Šta je novo?

MTS ili SBB optika

mi105

Poštovan
Učlanjen(a)
01.09.2021
Poena
95
U stanu imam izbor između uvođenja SBB ili MTS optike (centar BG je u pitanju).

Koja je bolji ili makar manje loš izbor u smislu performansi interneta, pouzdanosti i servisa u slučaju tehničkih poteškoća?

Kakva su vaša iskustva? Po društvenim mrežama, naročito po LinkedIn vidim da se ljudi jednako žale i na jedne i na druge, što mi ne uliva previše poverenja.

MTS.

Zavisi od toga gde je priključak.
SBB ima neuporedivo bolju tehničku podršku, ali MTS daje brži internet za mnogo manju cifru.
Ja sam prešao pre oko 6 meseci sa kablovskog SBB-a na MTS optiku i do sada nemam ama baš nijedan problem, brzine idu do maksimuma.

Lokacija je Bogoslovija/Palilula.

Zavisi od toga gde je priključak.
SBB ima neuporedivo bolju tehničku podršku, ali MTS daje brži internet za mnogo manju cifru.
Ja sam prešao pre oko 6 meseci sa kablovskog SBB-a na MTS optiku i do sada nemam ama baš nijedan problem, brzine idu do maksimuma.

Neko će već da se javi ko ima optiku u tom delu grada, bez informacije iz prve ruke ne možeš da budeš siguran.

Sa optikom nemaš greške. Ja sam prešao zimus na MTS optiku sa SBB kabla. Nikakvih problema do dan danas nisam imao sa netom, dok je sa SBB-om bilo povremenih problema. Problemi su bili prouzrokovani starošću razvodne kutije (bazne stanice). SBB je znao za taj problem, ali nije im palo na pamet da ga rešavaju. U pitanju je Niš, centar grada.

Mts optika je uslovljena fiksnim telefonom.
Ja sam 2007. isključio fiksni i nikada ne bih prihvatio ovo uslovljavanje.
Bila bi zanimljiva informacja da li je još u nekoj zemlji Evrope optički net uslovljen fiksnim telefonom.

Veliki minus po meni je da i jedni i drugi najveću brzinu optike nude samo uz sijaset stvari pride koje nikom ne trebaju - tipa fiksni telefon i stvari koje lično možda mušterija ne želi tipa kablovska sa milion kanala od kojih će gledati možda 10, ako i toliko.

Malo veća fleksibilnost u ponudi bi im donela više mušterija. Na primer, pitao sam i jedne i druge da samo blokiraju pojedine ružičaste smeće kanale i slične istima, sve i u okviru iste cene bez ikakvog popusta i dobio odgovor od oba provajdera da ne može.

Verujem da nisam jedini koji bi radije odabrao desetak ili dvadesetak kanala koje želi da gleda recimo u 4K i rado platio iste jednako ili više od uvaljivanja 200 kanala od kojih polovina nije ni HD, a od ostalih koji jesu HD, 80% me uopšte ni ne interesuju.
Ili recimo uzeo samo optiku po najvećoj brzini bez uvaljenih dodataka.

Ovo mi je ekvivalentno tome da odem u Samsung da uzmem 8k TV, a oni mi kažu da ga prodaju samo u paketu uz S20 i Galaxy Book. Niđe veze.

Kvalitet > Kvantitet za neke od nas, ali takvi izgleda nismo ciljna grupa.

Mts optika je uslovljena fiksnim telefonom.
Ja sam 2007. isključio fiksni i nikada ne bih prihvatio ovo uslovljavanje.
Bila bi zanimljiva informacja da li je još u nekoj zemlji Evrope optički net uslovljen fiksnim telefonom.
A SBB ne uslovljava? Koliko znam nisi mogao samo internet, morao si i televiziju da uzmes. Svako uslovljava onim sto ima u ponudi.

A SBB ne uslovljava? Koliko znam nisi mogao samo internet, morao si i televiziju da uzmes. Svako uslovljava onim sto ima u ponudi.
Televizija je stvar koja se u 2021. godini redovno koristi, fiksni je davnih dana prestao da se koristi, realno koriste ga samo starije osobe koje ne zele da koriste mobilni.

@mi105

Znači ti bi da ti daju listu kanala sa cenom da odabereš koje kanale hoćeš? Svašta i s tobom.
Pošta meni pruža mnogo bolje kanale nego SBB. Imam rijalitija koliko voliš i tuce kanala sa turbo folk muzikom. Da mi pozavidiš.
A pošto je United Media uskratila svoje kanale, ne mogu više gledati Grand 1 i Grand 2. Duša me boli.

@mi105

Znači ti bi da ti daju listu kanala sa cenom da odabereš koje kanale hoćeš? Svašta i s tobom.
Pošta meni pruža mnogo bolje kanale nego SBB. Imam rijalitija koliko voliš i tuce kanala sa turbo folk muzikom. Da mi pozavidiš.
A pošto je United Media uskratila svoje kanale, ne mogu više gledati Grand 1 i Grand 2. Duša me boli.
Poželjno bi bilo i opcije za svaki kanal, 720p, HD i 4k. 😅😇
Al da ne idemo sad mnogo u off, bio bi srećan i sa dobrom optikom.

Televizija je stvar koja se u 2021. godini redovno koristi, fiksni je davnih dana prestao da se koristi, realno koriste ga samo starije osobe koje ne zele da koriste mobilni.
Mozda jeste a mozda i nije tako. Kao sto kazes, sada je 2021. tako da ako hoces da gledas tv dovoljan ti je internet za redovno gledanje i zasto bi te neko uslovljavao pretplatom na tv?

MTS optika je mnogo bolja opcija
Za mene
I uzeo je u box 4

Mozda jeste a mozda i nije tako. Kao sto kazes, sada je 2021. tako da ako hoces da gledas tv dovoljan ti je internet za redovno gledanje i zasto bi te neko uslovljavao pretplatom na tv?
Zato sto ti svakako treba TV pretplata u nekom smislu da bi gledao TV, bilo to od SBB pa EON ili neki IPTV.

Nisi u pravu. Ali i da jesi, ja npr. ne zelim da gledam tv, zasto me sbb uslovljava tv pretplatom kada meni treba samo internet?

Ja sam upravo zbog toga i rekao ćao-zdravo SBB-u.
Pitao ih da li može optički internet bez TV-a, oni rekli ne može, ja rekao vozdra.
U MTS-u ne može bez fiksnog, što opet nije okay, ali ja već imam fiksni koji mi treba (babe i dede), a ušteda mi je oko 500 EUR na godišnjem nivou, što nije malo. TV ne gledam, imam Netflix koji plaćam i on mi je dovoljan.

TV ne gledam, imam Netflix koji plaćam i on mi je dovoljan.
Netflix je savremeniji oblik televizije, veoma sličan pay tv kod kablovskih operatera. Kada se čuje da neko ne gleda televiziju, neupućeni bi pomislili da se korisnik odrekao i TV-a i svih uređaja preko kojih može da prati vizuelni sadržaj, što se gotovo nikad ne dešava.

MTS. I samo MTS.
Sve je radilo bez greske na ADSL-u 9 godina, u tom periodu svega 5 prekida internet linka - nesto o cemu SBB ne moze ni da sanja. Za VDSL nisam imao uslove.

2015 prelazim na SBB zbog manje cene i veceg protoka. Sto se tice SBB-a imao sam srece da je moje cvoriste dobro, ovo je presudno za postojanost i kvalitet veze. Kod kvarova, redovno sam zvao podrsku i tehnicari su brzo resavali problem. Jedina stvar koja nije resena tokom mojih 6 godina na SBB-u je prekid internet linka svakog meseca, i to proseku 4-6 puta.

Cim je MTS ponudio opticki kabl, nisam uopste razmisljao. Samo MTS.

U stanu imam izbor između uvođenja SBB ili MTS optike (centar BG je u pitanju).

Koja je bolji ili makar manje loš izbor u smislu performansi interneta, pouzdanosti i servisa u slučaju tehničkih poteškoća?

Kakva su vaša iskustva? Po društvenim mrežama, naročito po LinkedIn vidim da se ljudi jednako žale i na jedne i na druge, što mi ne uliva previše poverenja.
Svakako mogu da predložim da se razmotri i ORION opcija. Jednostavno jedino Orion pruža uslugu NETA bez fiksnog i cene su jako povoljne.

Svakako, ali prvi uslov je da ORION ima postavljenu instalaciju u toj zgradi.
Naravno da je to preduslov. Pored postavljanja optike u zgradu Orion ima i GPON LIGHT tehnologiju koja nije za zanemariti a u ranijim postovima bilo je reći o detaljima same usluge, kao i iskustva korisnika. Svakako je interesantno za razmatranje.

Investitor od koga sam uzeo stan mi je rekao da su zasad prošle MTS i SBB optika. Orion nije pominjao. Lokacija u pitanju je Bogoslovija, @mornarvaske sam poslao tačnu adresu u DM, neka proveri jel ima mogućnosti tu i za Orion optiku.
Ako ima tehničkih mogućnosti, svakako bih razmotrio.

To sto mts uz optiku pod moranj euvaljuje fiksni nije smetnja kad se uzme jer pretplata je prakticno besplatna za fiksni telefon.
Dodje na isto uzeti kod nekog drugog net i fiksni kod ts (mts).
Uz Box paket je to jos neprimetnije i povoljnije.
Mana je iptv, mora iptv box i ne moze ca modul i kod kartica.
Na SN otpici ova usluga sa CA modulom postoji na optici i na koaksialnom kablu.
Sto to mts nece da uvede ne znam.
Dal su lijencuge il ne znaju il nece ne znam.

Kod sbb je bolje za tv sto podrzavaju dvb-c i moze tv da se gleda preko ca modula i ne mora stb ili neki drugi dodatni uredjaj vec samo ca modul i kod kartica.
Tako lepse koristiti tv.
Mana je sto nema Arena na kojima ce sada biti sve vise sportskih prenosa kao exluziva mts-a.

Ja sam izuzetno zadovoljan sa SBB optikom, ne pamtim kada sam imao bilo kakve prekide, a brzina je pritom stabilna u svako doba dana (lokacija NBG). Verujem da je slično i kod mts-a, važno je da je optika.

MTS>SBB samo zbog mogućnosti da se ruter stavi u bridge, koliko sam čuo SBB to ne dozvoljava. Koristim MTS optiku nekih godinu dana i nisam imao nikakvih problema. To što se insistira na fiksnom/televiziji ja samo smatram da je tolika cena neta, imam box 3 i fiksni telefon nemam.

Inače bih sad ispred oba birao Orion. Koristio na dva mesta po 2 godine i bio prezadovoljan, prešao na MTS samo zato što je bilo 12 meseci za dinar i trebao mi telefon koji sam uzeo uz paket, ali sam se brzo pokajao jer je ni mesec dana nakon što sam potpisao ugovor VIP ponudio neo neo max za 2000din, a Orion podigao brzine na optici.

To mozda Huawei mozes da stavis u bridge mod a Nokia koja ide po Vojvodini,kako kazu ne moze. Ispravi me ako sam pogresio.

Nazad
Vrh Dno