Budući da sam prvi spomenuo eventualnu opasnost od otvaranja monitora, a da se diskusija oko toga razvila pa prešla i u raspravu, (od strane nekih čak i sa uvredljivim komentarima) hteo bih da razjasnim neke stvari.
Lično nisam nikakav stručnjak za monitore. Međutim, to u ovom slučaju nije ni potrebno, jer sam prosto citirao one koji to zaista jesu. Tako da moja ranija izjava o opasnosti laičkog otvaranja monitora stoji - i to još čvršće nego tada kada sam je prvi put napisao (budući da sam je u međuvremenu proverio na više mesta i potvrdio njenu ispravnost).
Druga bitna stvar u vezi sa tim je da se na ovome forumu "sreću" razni ljudi a da se ne vide. Tako da kada se nekome obraćate ne znate da li je to odrastao čovek, maloletnik ili čak dete. U ovom slučaju nik name "MiloshTheGreat" koji je postavio pitanje može biti bilo šta od toga a da (najverovatnije) oni koji su uzeli učešća u diskusiji ne znaju šta je on od toga. Tako, lako može biti da dajete savete detetu (malo odgovornosti ne bi škodilo, zar ne!?). Nebitno je u ovom slučaju je li MiloshTheGreat dete ili nije - poenta je da vi to ne znate. ctp; Čak i da je odrasla osoba - iz pitanje je očigledno da se ne razume u monitore (da se razume ne bi postavljao ovde pitanje već bi sam rešio problem) pa mu u skladu s tim nebi trebalo davati savet da otvara monitor ako ne zna tačno šta i zašto radi.
Evo i nekoliko citata od odgovornih i zaista kompetentnih ljudi:
"Computer monitors are a prime example of hardware that should be serviced only by qualified technicians. The electricity that builds up inside these units can kill you, plain and simple. Furthermore, even unplugged, monitors pose a serious threat; it can take days for the electric charge to dissipate from within one." ctp;
Za one koji ne znaju engleski evo slobodnog prevoda:
Kompjuterski monitori su najbolji primer hardvera koji treba biti servisiran jedino od strane kvalifikovanih tehničara. Elektricitet koji se nalazi unutar tih uređaja može vas ubiti, prosto i jednostavno. Pored toga, čak i kada su isključeni, monitori predstavljaju ozbiljnu opasnost; potrebni su dani da se električni naboj isprazni iz njih."
Preuzeto sa:
http://asia.cnet.com/itmanager/tech/0,39006407,39087204,00.htm
Ili
"Monitor's can be DANGEROUS! We do not recommend that you open up the monitor yourself as they contain extremely high voltages even when turned off. Where appropriate take it to a qualified monitor repair person" ctp;
Preuzeto sa:
http://www.pc-pages.co.uk/Monitor/monitor.htm
i gde god je reč o popravci monitora u javnosti, kod odgovornih ljudi naćićete slična vrlo uočljiva i naglašena upozorenja. Pogledajte samo stranicu na
http://www.pc-pages.co.uk/Monitor/monitor.htm
E, sad to šta je Pera, Mika, ili Ðoka radio kod svoje kuće na svom monitoru sa komšijom (čak i ako je iskusan i profesionalac) može biti njegova privatna stvar. Lično imam više poverenja u izjave odgovornih i stručnih ljudi nego u izjave pune nadmenosti, izrečene uvredljivim rečima od strane nekih koju mucaju dok pišu, a savetuju nepoznate ljude stvari koje mogu biti opasne po život.
Dakle, "MiloshTheGreat", primi k znanju ono što je ovde napisano pa postupi po znanju i savesti, a ako si dete onda pitaj tatu i mamu.:wave;