Šta je novo?

Nabavljanje robe

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Imam za cilj za koju godinu započeti business otvaranjem hardware store-a koji će biti orijentisan ka profi korisnicima, ali isto tako i amaterski, gdje bi ljubaznost, znanje i kvalitet trebali biti stubovi.

A pošto sam ja čovjek koji voli to sve fino isplanirati, da bi što bolje i realnije sagledao ono što ću sresti a puu ka tome, onda mi trebaju i neke informacije, koje ovdje ja mislim mogu dobiti ukoliko kao i uvijek sa mnom želite podijeliti informacije.

To planiram uraditi na nivou BiH, tako da se vi nemate šta bojati da ću vam biti konkurencija. :d

1.Ono što me interesuje jeste kako se nabavlja roba naveliko kod vas. Je li to direktno iz tvornice (koliko ja znam večina u Taiwanu) ili iz nekog posrednika ili čak nekog 3. posrednika?

2. Da li je deklarisana marža za IT ili ne? Pošto svi imaju različite cijene nešto bi me čudilo kada bi odgovor bio pozitivan.

3. Da li smtrate da li je bolje započeti business bolje sa manjim dugoročnim kreditom (ca. 10000€), ali sa jednim vlasnikom ili sa više casha, ali sa više vlasnika?

Eto to započetak, hvala unaprijed.

1. Druga,treca ruka, a ako si narocito sposoban mozes da budes i prva ruka.
2. Deklarisana marza? Ne, ako mislimo na isto a verovatno mislimo.
3. UVEK UVEK I UVEK kredit i samo jedan vlasnik.

||NeX|| je napisao(la):
Imam za cilj za koju godinu započeti business otvaranjem hardware store-a koji će biti orijentisan ka profi korisnicima, ali isto tako i amaterski, gdje bi ljubaznost, znanje i kvalitet trebali biti stubovi.

I ja sam za to,mrzim firme koje se prema kupcu ophode kao prema stoci(a posle se cude sto ih niko ne ferma ni 5%)

2. Da li je deklarisana marža za IT ili ne? Pošto svi imaju različite cijene nešto bi me čudilo kada bi odgovor bio pozitivan.

Nije,bar nije u SiCG.I sam si rekao razlog

3. Da li smtrate da li je bolje započeti business bolje sa manjim dugoročnim kreditom (ca. 10000€), ali sa jednim vlasnikom ili sa više casha, ali sa više vlasnika?
Sto se tice biznisa.Firmu registruj kao D.O.O (drustvo sa ogranicenom odgovornoscu).To znaci da si za "neuspehe"(dugove i sl.)preduzeca odgovornost prebacio na imovinu preduzeca,tj.ti sa svojoj(licnom) imovinom neodgovaras za poslovanje preduzeca.Doduse to je za nedaj boze a i neke odgovornosti da skines sa samog sebe.U SiCG ti je za osnivanje DOO firme potrebno u startu 5000 eur(a za akcionarsko drustvo 10000 eur).
DOO firma treba da ima vlasnika/e,upravni odbor,nadzorni odbor.Upravni odbor cini upravljacki tim preduzeca,nadzorni odbor nadzire legalnost poslovanja.Mislim da to sve moze biti jedna osoba.Ovde skoro svi imaju ili DOO ili AD firme.
Mozda ti je i bolje da otvoris A.D.(akcionarsko drustvo).Ona su po defaultu laksa za prikupljanje dodatnog kapitala.Ulog mora biti 10000 eur.Pored upravnog i nadzornog odbora,ovde mora da postoji i menadzer koji direktno odgovara vlasnicima za poslvanje preduzeca,ali je direktno odgovoran i pred zakonom za poslovanje preduzeca.Dakle razume se da po zdravom razumu direktor posluje po nalozima vlasnika,ali ako firma radi nelegalno prvo direktor ide u tvorza a vlasnik tek ako se dokaze njegova odgovornost(secas se MK Commerce iz Novog Sada,kada su posto je to AD corkirali direktora,a vlasnik Kostic,je bio miran-pravno-duduse smugnuo je preko za svaki slucaj,ali kada se vratio u zemlju nije odgovarao krivicno).Naravno ti bi bio 99% vlasnik,a 1% akcija das na berzu.
Postoji velika vrovatnoca ako likvidno poslujes da ti se cena akcija tvoje firme na verzi poveca(I obratno).
Mozda ce ti ovo delovati kao smesan predlog ali veruj mi nije.Mnogi su tako poceli.

