Šta je novo?

na netu univerziteti (iliti faxovi)

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
Svi znamo skolske sisteme ovde u YUgi da ne raspravljamo vise na tu temu, idem u 4.-ti razred MG (Matematicka Gimnazija) i licno mislim da umem sa kompovima od softvera do hardvera, bla bla da ne nabrajam sada... uglavnom trenutno neko moje opredeljenje je FON, ali zeleo bih do kraja godine da pronadjem nesto u inostranstvu, da probam, bolje i bilo sta tamo nego ovde dosta toga (doduse i to je posebna tema, nemojte ovde molim vas :) )
Dakle meni trebaju ako neki od vas znaju dal' ima nekih univerziteta gde "dele" scollarshipe, stipendije, gde su ti konkursi (inostrani) ako neko zna mail-ove, web adrese, svaka pomoc mi je preko potrebna i zahvalan sam jer se ipak radi, slozicete se, o vaznoj stvari. sibajte na mail ili ostavljajte ovde jer sigurno ima jos ljudi koje to interesuje.

unapred puno thx.

Pronadji preko neta gde bi hteo da ides pa im uputi zahtev za stipendiranje (sa svim pohvalama)...jednoj mojoj drugarici je tako nekako uspelo

Otidji na sajt www.smsu.edu
To ti je Univerzitet u Misuriju, jedan od onih koji nisu mnogo skupi a dobri su, posebno katedra Computer Science i Computer Informational Systems. Dobra stvar je sto tamo mozes sve da obavis preko Neta, mozes cak i da konkurises (da se prijavis).
U krajnjem slucaju, i ako ne dobijes stipendiju, mozes da upises fakultet (5000 $ semestar). Pare mozes da zaradis i sam tako sto ces da odes tamo, radis dva posla i za dva meseca mozes da ustedis za faks.

ma slobodno vijaj stipendiju gde zelis...

da mi neko objasni

Otisao sam na taj SMSU ali kada odem na scolarships oni pice neke College stipendije, ?!? ne kontam Koledz je ekvivalent nasoj Srednjoj skoli, dal' neko zna direktno linkove za stipendije i skolarine za Univerzitete?

High School je ekvivalent nasoj srednjoj skoli.

koliko ja znam nema bas nekog direktnog linka vec slobodno izaberi probaj www.psu.edu

Ne bih da ti ubijam volju...

LuxoR je napisao(la):
Svi znamo skolske sisteme ovde u YUgi da ne raspravljamo vise na tu temu, idem u 4.-ti razred MG ...
... ali ipak cu to uraditi. I ja sam isao u tu skolu (zapravo ako si ti sad 4. razred, onda smo dve godine bili u istoj smeni) i znam mnoge koji su imali takve ambicije. Ostvario ih je samo jedan od njih (sad je u Engleskoj), ali covek je pun love i sam placa kompletnu skolarinu. Njihovu stipendiju je strahovito tesko dobiti, moraces da ides u Madjarsku da polazes testove, i nemoj se zavaravati da sve mozes da odradis preko neta. Posle svog tog cimanja (ako sve dobro odradis) reci ce ti da posto si stranac mogu da ti daju neku stipendiju koja pokriva smesan deo skolarine. Naravno, sve to nece biti tako ako si redovan ucesnik olimijada (znas vec kojih) i ako tamo osvajas medalje, ali da je to slucaj znao bi sta da radis... Zato ako ne ispunjavas prethodni uslov, a pri tom nemas >>10k bivsih crnogorskih, moja ti je preporuka da to lepo batalis. Verovatno me neces poslusati, ali hteo sam da ti kazem sta mislim posto znam mnoge koji su ziveci u nadi da ce stvarno i otici tamo, ovde previse propustili. Ne dozvoli da ti se to dogodi. A ono "bolje bilo sta tamo nego mnogo toga ovde":mad: necu ni da komentarisem.

Kako god odlucis znaj da ces pogresiti ;)

Slusaj momce, ne zuri se mnogo. Batali FON i upisi ETF, odradi tih 5 godina sa nekim pristojnim prosekom i sva su ti vrata otvorena... Ma skoro da nema univerziteta u Evropi koji ne daje skolarine za Masters studije (kao nasa magistratura manje vise), mnogi cak primaju nase studente sa etf-a direktno na doktorske studije, a i nije preterano tesko naci posao napolju. Zato ne trci ko zdrebe pred rudu, upisi dobar fakultet koji je i dalje priznat i cenjen koliko toliko u svetu, ugrej stolicu i nece biti problema. Sve to ti govorim iz licnog iskustva, ja sam isto to uradio, studirao ETF, odradio godinu dana Masters u Belgiji i sad mi je sefica Carly Fiorina ;)

Drak je napisao(la):
Otidji na sajt www.smsu.edu
To ti je Univerzitet u Misuriju, jedan od onih koji nisu mnogo skupi a dobri su, posebno katedra Computer Science i Computer Informational Systems. Dobra stvar je sto tamo mozes sve da obavis preko Neta, mozes cak i da konkurises (da se prijavis).
U krajnjem slucaju, i ako ne dobijes stipendiju, mozes da upises fakultet (5000 $ semestar). Pare mozes da zaradis i sam tako sto ces da odes tamo, radis dva posla i za dva meseca mozes da ustedis za faks.

Da,da, cuveni sve-mozemo-sve-umemo (smsu). Tamo je jedan moj poznanik studirao uz stipendiju za kosarku, doduse ne konjputere nego "bizmis". Gledao sam cak neke knjige - prave enciklopedije za Amerikance. E, da napomenem da se covek i nije bas oznojio od ucenja (vise od kosarke). A koledz nije ekvivalent srednjoj, vec visoj skoli. Nakon toga mozes da odradis jos dve godinice do pune diplome.

Nazad
Vrh Dno