Šta je novo?

Multiplayer intranet

Toni

Čuven
Učlanjen(a)
12.01.2003
Poena
619
Imam jedno pitanje u vezi mreznog povezivanja.

U firmi u kojoj radim imamo u planu da uskoro uvedemo primarni ISDN prikljucak, time na raspolaganju bi nam bilo 30 pristupnih linija. Pored ovoga treba da nabavimo i nove (jake) kompjutere na kojima bi trebalo da se izvrsavaju zahtevnije aplikacije.
E posto ja i vecina zaposlenih volimo da u slobodno vreme igramo UT2003, Warcraft 3, CS, Quake 3 i slicne igre, a kompjuteri na poslu posle 16.00 casova ne rade (a direktor je veliki poklonik Warcrafta) ideja je sledeca.

Da se jedan ili nekoliko kompjutera na poslu ostave da rade i da se na njima vrte neke od gore spomenutih igara, a da mi (zaposleni) sa domacih kompjutera se direktno povezemo na kopaniski kompjuter (koji bi imao ulogu servera) i da se prepucavamo kao da smo u lokalnoj mrezi. Da pojasnim, pod direktnim povezivanjem podrazumevam da sa mog kucnog kompjutera preko modema okrenem telefonski broj firme (zanaci da ne budem povezan na internet) i da pokrenem igru. Pri tome bilo bi zgodno da server potrazi sifru za da bi pristup imali samo zaposleni ili nasi drugovi, znaci ne svako koji zavrti telefonski broj firme.

Znaci pitanje bi bilo sledece: sta bi mi bilo sve potrebno (hardver i softver) za da igramo multiplayer u ovoj da je tako nazovem intranet mrezi?

Hvala unapred

auh, preko dial-in-a? reci mi jel svaki kompjuter ima jedan modem ili? mislim ako hocete da pristupite mrezi telefonom, server mora imati 30 modema za 30 korisnika, kao internet provajder. ako imate nesto slicno, reci da pisem dalje uputsvo...

mozda neko zna drugacije resenje, ali za sada, ja ne vidim kako zaobici ovu prepreku :(

Tako nesto je izvodljivo samo ako imas modema koliko i ljudi koji hoce da igraju, uopste ne treba da zoves `` firmu`` tj. neces raditi dial-up na tvoju lokalnu mrezu...
Ti dignes na jednoj od mashina na poslu recimo warcraft server, od kuce se kacis na net preko bilo kog provajdera, i trazis game server koji si digao u firmi (recimo preko IP), logujes se itd...
Ajd...

Shale je napisao(la):
Tako nesto je izvodljivo samo ako imas modema koliko i ljudi koji hoce da igraju, uopste ne treba da zoves `` firmu`` tj. neces raditi dial-up na tvoju lokalnu mrezu...
Ti dignes na jednoj od mashina na poslu recimo warcraft server, od kuce se kacis na net preko bilo kog provajdera, i trazis game server koji si digao u firmi (recimo preko IP), logujes se itd...
Ajd...
1. svi ce da placaju racun za net
2. svi ce dele jedan 64/128kb link

Meni je jasno da je moguce podici server na kompjuteru i poceti multiplayer preko interneta. Ali moja osnovna ideja je da se u ovom slucaju niko ne prikljucuje na internetu i da za to naknadno placa pare provajderu, nego da svi korisnici preko svojih kucnih kompjutera direktno preko modema pozovu telefoski broj firme i da pritome plate samo cenu lokalnog telefonskog impulsa.
U prospektu koji sam dobio od telekoma pise da primarni ISDN pristup se sastoji od 30 govornih kanala od po 64 kbit/s i ustvari prestavlja 2 Mbit/s pristup korisnika ka javnoj telefonskoj mrezi.
Znaci da pojasnim pitanje glasi: dali postoji nekakav ISDN adapter, terminal ili neznam kako se zove to parce hardvera koje ce da zameni u ovom slucaju 30 kompjuterskih modema, kontrolisati i usmeravati protok podataka od strane vanjskih korisnickih kompjutera (slicno kao lan hub ili swich) ka serveru (ili lanu) koji se nalazi u firmi i obratno podatke koje dolaze od servera usmeravati ka pojedinim vanjskim korisnickim kompjutera.
To u praksi bi znacilo da svaki korisnik iz svoje kuce, sa svog kucnog kompjutera preko modema pozove telefonski broj firme, loguje se, pokrene igru i pocne sa prepucavanjem isto kako da se nalazi u lokalnoj mrezi ili igracnici. Pri tome da jos jednom napomenem da se korisnik ne prikljucuje na internetu, da pri tome ne placa pretplatu internet provajderu, izbegava lag koji se javlja pri igranji preko interneta i da pri tome placa samo cenu lokalnog telefonskog impulsa.
Znaci ovo parce ISDN hardvera bi prestavljalo jednu vrstu mosta sa 30 individualnih korisnika sa jedne strane i kompaniskog servera (ili lana) sa druge strane.

Mislim da sam bio dovoljno jasan (i pomalo dosadan), ali ovo mi je stvarno vazno, zato sto imam priliku da meni i mojim drugovima pruzim dobru multiplayer zabavu bez placanja internet haraca lokalnim internet provajderima.

Pa ocekujem vase odgovore i razmisljanja, i molim Vas da obavestite druge korisnike ovog foruma da se slobodno ukluce u raspravu.

Cao :)

pa nravno, tacno ono sto sam rekao. koliko kostaju takvi uredjaji i gde se mogu naci, to ne mogu odgovoriti posto ne znam a nisam se ni susretao sa njima.

ukoiko premostis ovaj problem, mogu ti pomoci u namestanju servera za pristup i igru

poz

Vrh Dno