Doduse u EU DOO firme jako tesko dobijaju kredite,jer je lako da kredit nevracas (recimo) i pomocu te klauzole da ti neodgovaras licno za dugove preduzeca nego samo preduzece svojom imovinom(koje se tretira kao pravno lice),mozes lako da se izvuces.Doduse u tim slucajevima ako se otkrije namera vlasnika lako moze da ode u tvorza.

Eto to su ti neki moji predlozi.
Ovde ima par ljudi koji imaju firme (Simpson,Calibra 4WD) pa mogu da ti pomognu konkretnim savetima.

Poslednja izmena:
Ok Stefan1, hvala ti velika.

Reci mi da li tih 5000€ što investiram za osnivanje smijem kasnije trošiti za nabavku ili je to "zaključano"?
Te da li je potrebno sada imati neku završenu školu da bi uopšte mogao biti vlasnik firme, kao što je to sa trgovačkim radnjama, gdje mora vlasnik barem srednju trgvačku?

I da, šta mislite koliko bi novčano trebala iznositi prva kvalitetna nabavka da pokrije gradić od 30 000 stanovnika, gdje već postoji konkurencija (trgovački orijentisana, a ne informatički, što mi zadaje velike poteškoće)? Da li bi 5000€ moglo pokriti to? Jer onda ide marketing, reklama, opremanje prodajnog objekta i tako to.

Da bi bio prva ruka, potreban ti je ogroman kes gde je tvojih 10000e sitna lova (otprilike toliko ti treba samo da bi otvorio i opremio firmu sa najosnovnijim potrepstinama).
Ja radim u firmi koja postoji vec 13 godina i opet nismo prva ruka nigde, jednostavno - za obrt koji imamo bilo bi samoubistvo uvoziti vece kolicine robe koju ne mozes da obrnes.
To ti je prvi problem na koji ces naici jer si i sam rekao da konkurencija vec postoji.

Na prvi pogled, mozes sve lepo da isplaniras i da se organizujes ali znas i sam da Marfi ne spava.
Kad imas firmu onda imas i nekih milion neplaniranih troskova ;)

Mozda bi bilo najbolje da za te pare otvoris neki skockan maloprodajni objekat koji bi imao dosta raznovrsne robe sa (u startu) niskim cenama, a da posle kad malo ispeces zanat vidis i za varijantu uvoza od nasih kosookih prijatelja :D

I na kraju prijateljski savet - marze su toliko smesne na kompjuterskoj robi da je bolje da otvoris pekaru - veruj mi ;)

Nadam se da sam ti pomogao .... ili ne ?

||NeX|| je napisao(la):
A šta i kakav trebam biti da bio prva ruka?
Podrazumjeva li se, ako si prva, da ti je roba jeftinija ili su to minimalne razlike?

Naravno da je jeftinija i to znatno, samo moras da si prilicno finansijski potkovan da bi bio prva ruka. Za sve ostalo, bolje otvaraj pekaru sto rece neko dole.
Sto se tice onih 5000 eura, da, mozes da ih potrosis za potrebe firme, nabavku materijala, namestaja ili slicno.
Moja preporuka ti je da napravis agenciju, to ja imam, i uz miminalne troskove krenes u neki posao, a onda ako krene posao pocnes i ti da se siris.
Ono na sta MORAS da obratis paznju je porez, koji na platu od recimo 24 000 dinara ispada oko 15 000 mesecno (sa uracunatim dohotkom naravno). To je pod uslovom da si pausalac.
Ako nisi, onda nek ti je Bog u pomoci.

5.Pa srga, gledaj. Ako na komplet konfiguraciji od nekih 800€ ja mogu zaraditi 50€, to je super. Na svakoj komponenti 5€. Možda nekima nije neka zarada, ali kod takvih poslova i jeste najvažnije preglednost i planiranje. A u čaršiji gdje ja to kontam otvoriti ima već ako me računica ne vara 12 pekara. A još koja se pravi. Tako da za benzinsku nemam para.

