Šta je novo?

MultiBoot setup i ghostovanje

gru b.

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2004
Poena
309
Pozdrav svima!
Rešio sam da kupim eksterni hard 1TB da na njega smestim sve podatke sa laptopa, a da mi 250GB hard na laptopu uglavnom posluži za multi boot Win7 i nekoliko Linux distribucija, da malo eksperimentišem.
Krećem od početka (format diska) i pitam koji je najbolji postupak i redosled radnji koje treba da preduzmem (particionisanje, boot manageri itd) da bih izbegao probleme?
Nešto slično sam pokušavao, ali prvi put sam pokvario MBR i izgubio pristup nekim particijama. Drugi put je radilo, ali sam dobio ukupno 3 menija za izbor OS-a, jedan windows meni, drugi OpenSuse i treci ubuntu meni.
Mogu li da dobijem samo jedan meni i da to radi OK?
Na kraju, hocu da ghostujem WIN7 particiju da bih uvek imao svež sistem. Oće li ovo raditi ako imam multiboot?

Poslednja izmena:
Podeli HDD na onoliko delova koliko hoćeš operativnih sistema + linux swap (dosta je 1 GB). Prvi napravi da je primarni i na njega prvo instaliraj Windows. Za linux Ti je dosta 10 - 20 GB prostora po sistemu i slobodno može biti "Extended partition". Linux će prepoznati sve prethodne instalacije i dodati ih u but-meni (bootloader GRUB). Ako slučajno nešto zapne, uvek možeš ručno da ga edituješ. Evo i malo uputstava:
http://www.dedoimedo.com/computers/grub.html
ps. mala napomena: imao sam problema sa Suse ako nije boot instalisan u MBR, kod ostalih nije važno gde se nalazi.
Naravno, ako zapne, tu smo...

Nazad
Vrh Dno