Šta je novo?

n00buntu

Шабанија

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.03.2007
Poena
349
Инсталирао сам синоћ Кубунту 10.04, ранијих година сам испробавао разна издања али сам одустајао увек што због општег не сналажења што због скрнавог изгледа у односу на вин.

Е сад читао сам пре неки дан ривјуе и дао му шансу још једном, изабрао сам Кубунту зато што користи КДЕ који је више "вин-лајк".
Инсталација је била поприлично мучна у односу на Вин7 који се на мојој машини инсталирао за неких 10-15мин и био спреман за рад док је кубунту килавио читав сат, 20мин док је смањивао партицију и неких 40мин сама инсталација :bottle: а за разлику од ранијих издања који сам пробао је имао одвратну текстуалну инсталацију, која мени у суштини не смета само је мало монотона...

После инсталације и одабирања кубунтуа у груб лоадеру изненадио ме је невероватно брз боот, за свега пар секунди је машина је била спремна.

Е сад одма сам пробао на нет, све је радило како треба, офис, ситнији програми и сл...
Али имао сам пар проблема:

1. Амарок плејер, учитао сам музику са нтфс партиције где ми се налази, убацио је у плејер међутим све песме очита и прескочи (као кад у винампу фали песма али се налази на листи)

2. Дивх филм сам покушао да учитам (исто са нтфс) и онај његов плејер међутим готово иста ствар, филм се не пушта

Постоји ли решење за ово?

3. Где су ситне игре за разбибригу? :) Тражио сам али нисам успео наћи у њему. Хтео сам да пробам неке ситне типа зума, плантс вс. зомбиес и можда неке мање 3д игре које би моја интегруша носила.

4. Дали постоји фајл менаџер типа Тотал Командер за Кубунту?

5. Током инсталације одабрао сам (а знао сам да ћу се покајати) спрски језик и сад бих да га вратим на енглески, где то да обавим?

Биће вероватно још питања пошто овај пут стварно хоћу да му дам шансу. Али отом потом.

Tacke 1. i 2. - fale ti kodeci

Tacka 3. - startuj software center i doinstaliraj zilion sitnih i manje sitnih igrica (kategorija games), mada i sam kde ima svoje igre i trebale bi da su instalirane

Tacka 4. - instaliraj krusader

Tacka 5. - ne znam napamet :)

Pogledaj ovaj link - http://www.my-guides.net/en/guides/linux/193-ubuntu-lucid-lynx-1004-post-installation-guide

Na linku imas kako se instaliraju kodeci i jos dosta sitnica za svakodnevni rad koje ce ti mozda trebati.

ps. duzina instalacije - zna da potraje ali zato dobijes full sistem zajedno sa ofisom, editorom slika i sl. dok sve to u windowsu radis naknadno

Poslednja izmena:
Ух сјајно :) Пробаћу кад будем кући, сад ми и не делује баш толико компликовано, хвала

1. i 2. Moguće je da ti je iz nekog razloga NTFS particija tako mauntovana da dozvoljava samo prikazivanje fajlova, ne i njihovo čitanje. Pogledaj kakve su dozvole na fajlovima. Probaj da pustiš te fajlove iz VLC plejera.

3. Imaš sitnih igara milion. Takođe overi i ovu super ponudu, aktivna je još četiri dana.
http://www.wolfire.com/humble

4. Default file manager na Kubuntu je Dolphin, a tu je i Krusader koji je istovremeno i web browser. Postoje i drugi, Google ti je prijatelj.

5. Ne sećam se napamet, ali znam da nije ništa teško, samo malo pročačkaj po sistemskim setovanjima i naći ćeš.

Ubuntu zajednica Srbije ima vlastiti forum, a i ovde je mnogo toga pričano o temi. Odgovore na većinu pitanja možeš naći pretragom.

Ljudi treba mi quickfix brzo! Trenutno kuckam iz njega ali slučajno sam ugasio dole onaj start meni (taskbar) i sad mi je go ekran i ne znam kako da ga vratim, pizdim.

@ Шабанија: Bog te maz'o, sta si ti instalirao sat vremena i to u text modu??? :zgran:
Pokrenes LiveCD, kliknes na Install, odaberes par stvari, napravis particije i next, 10min i gotovo...

Sto se tice problema - probaj Alt F2 pa kucaj plasma

Poslednja izmena:
Za 1 i 2, ako još nisi riješio
Kod:
sudo apt-get install kubuntu-restricted-extras

Alt+F2 i ukucaj plasma-desktop , lupi enter, radi :)

Ne radi brate :) evo probaj, iskljuci taskbar dole i ukucaj onda to, nema nista. Znaci iznervirao sam se toliko u linux da mi je mrsko vise i da ulazim u njega :? oko tako proste stvari

Jednostavno izbrisi ceo kde folder sa setovanjima u tvom home folderu.

Napr, ako ti je user 'sabanija' treba da izbrises folder /home/sabanija/.kde (ili /home/sabanija/.kde4).

Restartuj X i to je to.

Ма нисам могао да се цимам више, обрисао сам партицију и инсталирао на енглеском овог пута :)

Инсталација је сад коначно била нормална 10-15мин и радио ми је и мп3 и дивх без икаквог чачкања одмах по првом покретању система.

У чему је фора? Или нешто дефинитивно није било у реду са српским преводом

Poslednja izmena:
Ne radi brate :) evo probaj, iskljuci taskbar dole i ukucaj onda to, nema nista. Znaci iznervirao sam se toliko u linux da mi je mrsko vise i da ulazim u njega :? oko tako proste stvari

Da isključim ili killujem? Ja sam ga killovao i kući kad sam to napisao, a i sada, i radi :) Nismo se razumeli izgleda...

Ako si ga isključio kao Desni klik, panel options, remove this panel onda ga možeš slično dodati.

Desni klik u prazno, Add panel, proširi po širini/visini, prevuci na donju ivicu i poslaži widgete (K dugme, systray, sat, task manager).

Инсталирао сам синоћ Кубунту 10.04, ранијих година сам испробавао разна издања али сам одустајао увек што због општег не сналажења што због скрнавог изгледа у односу на вин.

Ha, meni i konzola bolje izgleda od Win-a :D

LM, izgleda da je neki problem sa srpskom lokalizacijom. Nisi prvi koji se zali na probleme.

Očigledno je srpsku lokalizaciju skidao sa neta, s obzirom da CD sadrži samo engleski.
Биће да је то, само ми није било логично да је конектован на нет током инсталације и да скида пакете, изгледа да сам се превише навикао на вин :)

Ha, meni i konzola bolje izgleda od Win-a :D

LM, izgleda da je neki problem sa srpskom lokalizacijom. Nisi prvi koji se zali na probleme.
Гуд ту хир дет :D

Него, после упдејта појавио ми се још један .22 у груб лоадеру, контам да је апдејтовао кернел али ја бих да имам две опције па бих некако да обришем .21

Како да изведем то?

Koristeći Synaptic ili KPackage, zavisno od okruženja, pretraži pakete po imenu linux-image i ukloni šta ti ne treba. Savet ti je da uvek držiš dva Linux kernela za ne daj bože. O svemu ovome je pričano mnogo puta, koristi Google.

Него, после упдејта појавио ми се још један .22 у груб лоадеру, контам да је апдејтовао кернел али ја бих да имам две опције па бих некако да обришем .21

Како да изведем то?

Putem terminala komandom
Kod:
sudo apt-get remove linux-image-verzijaKernela
listu instaliranih/deinstaliranih kernela možeš vidjeti uz pomoć komande
Kod:
dpkg --get-selections | grep linux-image
- Kao što je već rečeno, pored novog kernela uvijek ostavi i onaj prvi koji je stigao sa diskom, čisto da se nađe... ;)

Хвала и успео сам све то.

Него сад ново питање. Како да безболно уклоним кубунту? :)

Дакле да уклоним целу његову партицију а опет да ми се стартује вин7 који ми је на ц диску.

Мислим знам да обришем партицију али ме брине онај лоадер, како њега да макнем и вратим како је било ?

pokrenes win7 dvd i odradis fixmbr ili kako je vec na win7...
cak mozes i prvo to da odradis, a posle da brises particiju...

Ili preko Acronis Disk Direktora, obrišeš particiju, opciono expanduješ staru preko praznog prostora, i setuješ active flag na Win7 particiji kako bi se komp butovao odatle.

Хвала и успео сам све то.

Него сад ново питање. Како да безболно уклоним кубунту? :)

Дакле да уклоним целу његову партицију а опет да ми се стартује вин7 који ми је на ц диску.

Мислим знам да обришем партицију али ме брине онај лоадер, како њега да макнем и вратим како је било ?

Vec si odustao od Linuxa?
Mada sto se tice bezbednog uklanjanja, format particije i to je to, ako si grub instalirao u MBR(mada on nema nikakve veze sa operativnim sistemom), on ce ti ostati, kako da obrises bootloader i da instraliras novi to nije pitanje iz domena linuxa, ali resenja su jednostavna, jedno je instalacionim diskom Win 7(recovery consola), drugi je ili acronisom ili hirens-om, ili eventualnom instalacijom nekog treceg bootloadera(svaki je bolji od windows-ovog :D). cak mozes i da butujes sa live bootloaderom Win 7 pa ako se bolje iz njega snalazis, sredis bootloader, neka cetvrta opcija bi bila super grub disc koji ti lepo sve vrati na svoje mesto, peta opcija tipicna za win korisnika je format celog hdd-a i sveza instalacija :D, verovatno ima jos nekih zanimljivih izbora, ali ovi su meni pali na pamet.

хвала ви :)

тек кад ми је стигао кубунту цд сконтао сам да може преко вубија да се инсталира унутар вина, то ми је боље решење него засебна партиција за њега па ћу да пробам тако.

Nazad
Vrh Dno