6.Ono što me još interesuje jeste, da li se može ugovor sklopiti sa svim proizvođačima, tako da asortiman bude kompletan. A ne da smijem imati Asusovce ploče, a ne Abitove i tako to. Te interesuje me uslovljavaju li te 2. i 3. ruke da moraš kupiti neki minimalni broj nekih dijelova ili možeš i po jedan ako ti samo jedan treba?

7.Da li je isplatnije napraviti svoj objekat ili bolje pod zakup?

8.Da li zvuči pametno i da li je potrebno pored prodajnog i servis sektora uvesti i uslužni dio, gdje bi radili ljudi koji bi riješavali softwareske probleme i to. Te da li taj hardwareski servis uopšte se isplati? Jer stručnjaku dati plaću od 600-800€ da popravlja te kvarove ne zvuči isplativo, ako možep za novo zamjeniti. Ako je takvih 10 slučajeva (recimo hdd) mjesečno u extremnom slučaju to je nekih 800€ opet.

6. Pa u principu moze, ali zavisi gde si, u kom mestu, i gde oni tu vide interes. Sumnjam da ako zivis u nekom malom mestu mozes dobiti zastupnistvo za Abita, ili Asusa. Naravno, to ne moze da te spreci da prodajes njihovu robu ali po nesto visim cenama.

7. Svoj objekat UVEK. Pod zakup je jako zaguljena stvar, jer ako recimo to placas 400eura mesecno, pa pomnozis sa 12, to ispadne oko 5000e. za 3 godine mozes isplatiti prilicno dobar prostor koji sam "napravis - kupis". Lokali u Yu Biznis Centru su oko 15 000e 20 kvadrata, a to je jedna od najskupljih lokacija. Napravi sam svoju racunicu.

8. To nije losa ideja, ali onda ne rekrutujes strucnjake sa diplmom, nego studente elektrotehnickog faksa!!!! i placas ih mnogo manje a mnogo su efikasniji jer su samoouki i tome 100%

Nije sve u najnižoj ceni, već u najvećoj zaradi koju možeš da postigneš sa raspoloživim kapitalom i znanjem. Biti 'prva ruka' ne znači automatski najveću zaradu. Za prvu ruku treba da imaš izgradjenu veliku mrežu dilera koji su potpisali sa tobom ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, fancy poslovnu zgradu, istoriju firme i par stotina hiljada evra za ulaganje u obrt po programu koji hoćeš da preuzmeš. Kad to pokažeš strancima tek onda se zainteresuju.

Prva ruka radi sa malom razlikom u ceni (uvozi i prodaje naveliko dilerima koji prave znatno veću razliku u ceni!) ali zato radi sa velikim količinama pa mu treba i velika lova za obrt. Zabluda je da kad neko bude prva ruka, dobija najniže cene i onda prodaje krajnjim kupcima i napravi veliku razliku od 20-30%! To su dva različita posla za koje ti treba dve odvojene ekipe ljudi - kao da praviš dve odvojene firme, različito organizovane. Bolje se odluči za jednu, lakše ćeš upravljati...

Rezime: dobijati najnižu cenu ne znači ništa ako moraš da rasprodaješ po par posto višoj da bi se tolike robe dovoljno brzo rešio. Profit se pravi od razlike a ne od najniže ulazne cene. A to nije uvek na početku lanca nego obično pri kraju - tamo gde se plasiraju i razne usluge.

Sada ce neko da me sahrani, ali po mom iskustvu, treuntno sa stanovista "malog coveka" za koga je 10.000€ velika para, definitivno najvise isplati otvaranje porodicne firme. Dakle, svi iz porodice rade i nema troskova osim za eventualno rentiranje stana i auta. (oglasavanje i ostalo se ovde ne racuna). Dakle, sve pare ostaju u porodici.
E sada, za ovo je pored svih okolnosti potrebno imati zaista civilizovanu i sloznu familiju, a to danas nije bas jednostavno.

Ja znam par ljudi koji imaju family business i ne da se ubijaju od para, nego se i ne boje da ce neko da ih ispali, ukrade ideje i sl.

to je drustvo lica,posao sa vecim poslovnim rizikom od drustva kapitala.

idi na doo moj ti je predlog.
Napravi neku studiju isplativosti firme,ili iznajmi neku agenciju da ti to napravi.Moras da vidis kada ces poceti da zaradjujes.

Po meni je bolje uloziti 30000 eur u prodjaju automobila,makar radio jedan po jedan auto.
Zarada na autu ti je 10-15% sto znaci 700 eur za neku recimo Golf 4 ciste zarade.Platis nekog ko ti dovodi kola i to sve uracunas u troskove poslovanja.
Neznam kako je u RS ali su u Srbiji od skoro uveli meru da nemozes da uvozis vozila preko 3good starosti.U sustini posla ima i sada ali samo za najskuplje autoomibli vise srednje i visoke klase(BMW 5,7,Mercedes S,E,C klase...)dakle oni koji su pre 3.god poceli da se proizvode s'obzirom da je na njima kada ih uzmes polovne uodnosu na novr velika usteda(30000 eur minimum).A na njima mozes da zaradis i 5000 eur,sto je za takvu vrstu posla enormno dobra zarada.
A racunaj da se ti automobili ako su legalni(sva dokumenta cista) i ako si dobar prodavac,poznajes marketing,mogu jako brzo da se prodaju

Poslednja izmena:
Sa autima se radi prevelik kriminal trenutno. A i da se t ubacim treba mi dosta više love, a i neke čudne firme, što jednostavno ne želim da radim.

Kompjuteri su kao auta, uvijek trebaju ljudima.

6. Ne kontam biti zastupnik, nego sam ou mogučnosti nabavljanja robe. Da li me recimo WD uslovljava ako od njih kupujem robu da ne smijem kupovati od Maxtora i sl.?

7. Misliš da je 20m2 dovoljno za ovakvo nešto? MOžda za početak, ali i to mi zvuči čudno.

Ko ima 30k evra, treba da bezi iz zemlje :)

Poslednja izmena:
Nex apsolutno si upravu.
"prednost"(nazovi prednost) kada zivis u ovim balkanskim kvazi drzavama je bas ta da veoma lako mozes da budes svoj gazda,a ako imas znanje(i malo srece) mozes da zivis mnooogo bolje od prosecnog Nemca ili naseg gastarbajtera koji radi "za nekog".

Stefan1 je napisao(la):
Nex apsolutno si upravu.
"prednost"(nazovi prednost) kada zivis u ovim balkanskim kvazi drzavama je bas ta da veoma lako mozes da budes svoj gazda,a ako imas znanje(i malo srece) mozes da zivis mnooogo bolje od prosecnog Nemca ili naseg gastarbajtera koji radi "za nekog".

Jest, sad je samo pitanje da li ti za taj zivot treba diploma. Jer ako ti taj poduzetnicki akt jednog dana propane (ne dao Bog), sta onda? Niti svoj gazda, a raditi nemozes nista na sta si navikao, jer nemas diplome.

Ja studiram samo radi tog egzistencijalog cina, a ne radi znanja, jer se samo ****** ponavlja. Pogotov shit kao matematika i fizika.

ZorMi je napisao(la):
Nije sve u najnižoj ceni, već u najvećoj zaradi koju možeš da postigneš sa raspoloživim kapitalom i znanjem. Biti 'prva ruka' ne znači automatski najveću zaradu. Za prvu ruku treba da imaš izgradjenu veliku mrežu dilera koji su potpisali sa tobom ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, fancy poslovnu zgradu, istoriju firme i par stotina hiljada evra za ulaganje u obrt po programu koji hoćeš da preuzmeš. Kad to pokažeš strancima tek onda se zainteresuju.

Prva ruka radi sa malom razlikom u ceni (uvozi i prodaje naveliko dilerima koji prave znatno veću razliku u ceni!) ali zato radi sa velikim količinama pa mu treba i velika lova za obrt. Zabluda je da kad neko bude prva ruka, dobija najniže cene i onda prodaje krajnjim kupcima i napravi veliku razliku od 20-30%! To su dva različita posla za koje ti treba dve odvojene ekipe ljudi - kao da praviš dve odvojene firme, različito organizovane. Bolje se odluči za jednu, lakše ćeš upravljati...

