Šta je novo?

Mutna slika... Potrebna POMOC ! ! !

Učlanjen(a)
24.01.2002
Poena
609
Znam da ce na ovo pitanje mnogi odmahnuti glavom u stilu kakav jadnik, ali eto... Dakle ovako, imam monitor Philips 14C na kome je slika mutna. Interesuje me da li i kako moze da se postigne ostrina slike ? Instalirao sam drajvere za ovaj monitor a graficka karta je integrisana :
Intel(r) 82810-DC100 Graphic Controler.

Treba li da kazem da mi je potrebna hitna pomoc jer cu u protivnom oslepeti .

Unapred zahvalan:

Milosh The Great ;)

Proveri osvezavanje i digni ga ako mozes sto vise, sto bi trebalo malo da izbistri sliku.

Mihha je napisao(la):
Proveri osvezavanje i digni ga ako mozes sto vise, sto bi trebalo malo da izbistri sliku.

Sa visim frekvencijama osvežavanja slika je obicno mutnija...

Probaj monitor na nekoj drugoj video karti.

Alexandar je napisao(la):
Sa visim frekvencijama osvežavanja slika je obicno mutnija...
Naravno ! Mihha, Mihha, otkud ti takva ideja ? :confused: :( Monitor treba da bude "mrak" da ne zamuti sliku kako mu dizes frekvenciju, a ovaj gore pomenuti to verovatno nije :( ...

Da li je sa tom kombinacijom nekad slika bila ostrija pa se zamutila, ili je oduvek bila takva ? Mozda je jednostavno to sve sto ta kombinacija moze da daje...

Evo da pokusam da ti pomognem, imao sam slican problem pre par godina... otvori kuciste monitora i sa zadnje strane bi trebalo da vidis dva potenciometra, od kojih je jedan za fokus i taj ti treba... znaci upalis monitor (i pazis sta pipas posto je kuciste nezasticeno), polako okreces potenciometar i pratis sliku, to bi trebalo da ti resi problem...

Spirit je napisao(la):
Evo da pokusam da ti pomognem, imao sam slican problem pre par godina... otvori kuciste monitora i sa zadnje strane bi trebalo da vidis dva potenciometra, od kojih je jedan za fokus i taj ti treba... znaci upalis monitor (i pazis sta pipas posto je kuciste nezasticeno), polako okreces potenciometar i pratis sliku, to bi trebalo da ti resi problem...

Otvaranje monitora nije šala čak i kada je isključen iz napajanja; u njemu ima kondenzatora pod velikim naponom. Otvoriti monitor nije isto što i otvoriti kućište kompjuteram.

re

Otvaranje monitora nije šala čak i kada je isključen iz napajanja; u njemu ima kondenzatora pod velikim naponom. Otvoriti monitor nije isto što i otvoriti kućište kompjuteram.
------------------------------------------------------------------------------------
re
Nije nije mozda je neko stavio i kuce unutra.
Ma bre otvori slobodno, mada je tu ekran vrisnaja sto posto.
Nikola.
ps:sigurno nije greficka

Ma nemoj da orvaras ako ne znas sta da pipas!!!! odnesi nekom drugaru mozes cak i u servis pa nek ti nameste to (bilo koji servis) inace ako dodirnes neki veci kondezator posle ima da se plasis da upalis televizor :)

MAMADZULA je napisao(la):
Ma nemoj da orvaras ako ne znas sta da pipas!!!! odnesi nekom drugaru mozes cak i u servis pa nek ti nameste to (bilo koji servis) inace ako dodirnes neki veci kondezator posle ima da se plasis da upalis televizor :)

Ne razumem, uopste nije strsno - meni su samo malo utrnuli prsti (ne secam se - mozda i cela ruka do lakta...) kada sam otvarao TV i uhvatio neku zicicu... :p

Ajmo ljudi malo ozbiljnosti. Kada neko ko nikada nije otvarao monitor pokusa sam da nadje " dva potenciometra" doci ce u veoma tesku situaciju. Cak i da zna kako izgledaju potenciometri treba ga malo preciznije uputiti. ( ipak tu ima i struje ~25Kv )

Dakle, potenciometar koji regulise fokus ili ostrinu slike nalazi se na visokonaponskom trafou ( pored ovog potenciometra tu je jos jedan za stelovanje osvetljenja) Visokonaponski trafo se, uglavnom, nalazi sa leve strane ( gledajuci spreda, od ekrana ), crne je boje i cilindricnog oblika. Sa njegove gornje strane se nalazi deblji kabl ciji je drugi kraj prikacen na ekran uz pomoc vakumske uticnice.

Ako nemas nikoga da ti pomogne, najbolje je da uzmes veliko ogledalo koje ces staviti ispred ekrana a ti stani sa zadnje strane monitora i lagano nasteluj fokus. Bitno je da nijedan potenciometar ne okreces naglo.

Samo da napomenem da je vrlo moguce da neces dobiti nikakva poboljsanja. Pitanje je u kakvom je stanju ekran.

Ako imas neke dileme oko ovoga ili ne zelis sam da se upustas u stelovanje mozes mi se javiti pa cu ti pomoci.

063-322-488 Miroslav

re

Naplasiste tecka bezveze.
----------------------------------------------
( ipak tu ima i struje ~25Kv )
----------------------------------------------
Bas i nema neke struje,al ajde.

----------------------------------------------------------------------------
Ne razumem, uopste nije strsno - meni su samo malo utrnuli prsti (ne secam se - mozda i cela ruka do lakta...) kada sam otvarao TV i uhvatio neku zicicu...
------------------------------------------------------------------------------
Pa sto skidas kapu sa ekrana a isti nisi prethodno ispraznioa.
Prazni se tekosto se po ''vakumsku kapi''(ajd nek bide vakum'l
stavi uzemljen srafciger.Malo pca ali bar neide u dubinu duse.
inace ako dodirnes neki veci kondezator posle ima da se plasis da upalis televizor
-------------------------------------------------------------------------------
Montor generalno radi, nista sigurno nije napunjeno.
Kolji to brale slobodno.Vrti samo natrafou,i eventualno Sub CoN ako negde pise, A ko nezna nek se pokrije usima a ne da lupeta po forumu.
Nikola

Ovaj reply nije namenjen iskusnijim clanovima foruma koji ovo sve odavno znaju. Moja je namera bila da coveku pomognem i objasnim kako to sto treba da uradi nije nista strasno ali da ipak treba da malo obrati paznju, zbog svoje sigurnosti pre svega.
Kada neko kaze da unutar monitora "bas i nema neke struje" onda je on ili grdno pogresio ili imamo posla sa bratom blizancem Bibe struje, naseg poznatog fenomena. Izraz "vakumska uticnica" je ovde upotrebljen radi lakseg utvrdjivanja gde se nalazi V.N. trafo. Ako neko ima precizniji naziv neka ga slobodno podeli sa svima nama.
Krajnje je neozbiljno sto pojedinci olako shvatanje svog zivota i zdravlja (kolji to brale slobodno) prenose na druge.

za braleta

Nije to pitanje zivota nego pameti i nauke.
Ajd osnovno.
Monitor vuce nekih cirka 150W
Znai u primaru imamo struju od (lako se racuna, sada je pola tri kolko ono bi 7 i 6).kad se podeli dobijemo struju koja lako spzi i bibu struju.
Elem napon na tzv vakmskoj kapi ili ti kapi ekrana je 25KV.
U jeeee.
Znaci covekov otpor je negde o 2koma.
Pri naponu od 220 negde 100-300 milija struja koja ubija.
Znaci 100 miliA pta 25 KV to bre doje 2,5 KW.
Kako sad.
Lepo to ti je kao kada bi nekome rekao da ce da ga ubije struja na bombini(Miljenko) ili da je najebao kada sa zeza sa upaljacem.
Tacno ovde treba da se pomogne nei skuniim koeganma ali zato ov manje iskusni treba da cute a ne da nabijaju kiove.
Nikola
ps; Sto se tice bib struje.Nek mi neko objacni kako on to soji nl i fazu u zgradi rtv inka a neizbije Kostolac.
A da izne takav so nije roblem iz prosog razloga sto struja i de kao o svi linijom manjeg otpora.

Budući da sam prvi spomenuo eventualnu opasnost od otvaranja monitora, a da se diskusija oko toga razvila pa prešla i u raspravu, (od strane nekih čak i sa uvredljivim komentarima) hteo bih da razjasnim neke stvari.

Lično nisam nikakav stručnjak za monitore. Međutim, to u ovom slučaju nije ni potrebno, jer sam prosto citirao one koji to zaista jesu. Tako da moja ranija izjava o opasnosti laičkog otvaranja monitora stoji - i to još čvršće nego tada kada sam je prvi put napisao (budući da sam je u međuvremenu proverio na više mesta i potvrdio njenu ispravnost).

Druga bitna stvar u vezi sa tim je da se na ovome forumu "sreću" razni ljudi a da se ne vide. Tako da kada se nekome obraćate ne znate da li je to odrastao čovek, maloletnik ili čak dete. U ovom slučaju nik name "MiloshTheGreat" koji je postavio pitanje može biti bilo šta od toga a da (najverovatnije) oni koji su uzeli učešća u diskusiji ne znaju šta je on od toga. Tako, lako može biti da dajete savete detetu (malo odgovornosti ne bi škodilo, zar ne!?). Nebitno je u ovom slučaju je li MiloshTheGreat dete ili nije - poenta je da vi to ne znate. ctp; Čak i da je odrasla osoba - iz pitanje je očigledno da se ne razume u monitore (da se razume ne bi postavljao ovde pitanje već bi sam rešio problem) pa mu u skladu s tim nebi trebalo davati savet da otvara monitor ako ne zna tačno šta i zašto radi.

Evo i nekoliko citata od odgovornih i zaista kompetentnih ljudi:

"Computer monitors are a prime example of hardware that should be serviced only by qualified technicians. The electricity that builds up inside these units can kill you, plain and simple. Furthermore, even unplugged, monitors pose a serious threat; it can take days for the electric charge to dissipate from within one." ctp;

Za one koji ne znaju engleski evo slobodnog prevoda:

Kompjuterski monitori su najbolji primer hardvera koji treba biti servisiran jedino od strane kvalifikovanih tehničara. Elektricitet koji se nalazi unutar tih uređaja može vas ubiti, prosto i jednostavno. Pored toga, čak i kada su isključeni, monitori predstavljaju ozbiljnu opasnost; potrebni su dani da se električni naboj isprazni iz njih."

Preuzeto sa:
http://asia.cnet.com/itmanager/tech/0,39006407,39087204,00.htm

Ili

"Monitor's can be DANGEROUS! We do not recommend that you open up the monitor yourself as they contain extremely high voltages even when turned off. Where appropriate take it to a qualified monitor repair person" ctp;

Preuzeto sa:
http://www.pc-pages.co.uk/Monitor/monitor.htm

i gde god je reč o popravci monitora u javnosti, kod odgovornih ljudi naćićete slična vrlo uočljiva i naglašena upozorenja. Pogledajte samo stranicu na http://www.pc-pages.co.uk/Monitor/monitor.htm

E, sad to šta je Pera, Mika, ili Ðoka radio kod svoje kuće na svom monitoru sa komšijom (čak i ako je iskusan i profesionalac) može biti njegova privatna stvar. Lično imam više poverenja u izjave odgovornih i stručnih ljudi nego u izjave pune nadmenosti, izrečene uvredljivim rečima od strane nekih koju mucaju dok pišu, a savetuju nepoznate ljude stvari koje mogu biti opasne po život.

Dakle, "MiloshTheGreat", primi k znanju ono što je ovde napisano pa postupi po znanju i savesti, a ako si dete onda pitaj tatu i mamu.:wave;

Re: za braleta

duksa88 je napisao(la):
Nije to pitanje zivota nego pameti i nauke.
Ajd osnovno.
Monitor vuce nekih cirka 150W
Znai u primaru imamo struju od (lako se racuna, sada je pola tri kolko ono bi 7 i 6).kad se podeli dobijemo struju koja lako spzi i bibu struju.
Elem napon na tzv vakmskoj kapi ili ti kapi ekrana je 25KV.
U jeeee.
Znaci covekov otpor je negde o 2koma.
Pri naponu od 220 negde 100-300 milija struja koja ubija.
Znaci 100 miliA pta 25 KV to bre doje 2,5 KW.
Kako sad.
Lepo to ti je kao kada bi nekome rekao da ce da ga ubije struja na bombini(Miljenko) ili da je najebao kada sa zeza sa upaljacem.
Tacno ovde treba da se pomogne nei skuniim koeganma ali zato ov manje iskusni treba da cute a ne da nabijaju kiove.
Nikola
ps; Sto se tice bib struje.Nek mi neko objacni kako on to soji nl i fazu u zgradi rtv inka a neizbije Kostolac.
A da izne takav so nije roblem iz prosog razloga sto struja i de kao o svi linijom manjeg otpora.

Ok Nikola. Vidim da ovo ima tendenciju da preraste u jednu od mnogobrojnih polemika kakav je Bench u poslednje vreme pun. Moja
primedba nije bila na tvoje znanje u ovoj oblasti nego na tvoj stav o merama predostroznosti na koje posebno pocetnici moraju da obrate paznju. Moja opaska za napon od 25Kv je imala svrhu upozorenja (sto uostalom i pise na svakom monitoru i televizoru). Moras shvatiti da nisu svi spretni sa alatom, a ako jos i neznaju u sta se upustaju treba ih precizno uputiti.

Ponavljam, ne smatram da ti neznas o cemu pricas, naprotiv, ali smatram da opasno (po njih same) kada ljudima dajes onakve savete.

Ovaj thread stvarno postaje beskoristan.... pa nije svrha prepucavati se da li je opasno otvarati monitor ili nije, naravno da je odgovor potvrdan... Coveku sam pokusao da pomognem jel videh da niko ne daje konkretan odgovor kako moze da resi problem, smatrajuci da shvata potencijalne opasnosti pomenute operacije... jedini problem je sto nisam naglasio da je potrebna posebna predostroznost i paznja, i na tu temu su se nadovezali neki vasi postovi, ostaje samo da covek javi sta je uradio... a ja cu u buduce malo pazljivije da dajem slicne savete, mada u principu nikad nisam voleo izjave tipa-'to nikako ne smes, ti nisi normalan' i sl.
poz cheers

re

Muca mi testatura.
Najzad sam resio da je ocistim.
Nisam hteo nikoga da uvredim ako jesam izvinjavam se.
Ako hocete da citate prave savete u vezi monitoracitajte strane news grupe. A izjave tipa u slucaju naglog kocenja drzite se za ruko drzace ne da ne maju blage veze vec samo odmazu.
Ako je decko pitao za pomoc onda neko ko je popravio (sa komsijom) u svojem servisu bar pola monitor a ne ceo treba da se javi na post .
A ovi sto ih je zmija ujela pa se i napona plase ne trebajda ubijaju svaku nadu za dalje usavrsavenje pojedinaca uz pomoc (besplatnu )pomoc nekoga ko se i ole razume.
Nikola.
ps:Ne mogu da verujem da se ljudi na ovakvom mestu hvataju za stavari tipa kako ko kuca.
I jos mi niko ne objasni za Bibu struju nista.
I jos
----------------------------------------------------------------------------------
Budući da sam prvi spomenuo eventualnu opasnost od otvaranja
Lično nisam nikakav stručnjak za monitore
-------------------------------------------------------------
Druga bitna stvar je da se na ovome forumu "sreću" razni
------------------------------------------------------------------
Ako nisi strcnjak sto delis savete.
Uvek se kod nas oni najmanje upuceni najgrlatiji.
Pozdrav svima i ako nekome treba pomec neka slobodno pise ima ko ce da pomogne.
I za momka sa problemom konkretan savet.
Stoj na tepihu,obuj patike skini sav nakit i lance ,mindjusu mozes da ostavis.
Ukljuci otveren monitor sa zadnje strane stavi ekoga da vice dobar i srafcigerom okreci dva trimera na VN-u.
Nikola

Re: re

duksa88 je napisao(la):
----------------------------------------------------------------------------------
Budući da sam prvi spomenuo eventualnu opasnost od otvaranja
Lično nisam nikakav stručnjak za monitore
-------------------------------------------------------------
Druga bitna stvar je da se na ovome forumu "sreću" razni
------------------------------------------------------------------
Ako nisi strcnjak sto delis savete.
Uvek se kod nas oni najmanje upuceni najgrlatiji.
Pozdrav svima i ako nekome treba pomec neka slobodno pise ima ko ce da pomogne.
I za momka sa problemom konkretan savet.
Stoj na tepihu,obuj patike skini sav nakit i lance ,mindjusu mozes da ostavis.
Ukljuci otveren monitor sa zadnje strane stavi ekoga da vice dobar i srafcigerom okreci dva trimera na VN-u.
Nikola

Kao što si mogao da vidiš da si bio pažljiviji, ne delim savete ja već prenosim savete od stručnjaka koji su pored toga što su stručnjaci i odgovorni kao ljudi. Iz predhodnih postova se može videti da nisam rekao ja mislim ili ja znam, nego sam citirao. I iako nisam stručnjak za monitore, nisam neupućen o tome - da bih bio upućen ne moram biti stručnjak, dovoljno je da znam od koga da prihvatim savet a od koga ne. A ti ako si stručnjak za monitore, pa nisi ni jedini ni najveći, mada sve ovo baca priličnu senku na tu stručnost. To što se ti neslažeš sa onim oko čega se zvanična i ogromna većina složila je tvoj problem.

E sada, ako ti bolje znaš o monitorima od onih koji ih prave onda otidi na neki svetski simpozijum pa objasni tim ljudima iz svetskih tehnoloških centara u čemu je njihova zabluda, da nas, koji to ne znamo ne zavode ovde i plaše baba-rogama; da je opasno nešto što je zapravo dečija šala. Nisam video da tako plaše ljude kada je u pitanju otvaranje kućišta, već samo kada je u pitanju monitor. Pa kad se vi monitorski stručnjaci složite i prihvate kao dokazanu činjanicu da nema opasnosti od otvaranje monitora i da to svako može da radi kad mu neko samo preko foruma kaže - "cepaj bre nije frka", onda ću to prihvatiti i ja (tek tada, ne pre). I neka zatvore onda sve servise a umesto njih otvore forume i dopisne škole popravke monitora.

Šta da ti kažem, da si imao drugačiji ton u tvojim pismima i odgovori bi bili drugačiji. Ono što sam rekao u prvom pismu o monitorima bilo je i dobronamerno i zasnovano na činjenicama. Ako si imao nešto da dodaš ili ispraviš mogao si to da učiniš na ljudski način i na osnovu priznatih činjenica, a ne da se moramo vući za uši. Meni nije do toga i nisam to želeo. A sada, nema ljutiš - kakva setva takva žetva.:wave;

Izvinjavam se onima koji su sticajem okolnosti slušali raspravu koja ne prija ušima.:cuss:

re

re.
Mogu sa sebe da kazem slobodno da sam za 5 godina sto nije puno
popravio preko 500 aparat, od televizora do hard diska.
I ako se ne ljutis smatram sebe velikim ne nikiko najvecim.
Verovatno sem malo iznad dna no nema veze.
Kolumbo jen rakao da je sve lako kada ti neko pokaze.
Posto sam proveo mesece iznad ih monitora znam ponesto o njima.

I znam sigurno da isklucen monitor ne moze da ubije (ako izuzmemo hronicne bolesnike i astmaticare)
Veika vecina nije strucna i stoga i nemoze da se slozi.
Ako treba savet pitajte.
Nikola

Digresija

duksa88 je napisao(la):
Montor generalno radi, nista sigurno nije napunjeno.
Kolji to brale slobodno.Vrti samo natrafou,i eventualno Sub CoN ako negde pise, A ko nezna nek se pokrije usima a ne da lupeta po forumu.
Nikola

Ajd` malo objasnjenje. Sta znaci funkcija Sub Con. I
mam monitor (ctx ex710f) kod koga se na osd-u pojavljuje i mogucnost podesavanja Sub Con. Kada alteriram to, izgleda kao povecavanje i smanjenje kontrasta i osvetljenja. Po default-u je cini mi se stajalo na 90% ali mi je to za moj ukus previse bljestavo pa sam smanjio na 85% (drasticna je razlika). Normalno je da je pri manjem osvetljenju ostrina nesto veca, pa je i to razlog sto drzim tako.

Elem, u sekciji podesavanja geometrije (na osd-u) osim ovog Sub Con (i ostalih poznatijih) postoji i opcija Burn In, ali njeno alteriranje ne dovodi do bilo kakvog efekta. Da li mozda znas sta je to.

re

Ajd` malo objasnjenje. Sta znaci funkcija Sub Con
---------------------------------------------------------------
{a mislim da si objasnio,
oco drugo mo nije poznato.
Nikola

Nazad
Vrh Dno