide za X3 u najgorem slucaju ce ti biti neobican prelaz na njih sa trenutnih sluski. Smatram da te nece razocarati sto se tice kvaliteta izrade prva liga, i Detaljnosti i Soundstage-a i Imaginga.

Tjuning je takav da moze nekog da kupi na prvu loptu ali i da odbije, ko voli Siroku bas siroku Bright Airy Prezentaciju sa odlicnom separacijom instrumenata , Centralizovanih ubedljivih vokala, i osecajem Lakoce reprodukcije bas dosta elemenata i detalja/kompleksnijih kompozicija bio to Edm House/Rock il nesto deseto.

Kome ne smeta sto su malo sub bass Light( iako imaju vise nego adekvatnu Ekstenziju i dubinu ja radim u Fl studiu pa to mogu da potvrdim) i sto ne bacaju fokus na Boominess i upper bass hype.
I sto mogu biti malo na ivici da postanu preagresivne ,za neke pesme koje su masterovane losije. Iako generalno ne zamaraju 95% vremena sa Analiticnoscu i tome slicno ne forsiraju svoju detaljnost, opet kazem Effortless su.

Poslednja izmena:
Pa da kao sto je opste poznato da su grafikoni ,najmerodavniji da pokazu kako nesto zvuci u Realnosti.

Totaly..... Sarcasm off

Aj usput jos dodaj na tu listu i Dt 900 Pro X od Hsv-a, Akg K240, skoro sve Akg iz Teme, Isk Hf2010 , sve Beyerdynamic osim Dt 770 i T1 3rd gen, 50% Sennheiser sluski.

Ma 94% teme dodaj u tu ,tvoju Anemic listu kao da su pacijenti.

A onda napravi, Tier Listu Basscina kako ono kazes vec. Za pro meme materijal obavezno stavi Skullcandy Crusher V2 u S Tier lol.

Zezam se za skullcandy al you got the point.

Neka budi ubedjen, da prosto ne reprodukuju ,nikakve bass tonove i to je to. I za Dt880 ,si rekao isto a one tek nemaju problem da reprodukuju Bass kao ni X3.

Al nek veruju ljudi da se cuju ko pokvareni kasetofon iz 90 tih slobodno.

Poslednja izmena:
Nemojte se raspravljati džaba, ti očigledno voliš te Harman-olike tjuninge.

Imam i bass heavy slušalice, i one dosta neutralnije, više mi odgovara ova neutralnija opcija, ali u malo toplijoj varijanti.
Bass heavy ili v-shaped mi je više za slušanje muzike u pokretu, kada treniram itd.

DT 900 Pro X ne bih okarakterisao kao bass light. Stock su relativno neutralnog zvuka, sa umerenim basom koji kopa duboko (za dinamičke drajvere) ali imaju tu manju bright dozu, ali ne kao stare DT 880, dosta je bolji stock tjuning 900 Pro modela.
Ne volim neke drastične korekcije preko EQ, posebno ne srednjih i visokih, a izbegavam i bass shelf-ove. Zavisi i šta slušam, postoji veliki broj žanrova i albuma gde ne koristim EQ, ali tamo gde zatreba i 2-3dB je više nego dovoljno. U kombinaciji sa za nijansu utišanim visokim (-1.5dB, 6-8kHz), dobija se čak taj neutral to warm potpis.

DT 900 Pro su u stvari usavršena verzija DT 880, a ne 990 modela. A posebno je dobro što srednji imaju tu neku Sennheiser punoću, toplinu, ne zvuče tanko i hladno, mada i na DT 880 srednji zvuče dobro.
DT 880 zvuk mi se isto svideo, ali je potrebna korekcija visokih, a i dodavanje 3-4-5dB basa, mada zavisi šta se sluša. Odlične slušalice, ali sve manje imaju smisla pored 900 Pro X, mada su jeftinije pa opstaju na tržištu.

https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/brands-a-i/dt-900-pro-x/

dt900x-vs-dt880-ed.png

dt900x-vs-dt1990pro.png

dt900x-vs-hd560s.png

Poslednja izmena:
Gospodo, samo bez vređanja. Ili slede opomene i poeni.

Gospodo, samo bez vređanja. Ili slede opomene i poeni.