Rezime: dobijati najnižu cenu ne znači ništa ako moraš da rasprodaješ po par posto višoj da bi se tolike robe dovoljno brzo rešio. Profit se pravi od razlike a ne od najniže ulazne cene. A to nije uvek na početku lanca nego obično pri kraju - tamo gde se plasiraju i razne usluge.

Kako ja to sada vidim, nakon malog istraživanja jeste, da možeš sa lahkoćom biti 3. ruka. Naravno da ti onda prodaješ krajnjem kupcu i možeš bez problema da budeš najjeftiniij u regiji, a stranac ti ne traži neke velike pare. Samo da mu redovno donosiš neku sumu ca. 10 000eura mj.

Ako je recimo Nec3500 u konkurencie 75eura,
ja ga mogu nabaviti za 63eura, pa prodavati za 68.
Što je skuplji proizvod što je veča razlika.

Mislim da ja najvažnije znati ocjeniti zasičenost tržišta, da ne naručiš 100 dvd-rw, a prodati ćeš takvih samo 30, a ovi ostali će skupljati prašinu dok im opada vrijednost. Ili je nemoguće takvo nešto kontrlirati?

Koliko sam primetio kod nas to radi tako da imas po jedan ili dva - tri primerka robe u lokalu a saradjujes sa najblizim vecim dobavljacem tako da brzo mozes doneti robu ukoliko je kupcu hitno (retko kome je problem da se vrati sutra ukoliko ispucas to sto imas u radnji) - apsolutno bez rizika.

Mislim da sa tim novcem koji ti mozes uloziti nije nikakav problem da se otvori radnja ali moras da zaboravis na zastupnistvo i te prva - druga ruka ideje. To povlaci daleko vece ulaganje i zahteva vise ljudi, a i zastupnik mozes biti samo ako vec dominiras (velikim) trzistem.

Moj savet ti je da pokrenes malu radnjicu a prosirices se kada upoznas trziste. Dakle nadji najblizeg velikog dobavljaca, ugovori dilerske cene, napravi cenovnik i posveti se marketingu. Pobrini se da imas najbolju lokaciju i lokal u okolini, to ce ti prodati vise robe nego nize cene.

shtaps ti je sve lepo objasnio, medjutim, mislim da ce NeX-u najveci problem i biti najblizi dobavljac jer je pomenuo varosicu od 30k stanovnika. Velika prednost je dobra lokacija u svakom smislu, sto za setace koji moraju zastati ispred usminkanog izloga, sto za vozace za koje moras obezbediti 2-3 parking mesta.

E bre, Nex, pa ti sve ko mali Perica: te kako ovo, te kako ono...Ajde ovako:
1) Ti u Dojčlandu, radnju otvaraš u Bosni, a savete tražiš u Srbiji! Tri zemlje, tri tržišta, tri sveta!
2) Praviš planove do sitnica, razmišljaš o prvoj ruci u istoj rečenici sa kapitalom od 10 000 eura i mestom od 30 000 stanovnika; bil ortake - nebil ortake; a ovde ko pogodi kolki će sutra u podne kurs biti osramotiće Nostradamusa! Legneš da spavaš pa sutra ko živ, ko mrtav.
Još si tako zbunjen napržio i ljude pa i oni krenuli u diskusije.
Da se razumemo, sve ovo u najboljoj nameri, naravno: ti lepo, kad budeš malo sa sobom razbistrio odeš tamo gde hoćeš da otvaraš radnju; pa obiđeš opštinu, nekog advokata i nekog knjigovođu da vidiš šta može i koliko to košta; onda pročitaš lokalne oglase i obiđeš buduću konkurenciju da vidiš šta i kako ide; tek onda kontaktiraš eventualne dobavljače i pregovaraš oko uslova.
E kada to uradiš i kalkulaciju staviš na papir - znaćeš gde si.
Ovako će i Gejts da se javi da nam svima pomogne, kako je krenulo.

P.S. E da, brate: najbolje ti je ono "...za koju godinu..." Da smo mi živi i zdravi!
Sedi sad di si, a za koju godinu, ko zna, kupi i ti parče Bg Blue-a!

