Šta je novo?

n-adresni procesori

vladoA

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2004
Poena
309
Treba mi objašnjenje (i malo istorije) o funkcionisanju četvoro adresnih procesora, pa troadresnih, dvo, jedno, i nula adresnih. Razlike, medju njima, prednosti i itd.

Bitno mi je objasnjenje ideje, ne tone cinjenica. Trazio sam na netu, ali očigledno da bukvalan engleski prevod ovih pojmova ne pomaze. Ono što tražim je dobrar link, i tekst na srpskom ili engleskom svejedno.

Ili ako vec nekoga ne mrzi da baci koju rec o tome ovde. Hvala!

Probaj ovde, sigurno ima bar nesto interesantno:
http://rti7020.etf.bg.ac.yu/rti/ri3aor/docs/

Ukratko, sve instrukcije se rastavljaju na mikro instrukcije koje se unutar procesora izvrsavaju u koracima. Ako imas viseadresni procesor imaces jednostavniji asemblerski kod, dakle manji broj instrukcija u programu. Medjutim, te instrukcije ce biti komplikovanije kad se prevedu u mikro kod procesora i imaces za jednu viseadresnu instrukciju (recimo add x, y, z) nekoliko varijanti instrukcija u zavisnosti od toga sta su ti argumenti. Sta je bolje 0-adresni (to se zove stek masina) ili 3-adresni zavisi od primene. Recimo, java virtuelna masina je stek masina.

To je ukratko i onako iz glave, pa se malo snadji :)

Potrazi na googlu 1,2,3 operand machines, ili stack machines, ili x register machines

Hvala, keyword je bio operand :).

Samo ne mogu reci da sam nasao nesto pametno googl-ujuci, pre nekoliko meseci nasao sam ovu tematiku vrlo fino objasnjenu, na jednom od eunet korisnickih sajtova, ako ne gresim, ali ga sad ne mogu naci, pa Bog :(.

Nazad
Vrh Dno