Šta je novo?

MTS Hybrid

karii22

Zapažen
Učlanjen(a)
11.02.2023
Poena
12
Story Time!

Potpisan ugovor sa MTS-om pre oko 3 godine za Hybrid. Pustena brzina 51/8 >Brzina tokom 2 Godine i 4 meseca ~40/35 - 7~6 > Brzina poslednja 2 meseca 18/2. Sta se desava, prilikom poziva Call centru, operater mi kaze da mi je pustena brzina gore navedena. Posecuje me Tehnicar br 1, koji pokusava da me ubedi da je brzina interneta sporija jer sam konektovan Ethernet-om na ruter a ne putem Wi Fi-ja, jer na ruteru imaju lampice za Signal. Sve to super i sjajno, samo mu se smeskam da misli da sam ***** jer nisam bas raspolozen za svadju sa ljudima u svojoj kuci. Drugi tehnicar na ponovni poziv dolazi, sa vrata mi kaze od toga nema nista, pogleda ruter, upali speed test 2x kaze ne moze to brze da radi, okrene se i ode.
Pozovem ponovo Call Centar, preusmere me na tehnicara koji mi kaze da iznenada linija ne moze da podnese brzinu i da je to to, ako se pusti vise, pocece da puca konekcija, pitam ga ok super, kako je do sada radilo relativno ok, burazer se ponovi.
Ok super, pustim mejl MTS sa ovim od gore, i navedem da ne zelim korekciju vec raskid u slucaju da internet ne moze da funkcionise kao sto je funkcionisao do sada. I onda gle cuda, sledeceg dana posto su me obavestili da se radi na resavanju mog problema, meni internet ponovo odlazi na 36/6. Ponadam se to je to, moja saga sa MTS-om se zavrsava ovde. Danas uradim Speed Test, ponovo 18/2. I onda posto mi se smucilo vucaranje sa tehnicarima krenem da rovarim po ruteru da vidim da l se tu negde ne nalazi problem (ne fizicki vec preko kompa). Primetim da ruter ne radi na Hybrid principu vec samo VDSL. Pomislim ok super, mozda kontakt sa nekim iz njihovog suport tima mi moze pomoci sa ovim, da resim sam bez da mi dolaze blago nestrucni ljudi i rade speed test. Posaljem poruku liku kojeg znam, koji radi u poslovnici, odgovor od lika, prestali su sa radom sa Hybridom jer se mesa u mobilnu mrezu previse. I onda mi kaze ajde videcu sa kolegom u ponedeljak sta mogu da uradim. E a ja sad ne znam sta ja da uradim. Posto nemam mogucnosti za bukvalno bilo kog drugog provajdera osim onih koji nude VDSL/ADSL ne znam ni da li mogu da ocekujem brzu uslugu u tipa Beotelnetu.

I da, manji Fun fact, zvali su me da produzim ugovor pre nekih 6 meseci, sve je radilo najnormalnije dok nije prosao promotivni period od 6 meseci ( to je pomenuti lik gore sredio ne znam kako, ne zanima me).
Ali da, placam internet brzine 18/2 5000rsd+ hehe.

Posto bas ne mogu da se preselim u regiju gde postoji mogucnost za opticki internet, treba mi pomoc oko trenutne situacije i generalna procena na osnovu parametara mog signala. Da li mogu da 'pojacam' signal ili da uticem na to nekako. Da li mogu da pritiskom na MTS uticem na tom polju nekako. Svaki savet osim raskida ugovora o kom sam i sam razmisljao je dobrodosao.

//EDIT. Slika brzine, posto se ne vidi datum najbolje je 9/2/2023 > morao sam i od danas sliku brzine da postavim. I sorry za format datuma, stvarno me mrzi da menjam xdd

Prilozi

• Screenshot_20230211_180839.png
    Screenshot_20230211_180839.png
    47.6 KB · Pregleda: 62
  • Screenshot_20230209_024802.png
    Screenshot_20230209_024802.png
    220.1 KB · Pregleda: 53
  • Screenshot_20230211_201004.png
    Screenshot_20230211_201004.png
    220.9 KB · Pregleda: 58
Koliko vidim tebi ja max brzina koju modem procenjuje 32/6. Pusteno 23/2.