Poslednja izmena:
Mene interesuje koliko bi čovek trebao (morao) da plati nekog da bude serviser u jednoj ovakvoj firmi. Interesuje me područje Srbije (uže). Znam da je to individualno, ali kakva su vaša iskustva.

Freehand, da se razumijemo, sve sam ja to uradio.
Znam tačno šta koliko košta, gdje ima mjesto i sve to.
Ni je to toliko daleka budučnost.
Samo po meni nije još ni trenutak za takvo što. Nije se još pojavio taj PC boom.
Niti ga ja vidim. A to za tržišta stoji. Ali može se iskustvo iz jednog, roba iz drugog kombinirati na trećem. Meni je drago da ljudi djele svoja iskustva i što šutiti i ne podjeliti to što si ti doživjeo, jer možda nekome dobro dođe, pa ne naprav iistu grešku.

A neko reče zastupništva, ne razmišljam ja o zastupništvima, samo o naruđbi robe iz Njemačke.

A kada bih od lokalnog nabavljao, pomogao bih konkurenciji u razvoju, jer nije to neki stepen što su oni postigli, a cijene ni slićne nebih mogao zamisliti. Znam već jednu radnju koja iz Danske uvozi pa im se isplati.

Mnogo tu ima faktora, a meni je drago da djelimo ovdje mišljenja i iskustva. Pa ako neko ima nešto da doda, izvolite ..

Negde u Srbiji, Beograd:
Otvorio firmu lik koji nema pojma o kompovima. Naravno tu zavrsava svaka prica o kvalitetnoj usluzi, jer slatkorecivi prodavac (koji takodje nema pojma sta prica) pricom o neverovatnim mogucnostima PC sistema nije dovoljan da to i ostvari. Sve pada serviseru za vrat. Koji ima istu platu kao magacioner. Serviser se buni i odlazi, vlasnik grize nokte jer ne ume da oceni i zaposli novog koji je sposoban da zavrsava reklamacije za 3 sata i sa jeftinom plocom koju je vlasnik svojim zadivljujucim sposobnostima ko zna odakle iskopao za sitne pare (bez drajvera, u kesi, i sl.) napravi zmaja od multimedijalnog racunara, i izmisli kako na njemu da radi nesto sto nema sanse da proradi, a prodavac je rekao da radi...? Ogromna reklama u novinama prodaje racunar dnevno. Malo, za lokal, 2 prodavca, servisera i magacionera, i naravno ambicioznom vlasniku da ostane da zivotari...
Vidi li se izlaz?

Mislim da je ta priča malo više naduvana, ali ima u tome i malo istine. Znanje i veštine koje poseduje jedan serviser su po meni od ključne važnosti za jednu takvu firmu. Upravo zbog toga sam i postavio pitanje u vezi plate servisera, možda neko voli da kaže i sistem inženjera, inženjera informatike..., uglavnom zna se o kome se misli.

OK, upravu si. Mislio sam da je ovo povezanao sa temom, pa sam zato post-ovao.

Ma nisi samo ti, brate, nego pogledaj šta je ovde sve pisano! Evo, ja ću se ponašati ko da ste mi rekli "...pa ti nemoj da čitaš, ako ti se ne sviđa!"

Sale KG je napisao(la):
Mislim da je ta priča malo više naduvana, ali ima u tome i malo istine.

Ne nema malo istine nego je prica iz prve ruke.
Mozda ima malo veze sa temom, al prica ima poentu da i onaj koji se ceo zivot bavi racunarima i ima iskustva u servisu i komercijali, poznaje gomilu dobavljaca i td. ima male sanse da napravi zdrav posao, a kamoli onaj ko ne zna nista. Mislim to bi trebalo da ima smisla kao odgovor na pitanje u temi.
Makar je u Srbiji tako. Ljudi nemaju pojma sta je IT, intelektualna svojina, racunare kupuju iz zezanja, pa kad ne radi, ajd moze da se popravi, al i ne mora. I pre ce dati 20 evra za zamenu fara na kolima, nego da neko 4 sata jebava ale po racunaru koji su zasrali...
Ali ajde necu vise da se javljam da bi topic mogli da citaju i oni kojima se ne svidja...?!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno