Šta je novo?

Hardver Nadogradnja PC

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Tihoj

Cenjen
Učlanjen(a)
07.06.2013
Poena
154
Pozdrav forumasi.

Imam sledecu konfiguraciju:
Windows 11 Pro 64-bit
AMD Ryzen 3 2200G 45 °C Raven Ridge 14nm Technology
16,0GB Dual-Channel DDR4 @ 1197MHz (17-17-17-39)
BIOSTAR Group B350ET2 (AM4) 47 °C
4096MB ATI Radeon RX 570 Series (Unknown) 39 °C
953GB GeIL Z3_1TB (SATA (SSD)) 30 °C

Zelim da je nadogradim jer posteno "stuca" kada se pokrene neka novija igra ili Path of Exile npr.
Mislim da bi trebao da zamenim plocu, procesor i trenutni SSD sa nekim NVMe diskom. Za grafiku ne znam da li ce mi budzet dozvoliti...
Posto odavno ne pratim intenzivno novosti iz IT sektora, molim za preporuku.
Takodje potrebna mi je preporuka gde mogu da izvrsim nadogradnju (prevashodno bi mi odgovarao Nis, posto sam iz Prokuplja).
Da ne bi reklamirali nekog (ne znam da li je to dozvoljeno) mozete mi odgovoriti i privatnom porukom.

Mislim da bi trebao da zamenim plocu, procesor i trenutni SSD sa nekim NVMe diskom. Za grafiku ne znam da li ce mi budzet dozvoliti...

Ja bih odradio ovako. Zamenio bih trenutni procesor za Ryzen 5 5600. Ubacio neki NVME od 500 GB sa adapterom, i instalirao win 10. Ne bih menjao matičnu, makar dok AM 5 ne sazri.

Koliki ti je konkretno budžet? Mogao bi nešto ovako:
  • procesor Ryzen 5 5600 - 18.400 (ili Ryzen 5 5500 za 12.700)
  • matična ostane ista, samo uradiš novi bios fleš pre instalacije novog procesora
  • memorija 2x Kingston KVR32N22S8/8 (ukupno 16GB 3200 MHz) - 5.400

nema integrisan GPU a to je potreban uslov, koliko sam razumeo situaciju

Mislim da mu ne treba. 5600 sam preporučio jer sam do sada kupio tri preko Kine za 110€ .Svaki mi je prošao bez carine, što ne znači da u buduće neće. Kingspec ima o.k. NVME od 500 GB sa adaperom za oko 30€ . Ne znam koji imaju kontroler, samo sam im merio brzinu. Mada mislim da ništa od ovoga ne može da pomogne @Tihoj jer stalno zaboravljam da nisu svi na ovom forumu vični sklapanju računara i avanturizmu. Ove komponente što joj trebaju je najbolje da kupi u nekoj manjoj radnjici, gde neće da joj naplate ugradnju.

Koliki ti je konkretno budžet? Mogao bi nešto ovako:
  • procesor Ryzen 5 5600 - 18.400 (ili Ryzen 5 5500 za 12.700)
  • matična ostane ista, samo uradiš novi bios fleš pre instalacije novog procesora
  • memorija 2x Kingston KVR32N22S8/8 (ukupno 16GB 3200 MHz) - 5.400

5500 je dovoljan za igre koje igra. Ne treba da menja ram.

Mislim da mu ne treba
u pravu si. prevideh grafičku na spisku komponenti (naopako napisano) a videh da procesor ima GPU (G na kraju oznake)

uglavnom, najbolje da sačekamo predviđeni budžet. za sada su dobri predlozi 👍

Koliko vidim, OP ima APU i reče da neće moći da uzme grafiku skoro, tako da će verovatno opet morati APU...što ostavlja 5600G.
Ploču ne mora da menja ako može da ubaci 5000 seriju, posle apdejta BIOSa. Neka proveri na Support stranici ploče...
SSD isto ne mora da menja, ne dobija ništa realno...SATA SSD će jednako brzo da pokreće sistem i igre.
Ako sam dobro shvatio, RAM radi na 2400 MHz i to je nešto što bih promenio...

EDIT: i ja posle videh da ima grafičku...
Ploča podržava 5000 seriju, neće biti problem.

Hvala na savetima, usmerili ste me u kom pravcu da gledam. Plocu zelim da promenim ne samo zbog NVMe (mada verujem ako kazete da necu osetiti neku razliku) vec zato sto me je namucila, tj njen BIOS. Kao podrzava Secure TPM medjutim cim probam da prebacim na GTP pada sistem... Ne znam sta je u pitanju... I nisam znao da mi je i RAM slab... Sto se tice budzeta, ne znam koliko bi se racunao procesor, ram i ploca prilikom zamene. A mislim da mogu da ubedim zenu da moram da se isprsim za oko 30K...:)

Mislim da mu ne treba. 5600 sam preporučio jer sam do sada kupio tri preko Kine za 110€ .Svaki mi je prošao bez carine.
Isto, stigao mi je pre par dana, takođe bez ikakvih dodatnih troškova.

Hvala na savetima, usmerili ste me u kom pravcu da gledam. Plocu zelim da promenim ne samo zbog NVMe (mada verujem ako kazete da necu osetiti neku razliku) vec zato sto me je namucila, tj njen BIOS. Kao podrzava Secure TPM medjutim cim probam da prebacim na GTP pada sistem... Ne znam sta je u pitanju... I nisam znao da mi je i RAM slab... Sto se tice budzeta, ne znam koliko bi se racunao procesor, ram i ploca prilikom zamene. A mislim da mogu da ubedim zenu da moram da se isprsim za oko 30K...:)
Pogrešno ti je instaliran Windows, nije do ploče. Instaliran ti je MBR umesto GPT. Može da se uradi konverzija, ali uradi backup prvo da ne dođe do nekog problema. Ili čista instalacija tako što u Rufusu namestiš GPT, i u BIOS UEFI-GPT kako se već zove na tvojoj ploči. TPM isto prvo upali, jer u retkim slučajevima kad nakon instalacije upališ, Windows neće da se digne. I upališ Secure Boot, proveri posle u system information da li piše ON.

Convert BIOS / MBR to UEFI / GPT without reformatting

Poslednja izmena:
Pogrešno ti je instaliran Windows, nije do ploče. Instaliran ti je MBR umesto GPT. Može da se uradi konverzija, ali uradi backup prvo da ne dođe do nekog problema. Ili čista instalacija tako što u Rufusu namestiš GPT, i u BIOS UEFI-GPT kako se već zove na tvojoj ploči. TPM isto prvo upali, jer u retkim slučajevima kad nakon instalacije upališ, Windows neće da se digne. I upališ Secure Boot, proveri posle u system information da li piše ON.

Convert BIOS / MBR to UEFI / GPT without reformatting
Ma nije ...:) Probao sam najmanje 10-tak puta. Kad u BIOS-u namestem GTP i TPM, zablokira ploca. Mozda zato sto procesor ne podrzava TPM. Znaci, formatizujem SDD, i jednostavno pri podizanju BIOS-a blokira. Nekoliko puta sam morao na samoj ploci da radim hard reset (ili kako se vec zove). Naravno, probao sam da pratim i MS uputstva za konverzaciju ali uopste nece...

Evo kako izglada moj BIOS (deo). E sad sam zaboravio, da li me TPM ili Secure zeza... Uglavnom kada sam pokusavao da prebacim na GTP samo je padalo...

Prilozi

• IMG_20230306_135307421.jpg
    IMG_20230306_135307421.jpg
    392.1 KB · Pregleda: 14
  • IMG_20230306_135439848.jpg
    IMG_20230306_135439848.jpg
    317.6 KB · Pregleda: 13
  • IMG_20230306_135451362.jpg
    IMG_20230306_135451362.jpg
    250 KB · Pregleda: 12
  • Untitled.png
    Untitled.png
    40.4 KB · Pregleda: 14
Ugasi TPM i secure boot kad hoćeš da konvertuješ. I ugasi secure boot ako instaliraš čisto. Takođe u TPM opcijama ugasi SHA1.
UEFI je bio bagovit i nije radio svuda kako treba pre desetak godina, sad bi trebalo da radi svuda. Tako 99% nije do ploče nego do nečega što radiš.

Nazad
Vrh Dno