Nikakve namere za vredjanje nije ni bilo.
Iskreno sam bio zbunjen i zainteresovan da razumem slucaj gosn. @sale941 kako je moguce na DT880 da cuje izrazen bass kada je pina gain skoro 25dB iznad bilo kog dela basa?
Da ne pricamo nista o cuvenom Beyer 9k vrhu koji je skoro 30dB iznad bilo kog dela basa.

Tehnicki 3dB je duplo jaci zvuk.
Kako je moguce da se bass cuje u dovoljnoj meri u bilo kojoj pesmi ili miksu kada je zvuk jedne stvari 8-10x glasniji nego zvuk druge stvari, ako su u snimku istog ili slicnog intenziteta.

DT880 (pogotovo 600 oma sa adekvatnim izvorom) su odlicne slusalice za specificne stvari.
Trazenje mane u miksu vezane za zenske vokale, gudacke instrumente, zicane instrumente, dobos, cinele itd. itd.
Za slusanje muzike, koja u sebi ima bilo sta izrazeno ipod 300Hz jednostavno je bass u drugom planu.
Moze da se cuje ili nasluti, ali ne u dovoljnoj meri kakav bi trebalo da bude.

Neka budi ubedjen, da prosto ne reprodukuju ,nikakve bass tonove i to je to. I za Dt880 ,si rekao isto a one tek nemaju problem da reprodukuju Bass kao ni X3.

Ne kukam za bass kod vecine otvorenih slusalica jer ga volim da je prepumpan.
Kukam, jer ga u odnosu na ostale frekvencije nema dovoljno. Pogotovo na modelima pocetkom 90-ih i na dalje.
Svi su se tada bacili na diffused field pricu koja je ok za zvucnike, ali su je tumacili 1:1 sa slusalicama i pravili ih u slicnom fazonu sa nekim svoijm spinom, sto danas znamo da je potpuno pogresno.
I dalje ne znamo sta je "neutralno" u slusalicama, koliko god ljudi da se frljaju i razbacuju sa tim izrazom.
Najblize sto smo stigli je JM-1 shtim koji je u sustini diffused field, ali sa nagibom od 10dB.
Glavna poenta je da je nemoguce standardizovati bilo sta kao neutralno jer se svaka usna skoljka i usni kanal razlikuju cak i na istim glavama.
Ako nas ima 8 milijardi, potrebno je 16 milijardi neutralnih shtimova.

Mada, ako kazes da je dobar bass na DT880, to znaci da ne cujes toliko glasno druge frekvencije.
Ozbiljno te pitam, bez ikakvog vredjanja.
Da li imas vise od 60 godina ili neko ostecenje sluha?
Jos jednom da naglasim, stvarno mi nije namera da te vredjam, nego iskreno zelim da razumem posto mi je prosto neverovatno.

Nemam 60 godina imam 30. Sluh imam itekako izrazen cujem npr u skladistu velikom gde radim , cujem razgovore udaljenosti od vise od 50 metara minimum razgovetno.

Radim u Fl studiu znam oko izrade Big Room House stvari pre svega mada ucim, dugo godina sam prestajao pa se vracao na Fl dok nisam kupio na kraju licencu .

Znam oko mixinga, znam i oko masteringa od svega delimicno ali dovoljno ,da nazovem hobijem koji volim. Ljudima na forumu sam korigovao Eq presete prema nekom mom targetu i bili su uvek srecni rezultatima.

Ljudima sam korigovao Trap Beatove isto cesto.

Imam i druge slusalice poput Ultrasone Perfomanse 880, gde je bass vise izrazen a visoki nisu tolko produzeni, imao sam dugo godina i Sony Wh1000 Xm3, Audio Technica Msr7B i njih sam gotivio jako i usled okolnosti ih neko vreme nemam al jednom cu ih verovatno opet nabaviti .

Da ne bude da sam protiv bassa naprotiv, volim kad je bass slojevit kad mozes lako razaznati Layere u Kicku npr .
Takodje imam Fluid C5 monitorce koji su tu kad bas hocu da znam sta se desava u Low end samim tim i bassu.

Za kraj ako ce ti srce, biti na mestu Bass jeste manje izrazen ali ga definitivno ima na Dt880 kao i na Philips Fidelio X3, dovoljno da ostatak tjuninga ima smisla. Na pocetku sam u vise navrata naveo da su Bass Light i to je istina , ali da ne hvataju Low end uopste je Laz i stojim iza toga.

Nisam jedini koji ovo misli. I to je kraj diskusije jer nema smisla prijatan ti dan zelim .

Poslednja izmena:
@Bocko Bockovic
Verovatno je mislio na kvalitet basa, a ne na jačinu.
DT 880 imaju bas koji je detaljan, brz, utegnut, ali je definitivno ''slab'', posebno u odnosu na Harman standarde. U kombinaciji sa ''utopljenim'' prelazom mid/high bass/srednji, velikim stejdžom, dobre su za slušanje muzike, ali uz EQ korekcije treble raspona. Npr. Superlux/klonovi takođe imaju oštre, prenaglašene visoke, ali najveći broj tih slušalica ima u startu jači bas od DT 880, pa će mnogima zvučati bolje, ''na prvu''.

Opet kažem, ne volim tanak, praskav, hladan zvuk, bez trunke topline, ''tela''. Čujem do 18-18.5kHz (prema audiocheck testu), imam i bassy slušalice tamnog, toplog zvuka, razne v-shaped, u-shaped, pa one neutralnije (HD 650, DT 900 Pro X), meni je sve to ok. Ali za preslušavanje u kućnim uslovima biram ove neutralnije (sa ili bez EQ-a), kada sam u pokretu onda ove sa agresivnijim zvukom. A ponekad mi odgovara i klasičan tamniji, bass heavy zvuk sony in-ear.

Uglavnom, mislim da sam sa DT 900 Pro X konačno našao slušalice kakve sam tražio (mislim na sve - zvuk, kvalitet materijala i izrade). Što ne znači da opet neću kupiti neke, ali ovaj put moraju biti primetno drugačije od svih over-ear koje koristim, verovatno FiiO FT1, mada bih više voleo takav tjuning u semi-open verziji.

I to je kraj diskusije jer nema smisla prijatan ti dan zelim .
Ne razumem sta nema smisla, ali ok.
Takodje.
Da si nam ziv i zdrav.
Verovatno je mislio na kvalitet basa, a ne na jačinu.
DT 880 imaju bas koji je detaljan, brz, utegnut, ali je definitivno ''slab'', posebno u odnosu na Harman standarde.
Slazem se sa tobom u potpunosti.
Moze da bude kvalitetan i detaljan do prekosutra, ako ne mozes da ga cujes dovoljno glasno od ostatka frekvencija koja je onda poenta....
Mislim bez EQ-a, plugin-a, korekcije bilo koje prirode.

Pusti Harman. Realno je neuspeli pokusaj da se standardizuje zvuk neutralnih zvucnika u slusalicama. Ne verujem da ce ikada to biti moguce.
Na nekim slusalicama zvuci top, na nekim zvuci uzas. Previse je to varijacija da bi se standardizovalo.
Mada, koliko god dobro ili lose da zvuci realno je V shtim.
Samo na planar, electrostatic, AMT...ultra brzim drajverima bass ne zvuci preterano.
Na IEM mid bass je slab i piskave budu cesto, bez obzira na drajver.
verovatno FiiO FT1
I ja se oblizujem oko njih za 11.11.
Aful Explorer sigurno, za Fiio jos nisam prelomio.

Kakve su te fiio u odnosu na denon 5200/7200? Jesu isto neka varijanta biocel drivera?

Pitanje. Čemu štim ako se pod "obavezno" koriste ekv?
FT5 default zvuk nije nešto ali ekv na harman krivu meni fantazija!
Šta propuštam?
Za otvorene slusalice da. Shtim je nebitan. Bitan je samo kvalitet konstrukcije i drajvera.
Ustvari najbitnija stvar je koliko su udobne posto pre nego sto pocnu da sviraju bilo sta, prvo ces da ih stavis na glavu ;)

To sve stoji dok ne dodjes u situaciju da u programu nemas EQ (npr. YT) i da isto sistem ne podrzava EQ......npr. iOs/iPadOs.
Onda ti treba neki dac/amp koji ima mogucnost EQ-a u okviru sebe. Npr. Qudelix-5K za bt varijantu.
Moze isto problem da bude da odredjene frekvencije moraju mnogo da se pojacaju i onda moras gain da smanjis, sto je skroz ok kada su slusalice kojima ne treba mnogo snage.
Ali sta npr. u slucaju kada hoces da uradis Harman EQ na Foxtex T20/50RP mk2/3? Onda ti treba neko jako jako lepo pojacalo.

Zatvorene slusalice, druga prica.
Zatvoren prostor se mnogo bolje kontrolise nego otvoren.
Mozes da postignes maltene sta hoces. Npr. Dan Clark Aeon Closed X i Aeon Open X.
Na obe su hteli isti shtim (Harman). Mogli su da mu pridju jako blizu samo na zatvorenim.

Problem kod zatvorenih je sto je stejdz slabiji, vakum u usima, cujes glasno svoje disanje i sto se greju i usi i lobanja.
Generalno manje prijatno iskustvo.

Drugi modeli imaju ok recenzije. Verovatno je solidna za jeftinka od 26usd.

Pogledaj ovu recenziju, poprilično je sveobuhvatna. Klinac mi je drpio SOUNDPEATS Air3 Pro, pa uvek prvo pogledam scarbir.

Trenutno je Capsule 3 Pro+ jeftinije nego što je on kupio.

Ja sam ih naručio juče, imam jako visoka očekivanja. Do sad su hibridni drajver u bubicama umeli da slože kako treba uglavnom u veoma skupim slušalicama, ali evo ga dobar izuzetak. Baš ih je nahvalio.

Deluje dobar saveznik i ovim audofilima iznad kad su van kuće.

Niko ne spominje Sony WF-C500. Na Ali-u su sad oko 5000din i mislim da su odlična kupovina. Ja sam ih uzeo prošle godine i rade za sve pare.

Ja sam nakon malo, cesljanja neta i vise razmisljanja odlucio da nabavim neke BT over Ear sluske . Odlucio sam se za Anker Soudcore Q45.

Jedan Binaural test mi je prelomio stvari,bas dobar YT klip a kad sam video da su boosted, u vecini spektruma , dakle da bi trebalo da su vise Fun sounding, a cena mi se uklapala u budzet tj skuplje od Edifier a povoljnije od Sony Xm serije.

Trebalo bi da stignu u ponedeljak sledece nedelje, a mozda cak i petak ovaj pa cu izneti utiske.

Ove sto imam Edifier Wh8200Nb plus su poprilicno ok cak i dobre za svoju cenu tad kad sam ih platio, ali su za moj ukus suvise Non Offensive sa tjuningom, dakle solidno balansirane ali za mene nekako na ivici da postanu Dosadne 60% vremena uz to su i Retko Tihe u odnosu na maltene sve druge sluske koje sam imo unazad godina bas niska osetljivost, fali malo za nijansu glasnoce za deo pesama.

Ni sa tehnikalijama nisu ko Recimo vise godina dok sam imo Sony Wh000 Xm3.

Sony i sa i bez Eq su bukvalno, druga klasa za Edifier u gotovo svemu izuzev ciste neutralnosti .

A Hifiman Deva Pro (oko 200e na KP), pa da im napraviš neki ''fun'' EQ preset?

One su otvorene i nisu za portable varijantu samim tim. Inace super predlog .

Svakako vaze za odlicne tu nema sta ja sam i skrenuo paznju skoro na njih (Devu) kad je neko gledao sluske u tom rangu cene. Sto se Eq tice ja imam godinama vec jedan koji uglavnom koristim kad slusam nesto direktno na fonovima bez Dac-a sto je retko jer za portable je tu Shanling Up4 , (posto gotovo svi proizvodjaci fonova po defaultu manje ili vise mute zvuk cak i kad su svi processing off, al to je neka druga prica.

Anker ce me izaci 120e na KP poredjenja radi sto je jedna od nizih cena za njih.

Poslednja izmena:

Ne znam kako zvuce te Am7 ali dizajn i izgled je Prelep meni bar, bas ima unikatan stil.

Znajući illidana u prvom trenutku sam pomislio da koštaju ~30k CAD. 😄

Od "butik" varijante Sierra Auribus su zanimljive sto se tice zvuka, dok se ne vidi cena o_O
12$ x 2 drajveri, mozda 150$ u stampi, 50-70$ ostali delovi + 650$ rnd i ruke 🤘

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno