Ajde da ja pokusam da ti pomognem, ako nije kasno, nekim licnim iskustvima.
Na svom racunaru imam ups APC BK500EI kupljen pred uvodjenje pdv-a i radi bez ikakvih problema dan danas odlicno kao sto sam i ocekivao, a bio sam i u prilici da za bratovljev racunar trazim ups i Mustek je bio u opticaju ali sam spletom nekih okolnosti ipak zavrsio sa Powercom Black knight 600 APU, kojim sam za te pare prezadovoljan.
Uporedicu ti oba iz nekog svog ugla i mozda ti pomognem da se resis. Racunar mog brata je vrlo slican mom, sa par periferija manje tako da su performanse oba ups-a vrlo uporedive.
APC 500EI je bele boje i na zadnjem delu ima sledece priljucke: port za telefonski kabal (in/out); port za usb kabal za vezu sa racunarom; strujni ulaz 220V; 4 izlaza - monitor, kuciste, rezervni i stampac. Napred 3 led diode koje upaljene u raznim kombinacijama mogu da daju neke dijagnosticke informacije vezano za rad ups-a a pojedinacno su indikatori za :ON-LINE, BATTERY , OVERLOAD, REPLACE BATTERY. Kvalitetno kuciste, tesko, bez skriputave plastike, dakle, kvalitet zvani APC koji inace puno kosta.
Ukljucuje se na dugme s prednje strane cijim duzim drzanjem ulazis u "meni" u kom mozes podesiti osetljivost ups-a na varijacije mreznog napona i postoje 3 nivoa (sensitivity):LOW, 160 - 278V; MEDIUM (default), 180 - 266V; HIGH, 196 - 256V. Pokusao sam da ga drzim na HIGH, ali mi je tada ups vrlo retko radio bez AVR-a (jer mi je napon nenormalno los, odnosno varira) i morao sam da ga vratim na medium, sto je sad podnosljivije.
U pocetku sam imao problema sa nestajanjem APC ikone iz system tray-a i na cesto prijavljivanje greske kako je UPS izgubio vezu sa racunarom: stvar se sredila sama od sebe kada sam dodao jos jedan USB uredjaj na racunar, mada neki predlazu i instaliranje XP service pack 2, to nisam probao, moguce da pomaze. APC 500EI nema mogucnost pracenja parametara napona, opterecenja i sicnog u softver-u. Prijavljuje samo stanje napunjenosti baterije i procenjeno vreme koliko moze da traje u slucaju nestanka (sto je uzgred receno smesno, procenjeno mi je 43 minuta, sto je daleko od realnosti.)
UPS radi super, najkrace receno,na padove strujnog napona i nestanke struje reaguje promptno, bez ikakvih treperenja monitora i slicnih glitch-eva. Na bilo koji pad ili skok napona cuje se sklopka u uredjaju i to nekad moze da bude jako iritirajuce jer je zvuk intenzivan i kada se pocne "rafalno" da ispaljuje zaista ide na zivce. U vezi s tim, nekad se UPS tako zbuni da iskljuci racunar iako struje i dalje ima i iako je na stand-buy-u i dalje sklopka na njemu "ispaljuje". Takodje, ako ga ne iskljucis na dugme i legnes da spavas a u medjuvremenu nestane struje probudice te pistanjem kad se isprazni do pred kraj baterije.
Masinu iz potpisa drzi nekih 8 minuta na ler-u,da se ne lazemo, i to max. Kad sam ga uzeo, a proslo je vremena od tada drzao je par minuta vise, tako da nije baterija pitanju vec sam kapacitet UPS-a. U vezi s tim, sumnjam da modeli slicnog ranga ili malo viseg mogu znacajno duze, moderator Broz je spominjao neku pricu o masini daleko "gladnijoj" od moje koju je APC 650 VA drzao 37 minuta sto je meni neverovatno i vrlo sumnjivo, ali ajde, neka bude. Mislim, i meni prijavljuje 43 minuta rezerve ali oni u trenutku padnu na 10 i tako dalje, cim nestane struje. Meni je licno i 5 minuta dovoljno da pogasim sve sto mi treba i iskljucim racunar tako da mi je i ovo sasvim OK. To inace cesto nije ni potrebno, jer softver ceo racunar stavlja u hibernaciju i time cuva sve sto se u tom trenutku desavalo na njemu. Ako hibernacija nije ukljucena ili ne radi, racunar se gasi.
Za ovih godinu dana uspeo sam da ga sludim samo jednom i to kad sam se igrao on-off dugmetom. Bio je potpuno "mrtav" pa sam morao da izvadim bateriju, resetujem ga pozadi (neuspesno pre toga par puta) i probam posle sat vremena.
Dakle, sve u svemu, kosta, uglavnom radi kako se ocekuje, nista ekstra od opcija i nije tacno da ne ume da pravi probleme, koji su doduse vrlo retki.
Powercom Black knight 600APU je crne boje, po dimenzijama iste sirine kao i APC 500, nizi je ali mnogo dublji (duzi), sve u svemu prakticno iste zapremine kao i APC. Pozadi postoji: port za telefonski kabal (in / out), port za usb vezu sa racunarom, 220 V ulaz i obican suko izlaz. Ovo poslednje je po meni genijalna stvar jer tu mozes da prikljucis sta god hoces od uredjaja, naravno da sve zajedno ne prebaci njegovih 600VA. Kod mene tako iz tog izlaza ide produzni kabal u koga su (a samim tim i direktno na ups) prikljuceni: 17" monitor, kuciste, Neo zvucnici i lampa sa sijalicom od 75W (sto nije bas pametno ali posluzi kad se u trenutku nestanka struje nadjes u potpunom mraku). Napred je malecno on/off dugme i jedna zelena led dioda koja zavisno od intervala treperenja daje informacije za overload, online i battery. Kuciste nista manje (ili primetno manje) kvalitetnije od APC-a, takodje tesko, mozda za nijansu laganije od APC-a, sve u svemu, vrlo dobro, da ne kazem odlicno.
Nema biranja sensitivity level-a kao na APC-u (barem ne da ja znam). Nemam tacnih podataka pa da prepisem ovo iz manual-a: - "AVR increases output voltage 15% above input voltage if -9% or -25 of nominal. AVR decreases output voltage 13% below input voltage if +9 to 25% of nominal". Inace i ovaj ups je cesto uposljen korekcijama napona ali to nije uopste tako dramaticno kao na mom APC-u: sklopka je daleko tisa i ne smeta usima, retko ispaljuje "rafalno" kao APC i nikad mu se ne desava da ga varijacije napona dovoljno zbune da pomisli da je vreme za shutdown (opet za razliku od APC-a).
Softver Powercom-a za razliku od APC-ovog koji je spartanski pregledan i stur je pomalo "kic" i neozbiljno saren ali zato daje mnogo vise informacija: ulazni/izlazni napon, opterecenje,kapacitet baterije, trenutni mod rada (AVR i njegovi modovi). Ima dosta pomalo zapetljanih opcija o logovanju, slanju poruka o ponasanju UPS-a na mejl i tome slicno, pokretanje odredjene aplikacije u slucaju nestanka struje... Nedostaje opcija iz APC-a za hibernaciju i to je prakticno jedino sto mogu da mu zamerim. Mada mozda i postoji takva opcija (ja nisam iskljuciv, ako neko zna neka podeli sa ostalima) ali ja to nisam uspeo da otkrijem ili podesim.
Pri nestanku struje, u leru i uz iskljucene potrosace kao sto su zvucnici i stona lampa, na konfiguraciji mog brata koja je rekoh vrlo slicna mojoj, baterija drzi oko 12 minuta, kome je bitan taj podatak. U svakom slucaju bolje od APC-a. Sto se samog "peglanja" ulaznog napona tice mislim da nije bas tako "agilan" kao APC. Daleko od toga da sam imao gasenja i resete ali sam uspeo da "uhvatim" podrhtavanja na monitoru, pa cak i jedno gasenje monitora, pri trenutnom padu napona koji je bio primetan u celoj kuci. Ali to su detalji, jer u globalu zaista radi jako korektno.
U slucaju nestanka struje softver UPS-a pozatvara sve aplikacije koje trenutno rade i iskljuci racunar. Kada napajanje predje na bateriju, dakle kada struje nestane, UPS pocinje da pisti lagano i u jednakim intervalima, a kada je baterija pri kraju pistanje postaje kontinualno. Za razliku od APC-a ciji je zvuk pistanja toliko glasan i iritirajuc da ga cujem i na drugom spratu kuce, zvuk Powercom ups-a je diskretan i tisi, sto je za mene ogromna prednost.
DA REZIMIRAMO:
1) da imam para i ne razmisljam o tome koliko mogu da dam uzeo bih APC ali nikako 500EI vec jaci model, najmanje 650 ili jos jaci. Posto takav jedan UPS sad kosta oko 120 eura pa navise iz perspektive jednog prosecno imucnog korisnika/potrosaca kakav jesam dati toliko para za uredjaj (uzevsi u ozir i upotrebnu vrednost takvog uredjaja) kakav je UPS je zaista mnogo.
2) Da me sad neko pita, izmedju normalnije cenovno postavljenog APC 500EI koji je oko 90 eura i Powercoma 600 APU koji sam opisao koji je oko 60 +- 5 eura uvek bih uzeo Powercom, uzevsi u obzir sve sto sam gore naveo. I to je moja licna preporuka kao Best-buy UPS u tom cenovnom rangu, :banana: svakome ko hoce kvalitetnu zastitu za svoj racunar.
Ne bih iskljucio ni Mustek, ali njegovi najjeftiniji upsevi nemaju AVR i o tome treba voditi racuna,a oni koji ga imaju su samo 10-ak evra jeftiniji od ovog Powercom-a. Iako je uglavnom kupovina Mustek UPS-eva lutrija, dobar deo korisnika je jako zadovoljan ali se opet ne cuju toliko kao oni koji ga kude. Ko je hrabar, trebalo bi da pokusa.
Slazem se da je APC odlican, ali ne bih se usudio da kazem da je "zakon", "tata" " one and only" i tome slicno. Daleko od toga i da je svaki APC "problem-free", a opet, koliko kosta trebalo bi da bude. To jeste jedan od retkih brand-ova koji zaista zavredjuje svoju reputaciju, ali za manje para se moze kupiti mnogo pametnije.
Bilo bi fino ako bi se neko potrudio da kaze nesto i o Informguard-u, Sweex-u, Trust-u, odnosno njihovim UPS-evima ali iz licnog iskustva. Mnogo je threadova na temu "Koji ups?" a vrlo malo cinjenicama i iskustvom potkrepljenih stavova, samim tim i korisnih zakljucaka, zato se nadam da ce ovo moje nasiroko pisanije ipak pomoci nekima u odluci.
Pozdrav. :wave: