Šta je novo?

Multimedija za auto

Hvala na informacijama, to da treba birati barem 4gb ram je značajna informacija. Pokušavam da se raspitam, ovo mi je neka vrsta zabave, ako procenim da vredi uzeću ako ne neću, pitati prodavca je nezgodno on će sigurno da nahvali svoje zato više verujem forumu.

TS18 i TS10 sa qled ekranima sa alija su se sasvim pristojno pokazale, e sad naći to što ti tražiš, dugmiće i točkiće umesto senzora i toucha je već malo veća muka.

Nekako mi je baš nefunkcionalno da nema tastere i dugme za jačinu zvuka barem. Prema nekim iskustvima to je baš nezgodno u vožnji ako zatreba da se nešto podesi makar i jačina zvuka
Ne znam da li je rešenje komanda za volan?
ovo bi mi možda odgovaralo, da li neko ima iskustva sa firmom ili baš ovim modelom?

2GB za multimediju je malo i nećeš biti zadovoljan. Probaj na Aliju da nađeš. Ja sam uzeo 8/256 za 230€.

Pogledaj prodavca ZWNAV na Aliexpress-u. Slikaj im svoj radio i pošalji im u poruci i naznači koji je auto i godište, objasni im šta ti treba, pa će ti poslati šta mogu da ti ponude.

@dalek

Kod njih sam uzeo multimediju, octa core, 4GB/64GB za Fiat Ideu. Dobija se i canbus koji je zadužen za komande na volanu, ali ja nemam komande na volanu, pa nisam probao.

Video sam to, ne znam kako bi prošlo kroz carinu?

Računaj 32% na cenu koju kinez navede + trošak špedicije. Kada poručivao za sebe kod ZWNAV pre nešto manje od godinu dana, imao sam neke kupone + novčiće i za divno čudo poslali su mi besplatno Fedex-om i oni platili sve.

Ako imaš tastere na volanu, najbolje rešenje, pa na to neka multimedija poput ovoga, naravno u 8 jezgranoj varijanti sa 4Gb rama od ponuđenih.

I just found this on AliExpress:
US $133.42 | 2 din Android 13 Car Radio Multimedia Video Player For Fiat Stilo 2010 Autoradio Carplay Stereo GPS Navigator Head Unit 9" dvd

Razlika je svega 20€ između T4 i T5. Ove multimedije rade na androidu 10, a ne 13 kako piše. Nije da je nešto presudno, ali čisto da znaš da lažiraju verziju androida. Ostalo bi trebalo da je sasvim korektno.

Kod mene postoji battery drain (100injak mA) kojeg nikad nisam rijesio. Sve radi odlicno od funkcija. Mjereno par minuta posle gasenja auta, da li posle pada ne znam. Ne znam da li je zbog multimedije, pretpostavka, mrsko mi vracati fabriku.

Mislim da je nesto do Canbus mreze.

Vjerujem da dosta ljudi to ne kontrolise i ne primjecuje.

Moja nije povezana direktno preventivno baš iz tih razloga, okrenuo žutu i crvenu žicu pa ide samo kada sw da kontakt. Jeste da se čeka da se restartuje, mada mi smeta, nije da stalno stajem krecem.
Mada zavisi i od podešavanja, u meniju ima period posle koga se gasi, po defaultu ne 24h, znači tada je uspavana i odmah se budi kada uključiš auto, tek posle 24h mirovanja ide potpuno u off.

Moja je takođe sa canbusom, ali potrošnja mi je 2-3 mA nakon isključenja.

Mozda je do francuskih auta (elektronike).

Canbus decoder upravlja multimedijom, ACC Out sa canbusa crvena zica ide na multimediju. Zuta zica, glavno napajanje (12V). Uredno auto gasi napajanje posle par minuta od gasenja auta, mjerio unimerom. Buni me sto je napon stalno prisutan na Can data H i Can Data L na fabrickom konektoru.

Mislim da nista ne bih dobio npr kada bih za glavno napajanje i canbusa i multimedije doveo posebni zicu (ACC), recimo sa osiguraca od upaljaca.

Mnogo sam se pozabavio sa ovim i nikad skontao nisam. Nemam opcije za standby multimedije, sve pregledao, ne znam kako je po defaultu.

