Šta je novo?

Hardver Nadogradnja procesora?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

kizofarm

Cenjen
Učlanjen(a)
26.03.2013
Poena
152
Dragi forumaši,
redovno pratim forum, a sada mi treba savet.

Imam sledeću konfiguraciju:
-X470 AORUS ULTRA GAMING-CF
-AMD Ryzen 7 2700X
-NVIDIA GeForce RTX 3070
-Samsung SSD 970 EVO Plus 1TB
-G.Skill F4-3200C14-8GFX 32GB
-napajanje Antec 650W.

Na poslu sam dobio računar sa:
-i5-12400
-16BG RAM
-Grafička Intel UHD 730
-NVMe Kingston SA20000M81000G.

Računar koristim prvenstveno za rad u office-u i za obradu podataka, pa je uvek otvoreno vise programa, i prelazi se iz prozora u prozor. Pored toga, igram i Fortnite sa prijateljima.

Računar na poslu mi radi brže, učitavanje firefox stranica ili različitih programa. Jednostavno je responzivniji, brže reaguje, multitasking je brži.
Čitao sam da brzina odziva računara zavisi najviše od procesora.

Da li ima svrhe nadograđivati samo procesor u mojoj konfiguraciji, i koji?
Ili jednostavno skupljati pare pa sledeće godine menjati kompletnu konfiguraciju?

Hvala unapred na savetima i predlozima.

Hvala na predlozima.
Može li na moju plocu i napajanje i neki jači prcesor (5900x) i da li se to isplati? Novac nije problem.
Moze, da li se isplati jedino ti znas, ryzen 7 5700x bi ti ubrzao ono o cemu si pisao, po mom licnom misljenju ti 5900x nije prekopotreban, pogotovo zato sto se ne bavis teskim procesorskim zadacima.

Napajanje je dovoljno za 5900x + 3070 .. samo nisam video NVME na tvojoj konfiguraciji ...
Samsung SSD M.2 1TB 970 EVO PLUS loše sam kopirao u prvom postu.
Radim analizu podataka, koristim SPSS i R, ima i tu zahtevnih kalkulacija. Ne radi ni 2700x loše, ali me nervira da sam uložio dosta u kućni računar (grafika, memorija, nvme) a da na poslu računar sa integrisanom grafikom radi brže. Nisam testirao brzine kod zahtevnih analiza. Uložio bih i u 5900x ako ima smisla bez menjanja ostalih komponenti. Procesori 5xxx serije se sada mogu naći dosta povoljnije.

Poslednja izmena:
Dovoljno je da jedna karika u lancu nije max u funkciji i sve pada u vodu...
U principu za posao koji radis i igrice koje igras 5900x je overkill za sledecih 3-4 godine.
Ukoliko ipak hoces nesto drugo (novi AMD ili INTEL ) to podrazumeva zamenu bukvalno svega .. CPU, ploca, memorija, napajanje..
Sto rece kolega odluka je na tebi 😎

Ja mislim da ti windows loš, možda da ga reinstaliraš? Jer ja imam dosta lošiju konfiguraciju od tebe a kad radim imam 30-50 tabova u Chromu i sve radi fluidno i u sekundi, moj cpu je r5 1600, 16gb rama, rx570 tera to u 4k

Možda nisam dovoljno jasno napisao, ne radi meni Win sporo, već na poslu slabija konfiguracija brže reaguje na sve zadatke, pa sam misio da li bi samo zamenom procesora dobio unapređenje.
Hvala na svim savetima, odlučio sam se da probam 5700x. Neću verovatno primertiti razliku u odnosu na 5900x, a TDP mu je manji i manje se greje pošto imam vazdušno hlađenje.
Pa u sledećoj varijanti menjati kompletnu konfiguraciju, nadam se što kasnije.

Ne bi trebao da je 2700x osetno lošiji od 12400 u tim aplikacijam, tako moguće da je Windows.
Proveri brzinu tog diska, uradi optimizaciju, možeš sa Samsung aplikacijom, i da li je prepunjen.

Ne bi trebao da je 2700x osetno lošiji od 12400 u tim aplikacijam, tako moguće da je Windows.
Proveri brzinu tog diska, uradi optimizaciju, možeš sa Samsung aplikacijom, i da li je prepunjen.
Disk radi po specofikacijama, koristim Samsunng aplikaciju. Windows na poslu je nov, a kući bar godinu dana ga koristim i ima više aplikacija instaliranih. To može da bude jedan od razloga.

Ako ćeš već da kupuješ nov CPU i da radiš nov windows, ja bih svakako uradio svežu instalaciju da vidim razliku. Windows je najbrži kad je nov i prazan bez dodatnih programa u pozadini
Disk radi po specofikacijama, koristim Samsunng aplikaciju. Windows na poslu je nov, a kući bar godinu dana ga koristim i ima više aplikacija instaliranih. To može da bude jedan od razloga.

Nazad
Vrh Dno