Šta je novo?

Multimedija za auto

Postavio sam android multimediju (kinesku) na citroen C4L. Posle startovanja motora prijavljuje gresku na instrument tabli (EGR) i ne rade sve komande na volanu, ne prikazuje podatke oko klime, otvorenih vrata i tako to, kao sto je bilo prije na onom malom displayu.

Da nije do kakvih podesavanja canbus decoder-a, ne mogu da udjem u Factory trazi code, tu se kao podesava, ako je to to.

Da li kontaktirati prodavaca za code ili je neki univerzalan.

Spojio sam sve korektno sto sam dobio od kablova, plug & play je...

Prilozi

• IMG20240508182654.jpg
    IMG20240508182654.jpg
    246.6 KB · Pregleda: 254
  • IMG20240508171702.jpg
    IMG20240508171702.jpg
    231.6 KB · Pregleda: 280
Da odgovorim sam sebi. Promjenio sam podesavanja Canbus-a (u Settings-Factory), izabrao neki profil koji sam nasao da se preporucuje za moje auto i sad sve radi uredno i nema nilakvih gresaka. Kontaktirao prodavaca da mi posalje password i poslao je.

Moram priznati da bas poboljsava komoditet u autu, i poprilicno jeftino (100€) za ono sto nudi. Valjda ce potrajati...

Jos Vgate OBD2 adapter da stigne i to je to.

Prilozi

• IMG20240509150846.jpg
    IMG20240509150846.jpg
    359.2 KB · Pregleda: 290
Da odgovorim sam sebi. Promjenio sam podesavanja Canbus-a (u Settings-Factory), izabrao neki profil koji sam nasao da se preporucuje za moje auto i sad sve radi uredno i nema nilakvih gresaka. Kontaktirao prodavaca da mi posalje password i poslao je.

Moram priznati da bas poboljsava komoditet u autu, i poprilicno jeftino (100€) za ono sto nudi. Valjda ce potrajati...

Jos Vgate OBD2 adapter da stigne i to je to.
Nakon par dana ako te ne mrzi napisi kako si zadovoljan, mane i pozitivne stvari.
Pogotovo sada kada ugrije, kako se ponasa na visokim temperaturama, kako radi navigacija.
Da li imas ventilator/cooler na pozadini uredjaja?

Ima ventilator pozadi, da li radi stalno, ili se ukljucuje po potrebi, ne znam. Za sad nema problema, vidjecu. Ima kao neka opcija za fan 'always turn on' i ' do not turn'.

Njegov GPS beskorisan, gubi signal svakih par sekundi (mozda negdje gdje nema brda bi radilo), koristim navigaciju preko Android Auto koristeci telefon i radi odlicno.

Imam samo jedan problem. Posle 15ak ( ili vise ne znam) minuta, ne mogu daljinski da otkljucam auto, mora preko brave, isto kao da ode centralna brava u sleep mode. Svaki sledeci put radi.

Stoji mi stalno Vgate adapter u Obd2 portu, mozda je do njega, izvadio sam danas pa cu probati. Koliko se sjecam da nisam imao problema dok nisam stavio obd2 adapter.

Ima on auto sleep/wake opciju, pokusacu da odgovarajucom komandom preko Terminala (ELM327 chip) podesim da ide u sleep mode posle vadjenja kljuca a wake posle paljenja motora. Po defaultu je namjesteno 30 minuta auto sleep.

Mozda auto primjeti neko curenje struje u tih pola sata pa aktivira nesto poput economy mode, pa iskljuci centralnu bravu.

Ne znam, kakva su iskustva. Mozda je i do Canbusa, vidim ima opcija na multimediji da se omoguci 'Car lock interference', probao ne radi.

Uglavnom radi sve bitnije koliko sam upratio, nije idealno sve ali...ok je, vidi se da je kinez, odaje utisak nekvaliteta, nemas ni podrske nikakve, software los, sklepan tek toliko da funkcionise.

Prilozi

• 20240601_133722.jpg
    20240601_133722.jpg
    242.2 KB · Pregleda: 197
  • 20240601_133746.jpg
    20240601_133746.jpg
    195.2 KB · Pregleda: 128
  • Screenshot_20240606_085955_AliExpress.jpg
    Screenshot_20240606_085955_AliExpress.jpg
    113.7 KB · Pregleda: 116
  • Screenshot_20240606_090011_AliExpress.jpg
    Screenshot_20240606_090011_AliExpress.jpg
    135.5 KB · Pregleda: 130
  • IMG-6ce1b8839379aa1d6ce4813877a51f86-V.jpg
    IMG-6ce1b8839379aa1d6ce4813877a51f86-V.jpg
    94.8 KB · Pregleda: 201
Poslednja izmena:
Bitno je izabrati pravi canbus decoder kao i ucitati adekvatan profil auta. Ja narucio novi canbus i sve radi odlicno bez prepravki. Rade sve komande na volanu, rade sve one stvari sto su bile na fabrici (temperatura i sl) i sto je bitno rade poruke sa trip computera. Vrijeme i datum se sinhronizuje sa satelitima, tako da se i ne mora imati internet za to.

Kako sad izvadio GPS antenu na dashboard (da nije iza ili ispod), GPS radi odlicno i ne gubi signal. Kabl sam uspio provuci ispod plastike tako da se nista i ne vidi.

Sad sve radi fino, i potpuno sam nezavisan od telefona sto je i bio cilj.

Stavio sam i senzore za gume, rade ok, OBD2 adapter je takodje dobra stvar. Imao sam neke 3 greske (DTC), nesto u vezi VAN Bus-a, ali sam ponistio bas oreko OBD2 adaptera.

Nisam primjetio probleme na vrucinama, radi ventilator. Brzo se i startuje headunit, ne ide od nule uvijek kao telefon, ne crpi akumulator.

Izvukao sam i externi mikrofon, ali moras galamiti da te cuju.

Software (hardware pogotovo) nije ni do clanka telefonu (pogotovo nekom malo boljem poput 1+), ali eto ovo je ipak auto, pa sam spreman na kompromise, ne visim u njemu stalno, kao sto sam sa telefonom.

Sve u svemu zadovoljan, opet kazem samo da potraje...

Evo nekih slika i cpu-z sta kaze.
Generalno za ove pare ja sam zadovoljan. Kod nas se dosta slabije prodaju ,na primer 2gb i 4cora oko 200e. Sve jace idu 300+. Ova je kostala 135e i shiping 40e , carina mi nije naplacena samo pdv i postarina to je kostalo 900din.
Jurio sam fabricku ali sam odustao posto je dosta ogranicena verujem da je kvalitet bolji za nesto ali ova je dosta lepsa, za fabricku mi traze polovnu 200 i vise.

Prilozi

• 20240606_160953.jpg
    20240606_160953.jpg
    436.6 KB · Pregleda: 186
  • 20240606_161901.jpg
    20240606_161901.jpg
    306.3 KB · Pregleda: 154
  • 20240606_161829.jpg
    20240606_161829.jpg
    249.3 KB · Pregleda: 144
  • 20240606_161823.jpg
    20240606_161823.jpg
    284.9 KB · Pregleda: 143
  • 20240606_161753.jpg
    20240606_161753.jpg
    238.1 KB · Pregleda: 148
  • 20240606_161013.jpg
    20240606_161013.jpg
    288.3 KB · Pregleda: 163
  • 20240606_160959.jpg
    20240606_160959.jpg
    342.9 KB · Pregleda: 175
voki super se uklopilo i fino izgleda

Imam Renault Megane 1

Sumnjam da ima neka multimedia koja se ugrađuje za moj model, pa me zanima, ima li šta zgodno od ovakvih modela za predlog:

Multimedija mi ne radi, samo stoji android logo, resetovao sam x puta ali nece.
IMG20240823131037.jpg
Znaci, jedina opcija mi je ovo, kao neko ima drugo resenje neka kaze:

LINK

Moje pitanje je, moze li kako da se ne skida sa auta da se ne povezuje sa pc-jem?
Sa telefona mozda itd?
Ako nije, kada ga povezati na pc?
Znaci pripremim sve:
bcbb157d8e60aadd9304217387957eff7ab81977_2_690x458.png

Da li je najbolje i prije nego se upali odmah ga povezati?
Znaci da mi treba usb to usb? Jer nema drugi ulaz? Da idem odah da trgujem?
1724428747791.jpeg

Sony auto radio posle godina verne službe otišao u večna lovišta, primarno korišćen za puštanje muzike preko BT i telefonske razgovore.
Gledao cene krštenih uređaja, poskupo u varijanti sa bluetoothom i eksternim mikrofonom, poskupo, plus me nerivra telefon koji petljam po nosacima i drzacima, rekoh kada vec dajem pare uzecu moderniji sistem.
Pazario TS18 multimediju u 4/32 konfiguraciji, 9" ekran na Aliju, cena 109e + 30e carine i PDV-a, u cifru je ukljucena i nova prednja maska.

Finalni rezultat, ovamo i onamo, ekran je relativno nisko u odnosu na vozaca i pod pravim uglom tako da pogled pada dosta ostro na sam displej, daleko od idealnog ali vidljivo.
Performanse uredja su dobre, 8 jezgra i 4Gb ram-a su dovoljni za udoban rad.

Podržava Android auto, povezan bežično, funcioniše lepo na prvu loptu, malo detaljnije tek kada budem vozio par dana.Bitno da podržava istovremeno navigaciju i radio/mp3.

IMG-20240919-145345.jpg
IMG-20240919-145452.jpg

Kako radi kao audio player? Ono, kvalitet zvuka i snaga? Kvalitet radio prijema?
...u poređenju sa Sony-jem?

Ima li DAB?

Meni google maps dok ucita mape i ostale stvari na prvom otvaranju zna da potraje. Posle ide brze. Here Maps radi mnogo brze. Navigacija nije radila dok nisam GPS antenu postavio na dashboard. Sad ne gubi nikad satelite.

Kvalitet zvuka za nijansu losiji od fabrike, prijem stanica osjetno losiji od fabrike.

Sto se tice DAB-a, mislim da nema integrisano dodje kao USB.

Kod mene je 4 jezgra 4/32, ne znam kako nadje 8 za 100 eura.

Sve u svemu zadovoljan sam, pogotovo za ove pare, ne motam vise telefone po nakim nosacima i ne przim baterije, sto je i bio cilj, da se telefon zamjeni u potpunosti. Telefon uglavnom sluzi za hotspot.

Razgovaram preko multimedije, ali se moras malo derati na mikrofon, jos je externi. I da, Android Auto radi, ali je nekako sporo, desi se nekad i da pukne veza.

Ako si neki audiofil mislim da je fabrika bolja od ovih jeftinarija (ne znam za skuplje). Npr. Meni je za klasu kvalitetniji i mocniji zvuk preko Ugreen AptX adaptera i fabrike nego preko ovoga. Ovo jedino sto je elegantnije AiO multifunkcionalno rjesenje.

Na TS18 kvaliet zvuka je pristojan, preko BT ništa lošiji od Sony-a.

Za snagu nisam merodavan, u mom autu su 4kom hertz malih dvosistemskih zvučnika od 10cm tako da oni ne traže previše snage.

Pojačalo je klasika, mosfet, TDA7851 ali naravno sam tranzistor mu dođe džaba ako i ostatak audio pravca nije na nivou, tu nisam ulazio u detalje. Ono što mi se na prvu loptu nije dopalo je hlađenje samog tranzistora, na metalnom kućištu je džep koji je napunjen silikonskom pastom i u koji je tranzistor zagnjuren kada matična ploča dođe na svoje mesto, ali problema su dva, fabrički nema dovoljno paste, i tranzistor nije prišrafljen za kućište kako bi se obezbedilo bolje prijanjanje.

Radio radi, tu se moje iskustvo završava jer ga i ne slušam. Na prvu loptu bih rekao da mi se zvuk na Sonyu više dopadao kod radio prijema, ali nisam se igrao sa DSP-om.i EQ. DAB nema.

Što se mikrofona tiče, tu sam se postarao da bude koliko je moguće bolji zvuk:
1. otvorio multimediju i isključio inegrisani mikrofon da ne bi dodatno skupljao buku, krckanje table i slično
2. Pazario na aliju nešto bolji eksterni mikrofon koji je usmeren i zakačio ga za nebo kako bi bio na mekšem zbog udaraca i prenošenja tog zvuka kao i bliži glavi da me bolje čuju. I eksterni koji dolazi uz navigaciju je pristojan, ali tek kada je blizu glave, montaža na tablu je propast.

Posle dana korišćenja, android auto nije gubio vezu, to bih rekao da radi stabilno. Sam android auto već, šta znam, ima stvari koje mi se ne dopadaju, ili ih još nisam prokljuvio:

1. Glasovno komandovanje, nema srpskog pa preopoznavanje komande kada hoću da zovem nekog iz imenika nije uvek idealno.

2. Dual sim, iako u imeniku telefona imam dodeljenju karticu sa koje se koji kontakt poziva, android auto svaki put pita sa koje želim da obavim poziv, tj moram da pogledam ekran i pritisnem ga što remeti ideju minimalne distrakcije.

3. Puštanje lokalne muzike sa telefona, na sonyu je radio A2DP, pustim muziku sa telefona, komande na samom uređaju mogu da premotavaju i menjaju pesme, ovde to iz nekog razloga ne funkcioniše. Možda je vezano za sam plejer, prešao na PowerAmp a ranije koristio native music apliakciju, sa time ću se još poigrati

Ja sam isto preko kineza naručio za bmw e46 318i malo jaču verziju multimedije.

Ovde kod nas deru sa cenama plus najslabija verzija.

Jednostavna instalacija je bila kod bmw.

Kasnije sam ubacio mf volan pa sve sada radi cakum pakum.

Ja sam isto preko kineza naručio za bmw e46 318i malo jaču verziju multimedije.

Ovde kod nas deru sa cenama plus najslabija verzija.

Jednostavna instalacija je bila kod bmw.

Kasnije sam ubacio mf volan pa sve sada radi cakum pakum.
Moze li link, da pogledam za Opel ponudu?

3. Puštanje lokalne muzike sa telefona, na sonyu je radio A2DP, pustim muziku sa telefona, komande na samom uređaju mogu da premotavaju i menjaju pesme, ovde to iz nekog razloga ne funkcioniše. Možda je vezano za sam plejer, prešao na PowerAmp a ranije koristio native music apliakciju, sa time ću se još poigrati
Ni kod mene točkić na samom uređaju neće da premotava i menja pesme kada puštam preko PowerAmp-a, samo radi preko fabričke aplikacije za muziku.

Yup, ispade da android auto automatski gasi a2dp protokol, tako da ili običan bluetooth sa a2dp, ili android auto i onda kompatibilna aplikacija.

Isti auto, ja sam ovu pre 2 godine uzeo i namestio. Radi odlično
4/32gb
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
RSD13,645.08 | Android 12 Car Radio for Opel Astra Vauxhall Buick Verano 2009-2015 Multimedia Video 2Din Head Unit Carplay Stereo Speaker Audio

Isti auto, ja sam ovu pre 2 godine uzeo i namestio. Radi odlično
4/32gb
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
RSD13,645.08 | Android 12 Car Radio for Opel Astra Vauxhall Buick Verano 2009-2015 Multimedia Video 2Din Head Unit Carplay Stereo Speaker Audio
I kakvi su utisci u odnosu na orig player? Snaga pojačala, bt calls? Jel ima nesto da ne radi sada?

Što se tiče muzike, ne razumem se, al nisam primetio da je opao kvalitet. Bt nisam imao pre toga, sad mi super radi (rade sve komande na volanu). Ono što mi ne radi (nisam znao da povežem) su zvučna obaveštenja originalne instalacije. Tipa, ne čuje se kada dajem migavac, ne pišti kad nisam vezan (ovo mi i nije mana :) ), vidim vizuelno na instrument tabli, ali ne čujem.
Al zato prednosti su neograničene. Imaš andorid od 10 inča ispred sebe pa radiš šta ti je volja. Imam više navigacija, eon, tidal, youtube... Onda rikverc kamera, prednja dash kamera. Sve fercera.

Što se tiče muzike, ne razumem se, al nisam primetio da je opao kvalitet. Bt nisam imao pre toga, sad mi super radi (rade sve komande na volanu). Ono što mi ne radi (nisam znao da povežem) su zvučna obaveštenja originalne instalacije. Tipa, ne čuje se kada dajem migavac, ne pišti kad nisam vezan (ovo mi i nije mana :) ), vidim vizuelno na instrument tabli, ali ne čujem.
Al zato prednosti su neograničene. Imaš andorid od 10 inča ispred sebe pa radiš šta ti je volja. Imam više navigacija, eon, tidal, youtube... Onda rikverc kamera, prednja dash kamera. Sve fercera.
A koji servis u BG to može da montira kako treba?

Jel moze neka preporuka za multimediju za Skodu Rapid 2014 ?
Kupio skoro,u njoj fabricka sa radiom i cd player-om pa hocu da zamenim...
Ako imate neke linkove bilo bi dobro :)

Primjetio sam sad kad je hladnije, pri startu multimedije se cuje ventilator kako zuji dok se malo ne 'zagrije', verovatno malo 'stegne' lezaj. Je l' imao neko iskustva slicnog?

Ugradio bih multimediju navigaciju u Fiat Stilo, nemam komande na volanu, trebalo bi da navigacija bude sa dugmicima i tockicima, android da ima i radio fm pomogucstvu i dab usb i sd slot. Sta bi preporucili?

Ugradio bih multimediju navigaciju u Fiat Stilo, nemam komande na volanu, trebalo bi da navigacija bude sa dugmicima i tockicima, android da ima i radio fm pomogucstvu i dab usb i sd slot. Sta bi preporucili?
Generalno sve mozes na internetu da pogledas da istrazis i da vidis. Koliko si spreman para da das i sta oces od multimedije.
Kada sam ja birao bilo mi je vazno da moze da fukcionise bez telefona a ujedno i da ima carplay.
Ja se na carplay ne spajam ,samo delim internet preko moba i tako je koristim. Navigacija , muzika i to je to.
Dasta je bitno i koliko je jaka bez 4gb rama nemoj da uzimas ako mislis da je koristis normalno.
Sedi pogledaj malo istrazi po netu ispitaj nekoga ko vozi stila i saznaces nesto.
To vazi za sve ko trazi neku mediju. Ili jednostavno odes ko ugradjuje ,raspitas se i saznas.

Nazad
Vrh Dno