Uglavnom cim otlljucam auto ili otvorim vrata i sl. aktivira se 12V, a kad okrenem kljic canbus ukljucuje multimediju nema nikakvih bootovanja odmah je spremno. Vjerovatno je i zamisljeno tako da radi.

Da radi u pozadini vise bi struja vukla, valjda bi bio aktivan bluetooth, sa wifi se raskaci, cujem i ventilator se iza ugasi itd.

Nesto ga buni komunikacija sa canbus mrezom. Kupio i drugi canbus decoder, Hiworld, koji je navodno bolji, ranije je bio Raise, ista stvar.

Poslednja izmena:
Ja vracam fabriku uskoro cim budem imao vremena. Ne mogu da se izborim sa battery drainom. Nije napajanje u pitanju, to bih lako rijesio, cak i kad nicega nema prikaceno postoji drain. Can mreza je stalno budna. Jedino izgleda fabricki radio moze poslati info da je ugasen i da CAN Bus ide u sleep.

Zao mi je navikao se, vjerovatno uglavnom dobro radi na vozilima koji ne zahtjevaju canbus. Ipak mi je bitnija funkcionalnost auta od neke krš kineske android multimedije upitnog kvaliteta, bez ikakve podrske. Da to valja pravili bi je svjetski proizvodjaci ili gurali fabricki u auta.

Probaj da zameniš mesta žute i crvene, koje idu prema canbusu.

Probaj da zameniš mesta žute i crvene, koje idu prema canbusu.
Ne moze se to raditi. Zuta je napajanje 12V, crvena je ACC izlaz (ne ulaz) i preko toga pali/gasi head unit. Kad bih zamjenio multimedija bi bila stalno ukljucena, a canbus ne bi radio. Ovo se moze srediti samo da se codira novi can gateway, a ne pada mi na pamet da se cimam oko tih gluposti i komplikujem bespotrebno. Bas sam analizirao sve pinove i na canbusu i na multimediji i na fabrickom konektoru.

Probaj onda da odvedeš ACC na napajanje canbus-a, znači na canbus bez žuta žica. 12V ostaje kao glavno napajanje multimedije, a canbus se napaja sa ACC. U tom slučaju kada nema ACC napona ne radi ni canbus. Možda tako rešiš problem, ako to nisi probao.

Probaj onda da odvedeš ACC na napajanje canbus-a, znači na canbus bez žuta žica. 12V ostaje kao glavno napajanje multimedije, a canbus se napaja sa ACC. U tom slučaju kada nema ACC napona ne radi ni canbus. Možda tako rešiš problem, ako to nisi probao.
Probao i to, i dalje nema sleepa. Jedino sto nisam probao dovesti ACC+ i na canbus i na multimediju umjesto BATT+. Mogu probati, ali nesto ne vjerujem da ce rijesiti problem. Probao sa dva canbusa razlicita, istva stvar.

Ako to uradiš izgubiće sigurno napajanje i multimedija i canbus. To je kao da si izvadio multimediju, onda sigurno nije do canbus-a. Kolika je potrošnja posle 30 min. od gašenja auta?

S
Generalno sve mozes na internetu da pogledas da istrazis i da vidis. Koliko si spreman para da das i sta oces od multimedije.
Kada sam ja birao bilo mi je vazno da moze da fukcionise bez telefona a ujedno i da ima carplay.
Ja se na carplay ne spajam ,samo delim internet preko moba i tako je koristim. Navigacija , muzika i to je to.
Dasta je bitno i koliko je jaka bez 4gb rama nemoj da uzimas ako mislis da je koristis normalno.
Sedi pogledaj malo istrazi po netu ispitaj nekoga ko vozi stila i saznaces nesto.
To vazi za sve ko trazi neku mediju. Ili jednostavno odes ko ugradjuje ,raspitas se i saznas.
Sta si na kraju uzeo? Posto i meni treba opcija carplay, pozeljno bezicno.

S

Ja imam Ekiy T7 i sve radi. Android auto radi bežično bez problema, carplay nisam probao. Ekiy EK5 je isti uređaj, samo je software drugačiji. Ono što je važno, nema razlike u prijemu radio stanica između originala i T7.
Da. Potrosnja oko 0.15A.
Mislim da sama multimedija u slipu vuče toliko i da nema veze sa cenbusom, verovatno je tako urađena. Moja u slipu troši 2mA. Koja je to multimedia?

S

Ja sam sa alija narucio ovu mediju i ugradio je. Za sada prezadovoljan. Nema da koci sve fino radi. Koristim je vec nekoliko dana videcemo na duze staze. Evo i slika i linka
Slikacu neku sliku jos unutra cisto bolje da se vidi
postavio sam ti postove moje pa ti vidi
vozim toyotu auris 2016 pa sam za nju trazio ,verujem da ima za sve vrste automobila.
imas u ovoj temi moje postove sa slikama pa baci pogled ako te interesuje.

Mislim da sama multimedija u slipu vuče toliko i da nema veze sa cenbusom, verovatno je tako urađena. Moja u slipu troši 2mA. Koja je to multimedia?
Trebalo bi mnogo manje u sleepu od 150mA, negdje do 40ak mA, ali tih 2mA je malo za sleep. Vkerovstno si namjestio da se ugasi posle odredjenog vremena.

Multimedija neka kineska genericka, FYT bazirana. Nemam opciju kao sto neke imaju da li da ide direktno shutdown ili posle odredjenog vremena i sl.

Kako sam vezao stalno napajanje canbusa na ACC svako startovanje vozila dijagnostika izbacuje gresku. Ranije je izbacivala jednom mjesecno mozda pa ponistim. Jos jedan vjerovatni dokaz da canbus pravi probleme.

Sutra cu vezati na ISO konektor fabricki radio, ovo necu odmah rasklapati pa da ispratim struju posle sleepa. Treba da zakuca skoro na nulu (2-3 mA).

Nemam vise ni zivaca da se zamaram sa ovim.

Prilozi

• IMG20240624004049.jpg
    IMG20240624004049.jpg
    275.7 KB · Pregleda: 60
Moja se ne gasi. posle 2 dana trenutno startuje bez butovanja.

Zanimljivo deluje ova EKIY moravu jos malo da to istrazim. Ja sam prvenstveno gledao RCD modele, cenovno koliko vidim bi me slicno izasli.

Moja se ne gasi. posle 2 dana trenutno startuje bez butovanja.
OEM zakon. Ne znam koji me djavo tjerao da stavljam smece u auto. Hajd sto sam je izbacio nego mi usput i akumulator pokvarila od dubokog praznjenja, pa sam drugi uzeo.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-26-16-56-30-45_50d2f43b07d40e26976c269b48206bf1.jpg
    Screenshot_2025-01-26-16-56-30-45_50d2f43b07d40e26976c269b48206bf1.jpg
    110.6 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_2025-01-26-16-56-19-72_50d2f43b07d40e26976c269b48206bf1.jpg
    Screenshot_2025-01-26-16-56-19-72_50d2f43b07d40e26976c269b48206bf1.jpg
    121 KB · Pregleda: 33
OEM zakon. Ne znam koji me djavo tjerao da stavljam smece u auto. Hajd sto sam je izbacio nego mi usput i akumulator pokvarila od dubokog praznjenja, pa sam drugi uzeo.
Pa iskreno za 100€ se nije moglo očekivati bog zna šta.

Pa iskreno za 100€ se nije moglo očekivati bog zna šta.
Pa i ta skuplja ima samo bolji hardver i isti canbus decoder koji je problem u mom slucaju. Tako da bi imao isti slucaj i sa najskupljom kineskom multimedijom. Iskreno zato sam i uzeo jeftiniju da ne 'rizikujem' mnogo ako ne bude radilo sve kako treba.

Najvise od svega mi smeta kineska softverska (ne)podrska. Kontaktirao proizvodjace canbusa za update i na forum i email i broj telefona, nikakvog odgovora.

Vjerujem da 90% ljudi ovo ni ne skonta (primjeti), i po njima sve ok, pogotovo oni koji cesce voze auto.

I ne znam koji djavo prodaju nesto ako ne radi kako treba, sto navode u opisu da ima podrska za to i to auto. Nije bas mala stvar da se prelazi preko toga. Iste Canbuse koriste i poznatiji kinezi kao Xtrons i sl.

Nazad
Vrh Dno