Šta je novo?

[N73] TomTom 6.02 + GPS reciver, preporuka?

HAL

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2002
Poena
649
Instalirao sam TomTom v.6.02 software na Nokiu N73, i potrebna su mi neka pojašnjenja.

1.) Kako povezati mobilni telefon sa nekim eksternim GPS receiverom, tj. kako ova stvar funkcionise i koji GPS receiver preporučujete, interesuju me iskustva isključivo nekoga ko koristi ovu kombinaciju. U opcijama imam dve mogućnosti da odaberem: TomTom Bluetooth GPS receiver i Other Bluetooth GPS receiver.

2.) Da li neko ima srpski ili hrvatski glas koji se moze ubaciti umesto standardno ponuđenih.

3.) Da li se može skrolovati po mapi iako ne postoji GPS signal. Jednostavno stoji poruku da ne može da pronađe signal i ne daje mogućnost skrolovanja.

Hvala unapred

Ukratko:
1.) Treba da odabereš "Other...". Pre toga, Van TomTom-a, uspostaviš BT vezu sa GPS risiverom, i odabereš comm port kroz koji će komunicirati. Ako neće TT da vidi GPS, pokušaj da menjaš ovaj port (uvek to radiš van TT softvera).

2.) Postoji srpski - Predrag :) Preskoči ga, težak bosanski naglasak. Postoji i neki hrvatski, imam...

3.) Da, može. Opcija "Browse Map"

Poslednja izmena od urednika:
Može li preporuka za neki "best buy" risiver koji se može pronaći kod nas.
I kako stoji sa napajanjem risiver (varijanta korišćenja u kolima) i koliko baterija na mobilnom može da "izdrži".

Svi sada ugrađuju SirfStar III čip. Kupi bilo koji risiver sa tim čipom. Šta još da gledaš? Nemam pojma... Moj ima miniUSB konektor za punjenje, pa mi se to sviđa.
Anatomija risivera - daleoko veća nego anatomija telefona - pa ni to nije ograničavajući faktor.
Koliko drži baterija na mobilnom - ne znam, koristim PPC, on posrče punu bateriju za, recimo, 7 sati non-stop rada. Ali, ni to nije strašno - na dužim putovanjima, gasiš ga između A i B, koristiš ga da uđeš u neki grad, ili da ga prođeš...

Koju mapu koristiš, postoji li neka bolja mapa za Srbiju od ove?
Eastern_europe_v680.1466

Valjda je verzija 6.08? Nema ništa novije, još uvek.
Za Srbiju koristim MioMAP softver (PPC).

Koju mapu koristiš, postoji li neka bolja mapa za Srbiju od ove?
Eastern_europe_v680.1466

U ovoj verziji, Sribija nije zastupljena. Ostaje ti jedino da potrazis staru, beta verziju, Istocne evrope ( v6.08 ) gde su zastupljeni svi veci gradovi Srbije. Ali ti napominjen da je beta verzija mapa. To znaci da nisu ucrtane one najmanje ulice, program ne zna koja je jednosmerna i da li moze da se skrene u neku ulicu ili ne. Takodje, nisu ubaceni brojevi ulaza, tako da te program odvede na pocetak ili kraj ulice, a ti se dalje snalazi sam.
Sto se tice GPS uredjaja, ako mozes, probaj da nadjes Germin-ov GPS. A razlog je jednostavan. Jedino su do sada mape Srbije lepo uradjene za Germinove navigacione sisteme. Postoji i Germinov program za mobilne telefone, ali prilikom toga se zahteva da postovi Germinov GPS uredjaj (za razliku od TomTom programa koji moze da koristi bilo koji GPS uredjaj, koji ima SirfStar III cip).
Ja licno imam Nokiin GPS uredjaj LD-3W novije generacije (duze drzi baterija) i maximalno sam zadovoljan s tim, a uzeo sam ga u Solunu ovog leta.

GPS risiver (BT) nema nikakve veze sa mapama (ili softverom). Ako softver podržava BT uređaje, podržaće bilo koji. Trenurtno najprecizniji su oni sa SirfStar III čipom. Uzmi bilo koji, svaki će raditi odlično.

GPS risiver (BT) nema nikakve veze sa mapama (ili softverom). Ako softver podržava BT uređaje, podržaće bilo koji. Trenurtno najprecizniji su oni sa SirfStar III čipom. Uzmi bilo koji, svaki će raditi odlično.

Program Garmin Mobile XT for Symbian je besplatan, ali radi SAMO sa Garmin GPS uredjajem.

Infoteam radi naše mape za Garmin, trenutno v1.3, najavljena v1.4. Mape se prodaju i posebno, malopre sam video u Mercatoru za nekih 12k din ili uz Garmin uređaje u OEM obliku (zajedno reda 350e).

U ovoj verziji, Sribija nije zastupljena. Ostaje ti jedino da potrazis staru, beta verziju, Istocne evrope ( v6.08 ) gde su zastupljeni svi veci gradovi Srbije. Ali ti napominjen da je beta verzija mapa. To znaci da nisu ucrtane one najmanje ulice, program ne zna koja je jednosmerna i da li moze da se skrene u neku ulicu ili ne. Takodje, nisu ubaceni brojevi ulaza, tako da te program odvede na pocetak ili kraj ulice, a ti se dalje snalazi sam.
Sto se tice GPS uredjaja, ako mozes, probaj da nadjes Germin-ov GPS. A razlog je jednostavan. Jedino su do sada mape Srbije lepo uradjene za Germinove navigacione sisteme. Postoji i Germinov program za mobilne telefone, ali prilikom toga se zahteva da postovi Germinov GPS uredjaj (za razliku od TomTom programa koji moze da koristi bilo koji GPS uredjaj, koji ima SirfStar III cip).
Ja licno imam Nokiin GPS uredjaj LD-3W novije generacije (duze drzi baterija) i maximalno sam zadovoljan s tim, a uzeo sam ga u Solunu ovog leta.

Dali Nokia radi i na iPhone-u? Kolika je cena bila za Nokiin GPS uredjaj LD-3W?
Hvala i pozdrav
[email protected]

Nazad
Vrh Dno