Koliko vidim tebi ja max brzina koju modem procenjuje 32/6. Pusteno 23/2.
Sto znaci da zovem Call centar u 22:00 da se raspravljam? Samo se od vratilo na 18~19/2 i kao da se neki bottleneck desava. Ne razumem se previse u ovom delu ali znam dovoljno da mi je jasno da ne moze tek tako da nestane 15Mb/s
20/4 + IPTV može čisto na VDSL-u.
Line standard VDSL. Cek VDSL>ADSL ili sam pogresno procitao 40 postova na netu?

VDSL je mnogo bolja tehnologija od ADSL-a.

ADSL može maksimalno 24/1Mbps na idealnoj liniji. Do nekih 600-700m od centrale

VDSL nema fiksno određen download i upload, već operarer sam određuje kolko će biti za dl a kolko za ul.
Do 100m može 200Mbps ukupno DL+UL
Do 400m može 70Mbps ukupno
Do 1200m može 30-35Mbps ukupno
Posle je već na nivou ADSL-a.

Proveri telefonske kablove i spliter.

Proveri telefonske kablove i spliter.
Iz nekog razloga se toga nisam setio, misleci da IPTV i net rade, verovatno su kablovi ok, imam nesto da se zanimam cim ustanem.
VDSL je mnogo bolja tehnologija od ADSL-a.

ADSL može maksimalno 24/1Mbps na idealnoj liniji. Do nekih 600-700m od centrale

VDSL nema fiksno određen download i upload, već operarer sam određuje kolko će biti za dl a kolko za ul.
Do 100m može 200Mbps ukupno DL+UL
Do 400m može 70Mbps ukupno
Do 1200m može 30-35Mbps ukupno
Posle je već na nivou ADSL-a.
Udaljenost od centrale je apsolutno najvise 1.500m mada predpostavljam da je ispod toga ali to je najvise sto bih rekao da je udaljenost. E sad po guglanju za Upstream line attenuation i Downstream line attenuation rekao bih da bar za down moji parametri nisu losi. (Mozda/verovatno gresim)

Fora sa hibridnim internetom je to da pored bakarne konekcije imaš i 4G karticu koja navodno ima neograničen saobraćaj/protok/količinu interneta. Pre oko dve godine sam imao isti problem kao i ti, jako česte padove brzine i čovek iz MTS-a mi objasnio da količina podataka na kartici nije neograničena (ne drži me za reč ali mislim da je rekao oko 500GB), kad potrošiš podatke sa kartice brzina se smanjuje. Sve to je manje-više samo rekla kazala, ali iskreno pije vodu jer su imali ogroman broj reklamacija i žalbi na uslugu. Ja sam konkretno rešio problem tako što sam putem VDSL-a dobio mogućnost za 20/4 (koliko sam tada imao na hibridu), pa ih prvo molio da me prebace na čist VDSL, a nakon mesec ipo čekanja sam im napisao mail gde sam im pretio tužbom jer ne ispunjavaju 80% brzine propisane ugovrom i prebacili su me na čist VDSL kroz nekoliko dana.

Fora sa hibridnim internetom je to da pored bakarne konekcije imaš i 4G karticu koja navodno ima neograničen saobraćaj/protok/količinu interneta. Pre oko dve godine sam imao isti problem kao i ti, jako česte padove brzine i čovek iz MTS-a mi objasnio da količina podataka na kartici nije neograničena (ne drži me za reč ali mislim da je rekao oko 500GB), kad potrošiš podatke sa kartice brzina se smanjuje. Sve to je manje-više samo rekla kazala, ali iskreno pije vodu jer su imali ogroman broj reklamacija i žalbi na uslugu. Ja sam konkretno rešio problem tako što sam putem VDSL-a dobio mogućnost za 20/4 (koliko sam tada imao na hibridu), pa ih prvo molio da me prebace na čist VDSL, a nakon mesec ipo čekanja sam im napisao mail gde sam im pretio tužbom jer ne ispunjavaju 80% brzine propisane ugovrom i prebacili su me na čist VDSL kroz nekoliko dana.
Sinoc mi se desi zanimljiva situacija. Posto zivim gde zivim, cesto se desi da struja samo nestane, posle 5/10 minuta se vrati normalno. Iz dosade uradim speed test da vidim da li hard reset celog sela nije uradio nesto, jer nikad se ne zna, kad meni net brze radi. Udjem na podesavanje rutera, kad ono magicno bonding radi. I ja u fazonu super, da probam da restartujem ruter da vidim hoce li biti promene. Naravno da, bonding se ponovo ne desava i meni net ponovo na 18/2. A sto se tice generalne price oko ogranicenja podataka na kartici, ja do bukvalno pre 10ak dana nisam imao problem, gde kada sam prijavio supportu da mi je net otisao na 2/5 oni me stavili na 18/1.8 pod izgovorom da je linija preopterecenja, i sve dok se nije desio mejl sa pretnjom raskida ugovora, nije moglo da se sredi, onda su sredili na dva dana, i sad smo opet na pocetku kruga.

//Edit. I onda uradim speed test posto sam restartovao Mobile deo na ruteru jer sam video na system logu da ima gresku povezivanja na LTE mrezu, dobijem brzinu 33/5. Like what. Previse velik znak pitanja je iznad moje glave trenutno

Prilozi

• Screenshot_20230211_234919.png
    Screenshot_20230211_234919.png
    509.3 KB · Pregleda: 41
  • Screenshot_20230211_235431.png
    Screenshot_20230211_235431.png
    526.3 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20230212_065156.png
    Screenshot_20230212_065156.png
    431.8 KB · Pregleda: 31
  • Screenshot_20230212_065327.png
    Screenshot_20230212_065327.png
    49.7 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
4G deo konekcije tebi pravi problem, ruter se nekad poveže, nekad ne... Zašto je tako... Hmmm.

Nisu prekinuil jer im remeti mrezu, nego jer su imali mnogo zalbi korisnika, kao i ti sto se zalis, prosto tehnologija ta je nepouzdana... Jos kad se upari sa krs ruterom i mts tehnicarima koji nemaju pojma...

Ili da se prebacis na cist VDSL ili da ganjas neku drugu tehnologiju pristupa ako imas mogucnosti...

Kada ti brzina padne uradi sledeće, ugasi modem, i izvuci telefonski kabal, pa onda upali modem, da se prvo nakači na 4G repetitor, jer to onda uzima kao primarni net, kada dobijes plavo svetlo na signal led lampu na modemu i crveno svetlo na mode, onda dodaj dsl kabal i onda ce ti proraditi i dsl i internet u zeleno, onda testiraj brzinu neta.

@mylo85 da li si siguran da mts hibrid uopste moze da se nakaci bez VDSL veze?

@mylo85 da li si siguran da mts hibrid uopste moze da se nakaci bez VDSL veze?
Može na baznu 4G stanicu, ali neće da radi internet dok se ne ubaci posle DSL konekcija, ali se prvo zakači na 4G baznu stanicu i odatle daje brži net, bio sam među prvima koji su dobili tu uslugu, i onda sam tako rešavao problem pada brzine i uvek je radilo a kada ostavim normalno zakači se primarno na DSL i imao 20/2 umesto 50/8.

Super savet za čoveka, znam da internet ne radi bez DSL veze, zato sam te i pitao.

Kari druze.Prvo proveri kablove jer ti linija nije dobra ,slabljenje ti je 18.5db sto znaci da si odprilike na oko 1050m od centrale ,a na toj daljini tebi ruter daje procenu od 33mb sto je izuzetno lose ,margina na 23.5 mb ti je oko 9db to je trenutno maksimum ,moja linija je slicna tvojoj bar sto se tice slabljenja 20.5db ja sam tacno na 1200m od centrale maksimum kada se nategne linija je 44mb ,profil mi je podesen na 24/4 mb sa marginom koja maksimalno ide do 17.2db ,razlika izmedju moje i tvoje linije je velika zato ti kazem da proveris kablove,uticnicu kao i kabl na tavanu koji ide od bandere sve lepo ponovo da prespojis .Druga stvar udjI u podesavanja rutera kao admin ,klikni na internet ,nadjes dole internet r_umts1 klikni edit ,pogledaj dole internet mode verovatno ti stoji auto,tu kliknes i promenis ( 4g only ) kliknes save i onda ponovo proveris brzinu ,jos jedna stvar slikaj bonding tunnel i bonding information da vidimo sta je tu podeseno .

Nisu prekinuil jer im remeti mrezu, nego jer su imali mnogo zalbi korisnika, kao i ti sto se zalis, prosto tehnologija ta je nepouzdana... Jos kad se upari sa krs ruterom i mts tehnicarima koji nemaju pojma...

Ili da se prebacis na cist VDSL ili da ganjas neku drugu tehnologiju pristupa ako imas mogucnosti...
Raspitao se kod beotelneta, a pokusacu i kod mts-a, zanima me kakvu bi mi VDSL ponudu izneli.
Kada ti brzina padne uradi sledeće, ugasi modem, i izvuci telefonski kabal, pa onda upali modem, da se prvo nakači na 4G repetitor, jer to onda uzima kao primarni net, kada dobijes plavo svetlo na signal led lampu na modemu i crveno svetlo na mode, onda dodaj dsl kabal i onda ce ti proraditi i dsl i internet u zeleno, onda testiraj brzinu neta.
Ovo sam sinoc nesvesno uradio i verovatno cu veceras ponovo posto je brzina otisla dole, bar za download, upload i dalje stoji
Kari druze.Prvo proveri kablove jer ti linija nije dobra ,slabljenje ti je 18.5db sto znaci da si odprilike na oko 1050m od centrale ,a na toj daljini tebi ruter daje procenu od 33mb sto je izuzetno lose ,margina na 23.5 mb ti je oko 9db to je trenutno maksimum ,moja linija je slicna tvojoj bar sto se tice slabljenja 20.5db ja sam tacno na 1200m od centrale maksimum kada se nategne linija je 44mb ,profil mi je podesen na 24/4 mb sa marginom koja maksimalno ide do 17.2db ,razlika izmedju moje i tvoje linije je velika zato ti kazem da proveris kablove,uticnicu kao i kabl na tavanu koji ide od bandere sve lepo ponovo da prespojis .Druga stvar udjI u podesavanja rutera kao admin ,klikni na internet ,nadjes dole internet r_umts1 klikni edit ,pogledaj dole internet mode verovatno ti stoji auto,tu kliknes i promenis ( 4g only ) kliknes save i onda ponovo proveris brzinu ,jos jedna stvar slikaj bonding tunnel i bonding information da vidimo sta je tu podeseno .
Provera kablova u toku nedelje planirao sam i da ih zamenim a ne samo proverim. Sto se tice internet r_umts1to je kod mene u Internet Settings meniju Mobile, prebaceno na 4g only upravo A ide hrpa slicica dole!

Prilozi

• Screenshot_20230212_204410.png
    Screenshot_20230212_204410.png
    7.6 KB · Pregleda: 24
  • Screenshot_20230212_204420.png
    Screenshot_20230212_204420.png
    23.3 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_20230212_204453.png
    Screenshot_20230212_204453.png
    12.7 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_20230212_204504.png
    Screenshot_20230212_204504.png