Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Isto imam problema od same instalacije pre par meseci. Tei puta su mi bili u stanu i navodno resili problem. Posle dan dva opet isto. Protok 50/50Mbit a 5GHz ili ne prepoznaju uredjaji ili kad ga vide ne moze se povezati. Na LAN kablu protok minie 90/90Mbit a imam BOX L gde na optici treba da bude 600/600
Zbog ovoga sam dosao ovde da proverim jel se jos neko zali 😀

Imam isti 600/600 paket

Jel postoji neko resenje ili da ih zovem?

Prilozi

• Screenshot_20250918-113703.png
    Screenshot_20250918-113703.png
    182.1 KB · Pregleda: 139
Da pitam i ovde. Jel su menjali admin šifre na ruterima? Više mi ne radi ona koja je ranije radila.

Wifi može da zavisi od mnogo faktora, a postoji mogućnost i da je ruter nešto "otkačio".

Resetovao ruter na fabricka podesavanja i sad je wifi okej isto. Videcemo koliko ce to da traje
Da li si probao da promenis polozaj adaptera za struju u lezeci/horizontalni? Mene je to zezalo kako god je bio ukljucen u zidu.

Moze li pojasnjenje slike?

Pa valda Mts uspeo da izgura HD rezoluciju na YT.

Klasični problemi sa YT-om na mts optici. Nikad neće uspeti to da srede. Od 600Mbps, za konkretan YT video, ne može da mi "isporuči" više od 2Mbps. To nekako sa vp9 i av1 kodekom još i radi za 1080p50, ali stvarno nisu normalni, uveče 1440p, 4K i veće rezolucije, a često i 1080p na YT mogu samo da sanjam.

Boli ih ćoše.
Ja 'rešim' tako što se nakačim na VPN na neku random zemlju

Da li korisnici Yunet-a na istom vlaknu od mts optike, imaju isti problem sa Youtube?

Dobar dan svima, imam pitanje. Da li je neko probao sa SFP+ stickom da udje na mts mrezu, dakle bez njihovog ONTa. Za sada imam mikrotik, iza njihovog Huawei ONTa u bridge modu. Radi OK ali uredjaj je povelik, jos ima velike antene... pa mi smeta. RB5009 ima SFP port. Naravno treba mi stick koji dozvoljava dovoljnu dozu izmena, najpre SN.

Evo ga ovaj jedan HSGQ sa aliexpresa: https://www.aliexpress.com/item/1005008908209811.html
Citam da ljudi uspevaju sa njime da prodje autentikacija na raznim GPON mrezama u svetu. Nisam procitao ovde da je neko probao na mts mrezi.
@rajkosto Da li si mozda ovo probao? Ili ne bas ovaj, bilo koji da je uspesno usao na mrezu. Ako se dobro secam negde si napisao da su OLTovi Huawei i da oni proveravaju samo SN, sto bi trebalo da moze da se klonira na ovome.

Radi taj (pre je bio brend ODI) samo kupi APC verziju, i treba se dosta konfigurisati preko ssh komandi ne samo serijski broj
Razlika između v06 i v08 je što v08 ima softverski EEPROM pa sa novijim firmverom može pokazivati jačinu signala u mikrotik sfp tabu

Poslednja izmena:
Znači ovo sa yt preko mts optike je stvarno nenormalno.

Slično kao @poglavicas imam rezultate (speedtest skoro 600/500) a connection speed oko 1300kbps, Stream se vuče na 480p jedva.

Upalim vpn ka Rumuniji, yt poleti, 1080p, 2k, 4k, sve ide lepo.
Nije samo MTS optika, koristim SBB coax i isto imam problem sa učitavanjem youtube videa.
Obično se dešava u špicu, kasno uveče radi kako treba.

Radi taj (pre je bio brend ODI) samo kupi APC verziju, i treba se dosta konfigurisati preko ssh komandi ne samo serijski broj
Razlika između v06 i v08 je što v08 ima softverski EEPROM pa sa novijim firmverom može pokazivati jačinu signala u mikrotik sfp tabu
Ima li neki poseban razlog zasto APC? Jer svejedno u mtsov ONT mi ide plavi konektor (trebalo bi to da je UPC). u ZOK sa druge strane ide zeleni. Tako da sa trenutnim patch kablom ima mi vise smisla da uzmem UPC, osim ako nisi imao neki drugi razlog.

Ima li neki poseban razlog zasto APC? Jer svejedno u mtsov ONT mi ide plavi konektor (trebalo bi to da je UPC). u ZOK sa druge strane ide zeleni. Tako da sa trenutnim patch kablom ima mi vise smisla da uzmem UPC, osim ako nisi imao neki drugi razlog.
Svaki mts koji sam video bio je skroz zelen ? Si siguran da je tvoj Huawei i patch kabl plav (na strani rutera) ? Ako jeste onda je UPC. Prikačena slika tipičnog MTS rutera koji je zelen (APC)

Prilozi

• IMG_20251012_161840.jpg
    IMG_20251012_161840.jpg
    120.8 KB · Pregleda: 29
Poslednja izmena:
Svaki mts koji sam video bio je skroz zelen ? Si siguran da je tvoj Huawei i patch kabl plav (na strani rutera) ? Ako jeste onda je UPC. Prikačena slika tipičnog MTS rutera koji je zelen (APC)

Ok ovo je cudno. Znaci uredjaj je Huawei hg8245w5-6t sto se vidi na nalepnici. Specifikacija uredjaja kaze lepo APC, u pravu si. Kod mene utaknut plavi... Nisam to ni gledao od kako je postavljeno. Nisam imao ni nekih problema sto se tice brzine ili gubljenja veze. Da menjam onda kabal? Bolje da uzmem APC-APC i APC stick, nego UPC stick sa ovim kablom (mozda je sada vlakno osteceno na vrhu?).
20251012_162328.jpg

Pogledaj plastiku na samom Huawei, ne na kablu, da li je plava ili zelena. Ako staviš plavi u zeleni ili obrnuto ima oko 10dB loss i može da se ošteti konektor/kabl jer jedan je kos jedan je ravan.
Najbolja opcija je da uzmeš APC stik i APC patch kabl (dodatnih 3.5$) sa AliExpressa
Koji ti je rx nivo signala kada pogledaš na Huawei web ?

Pogledaj plastiku na samom Huawei, ne na kablu, da li je plava ili zelena. Ako staviš plavi u zeleni ili obrnuto ima oko 10dB loss i može da se ošteti konektor/kabl jer jedan je kos jedan je ravan.
Najbolja opcija je da uzmeš APC stik i APC patch kabl (dodatnih 3.5$) sa AliExpressa
Pogledao sam, soket je zelen. Nista onda tako cu. Mozda nazovem mts da mi daju kako treba apc-apc da ustedim tih $3.5 😁

Izvini nisam procitao pitanje. Izgleda da nije toliko strasno TX/RX je 2.10/-17.38 dBm

Pogledao sam, soket je zelen. Nista onda tako cu. Mozda nazovem mts da mi daju kako treba apc-apc da ustedim tih $3.5 😁
Pitaj svakako MTS. Inace ne moras da cekas kabl sa alija, 2m apc-apc je 250rsd u maloprodaji.

Nazad
Vrh Dno