Šta je novo?

muke sa prepoznavanjem cpu

oogabooga

Čuven
Učlanjen(a)
20.10.2003
Poena
690
ploca asus a7n8x-x.... ispravna.... stavio na nju neki sempron (koji je na prethodnoj ploci radio na 1.8ghz), ali u zadnje vreme sam ocoravio i nemogu da procitam ta sitna slova/oznake na njemu da provalim koji je.... e sad, problem je sto ga ploca vidi kao athlon na 900mhz. u bios advanced kad udjem, fsb mu je 100, mnozilac podesen na auto, i pokazuje 9.0x/17.0x. u ovom rezimu normalno podize winxp i sve radi. ako krenem da cackam fsb, recimo na 133, komp zapisti, i krene da se dize winxp do welcome ekrana, gde se resetuje, i sa 133 prepoznaje cpu kao sempron na 1200mhz. ako stavim na 166, onda ga prepoznaje kao sempron 2200+, komp zapisti i posle onog ekrana gde izlista irq i ostalo, tu se resetuje. nemam pojma sta da radim da provalim koji je cpu, ili da ga podesim da radi na jacoj brzini. neko resenje?
thx

Flešuj bios na poslednju verziju. Ako i dalje ne prepoznaje procesor ili isti odbija da radi na deklarisanom taktu, biće da je krenuo da crkava.

sad sam uspeo na 133(kad ga vidi kao 1200mhz) i mnozilac na 10.5x da podignem winxp i radi, ali mi youtube secka malo, a pogotovu kad bacim na pun ekran....

i vec je u njemu zadnja verzija biosa 1010....

Ako se dobro secam semproni imaju magistralu 166MHz. Stavi fsb na 166 mnozilac na auto i memoriju na 166 odnosno 333mhz.

edit:
koji ram imas, mozda te on zeza ako imas ddr 133mhz pa nece da radi na 166MHz ako ti je namesten odnos fsb/ram 1:1

Poslednja izmena:
kad stavim 166, i mnozilac na auto, podesi sam na 9.0x/17.0x. e sad, memoriju nisam cackao....

stavio sam i memoriju na auto, i on sam podesi na 166, ali isto.... dodje do welcome ekrana i reset....

Ako kazes da ti je na proslom radio na 1.8GHz onda verovatno imas ovaj sempron 2600+ znaci 11*166=1833MHz vidi jos za ram probaj ga manualno podesiti na 133 i mnozioc postavi najmanji moguci 9 pa onda pokusaj sa fsb-om na 166mhz ,mada nije iskjuceno ni napajanje ako imas nekog starog kineza koji daje poslednje atome snage -ovo zadnje se meni jednom desilo.

moguce je i to sa napajanjem.... napajanje je kinez star 300 godina..... jer se resetuje bas na welcome ekranu, a nekoliko puta kad je uspeo da digne winxp, resetovao se na pustanju sa youtubea..... ako ga podesim na 133/12.0x..... onda radi skroz ok, jedino sto je malo slab za YT....

haha, ladno se sa drugim napajanjem podigao..... stavio sam 166 i mnozilac i memoriju na auto..... vidi ga kao sempron 2200+ na 1.5ghz sad.....

super, stavi sad multi na 11 i dobices 1.8GHz kao i na prosloj ploči

ali neznam zasto mi i dalje secka na YT, pogotovu na full screen? ostatak kompa je 1gb ddr, i radeon 9250....

Moram opet da ponovim da se M verzije procesora starih socketa tako ponasaju.. Na nekoj ploci hoce da rade, na drugoj rade upola manje. Skini CPU-Z i pogledaj koji je procesor.

Tek sad videh da si uspeo da podignes sve, ali opet proveri za svaki slucaj..

Poslednja izmena:
Vrh Dno