Šta je novo?

Multiple JPG to PDF convert...preporuka?

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Treba mi program da konvertujem vise (oko 100) jpg slika u jedan PDF fajl, za ebook reader. Jel moze preporuka za neki program? Probao sam dosta njih, ali svaki ima neki manu.

Pa probao sam ga na brzinu ali nisam uspeo da nadjem tu opciju. Gde se nalazi?

Acrobat?
Ako ga imas, desni klik na JPGove...a verovatno si mozda i probao?
Imas i trial, cini mi se...

Skidam ga sad. Moglo je nesto manje, mislim 500 i nesto MB. Al probacu ga.

Probao sam ga ali imam problem koji imam sa nekoliko ovih konvertera. Neke slike mi konvertuje kao dosta male. Evo dole na slici se vidi.

Prilozi

• Clipboard08.jpg
    Clipboard08.jpg
    374.3 KB · Pregleda: 64
Probao sam ga malopre. Jeste super brz, ali sa njim imam problem koji se manifestuje kao na slici gore.

Pa stavi slike istog formata. Za promenu dimenzija i velicine u kb koristim portable RIOT, takodje jednostavan i freeware program.

Poslednja izmena:
Pa sve slike su istog formata, neki skenirani strip.

Probao sam samo da smanjim rezoluciju za 50% preko IrfanView ali dobijem blur pa nisam zadovoljan. Probacu riot.

Ako ti treba jedna slika na jednoj stranici možeš da koristiš FastStone Image Viewer i njegov Multi-Page File Builder.

Ne, treba mi nekih 100 slika da ubacim u jedan PDF. Tj. 100 slika u jedan PDF koji se sastoji iz 100 stranica. Ako me razumes. Lako je ubacim u PDF, ali stvarno mislim da je prevelika rezolucija 1750X1280 za ebook reader. I jedan strip bude 70MB. Previse stvarno.

Mozes li da okacis taj PDF koji si napravio pa da pokusamo da popravimo? Ili da okacis recimo desetak JPEG fajlova, ako te mrzi da kacis taj veliki PDF.

Poslednja izmena:
Ako si dobro skenirao, nebi trebalo da bude mutno. Jel ti isto na svim slikama ?

Mozes li da okacis taj PDF koji si napravio pa da pokusamo da popravimo? Ili da okacis recimo desetak JPEG fajlova, ako te mrzi da kacis taj veliki PDF.

Evo okacicu original i rezultat. JPG je original. Ovako ispadne posle konvertovanja i sa RIOT-om i sa IrfanView-om. Sa IrfanView-om samo smanjim rezoluciju, pa me bas cudi.

Ako si dobro skenirao, nebi trebalo da bude mutno. Jel ti isto na svim slikama ?
Nisam ja skenirao, skinuo sa neta. Original nije mutan.

Prilozi

• 008.jpg
    008.jpg
    440.2 KB · Pregleda: 62
  • 008.png
    008.png
    123.8 KB · Pregleda: 51
Evo i IrfanView konverzija. Samo smanjenje rezolucije na 50%.

Prilozi

• 004.jpg
    004.jpg
    586.7 KB · Pregleda: 39
  • 004.jpg
    004.jpg
    492.2 KB · Pregleda: 33
Na to sam i mislio. Jedna slika na celoj strani u jednom PDF fajlu od vise stranica. FSIW automatski radi resize ali ti mozes i rucno da odradis resize i sam izaberes algoritam koji daje najmanje zamucenje.

Nisam ja skenirao, skinuo sa neta. Original nije mutan.

Moze li link za te originale? Prosto da vidim na koliko bi fajl mogao da se smanji a da se koliko-toliko ocuva kvalitet. U svakom slucaju, los je format odabrao taj koji je ovo skenirao.

Blur bi trebalo da znaci da ti je slika razmazana, a ja to ne primecujem. Vidim da si smanjio format na stranici sa tekstom, ali nisi piksele pa ima 468kb, a to je mnogo. To isto na RIOT mozes da smanjis sa onim klizacem vuci na manji procenat i iznad slike ti pokazuje koliko ima kb, smanjuj sve dok lepo moze da se cita i to ce pasti na 60-70kb, a 468kb je stvarno mnogo.

Poslednja izmena:
Da, slika je razmazana, skini sliku pa je otvori lepo u fulu jednu pa drugu i videces ociglednu razliku.

re.jpg
Ovo je sa sceen capture kako se vidi kad otvorim tu smanjenu, ali to po mom misljenju nije razmazano nego kao da su na mestima slova slabije vidljiva, t.j. brisana. Medjutim kad uvelicam tu sliku sa klikom na lupu, onda su opet sva slova lepo crna i dobro vidljiva. E sad, ostaje ti da probas kako da izvuces taj kvalitet slike. Sad sam bas probao par puta i ne ide bas, a trebalo bi.

p.s.
Evo moze sa Paint. Ides u meniju na 'image' i izaberes resize/skew i smanjis sirinu i visinu slike po 40 ili 50% i izaci ce ti cista slika i onda opet mozes sa riot da joj smanjujes piksele ako hoces i ne pojavljuje se taj defekt.

Poslednja izmena:
Nasao sam program koji kompresuje PDF. Advanced PDF Compressor 2012. Sa podesavanjima na High quality i resolution na Original, smanjuje fajl duplo, i razlika je takoreci neprimetna.

Pa probaj i vidi kako ces imati najmanje Kb, a da slika bude dobro vidljiva, pa sta ti bude najvise odgovaralo. Ni svi programi za konvertovanje u pdf ne rade isto, videces rezultat. Ja sam sa jpgtopdf dobijao pdf sa dosta manje Mb nego sa pdf creator na primer i nekim drugim. Mozda se ni ja nisam najbolje snasao, ali videces, uporedi.

Evo kako izgleda sa podesavanjem kvaliteta na Fine (sledeca i najbolja opcija je High). Rezolucija original.

Prilozi

• Clipboard02.jpg
    Clipboard02.jpg
    197.6 KB · Pregleda: 33
Problem je sto ne mozes da ides na najveci kvalitet jer treba pdf da ti bude sa sto manje Mb i to je kompromis.

Pa isao sam i na najveci kvalitet, onda je fajl duplo manji od originala. Sada sam probao High kvalitet i rezoluciju za 25% manju i konacan fajl je 19MB, naspram 58 koliki je original.

Vrh Dno